Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Njemci ispituju zarobljenog četnika u Stocu

Datum objave: sreda, 17 maja, 2017
Veličina slova: A- A+

Operacija „Crno“ [Schwarz]. U Stocu, pripadnici III bataljona 2. puka Dobrovoljačke SS-divizije „Princ Eugen“ ispituju zarobljenog četnika (pripadnika Trebinjskog korpusa), u potrazi za štabom generala Draže Mihailovića, čije je uništenje bilo primarni cilj nemačke operacije. Uz pomoć prevodioca (sasvim desno), zarobljenika saslušava lično komandant bataljona, glavni četni SS-vođa Oto Mekelburg (drugi sleva). Ova operacija, čiji je opšti cilj bio uništenje svih oružanih formacija koje ne pripadaju regularnim nemačkim, italijanskim ili hrvatskim oružanim snagama, u posleratnoj jugoslovenskoj istoriografiji predstavljena je u skraćenoj (cenzurisanoj) verziji, koja je isključivala bilo kakve okršaje između osovinskih snaga i formacija koje nisu pripadale partizanskom pokretu. U originalnim nemačkim izveštajima, s druge strane, osim većinom slabog otpora četnika i snažnog protivljenja Italijana njihovom razoružavanju, pominju se i borbe između Nemaca i četnika, partizana i četnika, partizana protiv udruženih četnika i Nemaca, Nemaca protiv udruženih četnika i partizana, četnika i Hrvata protiv partizana, kao i borbe između Italijana i četnika. Takođe postoje i fotografije koje prikazuju razoružavanje pripadnika muslimanske milicije od strane Nemaca, kao i izveštaj u kojem se pominju borbe udruženih Nemaca i muslimanske milicije protiv četnika. Glavne borbe, međutim, osovinske snage jesu zaista vodile protiv partizana, koji su i pretrpeli najteže gubitke u ovoj operaciji.

(bandenkampf)

Izvor: Srbi u Bosni i Hercegovini
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top