fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pilot oborenog F117: Padao sam i mislio kako me čekaju Srbi

Pilot nevidljivog aviona F-117, Dejl Zelko, kojeg je srpska PVO oborila četvrtog dana NATO bombardovanja 1999, govorio je o tome kako je preživeo obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata u serijalu Nacionalne geografije

Dejl Zelko, Foto Z. Jovanović
Dejl Zelko, Foto Z. Jovanović

Pilot nevidljivog aviona F-117, Dejl Zelko, kojeg je srpska PVO oborila četvrtog dana NATO bombardovanja 1999, govorio je o tome kako je preživeo obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata u serijalu Nacionalne geografije.

 On je 27. marta poleteo iz baze Avijano u Italiji, da bi najpre otišao na sever Srbije, a onda se spuštao južno ka Beogradu, gde je bacio dve bombe teške po 900 kilograma. Još dok se kretao ka Beogradu imao je loš predosećaj a pratila ga je i oluja.

On je ispričao da je osetio neku tegobu i da je bio prestravljen. „Nevidljivi ne može da komunicira sa bazom, i znao sam da moji nece znati ako mi se nešto dogodi“, ispričao je on u serijalu „Nikog ne ostavljamo“.

Nakon što je pogodio metu, planirao je da se vrati u bazu, ali tada je pocela da dejstvuje srpska protivvazdušna odbrana. Ispaljivane su rakete, od kojih je, kako je ispričao, već prva mogla da ga obori. Pošto je izbegao par raketa, jedna ga je pogodila u krilo pa je avion počeo da pada, ali Zelko nije mogao da se katapultira zbog brzog poniranja.

Ispričao je da mu je svašta prolazilo kroz glavu – njegov život, porodica, slika kako tuguju nad njegovim kovcegom, avion koji pada.

„I odjednom sam se našao u sedištu koje pada. Morao sam da se otarasim sedišta. Nekako sam uspeo, i počeo sam da se spuštam padobranom. Tada sam samo razmišljao o tome kako me srpski vojnici već čekaju dole, jer sam im upravo bombardovao glavni grad“, ispričao je ovaj pilot.

Zelko kaže da se spustio između dva sela, tridesetak kilometara od Beograda. Pao je u njivu i sakrio se u kanalu za odvodnjavanje. Kaže da je uključio uređaj i poceo da traži GPS signal.

On dodaje da mu je laknulo kada je uspostavio vezu sa bazom.

„Satima sam bio u kanalu. U daljini su se čula vozila, helikopter, priča Zelko.

Kada je i doleteo helikopter iz Tuzle, bio je u problemu – uredaj za infracrveni signal se pokvario, a na radiju se čulo „javi se, ne vidimo te“.

„Iskočio sam iz kanala i upalio signalnu raketu. Čekao sam ko će me prvi uhvatiti. Pritrčala su dva vojnika, nisam znao čiji su dok nisu progovorili na engleskom. Sutradan sam pozvao ćerku i čestitao joj 10. rođendan. Tek tada sam shvatio – spasen sam“, ispričao je Zelko, prenosi „Blic“.

Dejl Zelko dolazio je u Srbiju 2012. godine. On je tada u Kovinu bio gost Zoltana Danija, oficira koji ga je 1999. oborio zajedno sa svojom jedinicom. Susret je upriličen uoči premijere drugog dela filma o obaranju F-117 i druženju dvojice oficira koji su bili na suprotnim stranama.

Zoltan Dani i Dejl Zelko, Foto Z. Jovanović
Zoltan Dani i Dejl Zelko, Foto Z. Jovanović

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dan kada je srušen mit o „nevidljivom“ | Jadovno 1941.

Mi smo oborili komandanta američke avijacije | Jadovno 1941.

„neva“ na Kalemegdanu za Dan sećanja na obaranje aviona F-117

Kad oboreni opet polete | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Jos si imao obraza da dodjes, i umesto da se nadjes ti na optuzenickoj klupi za ratne zlocine tamo se nalaze casni generali koji su branili svoju zemlju.Da ste ranije saznali ko vas je oborio,a to je kriva Sonja Biserko,jer vam nije na vreme poslala informaciju i gospodin Dani Zoltan bi se nasao na optuzenickoj klupi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: