Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Njemci ispituju zarobljenog četnika u Stocu

Datum objave: sreda, 17 maja, 2017
Veličina slova: A- A+

Operacija „Crno“ [Schwarz]. U Stocu, pripadnici III bataljona 2. puka Dobrovoljačke SS-divizije „Princ Eugen“ ispituju zarobljenog četnika (pripadnika Trebinjskog korpusa), u potrazi za štabom generala Draže Mihailovića, čije je uništenje bilo primarni cilj nemačke operacije. Uz pomoć prevodioca (sasvim desno), zarobljenika saslušava lično komandant bataljona, glavni četni SS-vođa Oto Mekelburg (drugi sleva). Ova operacija, čiji je opšti cilj bio uništenje svih oružanih formacija koje ne pripadaju regularnim nemačkim, italijanskim ili hrvatskim oružanim snagama, u posleratnoj jugoslovenskoj istoriografiji predstavljena je u skraćenoj (cenzurisanoj) verziji, koja je isključivala bilo kakve okršaje između osovinskih snaga i formacija koje nisu pripadale partizanskom pokretu. U originalnim nemačkim izveštajima, s druge strane, osim većinom slabog otpora četnika i snažnog protivljenja Italijana njihovom razoružavanju, pominju se i borbe između Nemaca i četnika, partizana i četnika, partizana protiv udruženih četnika i Nemaca, Nemaca protiv udruženih četnika i partizana, četnika i Hrvata protiv partizana, kao i borbe između Italijana i četnika. Takođe postoje i fotografije koje prikazuju razoružavanje pripadnika muslimanske milicije od strane Nemaca, kao i izveštaj u kojem se pominju borbe udruženih Nemaca i muslimanske milicije protiv četnika. Glavne borbe, međutim, osovinske snage jesu zaista vodile protiv partizana, koji su i pretrpeli najteže gubitke u ovoj operaciji.

(bandenkampf)

Izvor: Srbi u Bosni i Hercegovini
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top