Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pogovor

Datum objave: petak, 21 maja, 2010
Veličina slova: A- A+

Početak ove knjige nastajao je u košmaru razmišljanja o novim saznanjima iz nedavne prošlosti. Raslo je sve šire sagledavanje nekakvih tabua za koje sam smatrao da to nisu. Saznanja i impresije bili su takvi da je uslijedila prava turbulencija podataka o događanjima, odnosima, činjenicama, iskrivljenim istinama, akterima i svjedocima. Svaki pokušaj da se to sredi imperativno je zahtijevao ulazak u prošlost. Ne manji problem bio je – odakle i sa čime početi. Dublji istorijski kontekst u najužem sadržaju nametao se kao nužnost – da se nađe čitaocu pri ruci, da on vidi kako se ništa ne događa slučajno. Među korice ove knjige stavljene su mnoge istine, do sada nepoznata događanja i prizori, svjedočenja preživjelih i autora knjige. Sudbina te jedinke provlači se stalno kroz slijed sudbine stradanja srpskog naroda koja ovdje dobiva konkretan sadržaj, ime i prezime žrtve i dželata. Nema širokog pojma koji razvodnjava ili najčešće krije i briše odgovornost. Jasno su definisane dvije, po snazi i poziciji potpuno neravnopravne i suprotstavljene strane (od kojih jača nema ni obzira ni milosti). Pomenuta jedinka, rođena kao Srbin, hrve se na svom putu razvoja sa izrazito dominantnim i često nepojmljivim izazovima i preprekama. Sociološki sazrijeva ispred svoje životne dobi. U surovim okolnostima, a onda u ambijentu svemoćnog, za njega prihvatljivog, ideološkog okruženja, vremenom izrasta u čovjeka i, konačno, dograđenog Srbina. Izrasta u podozrivu, iznad svega, prema izazovima kritičnu ličnost sa duboko ranjenom dušom. Izrasta u čovjeka koji nije u stanju da uništi, da maltretira, da ponižava. A svega toga što on jeste, na drugoj strani malo je bilo – i do danas je tako ostalo.

Hrvatskom narodu želim da nikad više nema onakav „nakot“ kao 1941. ustaše i njima slične i 1991. novoustaše i njima slične.

 

< Prilozi – slike                                                                Sadržaj                                                                  Recenzije >

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top