Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Papa razbesneo Srbe u Hrvatskoj

Papa

Poziv – Liberalni Hrvati i gnevni Srbi poručuju da bi papi bilo bolje da se pokloni senima jasenovačkih žrtava umesto što Alojzija Stepinca proglašava braniteljem Srba, Roma i Jevreja

Drugog dana boravka pape Benedikta XVI u Hrvatskoj oko 300.000 vernika dočekalo je poglavara Rimokatoličke crkve na zagrebačkom hipodromu tokom mise povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica.

Naslednik trona Svetog Petra prethodnog dana razgnevio je srpsku zajednicu u Hrvatskoj izjavom da je Alojzije Stepinac, poglavar hrvatskih katolika u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, branio Srbe, Jevreje i Rome od ustaša.

U očekivanju da se povodom papinih reči o Stepincu javnosti obrate predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj koji su u više navrata osudili politiku Vatikana i Kaptola prema nasleđu Alojzija Stepinca, liberalna hrvatska javnost i Srbi poručuju papi Benediktu XVI da bi bilo bolje da se, umesto što Stepinca proglašava braniteljem Srba, pokloni na najvećem srpskom stratištu:

Dugotrajna kampanja

– Mogao bi da svrati do Jasenovca da se pokloni stotinama hiljada nevinih žrtava koje su ubili ustaški krvnici pod blagoslovom Stepinca i njemu sličnih – naveo je jedan posetilac sajta Jutarnjeg lista.

Posetioci hrvatskih sajtova podsetili su i da je Benedikt XVI, decenijama radio na beatifikaciji Stepinca.

Propoved… Upozorenje na slobodu bez odgovornosti

Kritika sekularizacije

Papa Benedikt XVI kritikovao je sekularizaciju u evropskim zemljama koja „širi slobodu bez odgovornosti” i naglasio važnost porodičnog života. – Apsolutizuje se sloboda bez odgovornosti za istinu i neguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara i površnih iskustava, ne vodeći se računa o kvalitetu odnosa sa osobama i o najdubljim ljudskim vrednostima – kazao je papa. – Ljubav se svodi na sentimentalni osećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu – rekao je papa i pozvao na „otpor tom mentalitetu”. Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u pozdravnom govoru izrazio je uverenje da će prisutnost pape biti ohrabrenje svim porodicama i biti podstrek u zalaganju za familiju kao najsvetiju ustanovu zdravog društva.

Još pre trinaest godina, u govoru povodom beatifikacije, tadašnji kardinal Jozef Racinger rekao je da je Stepinac bio „Božji Hrvat”, kakvog je Dante opevao u poslednjem pevanju „Raja” u „Božanstvenoj komediji”! Stepinac je, po Racingeru, bio toliko obuzet Hristom da je, na kraju, postao „živa slika trpećeg Hrista s trnovom krunom i ranama njegove muke”, i u nastavku ovog govora isto kao i u subotu izneo tvrdnju da je Stepinac sve svoje snage usmerio ka spasavanju Srba, Roma i Jevreja u Hrvatskoj.

Izraelski istoričar Menahem Šelah, na osnovu izučavanja dokumentacije o Stepincu, doneo je zaključak da nadbiskup „nije imao nikakav problem sa ciljevima ustaške države i Trećeg rajha, i da je najbolje što se o njemu može reći – da nije odobravao neke od metoda”. Iako nije sporno da je Pavelić u više navrata dizao glas protiv najokrutnijih aspekata ustaške vladavine, istorija ga i dalje teško optužuje kao čoveka koji je genocidu dao duhovni legitimititet.

Svi Stepinčevi zločini

Neki od njegovih nespornih zločina uključuju: blagoslov upućen poglavniku NDH Anti Paveliću, na početku njegove vladavine tom kvislinškom tvorevinom, potom masovno pokrštavanje pravoslavaca na teritoriji NDH u skladu sa Pavelićevom doktrinom „pobiti trećinu, proterati trećinu, pokrstiti trećinu”, pod rukovodstvom katoličkih sveštenika katiheta (veroučitelja)… Takođe, Paveliću se na dušu stavlja potpuna svest o postojanju koncentracionih logora i masovnih egzekucija: dokumenta pokazuju da je Stepinac tražio da se egzekucije vrše „humano”, kao i posleratno skrivanje ustaškog komandanta Erika Lisaka, koji je pronađen u prostorijama Kaptola, centru Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Izvor: Press Online

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: