fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomen generalu Taliću

Pomen generalu Momiru Taliću
Pomen generalu Momiru Taliću

Ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je general Momir Talić, koji je komandovao Prvim krajiškim korpusom Vojske Republike Srpske, dao izuzetan doprinos u probijanju koridora i spajanju zapadne i istočne teritorije Republike Srpske.

Savanović je na obilježavanju 13 godina od smrti generala u njegovom rodnom selu Talići podsjetio da je probijanjem koridora omogućena veza zapadnog dijela Srpske sa maticom Srbijom.

– Perjanica tog vremena i komandovanja bio je general Momir Talić – rekao je Savanović.

On je rekao da je Talić na prevaru i neljudski potez uhvaćen u Austriji i odveden u Haški tribunal, koji je politički instruisan od velikih moćnika.

– Samo zato što je branio srpske prostore i srpski narod, naš opstanak i ostanak na ovom prostoru, odveden je u Hag gdje je mučen i maltretiran. On je to dostojanstveno podnosio – naglasio je Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je general Talić simbol Prvog krajiškog korpusa, operativne sposobnosti i snage Vojske Srpske, proboja koridora i uspostave teritorijalne cjelovitosti Srpske.

– Da je samo to u životu uradio bilo bi dovoljno da uđe u istoriju – istakao je Savčić.

On je poručio da bi mnogi dijelovi novije srpske istorije trebalo da budu u školskim udžbenicima da pokoljenja ne bi istoriju iz ovog perioda učila iz presuda.

Na grobu generala Talića danas je služen pomen i položeni vijenci, kao i na spomen-bistu koja je postavljena ispred crkve u Talićima.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić umro je 28. maja 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života

Teže probiti ćutanje nego koridor

BEZ PROBOJA KORIDORA, MOŽDA NE BI BILO REPUBLIKE SRPSKE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: