fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osvrt gosp. Saše Musića, glasnogovornika CBH Zagreb o Mili Budaku

Mile Budak ustaški zločinac
Mile Budak ustaški zločinac

Margelov institut | 28.01.2010.

Preuzeto sa stranica Margelovog instituta

 

Osvrt gosp. Saše Musića, glasnogovornika CBH Zagreb o Mili Budaku

Stotine tisuća života ljudskih bića ugašeno je maljevima, sjekirama i noževima pod blagoslovom Mile Budaka, zbog svoje nacionalne, vjerske ili ideološke pripadnosti.

Mile Budak na svojoj savjesti nosi i više od 20 000 djece mlađe od 13 godina koja su mrcvarena u logoru smrti Jasenovac.

Kao potpisnik rasnih zakona koji su zapečatili sudbinu cijelih obitelji, sela i zajednica, kao autor i proklamator nebrojenih huškačkih govora koji su bili otvoreni poziv na zločin jasno se svrstao na stranu jedne fašističke ideologije i jedne genocidne tvorevine.

Danas ga se nerijetko opravdava činjenicom da je u razdoblju Kraljevine Jugoslavije bio proganjan od strane velikosrpskog režima, no redovito se zaboravlja napomenuti da je jednako tako svoje prvo zaposlenje našao u odvjetničkom uredu jednog Srbina, i da su ga upravo Srbi bolesnog ukrcali na vlak iz Srbije za Zagreb, prošvercavši ga u svojem putničkom vagonu, i tako mu spasili život.

Korištenje njegova imena opravdava se i činjenicom da je bio književnik, stavljajući ga se u kontekst Knuta Hamsuna i drugih velikih svjetskih književnika koji su bili naklonjeni ili aktivno sudjelovali u fašističkim nomenkalturama.

No, nigdje se ne spominje da je za razliku od Hamsuna Budak drugorazredni književnik, čija su djela gotovo bez ikakve umjetničke vrijednosti osim tradicionalnog ličkog dijalekta koji je u njima aktivno korišten.

Takvi svjesni, ciljani i krajnje perfidni pokušaji revizionizma jednog nacističkog psihopata služe isključivo u svrhu zamagljivanja činjeničnog stanja, a sve da bi se makar na jedan profinjeni i naizgled uljuđeni način promovirala jedna moralna nakaznost zvana ustaštvo.

Posebno je zabrinjavajuće da mjesni odbor koji nosi ime Mile Budaka mahom čine članovi Socijaldemokratke Partije Hrvatske. Da nije otužno, bilo bi možda i smiješno, možda. Blago Hrvatskoj sa takvom ‘socijaldemokracijom’ i takvim ‘socijaldemokratima’.

U ime Centra za društvena istraživanja ‘Dr. Branko Horvat’ i u ime svih slobodoljubivih, antifašistički orijentiranih građana Republike Hrvatske na ovom mjestu, danas, pozivamo na trajno uklanjanje ove civilizacijske, ove ljudske sramote oličene u imenu mjesnog odbora Mile Budaka.

O zajedničkoj akciji dvije udruge na Međunarodni dan Holokausta

Mile Budak ustaški zločinac

Mile Budak ustaški zločinac

U povodu Međunarodnog dana Holokausta Margelov institut i Centar za društvena istraživanja dr. Branko Horvat upriličili su akciju kojoj je za cilj uklananje tj. promjena imena Mjesne zajednice hrvatskog književnika Mile Budaka u ime zagrebačke glumice Lee Deutsch, djevojčice žrtve Holokausta.

Na hladni dan 26. siječnja u večernjim satima uz snijeg i vjetar te iznimno nisku temperaturu naši mladi aktivisti premrežili su kvart i napunili sandučiće s materijalom o tome tko je bio Mile Budak i oblijepili kvart plakatima s natpisom „Mile Budak ustaški zločinac, a ne hrvatski književnik“.

Na sam dan 27. siječnja održana je konferencija za štampu kojoj se odazvao vrlo mali broj novinara. Pojedine novinske redakcije BRISALE SU BEZ ČITANJA e-mailove s pozivom na konferenciju, iako je u naslovu e-maila jasno naznačen događaj kao „Međunarodni dan Holokausta“. Netrpeljivost, neprofesinalnost pa i cenzura što vlada hrvatskim medijskim prostorom koji još uvijek razmišlja mozgom politički zavisnog desnog novinarstva s početka 90-tih godina prošlog stoljeća odraz je postuđmanizma i vremena u kojemu nije bilo poželjno da ti žena bude Srpkinjom ili Židovkom.

Kako je sve to izgledalo i tko je o tome sve izvjestio pročitajte na našoj stranici.

MJESNI ODBOR HRVATSKOG KNJIŽEVNIKA MILE BUDAKA U ZAGREBU

Šizofreno je i nemoguće razdijeliti osobu MILE BUDAKA kao književnika po vokaciji od ratnog zločinca MILE BUDAKA, kakvim ga je proglasila hrvatska država i hrvatski narod, te kakvim ga pamti suvremena historiografija, pa je stoga još više nemoguće i sramotno da u glavnom gradu zemlje koja se u svojem Ustavu jasno i nedvosmisleno odriče ustaškog fašističkog režima i zločinačke kvislinške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske, jedan mjesni odbor (u kojemu parlamentarna stranka SDP ima većinu) više od 10 godina nosi ime drugog čovjeka tzv. NDH zamjenika Ante Pavelića u svojstvu ustaškog doglavnika. Prononsirani hrvatski fašist, najistaknutiji ustaški ideolog i najglasniji zagovornik genocida nad Srbima, osuđeni ratni zločinac ne može u antifašističkom Zagrebu i antifašističkoj Hrvatskoj doživljavati počasti i poštovanja.

USTAŠKA KARIJERA MILE BUDAKA

-1932. godine odlazi u emigraciju u Njemačku i Italiju te se priključuje ustaškom terorističkom pokretu Ante Pavelića 1932. godine u Berlinu je šef ustaškog ureda do 1934. godine.

-1934. godine u Njemačkoj dne. 6. svibnja Ante Pavelić imenuje ga za zasluge u ustaškom pokretu “poglavnim doglavnikom”.

-1935. godine dne. 10. siječnja ustaški poglavnik Ante Pavelić imenuje ga zapovjednikom svih ustaških logora u Italiji.

-1938. godine vraća se u Hrvatsku te zajedno sa Slavkom Kvaternikom organizira ustaški pokret te postaje njegovim glavnim ustaškim političkim ideologom.

-1941. uoči proglašenja fašističke tvorevine NDH dne. 12. travnja imenovan je predsjednikom privremenog Hrvatskog državnog vodstva.

-16. travnja 1941. postaje ministar bogoštovlja i nastave u prvoj Vladi NDH do 2. studenog 1941. godine.

-1941. godine drži huškačke protusrpske, antisemitske i antikomunističke govore na ustaškim skupštinama i na Radio Zagrebu, a koje redovito prenosi ustaška štampa. Čuvena Budakova rečenica bila je i “Bješte srpske psine preko Drine” te pozivi na masivno nasilno pokatoličavanje Srba, pozivima za njihov genocidni progon i fizičku likvidaciju.

-4. lipnja 1941. godine potpisuje “Zakonsku odredbu o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda”.

-1942. godine član je po Paveliću ustanovljenog Hrvatskog državnog sabora.

-Od kraja 1941. do 23. travnja 1943. godine poslanik je tzv. NDH u Berlinu.

-23. travnja 1943. godine do 5. studenog 1943. ministar je vanjskih poslova u Vladi tzv. NDH.

-6. svibnja 1945. godine bježi iz Zagreba, ali su ga britanske vojne vlasti 18. svibnja 1945. uhitile u austrijskom Rosenbachu i izručile, te je osuđen na smrt u Zagrebu kao ratni zločinac i pogubljen temeljem sudske presude 7. lipnja 1945.

 

IZJAVE MILE BUDAKA:

-Jedan dio Srba ćemo pobiti, drugi raseliti, a ostale ćemo prevesti u katoličku vjeru i tako ih pretopiti u Hrvate.

-Nije pametan onaj tko je pametan, već je pametan onaj tko je Ustaša!

-A što se tiče Srba koji ovdje žive, to i nisu Srbi nego dotepenci s istoka, koje su kao trhonoše i ostale sluge doveli Turci. Oni su ujedinjeni samo pravoslavnom crkvom, a mi nismo uspjeli da ih asimiliramo. Međutim, neka znaju, da je naša lozinka: ‘Ili se pokloni ili se ukloni’!“ – Vukovar, 8. lipnja 1941.

-Ovo mora biti zemlja Hrvata i ničija druga. Nema metoda koje ustaše neće upotrijebiti da ostvare taj cilj, da učine ovu zemlju hrvatskom i očiste je od Srba. – Novi list, lipanj 1941.

-Židovi po rasi ne smiju nikakvom suradnjom utjecati na izgradnji narodne i arijske kulture, pa im se zabranjuje svako sudjelovanje u radu, organizacijama i ustanovama društvenog, omladinskog, športskog i kulturnog života hrvatskog naroda uopće, a napose u književnosti, novinarstvu, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, urbanizmu, kazalištu i filmu. – Rasno zakonodavstvo NDH.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: