Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Po pravdu van Sarajeva

Sarajevo-panorama.jpg

Porodice srpskih žrtava ratnih zločina najavile su danas da će povući stotine predmeta iz Tužilaštva BiH ukoliko do sutra ne bude povučena odluka o obustavljanju istrage u slučaju Dobrovoljačka.

“Tužilaštvo BiH zaboravlja da su u Sarajevu na najokrutniji način nestala 842 sarajevska Srbina i da su zločinci ubijali bebe od godinu dana i starce od 92 godine”, navodi se u saopštenju Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije.

Tužilačka odluka o obustavljanju istrage protiv naredbodavaca teškog ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici je neprihvatljiva za porodice nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije koji su najavili da će svoje predmete predati drugom tužilaštvu, očekujući da konačno budu procesuirani po zakonu.

“Znamo da su naredbodavci i danas visokopozicionirani političari u BiH i u najvećim političkim partijama bošnjačkog naroda”, navodi se u saopštenju Udruženja uz apel da da svi zločini treba da se procesuiraju i osude, a naredbodavci zločina da dođu pred lice pravde.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv 14 bosanskih muslimana odgovornih za zločine nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su iz zasjede ubijena 42 vojnika JNA, ranjena 73, a 215 vojnika je zarobljeno.

Odgovornim za zločine smatraju se Ejup Ganić, Jovan Divjak, Zaim Backović Zagi, Dragan Vikić, Hasan Efendić, Jusuf Pušina, Emin Švrakić, Fikret Muslimović, Dževad Topić, Jovica Berović, Rešad Jusupović, Jusuf Kecman, Damir Dolan i Ibrahim Hodžić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je najavio da će Srpska uskratiti podršku Tužilaštvu BiH nakon obustavljanja istrage zločina u Dobrovoljačkoj za koju je rekao da predstavlja “ključnu i iritirajuću tačku”.

Sve institucije, pravni stručnjaci i organizacije civilnog sektora u Srpskoj zatražili su otklon prema tužilaštvu za koje je ocijenjeno da brani zločin i satanizuje srpski narod i Republiku Srpsku s ciljem prekrajanja istorije.

Izvor: srna

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: