fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pokolj srpskih zarobljenika u logoru „El mudžahedin“

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, bivši pripadnik odreda „El mudžahedin“ rekao je da je na lokaciji „13. kilometar“, opština Zavidovići, gdje je bio kamp ili logor, bio pokolj zarobljenika, ali da ne zna tačan broj ubijenih.

Tokom povlačenja srpske vojske iz Vozuće u blizini kote Đurića vis 11. septembra, pripadnici Trećeg korpusa takozvane Armije BiH zarobili su oko 60 civila i vojnika, rekao je Srni komandant Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Zoran Blagojević.
Foto: SRNA

„U logoru zatičem zarobljenika, koji ide po kamenju, a vodi ga neka osoba. Vidim oko 40 ili 50 zarobljenika, jednog koji je obješen za prečku, ali je bio živ i sljedeće jutro je izdahnuo. Za jednog se sjećam čak strijeljanja… Svi su pobijeni“, rekao je zaštićeni svjedok S-8, koji je bio stražar na „13. kilometru“ /rejon Kamenica/.

Svjedok je rekao da je zajedno sa drugim pripadnicima odreda „El mudžahedin“ prošao vjersku i vojnu obuku i da je onda otišao na teren na „13. kilometar“, javlja Birn.

„Uglavnom klanje noževima, motornom pilom… Strijeljanje. Tijela su bila u logoru, zaključana, u komadima i zasmetao im je miris krvi. Stravične slike, horor. Gdje su odvezeni ne znam. Znam da su stavljeni u kamione“, naveo je svjedok, istakavši da je bilo i Bošnjaka koji su učestvovali u ubistvima.

Prema njegovim riječima, deset zarobljenika je otišlo na razmjenu.

Ubistva zarobljenika, kako je rekao zaštićeni svjedok, trajala su dva ili tri dana, ali ne zna koliko ih je ubijeno.

„Niko nije pokušao da spriječi ubistva“, dodao je svjedok, odgovarajući na pitanja optuženog Mahmuljina da li je neko unutar kampa bio sposoban da spriječi te ekstremiste.

Na pitanje da li su na obuci nosili oznake takozvane Armije BiH, svjedok je rekao da se ne sjeća, ali da su obučavani po vojnim propisima takozvane Armije BiH.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao je da nije imao kontakt sa pripadnicima 35. divizije takozvane Armije BiH i nije mu poznato da li je neko iz odreda „El mudžahedin“ informisao treću stranu.

Mahmuljin je optužen jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda „El mudžahedin“ na području Vozuće i Zavidovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest …

Suđenje Mahmuljinu: Fanatizam pripadnika jedinice „El …

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: