fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOMENTAR: Vatikan

Gotovo je misterija da li će vatikanskim susretom i ispunjavanjem zacrtanog plana krug razgovora biti definitivno zatvoren

Rade Dragović
Rade Dragović

Mešovita komisija Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije sastaće se sutra u Vatikanu, šesti put otkako na predlog pape Franje razmatra istorijsku ulogu kontroverznog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Međutim, ma kakva da je bila papina ideja, punu godinu od početka rada ovog tela više je pitanja nego odgovora.

Gotovo je misterija da li će vatikanskim susretom i ispunjavanjem zacrtanog plana krug razgovora biti definitivno zatvoren. To je možda poznato članovima delegacije, ali javnosti svakako nije. Kao što se ne zna ni dosadašnji učinak razgovora, niti argumenti koje su izneli srpski episkopi i istoričari. Od komisije se očekuje i odgovor zašto vatikanske arhive nisu otvorene i ko je to sprečio.

Da li je godinu dana rada i šest sastanaka dovoljno da se analizira Stepinčeva odgovornost za ono što je Srbe, Jevreje i Rome snašlo u NDH? Teško, posebno ukoliko su novi dokazi i dalje sakriveni. Ukoliko je pravi cilj ovog poduhvata istinska naučna istina, ovih šest sastanaka mogu da budu samo priprema za ozbiljan naučni dijalog, istraživanje i ukrštanje istorijskih argumenata.

Sve drugo bilo bi samo još jedan neiskreni razgovor, pun gordosti i predubeđenja, koji neće roditi ništa. A ako je tako, sve to nam nije ni trebalo.

Da li će Stepinac biti svetitelj, zaista nije najvažnije. To zavisi samo od Rimokatoličke crkve i njenog poglavara. Srbija, Srbi i pravoslavci na to ne mogu da utiču. I ne treba.

Njihova obaveza je drugačija. Da jasno, argumentovano i naučno posvedoče istinu o svom stradanju u NDH i da bez okolišanja prozovu organizatore, inspiratore i sve koji su od zatiranja i ratnog pokrštavanja okretali glavu. Ovu priliku zato ne bi trebalo da propuste.

Autor: Rade Dragović

Vezane vijesti:

Vatikan krije istinu o Stepincu | Jadovno 1941.

Završeni razgovori o Stepincu, na Vatikanu poslednja reč

O Stepincu – peti put

O Dnevniku nadbiskupa zagrebačkog dr Alojzija Stepinca

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: