Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomen žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

Drakulic 2011

Nedjelja, 6. februar 2011. – U spomen hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću kod Banjaluke jutros je služena liturgija, dok će u podne kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biti služen parastos u znak sjećanja na više od 2 300 Srba koje su ustaše ubile 7. februara 1942. godine.

Nakon liturgije, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je novinarima da se ovaj najstravičniji zločin počinjen na području Banjaluke ne smije zaboraviti, ne da bi se na zlo vraćalo zlim, već da se pamti kako nikada ne bi bio ponovljen jer, kako je naveo, onom koji ne poznaje svoju prošlost prijeti opasnost da mu se ponovi.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske /RS/ Nedeljko Mitrović, koji je i sam potomak žrtava drakulićkog zločina, rekao je novinarima da je zločin počinjen nad pravoslavnim stanovništvom na ovom području 1942. godine po svom karakteru genocid, za razliku od Srebrenice, gdje su ljudi poginuli u borbama. Mitrović je najavio da će za 70 godišnjicu obilježavanja ovog monstruoznog zločina međunarodnoj javnosti biti prezentovani istorijski podaci, činjenice i dokazi o zločinu, kojeg su počinile vlasti Nezavisne države Hrvatske /NDH/.

On je rekao da će pozivi za obilježavanje naredne godišnjice ovog zločina biti upućeni i svim stranim ambasadorima u BiH.

Stevo Glamočanin, sin Đure Glamočanina, čijih je 11 djece iz prvog braka pobijeno 7. februara 1942. godine, rekao je novinarima da je sjedočenje malobrojnih preživjelih zabilježeno u dokumentarnom filmu, koji je služio kao dokazni materijal na suđenju fra Majstoroviću.

“Nažalost, ovaj važan dokazni materijal je skriven od javnosti i nije poznata njegova sudbina”, istakao je on. Pavelićeve ustaše su 7. februara 1942. godine u selima Šargovac, Motike, Drakulić i u rudniku Rakovac ubile više od 2 300 Srba, uključujući i i 551 dijete. Pokolj je organizovao ustaški komandant za takozanu “Hrvatsku Krajinu” Viktor Gutić, a predvodio ga je župnik banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Majstorović Filipović, koji je nakon tog zločina postao komandant Jasenovačkih logora i prozvan “fra dijavolo”.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne države Hrvatske, navodi se da je zločin u ovim banjalučkim selima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu. Zločin su počinile ustaše Ante Pavelića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga” uz pomoć banjalučkih ustaša.

Vezane vijesti:

Pomen žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

Pomen žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

Drakulić: Pomen žrtvama ustaškog pokolja

Pomen žrtvama ustaškog pokolja

Pomen žrtvama pokolja u Drakuliću

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: