Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Najava treće konferencije „Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona“

Srđan Srećković
Srđan Srećković

Treća konferencija pod nazivom „Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona“ koja okuplja predstavnike srpskih zajednica iz Albanije, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore, održava se 27. aprila 2012. godine, sa početkom u 12 časova (Svečana sala Ministarstva vera i dijaspore, Vase Čarapića 20, Beograd).

Konferenciju će otvoriti kao domaćin Srđan Srećković ministar vera i dijaspore, zatim će se obratiti Milorad Dodik predsednik Republike Srpske i Mirko Cvetković predsednik Vlade Republike Srbije.

Na konferenciji će između ostalih učestvovati i Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Hrvatskom Saboru, predstavnici stranaka u Crnoj Gori: Srđan Milić, predsednik Socijalističke narodne partije, Petar Popović, predsednik Narodne stranke, Ranko Kadić, predsednik Demokratske srpske stranke, poslanik u Makedonskom parlamentu, Ivan Stoilković, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Slavomir Gvozdenović i drugi.

Najavljujući konferenciju ministar vera i dijaspore Srđan Srećković je istakao da će učesnici predstaviti analizu trenutnog stanja i ponuditi predloge i inicijative o budućoj saradnji srpskih zajednica iz zemalja regiona sa institucijama matične države: „Uveren sam da će se, kroz direktnu razmenu informacija, mišljenja i iskustva, doneti konkretni zaključci koji će imati za cilj unapređenje odnosa između Republike Srbije i Srba u regionu, kao i objavljivanje studije o sveukupnom položaju i perspektivi naših sunarodnika u zemljama regiona“ i dodao da treba insistirati na regionalnoj saradnji jer je to preduslov pridruživanja Evropskoj Uniji. EU je nastala na iskustvu regionalne susedske saradnje i činjenici  da ste dobar sused i razvijate kvalitetne međusobne odnose u svim važnim društvenim segmentima, zaključio je Srećković.

Izvor: mzd

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: