fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mandić Milka: Spartanski odgovor ustašama

Mandić Milka
Mandić Milka

Stara 65 godina, rodom iz Turjaka kod Bosanske Gradiške. Spada u red najvećih heroina koje su prošle kroz kapije starogradiškog logora. Ova ponosna starica je u ljeto 1942. godine zarobljena sa ostalim srpskim stanovništvom Kozare i dotjerana sa dvogodišnjim unukom Lukom u Logor V – Stara Gradiška.

Kada je počelo otimanje djece od njihovih majki, baka Milka držala je svog unuka u naručju i nije htjela da ga pusti iz zagrljaja. Kada su joj ustaše konačno istrgle dvogodišnjeg unuka Luku iz zagrljaja ona, onako obučena u narodnu nošnju sa boščom i zabrađena u veliku bijelu maramu, rastrgla je svoju bluzu i pokazala svoje staračke grudi govoreći ustaškim zlikovcima kako su te njene grudi podojile šest junaka i neko od njih će je već osvetiti. Ustaše su je odmah pred zanemelom masom majki i djece sa Kozare iskasapili u komade u jednom betonskom koritu ( svjedočenje Dragoje Lukića, našeg poznatog istraživača stradanja djece u NDH, koji je samo za Turjak ustanovio 349 umorene djece po raznim logorima i stratištima NDH).

(Marko Ručnov, Zašto Jasenovac, Beograd, 2001.)

Izvor: Srbi u BiH

Vezane vijesti:

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca

Bogdan Petković: 135 dana Jasenovca

Pobegao iz Jasenovca pa pravo u šumu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: