fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Optuženi bez dokaza

Na spomeniku žrtvama na Tuzlanskoj kapiji još nisu izbrisane reči uvredljive za Srbe. Inicijativa poslanika NS RS da se konačno obriše sporni natpis

Sporni natpis na Tuzlanskoj kapiji
Sporni natpis na Tuzlanskoj kapiji

POSLANIK u NS RS Simuna Žakula pokrenula je inicijativu da se sa spomenika žrtvama masakra na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine ukloni sporni natpis kojim se vređaju Srbi.

„Na ovom mestu srpski fašistički agresor je granatom prekinuo 71 život“, stoji već dve decenije u proklamovanoj multietničkoj Tuzli uvredljiv natpis. Za masakr je bez valjanih dokaza osuđen tadašnji komandant Taktičke grupe „Ozren“ oficir VRS Novak Đukić. Pod pretpostavkom i sa sumnjivim dokazima i veštačenjem Borka Zečevića, da je granata na centar Tuzle sa 26 kilometara udaljenosti ispaljena s položaja srpske vojske na Ozrenu, Đukić je pre sedam godina osuđen na 25 godina zatvora u Sudu BiH.

Đukić i njegova odbrana tokom sudskog procesa, a i posle presude, tvrdili su da se ne radi o granati već o podmetanju eksploziva kojim su ugašene desetine nedužnih života, pretežno omladine, a za šta su angažovani i eminentni strani stručnjaci balističari i drugi eksperti.

Te sumnje su pojačane i nakon što je dve godine posle presude Đukiću, zbog drugog slučaja, Sud BiH pritvorio veštaka Berka Zečevića. Prošlog meseca obelodanjeno je veštačenje balističkih stručnjaka iz Češke, Izraela i Francuske koji su u odvojenim veštačenjima na Kapiji zaključili da masakr 71 osobe i ranjavanje 240 ljudi nije izazvano eksplozijom projektila ispaljenog iz topa srpskih položaja na Ozrenu.

Zbog toga je poslanik SDS u NS RS zatražila da Srpska pokrene hitnu inicijativu za brisanje natpisa u Tuzli, po kojem su Srbi označeni kao fašisti i zločinci. Inicijativa je upućena i NS RS. Još je nejasno kome će biti prosleđena, jer je na spomeniku ispisano da ga podižu „građani Tuzle“.

ODGOVORI

DO sada je na inicijativu reagovalo Ministarstvo pravde RS, odgovorom da u skladu s nadležnostima utvrđenim Zakonom o republičkoj upravi ne može biti podnosilac zvanične inicijative.

I Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS se proglasilo nenadležnim za upućivanje predloga za uklanjanje natpisa sa spomen-obeležja u FBiH.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ivošević: Zahtjev za ponavljanje postupka N. Đukiću | Jadovno …

Veštak montirao Tuzlansku kapiju | Jadovno 1941.

Savčić: Brojni dokazi za zločin u „Tuzlanskoj koloni“ | Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: