Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Jeziva vojska stvara se u Bosni — takvu pešadiju Evropa još nije videla

Takvu zloupotrebu dece smo videli samo u Siriji i u Iraku. Tako nešto deci rade samo Al Kaida i DAEŠ. To se u Evropi ne radi, pogotovo se to ne sme medijski promovisati, kaže Dževad Galijašević.

© AP Photo/
© AP Photo/

„Šta smo mi? Askeri!“, to bi mogao da bude sasvim uobičajen motivacioni povik da se ne radi o kampu za decu, koji, između ostalih, vodi Naser Orić, bivši komandant vojske BiH. I da, asker na turskom znači — vojnik.

Na snimku koji je objavljen na kanalu Jutjuba, iz ovog kampa oficijelnog naziva Udruženje za razvoj fizičkih pozitivnih moralnih osobina „Askeri“, jasno se vidi da deca, uglavnom dečaci, prolaze fizički trening koji je veoma sličan onim koji se mogu videti u vojnim ili nekim drugim militantnim centrima. Ono što brine jeste činjenica da „treneri“ ozbiljno podsećaju fizičkom pojavom na vehabiste, a još više činjenica da taj kamp nije jedini takav u BiH.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost iz BiH, kaže da nije nepoznata činjenica da iza raznih „sportskih klubova“ u Federalnom delu BIH obitavaju razne organizacije koja se bave militarizacijom dece. Njemu je, kako je za Sputnjik objasnio, podjednako strašno što se uz pomenuti kamp „Asker“ pominje ime Nasera Orića, kao i činjenica da se ta organizacija sama oglasila, faktički pozivajući nove članove da im se pridruže.

„Zanimljivo je da oni nisu bili u fokusu bezbednosnih službi sve dok nije objavljena vežba na kampu Jelen kod Tešnja koja je na granici hrvatske Opštine Usor. Ta opština je još sinoć izdala saopštenje posle sednice Skupštine Opštine u kojem je izrazila veliku zabrinutost zbog tih dešavanja“, kaže naš sagovornik.

Prema onome što smo videli, dodaje naš sagovornik, šta se dešava u kampu, jasno je da je u pitanju militarizacija dece koja se obavlja uz nevidljive verske poduke, u kojima oni govore da pripremaju muslimane za buduće probleme. Galijašević kaže da je jasno da se u kampovima obavljaju fizičke pripreme koje nedvosmisleno podsećaju na predvojničku obuku, odnosno obuku koje, kako kaže, nema ni u jednom nastavnom programu.

„Nema sumnje da se radi o zloupotrebi dece i koraku koji vodi ka Bliskom istoku, a ne Evropi. Sve što smo videli, čak i da zaboravimo na Nasera Orića, nije presedan, ni izuzetak. Postoje razne vrste sportskih obuka koje se obavljaju čak i u prostorijama Islamske zajednice BiH, ili u džamijama, a gde se deca obučavaju za borilačke veštine. Ono što je bitno jeste da deca ovog uzrasta ne mogu i ne smeju biti podvrgnuta takvim obukama“, kaže on.

Galijašević je uveren da iza svega ne stoji samo Orić, već „ukupna nacionalna i verska elita Bošnjaka“.

„Takve aktivnosti na svoj način podržava Islamska zajednica i to jeste strašno. Oni ne vide problem u militarizaciji dece i u stvaranju ratne psihoze kod njih i učenja za eventualne ratne sukobe. Takvu zloupotrebu dece smo videli samo u Siriji i u Iraku. Tako nešto deci rade samo Al Kaida i DAEŠ. To se u Evropi ne radi, a pogotovo se to ne sme medijski promovisati“, kaže Galijašević.

Nedavno je nemački list „Špigl“ objavio tekst u kojem se navodi da su radikalni suniti pronašli u Bosni i Hercegovini novo mesto za delovanje iz pozadine, uz napomenu da je reč o ljudima koji propovedaju džihad i vrbuju borce za DAEŠ — usred Evrope. List dalje navodi da nemački istražitelji polaze od toga da u Bosni i Hercegovini postoji oko 12 mesta u kojima radikalni selafisti, neometani od državnih vlasti, okupljaju svoje sledbenike.

Nedavno je i američki stručnjak za politiku Balkana i pitanja bezbednosti Gordon Bardoš izjavio da smatra da će glavni izazov za obaveštajne i bezbednosne službe koje se bave pretnjama DAEŠ-a biti njegova balkanska mreža. Bardoš je ukazao da veliki broj stranih ratnika potiče iz ovog regiona i da, prema studijama, BiH i Kosovo daju više džihadista dobrovoljaca po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja u Evropi. U tekstu objavljenom na sajtu Američkog centra za demokratiju, Bardoš ističe da DAEŠ sada upućuje svoje sledbenike da finansijske donacije usmeravaju preko ovog regiona.

„Objekti za obuku terorista u BiH često deluju pod maskom ’omladinskih kampova‘, koji su postavljeni u udaljenim krajevima daleko od znatiželjnih očiju, gde bivši mudžahedini uzimaju mlade ljude i odvode ih u lokalna brda i šume na vojnu obuku“, naveo je Bardoš.

Bosna i Hercegovina već godinama odbija da sastavi listu džihadista, to jest terorista na tom prostoru, zbog čega je godinama blokirana u međunarodnoj zajednici.

Autor:  Brankica Ristić

Izvor: SPUTNjIK

Vezane vijesti:

Vehabije u Bosni vrše indoktrinaciju i vojnu obuku maloljetnika! (VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Rade svojoj a ne našoj djeci.Vježbali su oni i prije rata-pa vidjeli smo kakve su kukavice.Kad naiđu na sebi ravne do zuba naoružani bježe.Hrabri su samo kad tako naoružani naiđu na starce i djecu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: