fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POSMRTNI OSTACI RAJKA KMEZIĆA ISPRAĆENI U HRVATSKU

Ispraćeni posmrtni ostaci Rajka Kmezića ubijenog u Sarajevu

Ispraćeni posmrtni ostaci Rajka Kmezića ubijenog u Sarajevu

Iz Spomen-kosturnice u Miljevićima, u opštini Istočno Novo Sarajevo danas su za Zagreb ispraćeni posmrtni ostaci Rajka (Stojana) Kmezića (56) koji je ubijen u sarajevskom naselju Hrasnica 26. oktobra 1992. godine.

Potpredsjednik Organizacije nestalih i poginulih boraca Republike Srpske Milka Kokot istakla je da je Kmezić izbjegao iz Hrvatske u Hrasnicu odakle je odveden u tamošnji logor u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, a poginuo je prilikom prisilnog rada kod mosta na rijeci Željeznici.

„Prevoz posmrtnih ostataka u Zagreb, gdje mu živi supruga i kćerka, obezbijedila je Vlada Hrvatska koja svim svojim porodicama obezbijedi prevoz i sve troškove bez ikakve nadoknade“, navela je ona.

Kokotova je dodala da se srpske porodice moraju snalaziti same i bez ičije podrške da traže svoje najmilije i idu same na identifikaciju u Zagreb, Tuzlu, Visoko i druga mjesta.

Ona je rekla da su porodice ogorčene, jer osim svog bola i tuge, same moraju da se brinu za pronalaženje nestalih, identifikaciju i njihov prevoz iz jedne zemlje u drugu.

Prema njenim riječima, za ovakvo ponašanje krivi su svi nadležni organi u BiH.

U Spomen-kosturnici u Miljevićima nalazi se još oko 264 neidentifikovana tijela.

Kmezićev brat Dušan istakao je da je on poginuo kao logoraš u Hrasnici, a tijelo je ekshumirano na Vlakovu.

On kaže da je prije desetak dana tek saznao gdje se nalaze posmrtni ostaci njegovog brata i da će, prema želji Rajkove kćerke i supruge, tijelo biti sahranjeno u Hrvatskoj.

„Brat je u Sarajevo došao kao izbjeglica iz Hrvatske, nije bio nikakav vojnik ili četnik, kako su govorili, i odveden je iz stana“, istakao je on, dodavši da prilikom njegovog odvođenja u stanu, na sreću, nisu bile njegova kćerka i supruga.

Dušan Kmezić naglasio je da su on i majka 2001. godine dali krv za DNK analizu, a kćerka i supruga su dala uzorak u Hrvatskoj, ali će kontrolni pregled biti ponovo rađen u Zagrebu.

„Majka nam je još živa, ali bolesna je i ne zna ništa šta se dešava“, rekao je on, izrazivši nadu da će napokon i njegov brat i porodica naći smiraj.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Aleksandar Trifunović: Teško se diše na putu za Kazane

Kalendar genocida: 11. mart 1995. Godišnjica stradanja Srba u Sarajevu

GDJE SU UBICE SRBA?

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: