Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOMENTAR: Prut

Prvo su tražili bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Onda su došli po srpske oficire i komandante, što su vojevali na Kosmetu i branili Srbiju.

Slađana Matić

PRVO su tražili bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Onda su došli po srpske oficire i komandante, što su vojevali na Kosmetu i branili Srbiju. Zahtevali su svu vojnu i policijsku dokumentaciju vezanu za ratove devedesetih…

Zatim je na red stigao i prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić. „Izručite komandanta Ratka Mladića, pa ćete ući u Evropsku uniju!“ glasio je novi nalog.

I tako su redom vlasti u Srbiji primoravane da ispunjavaju haške uslove zarad neizvesnog evropskog sna. Izručivani su predsednici, generali, vojnici… A Beograd se godinama suočavao s nametnutom prošlošću. I nije dosta!

Opet neki zapadnjački službenik, ovaj put glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc, u svom izveštaju Ujedinjenim nacijama zahteva da se evrointegracije Srbije uslove dobrom saradnjom sa sudom u Hagu.

Pa šta je još ostalo da se ispuni?! Svi su izručeni,Tužilaštvo je zatrpano potpisanim naredbama srpskih vojskovođa i raznim tajnim, službenim spisima… Sve što je Tribunal tražio, servirano mu je na tacni. Sva suđenja su završena, čekaju se još samo pravosnažne presude Karadžiću u martu, Mladiću do kraja sledeće godine i kraj procesa Stanišiću i Stamatoviću.

A da nas još tretiraju kao „sumnjive“ pokazuje i oklevanje da se Srbiji ustupi suđenje radikalima Vjerici Radeti i Petru Jojiću i ignorisanje apela oko neljudskih uslova u pojedinim zatvorima u kojima Srbi izdržavaju kazne.

Silni haški uslovi podmetani su dosad Srbiji kao klipovi u točkove na evropskom putu, a EU je prećutno pristajala da bude prut kojim će nas ošinuti po prstima ako ne uradimo domaći. Tu lekciju smo dobro utvrdili, vreme je da okrenemo list…

Autor: Slađana Matić

Izvor: Večernje novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: