Комеморација српским жртвама Олује у Двору

Двор

Осмог августа, у Двору одржана је централна комеморација свим жртвама које су страдале у избјегличкој колони на цести Глина-Двор током Олује, као и мјештанима дворских села који су убијена мјесецима након Олује. На комеморативној сједници у згради опћине, парастосу у цркви Св. Георгија и на православном гробљу у Двору окупили су се представници Амбасаде Србије, Српског народног вијећа, СДСС-а, те представници регионалне и локалне мањинске самоуправе из Сисачко-мославачке, Карловачке и Вуковарско-сремске жупаније, односно из Сиска, Петриње, Глине, Двора, Вргинмоста, Крњака, Карловца, Ердута, Загреба и других градова.

На комеморативној сједници окупљеним представницима српског народа с бројних подручја Хрватске обратио се замјеник предсједника СНВ Саша Милошевић

Истичући да је комеморација у Двору најрепрезентативније окупљање Срба након прославе Олује у Книну, Милошевић је рекао да је у Книну дошло до напретка, јер има мање слављења и заноса у церемонији, али је то и даље дан који Срби не могу славити. 



- Оно што нас боли је што се слави, а не жали, осим декларативно, егзодус више од 200.000 Срба од којих већини није омогућено да се врати, што нас се сматра агресорима, а не као равноправним грађанима и што 17 година након Олује нема ни једног одговорног за злочине који су тада почињени, рекао је Милошевић, додајући да се ни гробови погинулих не могу примјерено обиљежавати. 

 

Двор комеморација - Dvor komemoracijaДвор комеморација - Dvor komemoracija



- Срби не могу славити и истовремено жмирити на чињенице које говоре да су Срби грађани другог реда, од дискриминације у запошљавању, запостављености крајишких простора, занемаривање културних и образовних потреба, негирање права на кориштење језика и низа других права, нагласио је Милошевић и осврнуо на изјаве да је рат био хуман и праведан. 

- Таквих ратова нема. За Србе након рата дошла је освета, а не правда. На хиљаде Срба било је оптужено за тероризам, а баш нитко није одговарао за десетине хиљаде спаљених кућа и стотине убијених Срба у Олуји. 

- Ми можемо учествовати у државним церемонијама кад се уклоне све препреке такве врсте и када будемо стварно, а не декларативно равноправни грађани ове земље, поручио је Саша Милошевић. 

Након парастоса у пуној цркви Св. Георгија којег је служио костајнички парох Никола Малобабић, слиједио је помен на православном гробљу гдје се налази заједничка гробница страдалих из избјегличке колоне. Вијенце на још увијек Н.Н. гробља положиле су делегације опћине, СНВ-а, Амбасаде Србије у Хрватској, српских организација и мањинског вијећа у Двору, бројних локалних и мањинских самоуправа, као и Самостална демократска српска странка чије је руководство, укључујући и заступника Јову Вуковића било на комеморацији у Двору. 



На гробљу окупљенима се обратио и начелник Двора Никола Арбутина који је подсјетио да су на дворском гробљу сахрањене жртве који су изгинули на више мјеста са цесте Жировац-Двор, а који су углавном поријеклом са Кордуна. 

- Многи који су посљедњи пут виђени у колони код Двора сахрањени су на гробљу у Петрињи гдје је ексхумирано 160 посмртних остатака, док је са дворског гробља ексхумирано 65 тијела. Православно гробље смо одабрали као мјесто гдје се можемо скупити и одати почаст свим жртвама Олује и рата уопће, рекао је и додао да се помен на гробљу одржава од 2002. године, а да је 2006. у организацији мањинског вијећа постављен крст и ограда. 

Ненад Јовановић 

 

Извор: СНВ

 

Везане вијести: 

САСЛУШАНИ СВЈЕДОЦИ О СВИРЕПОМ УБИСТВУ СРПСКИХ ЦИВИЛА