Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mirović: Srpska Vojvodina zavjetna ideja Srba u Habzburškoj monarhiji (FOTO)

U Novom Sadu danas je otvorena izložba „Majska skupština – 170 godina poslije“, posvećena 1848. godini kada je formirana Srpska Vojvodina, autonomni region u Habzburškoj monarhiji.

Episkop bački Irinej, Tijana Palkovljević Bugarski, Vladan Vukosavljević i Igor Mirović Foto: SRNA
Episkop bački Irinej, Tijana Palkovljević Bugarski, Vladan Vukosavljević i Igor Mirović Foto: SRNA

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, otvarajući izložbu, rekao je da je Srpska Vojvodina, koja je formirana na Majskoj skupštini, postala zavjetna ideja svih Srba u Habzburškoj monarhiji.

„Istorijska iskušenja kroz koje je ta ideja prolazila bila su ogromna, ali uprkos njima, 70 godina kasnije, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu ta ideja je postala stvarnost prisajedinjenjem vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji“, rekao je Mirović.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević ukazao je na veliko značenje slike Pavla Simića „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine“ za generacije srpskog naroda.

„Ta slika simbol je trajanja i duge borbe srpskog naroda za slobodu i ujedno prikazuje, kako njegov pad, tako i njegov uspon. Ona takođe oslikava i činjenicu da su na toj skupštini bili prisutni svi slojevi srpskog naroda, kao i da ih je bilo iz svih krajeva Habzburškog carstva“, naveo je Vukosavljević.

U Novom Sadu otvorena izložba "Majska skupština - 170 godina poslije" (Foto: SRNA)
U Novom Sadu otvorena izložba „Majska skupština – 170 godina poslije“ (Foto: SRNA)

Za upravnicu Galerije Matice srpske Tijanu Palkovljević Bugarski ova slika je istorijski dokument, koji svjedoči o najznačajnijem događaju 19. vijeka za srpski narod, a to je odluka o formiranju Srpske Vojvodine.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, predstavnici pokrajinske i gradske vlasti i brojni Novosađani.

Srpska narodna skupština je odluku o formiranju Srpske Vojvodine donijela tokom maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima.

Izložba „Majska skupština – 170 godina poslije“ postavljena je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Okosnicu izložbe čini Simićeva slika „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine“.

Slika je, svjedočanostvo rađanja jedne velike ideje i grupni portret ne samo njenih najistaknutijih rodonačelnika poput patrijarha Josifa Rajačića, Đorđa Stratimirovića, episkopa Nikanora Grujića, nego i svjedočanstvo za veliki broj onih koji će tu ideju nositi, čuvati i sačuvati, poput Svetozara Miletića, Jovana Đorđevića, Stevana Vladislava Kaćanskog i samog slikara Pavla Simića.

(Srna)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: