Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Papiga na sudu

Datum objave: petak, 23 decembra, 2016
Objavljeno u Kordun, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Ilustracija

Da pravo i pravda nisu isto jasno je iz pravosnažne presude Opštinskog suda u Karlovcu povodom odštetnog zahtjeva vlasnika picerije koja je u karlovačkom gradskom naselju Grabriku bila minirana 15. oktobra 1991. godine: umjesto da dobiju traženu odštetu od četiri miliona kuna, tužioci će morati platiti sudski trošak od 400.000 kuna. Vlasnici, Mirjana Marjanović i njen sin Milenko, podnijeli su tužbu za nadoknadu protiv počinitelja miniranja Danijela Kusturina, u što su bile uračunate šteta na objektu, opremi i namještaju te izgubljena dobit i kamata. Tuženik je sa još trojicom minera, među kojima su bila dvojica policajaca koja su nabavljala eksploziv iz službenog skladišta policije, u Karlovcu minirao više od 30 objekata u vlasništvu Srba. (U tom je gradu 1990-ih planski bilo minirano između 200 i 300 raznih objekata: kuća, garaža, kafića, trgovina, restorana, kioska, automobila… u vlasništvu građana srpske nacionalnosti.) Četvorka je otkrivena, procesuirana i pravosnažno osuđena na kazne zatvora, ali ih je Franjo Tuđman pomilovao.

Vlasnici nisu uspjeli u dokazivanju štete. Sud je naveo da tužioci nisu dostavili dokumentaciju niti su predložili druge dokaze na temelju kojih bi se barem indirektno moglo zaključiti kolika je stvarno učinjena šteta miniranjem, a kolika je izgubljena dobit. ‘(…) tužiteljica i tužitelj nisu pružili ni jedan dokaz koji je namještaj tada bio u poslovnom prostoru i što je uništeno i oštećeno od opreme i aparata, kao i visinu štete, već su u tužbenom zahtjevu nabrojili ono što je navodno bilo u ugostiteljskom objektu, bez ijednog dokaza’, piše, između ostalog, u presudi.

Dakle tužioci su 2011. godine, kada su podnijeli tužbu, trebali nabrojati i popisati sav inventar, opremu, hranu i piće koje su imali u piceriji i sve to dokazati računima, a kako to nisu učinili, sud je odbio zahtjev. Inače, picerija je prvi put bila minirana u avgustu 1991. godine. Marjanovićima je opljačkan i stan iznad objekta, kao i apartman na moru. Izgubili su i te sporove iz istog razloga – nisu mogli dokazati što su imali. Na ovom suđenju je knjigovodstveni vještak na temelju policijskog nalaza iz 1991. godine utvrdio da ondašnja šteta od 300 hiljada HRD-a danas vrijedi samo 21.000 kuna.

Tužioci su uložili žalbu. U Hrvatskoj su imovinu prodali i žive u Beogradu…

Autor: M.C.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zakon jačega | Jadovno 1941.

„Pravda“ traži pravdu za vlasnike miniranih kuća | Jadovno …

Hoće li država ikada obeštetiti Srbe čije su kuće letele u …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top