Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Jednostrana identifikacija

Datum objave: četvrtak, 7 februara, 2019
Objavljeno u Banija, Dalmacija
Veličina slova: A- A+
Hrvatsko Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom i njegovim pomoćnikom Stjepanom Sučićem okreće novu stranicu u postupcima identifikacija osoba stradalih u ratu 1990-ih s poražene, srpske strane. 

Piše: Paulina Arbutina

Dokazano je to na identifikaciji 5. februara, kada je na zagrebačkoj Šalati identifikovano šest osoba. To se, međutim, dogodilo bez prisustva članova Komisije za nestale osobe Republike Srbije koja je više od deset godina pozivana na procese u kojima se znalo ili pretpostavljalo da su žrtve srpske nacionalnosti.

Zbog prekida dosadašnje prakse zainteresirani dio javnosti ostao je bez informacije o identitetu identificiranih kao i bez podataka s kojih su točno lokaliteta žrtve ekshumirane, što je za rasvjetljavanje ratnih događaja 1990-ih itekako bitno.

Ministarstvo u svom šturom saopćenju vezanom za identificirane žrtve navodi da su tijela ekshumirana na ‘asanacijskim grobljima’ Sisačko-moslavačke i Zadarske županije.

Na naše pitanje zašto identifikaciji nije prisustvovala Komisija za nestale Vlade Srbije, odgovorili su nam da su:

‘osobe čija je završna identifikacija provedena državljani, odnosno građani Republike Hrvatske, čiji članovi obitelji prebivaju u Hrvatskoj, i nije bilo nikakve potrebe u postupak završne identifikacije posmrtnih ostataka uključivati nadležna tijela za traženje nestalih osoba drugih država’.

Odlučili su tako u Ministarstvu branitelja iz kojeg ‘nisu u mogućnosti dostaviti podatke o identificiranim osobama jer Uprava za nestale izravno primjenjuje Uredbu 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka’.

‘Budući da Uprava za zatočene i nestale brine o primarnom interesu obitelji identificiranih osoba, bez njihove privole nismo u mogućnosti ustupiti osobne podatke identificiranih osoba’, navodi se u odgovoru.

Na identifikaciji iza zatvorenih vrata prisustvovao je i sam pomoćnik ministra Stjepan Sučić. Kako se kaže u saopćenju, uz ustaljenu izjavu o predanosti rješavanju pitanja i jednakom tretmanu svih žrtava, uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih da svoja saznanja podijele s Upravom za nestale.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:

Poznata imena identifikovanih u Zagrebu


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top