Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Komemoracija žrtvama ustaškog zločina u Glini

Na pravoslavnom groblju u Glini jučer je održana je komemoracija za gotovo 400 civila, najvećim dijelom Srba, ubijenih u ustaškom pokolju u noći s 12. na 13. maj 1941. godine

Komemoracija žrtvama ustaškog zločina u Glini

Komemoraciji, koju je organiziralo Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Gline, prisustvovalo je 50ak građana. Parastos su služili sveštenici Mile Ristić iz Topuskog, Saša Umičević iz Petrinje i Slobodan Drakulić iz Gline.
Među okupljenima su bili i Milan Bakšić, gradonačelnik Gline, njegov zamjenik Đuro Stojić, Boro Rkman, zamjenik župana Sisačko-moslovačke županije, te predsjednica gradskog VSNM-a Ljuba Vrga s članovima Vijeća. Vijenac je u ime Srpskog narodnog vijeća položio Branko Jurišić, voditelj ureda. Nakon parastosa, prisutnima se obratio protojerej Ristić, rekavši da se počinjeni zločin ne smije zaboraviti, kao i da svi trebaju učiniti što mogu da se takvi zločini više ne ponove.

Komemoracija u Glini

Podsjetimo, nakon što su u iskopane jame na obali rijeke Gline kod sela Prekopa, ustaše su početkom maja 1941. dovezle leševe Srba ubijenih u Glini, a u noći s 12. na 13. maja isto mjesto iskoristile su za ubojstvo njihovih preostalih sumještana starijih od 16 godina. Na stotine muškaraca, koji su prethodnih dana pohapšeni i smješteni u zatvor Kotarskog suda, kamionima je odvezeno do mjesta stratišta. Do danas je poimenično utvrđena 391 žrtva. Zločin kod Prekope bio je uvod u više mnogo težih ustaških pokolja, od onog u Banskom Grabovcu krajem jula 1941., gdje je pobijeno gotovo 1300 osoba, pa do likvidacije Srba s Korduna u glinskoj pravoslavnoj crkvi početkom augusta, gdje je ubijeno 1500 civila.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Revizionistička istoriografija na mestu glinskog martirijuma

Jerej Jovan Obrenović: „ Sve sam 1941. izgubio, osim vjere u Boga“

Pečat: U Glini zabranjeno odavanje počasti žrtvama ustaškog terora (VIDEO)

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: