ODUSTATI OD SUDSKOG PROGONA SRBA IZ PODGORJA

Datum objave: utorak, 25 oktobra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

koalicija-izbjeglica

BEOGRAD, 25. OKTOBRA /SRNA/ – Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji traži da opštinsko državno tužilaštvo u Sisku odustane od daljeg sudskog progona četvoro Srba iz sela Podgorje, jer se time narušavaju međunacionalni odnosi i šalje poruka da Srbi nisu poželjni u Hrvatskoj.
Opštinski sud u Glini donio je danas odluku da se glavna rasprava u procesu Opštinskog državnog tužilaštva u Sisku protiv četvoro Srba iz sela Podgorje održi 28. novembra, jer su optuženi Srbi imali samo jednog branioca.
U saopštenju iz Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji navodi se da je sud dao optuženim Srbima priliku da do 28. novembra obezbijede još branilaca.
Branilac optuženih Srba smatra da činjenični opis optužnice, u kojoj se četvoro Srba tereti da su pjevali antihrvatske pjesme i vrijeđali i zastrašivali jednu hrvatsku porodicu s ciljem da je protjeraju iz sela Podgorje, nije tačan i da će to dokazati u postupku.
Branilac optuženih Srba smatra da optužnicu treba odbaciti.
“Navedenih postupaka i presuda uopšte nema na hrvatskim sudovima, a sličnih i težih slučajeva u kojima se ispoljava mržnja prema svemu što je srpsko i veliča ustaštvo ima mnogo u današnjoj Hrvatskoj”, kaže se u saoštenju.
Opštinsko državno tužilaštvo u Sisku 30. avgusta podiglo je optužni prijedlog protiv Vlade Vrge, Siniše Damjanovića, Seke Vrge i Žarka Lapčevića iz sela Podgorje u Hrvatskoj i predložilo opštinskom sudu u Glini da se nakon održane glavne rasprave okrivljenim punoljetnim licima izrekne kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top