Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KRENUO MARŠ “STAZAMA EGZODUSA 1995-2015”

Marš

Iz sela Brezici kod Zavidovića u Federaciji BiH danas je prvi put krenuo marš “Stazama egzodusa 1995-2015” povodom obilježavanja 20 godina od progona srpskog stanovništva iz devet ozrenskih sela sa područja opština Zavidovići i Maglaj.
Poslije pada Vozuće 10. septembra 1995. godine pripadnici takozvane Armije BiH napali su preostala srpska sela na Ozrenu.

Srpsko stanovništvo tada je protjerano iz sela Dolac, Bočinja, Bakotić, Krsno Polje, Jošavac, Blizna, Gornja Bočinja, Bijelog Polja i Smrdinja.

Član Organizacionog odbora Veso Ilić rekao je Srni da će ove godine marš biti održan prvi put i da će nastojati da postane tradicija.

Ilić je rekao da je ruta, kojom će se kretati učesnici marša, duga 18 kilometara i da prolazi kroz federalne opštine Maglaj i Zavidovići.

Prema njegovim riječima, za učesnike marša obezbijeđen je prevoz iz Doboja.

Autobusi su u 7.15 časova krenuli iz dobojskog naselja “Aerodrom”, u kojem uglavnom žive Srbi izbjegli iz ovih ozrenskih sela, a u 8.00 časova sa autobuske stanice “Bosnaekspres”.

Okupljanje je u Brezicima odakle je u 9.00 časova krenuo marš. Prethodno je u tom mjestu služen moleban za stradale u napadu muslimanskih snaga u septembru 1995. godine.

Marš se krećei rutom Brezici – Kuselj – Smrdinja – Kereši – Donja Bočinja – Dolac.

Kod Hrama Svete Petke u Donjoj Bočinji u 14.00 časova biće služen parastos poginulim borcima i civilima u otadžbinskom ratu.

Po završetku parastosa, marš će biti nastavljen do Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Docu, gdje je planiran ručak za učesnike.

Povratak autobusa iz Doca trebalo bi da bude oko 17.30 časova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

KRENUO MARŠ “STAZAMA EGZODUSA” – Jadovno 1941.

OBILjEŽAVANjE 20 GODINA OD EGZODUSA SRBA IZ VOZUĆE …

poziv nikoliću i vučiću da prisustvuju maršu “stazama egzodusa

Ozren – Vozuća – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: