Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Operacija “Strela”

Datum objave: subota, 26 maja, 2018
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+
Rejon karaule Liken, u pozadini planina Paštrik
Rejon karaule Liken, u pozadini planina Paštrik

Operacija “Strela” je agresivna vojna operacija, sadržana u skupu napadačkih borbenih dejstava OVK potpomognutih snagama albanske vojske i NATO, a protiv jedinica Vojske Jugoslavije u periodu od 26. maja do 10. juna 1999. godine. Cilj operacije “Strela” bio je slamanje otpora, razbijanje i uništenje odbrambenih pograničnih snaga VJ, te otvaranje koridora za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije i presecanje komunikacija na liniji Peć – Prizren.

Ideja generala Veslija Klarka, tadašnjeg komandanta NATO snaga bila je da oko 20 000 vojnika ubaci u Metohiju i tako slomi odbranu Prištinskog korpusa. Mimo ustaljene linije NATO komandovanja, Klark je angažovao i američku stratešku avijaciju koja je tukla naše jedinice iz vazduha. Međutim, samo jednom, 27. maja, uspeli su da probiju front naše odbrane na gorožupskom pravcu i naprave prodor od 200 do 400 metara na teritoriju Srbije. I pored ovakvog uspeha, agresor nije uspeo da ispuni svoje ratne planove. Za uspešan nastavak operacije bilo je neophodno osigurati desno krilo napada, te zauzeti i dolinu Belog Drima. Svi dotadašnji pokušaji pokazali su se kao neuspešni. Terorističke snage su gubile na snazi i operacija je polako posustajala. Nakon dva dana teških borbi (31. maja i 01. juna), prestala su velika ofanzivna dejstva i operacija se svela na povremene manje vatrene čarke. Ovo je omogućilo popunu u naoružanju i opremi, te se Vojska Jugoslavije na ovom pravcu potpuno konsolidovala i učvrstila svoje položaje. Snage NATO-a, albanske regularne vojske i OVK su bile praktično odbačene na početne položaje i operacija “Strela” je doživela potpuni neuspeh.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top