Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Knin “deložira” pravoslavne pokojnike zbog navodnih dugova?

Datum objave: utorak, 1 novembra, 2016
Objavljeno u Dalmacija
Veličina slova: A- A+

Uoči blagdana Svih svetih i Dana mrtvih, kada najveći broj građana posjećuje groblja, kninska je komunalna firma oskvrnavila niz grobnica na gradskom groblju u Kninu – oblijepile su ih naljepnicama s obaviješću o skorim “deložacijama” grobova, javlja neprofitni portal Tris.com.hr.

Izvor: Čitalac portala Tris.com.hr
Izvor: Čitalac portala Tris.com.hr

Čitalac portala Tris snimio je obavijest o neplaćenim računima za grobnu naknadu i prijetnju deložacijom pokojnika. Ista je naljepnica, unatoč plaćenim računima, osvanula na njegovoj porodičnoj grobnicici. A obavijest kaže:

“ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o. Trg Oluje 9, KNIN, OBAVIJEST:

Ovo grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnica, za isto nije plaćena grobna naknada 10 (deset godina). Temeljem te činjenice, a sukladno članku 14. Zakona o grobljima (NN 19/98, 50/12) ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje. Informacije na tel. 022 668 – 169. Upravitelj groblja: ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o.”

Čitalac je kao kriterij lijepljenja prepoznao oblik križa i pismo na nadgrobnim spomenicima. Slučajno ili ne, ‘obavijesti’ se nalaze na grobovima pravoslavaca.

“Po tradiciji odemo na Gradsko groblje: ja, supruga s djecom, snahom i unucima …

I gle vraga !

Imao sam šta vidjeti, a usput mi prijatelji i poznanici upozoriše: ‘neplatiša’ i drugi neprijatni komentari. Okrenem se oko sebe i vidim: uglavnom srpski grobovi oblijepljeni ‘OBAVIJEST’… Naravno, prilično iznerviran pa i ljutit što mi rade, sin me pokuša nasmijati s doskočicom ‘Oni kucali, a ti nisi bio kući…’, ja pokušam da mu pariram i kažem kad dođe sljedeći put možda će stajati natpis ‘Zauzeto, Hrvat!'”, kazao je on.

Budući da je njegova porodica podmirivala obveze, što je i dokazao uplatnicama dostavljenim portalu koji ih je objavio, ovaj je događaj za Tris protumačio kao “pokušaj brisanja istorije i nastavak etničkog čišćenja”, odnosno “nastojanje jedne javne institucije da izbriše sve tragove postojanja Srba u Kninu”.

Izvor: Knin “deložira” pravoslavne pokojnike zbog navodnih dugova?


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top