fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pokrenut projekat „Zažubori istinom“

bijeli-potok-bl.jpg

Konačan broj žrtava ustaškog zločina u Bijelom Potoku kod Banjaluke na Vaskrs 1942. godine još nije utvrđen, i jedan od ciljeva danas pokrenutog projekta „Zažubori istinom“ jeste da se dođe do istine o stradanju srpskih civila, dobi od jedne do preko 80 godina, koje se komšije iz susjednog sela pobile na zvjerski način hladnim oružjem.

Projekat je pokrenulo Udruženje porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora 1941. – 1945. za brigu o spomen kompleksu „Bijeli Potok“ Banja Luka.

Osim utvrđivanja istine o ovom zločinu, projekat će obuhvatiti i aktivnosti koje se odnose na informisanje te pripremu obilježavanja 70 godina od stradanja i deset godina od podizanja spomen obilježja žrtvama u Bijelom Potoku, u aprilu 2012.

Predsjednik Udruženja Branko Milinković rekao je Srni da je projekat „Zažubori istinom“ započet motivacionim izletom 60-toro učenika osnovnih škola iz Banjaluke, Čelinca, Kotor Varoši i Kneževa.

„Jednodnevna aktivnost, osim simboličnog objelodanjivanja početka projekta, ima za cilj okupljanje na jednom mjestu predstavnika najzaslužnijih organizacija i pojedinca u radu Udruženja, kao i okupljanje učesnika u generalnom projektu `Zažubori istinom`, predstavnika Vlade RS, Grada Banjaluka i opština Čelinac, Kotor Varoš i Kneževo, predstavnika udruženja i organizacija koja imaju slične programske ciljeve, te određenog broja gostiju“, rekao je Milinković.

Planiran je i čas istorije i čas umjetnosti u okviru kojeg će biti održana likovna radionica.

Milinković je naglasio da je cilj projekta i istraživanje i prikupljanje informacija o stradanju Srba na ovom području, naglasivši da konačan broj žrtava u Bijelom Potoku još nije utvrđen.

„Cilj nam je da povežemo opštine Banjaluke, Čelinac, Kotor Varoš i Kneževo kako bismo došli do pravih podataka i istine“, rekao je Milinković.

Milinković je podsjetio da su u Bijelom Potoku na Vaskrs 4. aprila 1942. godine ustaše iz susjednog sela Debeljaci na zvjerski način hladnim oružjem pobile mještane srpske nacionalnosti, dobi od jedne do starije od 80 godina.

Na spomen-obilježju u Bjelom Potoku upisana su imena 54 žrtve, dobi od jedne do više od osamdeset godina, pobijenih maljevima, kamama, sjekirama i drugim hladnim oružjem na najveći hrišćanski praznik.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: