Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ОБУСТАВЉЕН ПОСТУПАК ПРОТИВ МИКЕЛИЋА

srna2.jpgЗАГРЕБ,  (СРНА) – Жупаниjски суд у Загребу обуставио jе поступак против бившег премиjера Републике Српске Краjине Борислава Микелића, коме се у обновљеном поступку судило за ратни злочин против цивила на подручjу баниjског града Петриње.

 

Обновљени поступак jе обустављен након што jе Жупаниjско тужилаштво у Сиску одустало од кривичног гоњења 73-годишњег Микелића, коjи jе у првом поступку 1993. године, заjедно с jош осам лица, у одсуству осуђен на 20 година затвора.

 

Хрватски медиjи прениjели су допис тужилаштва у Сиску суду у Загребу у коме пише да jе послиjе спроведене истраге закључено да нема доказа да jе Микелић повезан с дjелима коjа му се стављаjу на терет.

 

Према риjечима Микелићевог адвоката Силвиjа Дегена, у поступку коjи jе оциjенио „срамотним и због тужилаца и због судиjа коjи су Микелића прогласили кривим“, Микелића ниjе теретио ни jедан од свjедока.

 

О апсурдности случаjа свjедочи и то што се Микелићев тадашњи адвокат по службеноj дужности ниjе ни жалио на пресуду коjом jе бивши премиjер РСК осуђен на 20 година затвора.

 

За злочине коjи су се Микелићу стављали на терет у међувремену jе осуђен тадашњи командант петрињског гарнизона ЈНА Слободан Тарбук.

 

Суд у Сиску, коjи jе 1993. године у одсуству осудио Микелића на тада наjвишу затворску казну од 20 година затвора, недавно jе одобрио захтjев његовог адвоката Силвиjа Дегена за обнову поступка.

 

Случаj jе пребачен на Жупаниjски суд у Загреб коjи jе jедан од четири специjализованих судова за ратне злочине. Микелић због болести ниjе долазио на суд у Загребу, тако да jе прва расправа заказана за 24. маj одложена и због његовог одсуства, али и због недоласка заступника оптужбе.

 

Предратни успjешни директор петрињског „Гавриловића“ био jе оптужен да jе припремао и координирао акциjе оружане побуне против хрватске власти, као и да jе наређивао нападе на Петрињу и остала мjеста на Баниjи.

 

Осим Микелића због тих злочина осуђено jе jош осам особа коjе су међувремену амнестиране.

 

Микелић jе 2004. године тражио од хрватског министарства правде поновно разматрање случаjа, тврдећи да jе жртва монтираног политичког прогона, као и да jе у инкримисаном времену био у болници.

 

Он jе у априлу 1994. године постао премиjер РСК а, иако правоснажно осуђен, од тада jе учествовао у преговорима краjинских Срба с хрватским функционерима коjи су одржавани и у Загребу.

 

Након слома Краjине отишао jе у Београд, гдjе jе након неког времена основао Месну индустриjе „Галамес“.

 

Био jе и потпредсjедник фудбалског клуба „Партизан“, а 2003. године био jе ухапшен у оквиру истраге о убиству премиjера Србиjе Зорана Ђинђића. Србиjа jе тада одбила да га изручи Хрватскоj, преноси РТС.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: