Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOMENTAR: Pobede

Dan oslobođenja Beograda od fašizma u Drugom svetskom ratu veličanstveno je obeležen i na nebu i na zemlji

Ivan Lovrić
Ivan Lovrić

Dan oslobođenja Beograda od fašizma u Drugom svetskom ratu veličanstveno je obeležen i na nebu i na zemlji. Spektakularnom vojnom svečanošću u Batajnici, memorijalnim maršem kroz grad i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu.

Bila je to potvrda nebeske pravde koja je došla sa oslobađanjem našeg glavnog grada daleke 1944. godine. Da li smo proteklih decenija uvek bili pravedni prema našim praznicima i značajnim datumima iz naše istorije? Čini se da nismo, jer je sve ličilo na neki lebdeći čador, ni na nebu, ni na zemlji.

Praznici i bitni datumi iz istorije su ogledalo društva i države. A naš odnos prema njima je i odnos prema sopstvenoj državi. U tom ogledalu, međutim, vidi se da je Srbija još od Sretenja 1804. godine do današnjih dana zaglavljena na putu između Istoka i Zapada. Stalne su podele na Evropljane i antievropljane, komuniste i antikomuniste… I tako unedogled.

Ta naša zaglibljenost između dve strane sveta najbolje se ogleda na proslavi Sretenja u Marićevića jaruzi, gde su glavna zabava “publike” zviždanje, tuča, gađanje vojnog orkestra grudvama… Zašto naše praznike i pobede malo više ne poštujemo i ne slavimo?

Mi nemamo razloga da se stidimo svih naših pobeda. Ali moramo da se ukorenimo u srpsku tradiciju i istoriju. To je pokazala i proslava oslobođenja Beograda. Zašto bismo od sveta skrivali svoju borbu protiv fašizma i trajno prijateljstvo s ruskim saveznicima?

Da ubuduće od jaruge ne bismo pravili kaljuge, treba raditi na jedinstvu, a ne generisati svađe i podele. Naravno, ne treba težiti tome da svi isto mislimo. Ali, barem kada su proslave u pitanju, da prestanemo da se delimo. Da ne budemo vlastoljubi i srebroljubi, već iznad svega – srboljubi.

Autor: I. Lovrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

„Oslobodili smo Beograd, krećemo za Zemun… Proslavite“

Sremski front: Ratna pobeda ili nepotrebna klanica kada je rat već bio završen?

Prvi oslobodioci Beograda – Da li je Beograd oslobodila Crvena armija i da li je preuveličana uloga Titovih partizana?

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: