fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Parastos i komemorativni skup žrtvama Jadovna

Parastos_i_komemoracijaPovodom obilježavanja 72 godine od ustaških zločina na području Like, Velebita i Paga, danas je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja služen parastos nevinim žrtvama.Ispred spomenika Jasenovačkim žrtvama, na trgu NSRS, delegacije predsjednika Srpske, Vlade, Narodne skupštine RS, kao i potomci i poštovaoci žrtava, položili su vijence i održali komemorativni skup.

O strašnom zločinu počinjenom 1941. godine, do prije nekoliko godina malo se znalo. Od 1. aprila 1941. godine u samo 132 dana, u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, prema istraživanjima istoričara, ubijeno je više od 40 hiljada ljudi. U toj stravičnoj brojci žrtava, oko 38 hiljada bili su Srbi, a oko dvije hiljade Jevreji i pripadnici drugih naroda. Najveći broj žrtava ubijen je bacanjem u kraške jame i ponore Velebita i more oko ostrva Paga. Žrtve su dopremane vagonima za prevoz stoke sa teritrorije čitave Srbije, BiH, Hrvatske i Srema. Nikola Lončić iz Novog Grada, potomak je žrtava Jadovna, ističe da ne smijemo zaboraviti nevine žrtve koje su ubijene na zvjerski i na svirep način, bez ijednog metka.

Već četvrtu godinu u Republici Srpskoj obilježava se Dan sjećanja na Jadovno. Za članove Udruženja Jadovno 1941. godine, neprihvaljiva je činjenica da nijedna ulica u najvećem gradu Srpske nije posvećana žrtvama Jadovna, niti je izgrađeno centralno spomen obilježje.

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja, kaže da je mnogo postignuto samim tim što je uopšte ustanovljen Dan sjećanja na Jadovno, kao i da je taj dan uvršten u kalendar značajnih datuma RS. “ Naravno, da ćemo nastojati na tome da Jadovno zaslužno dobije spomenik u glavnom gradu RS i da dobije ulicu.“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je ovakve skupove koji za cilj imaju da se žrtve zločina nikada ne zaborave. Duško Četković, izaslanik predsjednika RS, istakao je da su vlasti RS uvijek prisutne na ovakvim mjestima, da se ne bi zaboravilo stradanje bilo kog građanina i našeg sunarodnikaa na prostorima i bivše Jugoslavije i prostorima RS.“

U ponedeljak, na Međunarodni dan sjećanja na Jadovno u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, biće otvorena izložba „Moje Jadovno“. Ove godine, Dan sjećanja na Jadovno biće obilježen kod Šaranove jame na Velebitu, u subotu 29. juna u 11 časova. Za potomke žrtava, kao i sve one koji čuvaju sjećanje na ubijene u logorima i mnogobrojnim drugim stratištima NDH, biće obezbijeđen autobuski prevoz iz Banjaluke, Novog Sada i Beograda.

Pripremio: Marko Vejić

Izvor: RTRS

Uskoro opširnije.

 

Vezane vijesti:

Pag je veliko stratište

Najava: DANI SJEĆANjA NA JADOVNO 1941-2013.

Dođite na Jadovno 29. juna 2013.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: