fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jasenovac nije političko sredstvo, već stratište Srba

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je skandalozan i ponižavajući, i sa ljudskog i sa političkog stanovišta, predlog predsednika SDA Bakira Izetbegovića da u „zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici“, koji je nametnuo Valentin Incko, budu ugrađeni i amandmani koji bi se odnosili na Jasenovac.
Milorad Dodik na Jadovnu, preteči Jasenovca

„Ponižavajući je, jer je to pokušaj trgovine stratištima, izjednačavanja zločina, kao i korišćenja najvećeg stratišta srpskog naroda ikada u prizemne političke svrhe“, istakao je Dodik, prenosi RTRS.

On je ocenio da bi Izetbegović „da nas podmiti amandmanom u koji bi trebalo da stane pola miliona ubijenih Srba, ne bi li mi prihvatili da se na nekim drugim mestima dešavalo šta se nije dešavalo. Sramota, pa i ako je od Izetbegovića“, rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje da prokomentariše Izetbegovićev predlog da se u „zakon o zabrani negiranja genocida doda Jasenovac“, Dodik je poručio da Srbima nije potreban zakon da bi svi znali šta se desilo u Jasenovcu.

„Mi ne tražimo da se iko kažnjava ako dovede u pitanje pola miliona srpskih žrtava u Jasenovcu i oko njega. Mi zakonima ne utvrđujemo istorijske činjenice“, rekao je Dodik.

Poručio je da Jasenovac nije sredstvo za nacionalnu homogenizaciju, već stratište je za Srbe iznad svih prizemnih interesa i stvari.

Dodik smatra da je žalosno što Izetbegović nije shvatio da Srbi neće da trguju pravom na slobodu izražavanja, mišljenja i da više ne prihvataju nametnuta rešenja.

„Jadno je što je i na trenutak pomislio da Jasenovac može biti predmet bilo kakvih političkih razgovora ili pregovora! To što trguje Srebrenicom, o tome neka mu sude u FBiH“, naglasio je Dodik.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izrazio je verovanje da ima rešenje za političku i institucionalnu krizu u BiH tako što bi prvo u institucijama BiH trebalo usvojiti izmenjeni krivični zakon o kažnjavanju negiranja genocida, koje je krajem jula nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, a onda podneti amandmane kojima bi bili zadovoljni Srbi u BiH.

Izetbegović je rekao da je lično zainteresovan da se amandmanima predloži izmena izmenjenog zakona, koje bi se odnosile na logor u Jasenovcu.

Izvor: https://www.rtv.rs

Naslov i oprema: Jadovno 1941.


Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: