Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Perišić: Tribunal nije objektivan

Datum objave: sreda, 31 oktobra, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/perisic.jpg

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić ocijenio je danas na žalbenoj raspravi u Haškom tribunalu da postupak protiv njega nije bio objektivan i nepristrasan i da je njegov slučaj jedinstven u svijetu.

Odbrana je na današnjoj žalbenoj raspravi zatražila da prvostepena presuda Perišiću od 27 godina zatvora bude poništena, dok je tužilaštvo ocijenilo da je ta kazna primjerena i da Apelaciono vijeće treba da odbaci sve žalbene osnove.

“Ne mogu da razumem odluku većine sudskog veća”, rekao je Perišić i postavio pitanje “kako nešto može biti utvrđeno bez razumne sumnje ako predsedavajući sudija u to sumnja”.

On je izrazio nadu da će mu, “uprkos svemu negativnom što mu se dešavalo od optužbe do sada”, Žalbeno vijeće Tribunala suditi objektivno.

“Moj slučaj je jedinstven u svetu, jer nikad se nije desilo da načelnik generalštaba jedne vojske bude optužen i osuđen zbog zločina koje su počinili pripadnici druge vojske, na teritoriji druge države”, rekao je Perišić, koji je bio na čelu Generalštaba od 1993. do 1998. godine.

Perišić je ocijenio da je drastično kažnjen zbog vođenja rata, mada, kako je istakao, ni vođenje rata ni pomaganje drugima u ratu nisu zabranjeni u svijetu, uprkos razaranjima i patnjama koje sukobi nanose, prenose beogradski mediji.

Napominjući da protiv njegovog direktnog nadređenog, tadašnjeg predsjednika SRJ i Vrhovnog savjeta odbrane Zorana Lilića, nije ni podignuta optužnica, Perišić je rekao da su njegovi profesionalni postupci “uvek bili u funkciji sprečavanja proširenja rata” i da su se zasnovali na međunarodnim i domaćim zakonima.

Odbrana je, na današnjem saslušanju, zatražila da prvostepena presuda bude poništena jer se njome kriminalizuje vođenje rata, koje nije zločin ni prema statutu Tribunala ni prema međunarodnom pravu, i ocijenila da nije dokazana direktna povezanost optuženog ni sa jednim od zločina.

U žalbenoj raspravi odbrana je istakla da su u prvostepenoj presudi, koja je donesena većinskom odlukom dvoje sudija, počinjene brojne pravne i činjenične greške zbog kojih se traži od Žalbenog vijeća da ih ispravi i oslobodi Perišića.

Zatraživši da Perišić bude oslobođen po svim tačkama optužnice, branilac je naveo da je tužilaštvo u svojoj argumentaciji priznalo da argumenti protiv Perišića nisu dokazani.

U vezi sa primjedbom odbrane da se u presudi nije vodilo računa o olakšavajućim okolnostima, uključujući i Perišićevu ulogu u oslobađanju francuskih pilota i UN talaca 1995. godine, tužilac je navela da Perišić “nije iskreno radio u korist mira i da su mu djela bila motivisana političkim potrebama, a ne čovjekoljubljem”.

Tribunal je 6. septembra prošle godine nepravosnažno osudio Perišića na 27 godina zatvora zbog zločina u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu, u periodu od 1993. do 1995. godine.

Presuda je donesena većinom glasova sudija – Mišela Pikara iz Francuske i Pedra Davida iz Argentine, dok je predsjedavajući Bakone Moloto izdvojio suprotno mišljenje

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top