Knin “deložira” pravoslavne pokojnike zbog navodnih dugova?

Datum objave: utorak, 1 novembra, 2016
Objavljeno u Dalmacija
Veličina slova: A- A+

Uoči blagdana Svih svetih i Dana mrtvih, kada najveći broj građana posjećuje groblja, kninska je komunalna firma oskvrnavila niz grobnica na gradskom groblju u Kninu – oblijepile su ih naljepnicama s obaviješću o skorim “deložacijama” grobova, javlja neprofitni portal Tris.com.hr.

Izvor: Čitalac portala Tris.com.hr
Izvor: Čitalac portala Tris.com.hr

Čitalac portala Tris snimio je obavijest o neplaćenim računima za grobnu naknadu i prijetnju deložacijom pokojnika. Ista je naljepnica, unatoč plaćenim računima, osvanula na njegovoj porodičnoj grobnicici. A obavijest kaže:

“ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o. Trg Oluje 9, KNIN, OBAVIJEST:

Ovo grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnica, za isto nije plaćena grobna naknada 10 (deset godina). Temeljem te činjenice, a sukladno članku 14. Zakona o grobljima (NN 19/98, 50/12) ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje. Informacije na tel. 022 668 – 169. Upravitelj groblja: ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o.”

Čitalac je kao kriterij lijepljenja prepoznao oblik križa i pismo na nadgrobnim spomenicima. Slučajno ili ne, ‘obavijesti’ se nalaze na grobovima pravoslavaca.

“Po tradiciji odemo na Gradsko groblje: ja, supruga s djecom, snahom i unucima …

I gle vraga !

Imao sam šta vidjeti, a usput mi prijatelji i poznanici upozoriše: ‘neplatiša’ i drugi neprijatni komentari. Okrenem se oko sebe i vidim: uglavnom srpski grobovi oblijepljeni ‘OBAVIJEST’… Naravno, prilično iznerviran pa i ljutit što mi rade, sin me pokuša nasmijati s doskočicom ‘Oni kucali, a ti nisi bio kući…’, ja pokušam da mu pariram i kažem kad dođe sljedeći put možda će stajati natpis ‘Zauzeto, Hrvat!'”, kazao je on.

Budući da je njegova porodica podmirivala obveze, što je i dokazao uplatnicama dostavljenim portalu koji ih je objavio, ovaj je događaj za Tris protumačio kao “pokušaj brisanja istorije i nastavak etničkog čišćenja”, odnosno “nastojanje jedne javne institucije da izbriše sve tragove postojanja Srba u Kninu”.

Izvor: Knin “deložira” pravoslavne pokojnike zbog navodnih dugova?


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top