Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Nakon 24 godine: U Prebilovcima sahranjen Vukašin Reljić

Mladić Vukašin Reljić, žrtva ratnog zločina hrvatsko- muslimanskih snaga, posle više od 24 godine od stradanja, identifikovan je, opojan u paraklisu Svetih Prebilovačkih i donje hercegovačkih mučenika, koji je u sastavu Hrama Vaskrsenja i 12. novembra sahranjen u obnovljenoj porodičnoj grobnici u Prebilovcima.

Opelo su služili sveštenici Miroslav Ratković i Marko Gojačić. Opelu i sahrani po velikom nevremenu prisutvovalo je oko 150 ljudi.
Za njih je porodica pripremila posluženje u Domu Sveti Kralj Milutin u Prebilovcima.

Reljići su najstradalnija srpska porodica u opštini Čapljina u ovom ratu. Ustaške snage ubile su Vukašina i majku mu Đurđu, sa više drugih Srba, 7. juna 1992, ispred Domanovića prilikom izvlačenja srpskih porodica iz napadnutih Tasovčića.

Istog dana ubijen je i Vukašinov otac Novica. Hrvatska strana još nije predala Novičine posmrtne ostatke, kao ni starice Draginje Medić, takođe iz Prebilovaca, koja je preživela 1941. godinu. Novica i Draginja su inače bili lošeg zdravtsvenog stanja.

Od porodice Reljić preživio je Novičin mlađi sin Jovo. Za zločine nad Srbima u operaciji HV, HVO i HOS zvanoj „Čagalj“ , pod komandom Janka Bobetka, još nije niko optužen. Po krivičnoj prijavi SND Prebilovci iz 2007. godine, nije postupljeno ni Sarajevu ni u Beogradu, a prijava u Sarajevu još nije ni zavedena u protokolu Tužilaštva.

Izvor: SND Prebilovci

 

Vezane vijesti:

Na današnji dan: Genocidna akcija hrvatskih snaga „Čagalj …

Procesuirati zločine nad Srbima u dolini Neretve – Jadovno …

Mesto srpskog vaskrsa – Jadovno 1941.

Zločin u Prebilovcima je jedan od najsramnijih događaja u

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: