Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mandić: Hitno obaviti ekshumaciju u Visokom

Datum objave: utorak, 6 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić zatražio je da Institut za nestala lica BiH prioritetno uzme uzorke 365 posmrtnih ostataka Srba koji su dovezeni iz Sarajeva i zakopani u groblju u Visokom sa muslimanskim vjerskim obilježjima, iako nisu identifikovani.

Ekshumacija Foto: SRNA
Ekshumacija Foto: SRNA/ilustracija

Mandić je rekao da je od člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikole Perišića zatražio da uzorci što prije budu uzeti.

“Prenio sam Perišiću da u Visokom treba otkopati 10 grobnih mjesta po slučajnom uzorku i odnijeti ih u Banjaluku, kako bi bilo provjereno da li se u jednoj grobnici nalaze kosti od samo jednog tijela, a zatim od ICMP-a /Međunarodna komisija za traženje nestalih lica/ zatražiti krvne uzorke”, naveo je Mandić.

On je za “Glas Srpske” istakao da je riječ o 365 tijela nestalih sarajevskih Srba.

“Malo ih je kompletnih i u jednom sanduku ima ostataka i od čak osam tijela. To mi je rekao radnik ICMP-a iz DNK laboratorije u Tuzli. To su posmrtni ostaci Srba koji su se nalazili u kompleksu oko Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Svi imaju DNK nalaze”, kaže Mandić.

Perišić je rekao da je prihvatio Mandićeve zahtjeve i da će narednih dana imati sastanak sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić u vezi sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima.

“Kao prioritet kandidovaćemo pitanja traženja nestalih u Sarajevu na lokalitetima Alipašino polje i Kazani, te reviziju posmrtnih ostataka zakopanih u Visokom. Zahtjevi za ekshumacije podneseni su čak i prije osam godina, a ništa nije urađeno”, naveo je Perišić.

On kaže da vjeruje da će Tužilaštvo odrediti operativnog tužioca koji će se baviti samo ovim poslovima, kako bi bile izbjegnute velike i neopravdane pauze u traženju nestalih.

Neidentifikovani posmrtni ostaci, pronađeni uglavnom na širem području Sarajeva, bez znanja javnosti i porodica nestalih ukopani su u kompleksu groblja u Visokom krajem prošle godine na 163 grobna mjesta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Logori za Srbe u BiH 1992-1995: Visoko

Optužnica protiv Topalovića zbog zločina nad Srbima iz …

Porodice nestalih Srba sarajevsko-romanijske regije čekaju …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top