fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Мерчеп поново негирао кривицу

mercep_u_sudu.jpg

Загреб — Томислав Мерчеп поново jе одбацио кривицу за ратни злочин над српским цивилима на подручjу Загреба, Пакраца и Кутине, краjем 1991. године.

„Оптужница jе жалосна“, рекао jе ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп, коjи се поново изjаснио о кривици будући да jе суђење формално почело изнова.

Због процедуралне грешке суђење jе прошле седмице одложено, jер jе утврђено да jе чланица судског већа у истрази испитивала jедног од сведока, због чега ниjе могла да води главну расправу.

На данашњем рочишту судско веће jе измењено, а у наставку су испитани нови сведоци, међу коjима и супруга jедне од жртава Боже Велебита, Вjера Велебит.

Она jе изнела потресно сведочење о нестанку супруга пошто jе одведен у Пакрачку пољану и о томе како су jоj познаници причали о мучењима коjа jе пролазио.

Суђење се наставља сутра испитивањем нових сведока.

Томислав Мерчеп оптужен jе да jе као командант резервне jединице МУП-а одговоран за ратни злочин над српским цивилима на подручjу Загреба, Пакраца и Кутине, краjем 1991. године. Оптужница терети Мерчепа за убиство 43 особе, међу коjима су и три члана породице Зец из Загреба, као и за нестанак jош три особе.

Тужилаштво jе предложило око 30 сведока, међу коjима су и преживели злочина за коjе се терети, а одбрана 25 сведока, међу коjима су и бивши званичници владе, Сабора и МУП-а.

Због можданог удара коjи jе имао пре неколико година, Мерчеп jе одмах по хапшењу краjем 2010. смештен у затворску болницу, а подизање оптужнице средином 2011. године дочекао jе у бањи.

Суђење jе почело 10. фебруара ове године.

Хашко тужилаштво доставило jе Хрватскоj доказе против Мерчепа пре неколико година за злочине у источноj Славониjи укључуjући злочине у Вуковару и у Пакрачкоj пољани. Злочини у Вуковару нису, међутим, обухваћени овом оптужницом.

 

 

Извор: B92

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: