fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komentar: Ploča

U spomen-parku Jasenovac, i ove godine, komemoracije žrtvama tog ustaškog logora održane su u više kolona

Ivan Lovrić
Ivan Lovrić

U spomen-parku Jasenovac, i ove godine, komemoracije žrtvama tog ustaškog logora održane su u više kolona. Kraj spomenika Cvet odvojeno su se okupljali predstavnici Srba, hrvatske države i Jevreja.

Dan logoraša Srbi i Jevreji su obeležavali nezavisno od državne delegacije Hrvatske, jer tamošnja vlada nije uklonila spomen-ploču HOS-a sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je žaljenje što svi zajedno nisu odali poštu žrtvama. Ali ploča je, ipak, ostala. Za žaljenje.

U Hrvatskoj se opet vrti ista pokvarena ploča, koja para ledenu tišinu oko kamenog cveta. Očigledno tamošnje vlasti ni ove godine nisu bile spremne da je uklone. A spremne su da urade mnogo toga što su činili, kroz istoriju, njihovi prethodnici.

Spremni su da smanje broj žrtva Jasenovca u kome je stradalo više od pola miliona Srba. Spremni su da posle „Oluje“ smanje i broj preostalih Srba. Samo u poslednje vreme, na osnovu Zakona o prebivalištu, dodatno su izbrisali više od 76.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Oduzeli su im lične karte i time ih sprečili da biraju i budu birani.

Spremni su, što su i učinili, da uruče nagradu grada Zagreba Jakovu Sedlaru, autoru dokumentarnog filma „Jasenovac – istina“ koji podstiče mržnju i ne priznaje zločine.

Spremni su da jednog dana za sveca uzmu i Alojzija Stepinca. Kardinala pod čijim je nekrstom nasilno pokršteno oko 240.000 Srba. Ne znamo na šta su još sve spremni, ali jasno je da nisu spremni da uklone ploču „Za dom spremni“.

Davno je napisao veliki vladika Rade: „Bez časti i poštenja, sve je ništa.“ A tamo ni časti, ni poštenja. Već samo jedno veliko – ništa.

Autor: Ivan Lovrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Vučić: Kolika bi cifra ubijenih Srba zadovoljila potrebe Hrvatske

Položeni vijenci na grobnom polju „Topole“

Antifašisti istakli transparent „Uklonite ustaški pozdrav“

Šamar stranih ambasadora vlastima u Zagrebu

Donja Gradina: Komemoracija za žrtve ustaškog zločina

Pripadnici HOS-a i na dan komemoracije uzvikivali „Za dom spremni“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: