fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POČETAK SUĐENjA 19. APRILA

silos

SARAJEVO, /SRNA/ – Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH 19. aprila počeće suđenje osmorici optuženih za zločin počinjen nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području opštine Hadžići.

Na statusnoj konferenciji uoči početka suđenja Tužilaštvo BiH je najavilo da će u dokaznom postupku saslušati 273 svjedoka i uložiti 1.739 materijalnih dokaza.

Tužilac Marjan Pogačnik rekao je da je do sada osam svjedoka tražilo da svjedoči pod mjerama zaštite.

„Tužilaštvo je svjesno da je ovo enormno veliki broj svjedoka koje želimo da ispitamo. Ipak, moram da kažem da optužnica obuhvata period od maja 1992. do januara 1996. godine, da pominje tri zatvorenička objekta, te da se zločin dogodio na velikom geografskom području. Stoga, molim Sud da prihvati ovoliki broj svjedoka, jer oni su Tužilaštvu neophodni kako bi dokazali navode optužnice“, objasnio je Pogačnik.

Odbrane optuženih na statusnoj konferenciji nisu iznosile plan izvođenja dokaza, ali su dali primjedbe na veliki broj najavljenih svjedoka optužbe.

„Sa ovolikim brojem svjedoka suđenje bi trajalo pet ili šest godina. Smatramo da se sa trećinom svjedoka može postići isti efekat, te molimo Sud da izađe u susret odbrani i naloži Tužilaštvu da ovaj predmet učini efikasnijim“, rekla je Vasvija Vidović, advokat optuženih Đelilovića i Čovića.

Sud BiH odlučio je da uvaži molbu odbrane, te naložilo Tužilaštvu da reducira broj svjedoka na pola, a da među njima ostavi samo oštećene, prenio je Birn.

Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u logoru „Silos“ i drugim objektima na području opštine Hadžići.

Oni su, kako se navodi u optužnici, od 1992. do 1996. godine učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu, u okviru kojeg su počinili zločine protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Đelilović je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba, a Mirsad Šabić komandir Policijske stanice Pazarić.

Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora „Silos“, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Šerif Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u „Silosu“ i upravnik logora u magacinu u kasarni „Krupa“, a Nermin Kalember stražar u „Silosu“.

Optuženi su uhapšeni 22. novembra 2011. godine, od kada se nalaze u pritvoru.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: