fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Održan parastos postradalim Slabinjcima

SLABINjA – Protojerej Kostajničko-Dubičke parohije Gosp. Dalibor Tanasić služio je 16. decembra 2017. godine parastos na devastriranoj grobnici, postradalim Slabinjcima u ustaškom pokolju 16.12.1943. Službi parastosa prisustvovala je rodbina poklanih i prijatelji. Na mjestu pokolja podignut je pčelinjak. 

Prisutne je pozdravio predsjednik VSNM Općine Dubica Milinko Simić. Podsjetio je na događaj od prije 74 godine kada je poklano 96 Slabinjaca, od toga 42 djece, 37 žena i 13 muškaraca. Tačan broj neće se nikada utvrditi. Po nekim dokumentima se navode i drugi brojevi žrtava. Iz svega do sada utvrđenog radilo se o veoma brižljivo planiranom zločinu.

Simić je rekao da je zločin prema Srbima planiran prije osnivanja NDH u mjestu Sijeni. Zločin su za vrijeme NDH na osnovu direktiva Poglavnika, nadležnih ministara planirale i provodile lokalne vlasti, ustaše, pojedinci iz katoličke crkve u saradnji sa domaćim ustašama i ustašama iz drugih mjesta. Nakon svakog zločina ustaša, pljačkana je srpska imovina u korist pojedinaca i NDH. U zločinu nad Slabinjcima učestvovalo je mnogo ustaša i kad se gleda njihov porodični profil, bilo je pojedinaca, porodičnih ljudi, mnogi su imali djecu, raznih zanimanja, nepismenih, pismenih, studenata i dr. Oni su svjesno prihvatili ubijanje ljudi i to izvršavali kao sveti zadatak, bez imalo griže savjesti. Većina njih je provela po nekoliko dana na „trenizima“ kod jezuita. Svi su očekivali nagradu za učinjene zločine. To je paganski obrazac koji dopušta da se zbog ostvarivanja koristi i učinjeno zlo može proglasiti dobrim.

S obzirom na razmjere zla koje je počinjeno prema Slabinji u kojoj je ubijeno preko 550 Slabinjaca, zločin ima karakter genocida. Krug odgovornih je širok. Prema Jaspersovom razmatranju o krivici nijemaca koje je napisao u vrijeme Nirnberškog procesa, on je smatrao da je svaki nijemac kriv na neki način i odgovoran za zločine koje je počinio Treći Rajh. Ta analiza bi se mogla primijeniti i u odnosu na NDH i Pavelićev režim. U tom smislu Jaspers iznosi četiri hijerarhiski različita tipa krivice: konkretna krivica za zločine koji su objektivno dokazivi i mogu se sankcionisati., drugo, politička zasnovana na odgovornosti za izbor državne vlasti pod čijim okriljem je izvršen zločin., treće, čovjek je moralno kriv za loše postupke koje je počinio, potčinjavajući se i slijepo izvršavajući naredbe koje su dolazile sa više komandne instance., četvrti tip krivice vezan je za postojanje zla u svijetu, taj metafizički aspekt krivice naglašava čovjekovu odgovornost za zločine koji drugi čine.

Zaključno, Simić je naveo da VSNM preduzima sve kako bi se riješilo pitanje obnove grobnice i spomenika, regulisanje pristupa grobu i obezbjeđenje dostojnog počivališta postradalim Slabinjcima.

(Mile Krajišnik)

Foto: Paroh Dalibor Tanasić

Izvor: Banija Online

Vezane vijesti:

Ne zaboravljamo nevine žrtve iz Slabinje | Jadovno 1941.

Održan parastos slabinjskoj djeci i srpskim žrtvama rata …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: