Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Papiga na sudu

Datum objave: petak, 23 decembra, 2016
Objavljeno u Kordun, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Ilustracija

Da pravo i pravda nisu isto jasno je iz pravosnažne presude Opštinskog suda u Karlovcu povodom odštetnog zahtjeva vlasnika picerije koja je u karlovačkom gradskom naselju Grabriku bila minirana 15. oktobra 1991. godine: umjesto da dobiju traženu odštetu od četiri miliona kuna, tužioci će morati platiti sudski trošak od 400.000 kuna. Vlasnici, Mirjana Marjanović i njen sin Milenko, podnijeli su tužbu za nadoknadu protiv počinitelja miniranja Danijela Kusturina, u što su bile uračunate šteta na objektu, opremi i namještaju te izgubljena dobit i kamata. Tuženik je sa još trojicom minera, među kojima su bila dvojica policajaca koja su nabavljala eksploziv iz službenog skladišta policije, u Karlovcu minirao više od 30 objekata u vlasništvu Srba. (U tom je gradu 1990-ih planski bilo minirano između 200 i 300 raznih objekata: kuća, garaža, kafića, trgovina, restorana, kioska, automobila… u vlasništvu građana srpske nacionalnosti.) Četvorka je otkrivena, procesuirana i pravosnažno osuđena na kazne zatvora, ali ih je Franjo Tuđman pomilovao.

Vlasnici nisu uspjeli u dokazivanju štete. Sud je naveo da tužioci nisu dostavili dokumentaciju niti su predložili druge dokaze na temelju kojih bi se barem indirektno moglo zaključiti kolika je stvarno učinjena šteta miniranjem, a kolika je izgubljena dobit. ‘(…) tužiteljica i tužitelj nisu pružili ni jedan dokaz koji je namještaj tada bio u poslovnom prostoru i što je uništeno i oštećeno od opreme i aparata, kao i visinu štete, već su u tužbenom zahtjevu nabrojili ono što je navodno bilo u ugostiteljskom objektu, bez ijednog dokaza’, piše, između ostalog, u presudi.

Dakle tužioci su 2011. godine, kada su podnijeli tužbu, trebali nabrojati i popisati sav inventar, opremu, hranu i piće koje su imali u piceriji i sve to dokazati računima, a kako to nisu učinili, sud je odbio zahtjev. Inače, picerija je prvi put bila minirana u avgustu 1991. godine. Marjanovićima je opljačkan i stan iznad objekta, kao i apartman na moru. Izgubili su i te sporove iz istog razloga – nisu mogli dokazati što su imali. Na ovom suđenju je knjigovodstveni vještak na temelju policijskog nalaza iz 1991. godine utvrdio da ondašnja šteta od 300 hiljada HRD-a danas vrijedi samo 21.000 kuna.

Tužioci su uložili žalbu. U Hrvatskoj su imovinu prodali i žive u Beogradu…

Autor: M.C.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zakon jačega | Jadovno 1941.

„Pravda“ traži pravdu za vlasnike miniranih kuća | Jadovno …

Hoće li država ikada obeštetiti Srbe čije su kuće letele u …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top