fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komentar: Ustaše

Milan Babović
Milan Babović

U danima kada se u Hrvatskoj povampiruje ustaštvo i buja endehazija, a neonacisti razbijaju glave i divljaju ulicama po Evropi, vesela trupa Srbalja u kostimima iz 1945, hrli u kadar Dr Neleta

NELE Karajlić još nije počeo da snima onaj film u kom vozač 1989. gomilu putnika odvede na Gazimestan, potom zaspi pred početak Slobinog govora, pa se probudi i vidi sebe i svoj autobus usred demonstracija 5. oktobra.

Ako čuvenog Doktora muči manjak inspiracije, mogao je juče taj svoj bus da „parkira“ ispred zgrade Višeg suda u Timočkoj ulici u Beogradu i dobije sočan materijal. Makar za desetak epizoda svoje nadrealne televizije.

To uistinu i jeste bila zona sumraka. Burleska o našim ideološkim koskama koje nikako da oglođemo. S jedne strane nakostrešeni zavetnici od tridesetak leta, sa crnim zastavama i obučeni u crno. Do njih – Žene u crnom. Našao se tu i nekakav samozvani vladika Akakije.

Sve ih krvničkim pogledima žderu razgoropađeni subnorovci, kao da jure Švabe po gudurama na Sutjesci. Večno huči srpsko ludilo.

Jedni došli da podrže „srpsku majku“ Milana Nedića, a drugi da mu mrtvom naglas „pominju“ majku – fašističku. I, onda, krešendo. Dva sučeljena tabora počinju da urlaju jedni na druge:

– Ustaše, ustaše…?!

Dakle, u danima kada se u Hrvatskoj povampiruje ustaštvo i buja endehazija, a neonacisti razbijaju glave i divljaju ulicama po Nemačkoj, Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Irskoj… vesela trupa Srbalja u kostimima iz 1945, hrli u kadar Dr Neleta.

Ista družina je prvu klapu za taj budući film udarila još kada je u sudnicama prštalo i zbog rehabilitacije Draže Mihailovića. I svi se postavljaju kao nepogrešivi montažeri istorije. Ali, traku uvek „seku“ tamo gde njima odgovara.

Ljudi, ostavite nauci da hirurški secira događaje i aktere. A, Srbi nikada nisu bili ustaše. To zna i onaj Neletov šofer, čiji je autobus uredno prošao tehnički 27. juna 1989. godine.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Komentar: Zrno

KOMENTAR: Zastava

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: