fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Molitveno sećanje na postradale u Jadovnu

Nad Šaranovom jamom na Velebitu, u Eparhiji gornjokarlovačkoj, dana 24. juna 2020. godine služen je parastos za nevino ubijene Srbe u logoru Jadovno tokom Drugog svetskog rata.

Šaranova jama; FOTO: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNjOKARLOVAČKA

Parastos jadovničkim žrtvama služili su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim i Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz saluženje sveštenstva Mitropolije zagrebačke i Eparhije gornjokarlovačke.

U Jadovnu je od maja do avgusta 1941. godine, za 132 dana postojanja logora, ubijeno više od 40.000 ljudi, od kojih su 38.000 Srbi. Šaranova jama je samo jedna od 32 jame na Velebitu u koje su bacane žrtve logora koji je imao svoje ispostave i u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu, gde su leševi žena i dece bacani u more.

Šaranova jama; FOTO: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNjOKARLOVAČKA

Logor Jadovno osnovale su vlasti nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH), na planini Velebit, u Lici, ubrzo po osnivanju NDH 1941. godine.

Jadovno je, uz Jasenovac, bilo najveće ustaško gubilište u Drugom svetskom ratu. Istoričar dr Đuro Zatezalo precizno je evidentirao, po imenu i prezimenu, više od 10.000 ubijenih. Logor je, krajem avgusta 1941. zatvorila italijanska vojska.

Izvor: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNjOKARLOVAČKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: