fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jadovno je preteča Jasenovca

Pred godišnjicu zatvaranja ozloglašenih logora smrti Jadovno, Gospić i Pag. Potomci žrtava do danas nisu dostojno sahranili svoje najmilije. Tog 21. avgusta 1941. svega oko 2.000 preživelih stiglo u Jasenovac

Dušan Bastašić uz Šaranovu jamu na Velebitu, područje nekadašnjeg kompleksa logora
Dušan Bastašić uz Šaranovu jamu na Velebitu, područje nekadašnjeg kompleksa logora

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 21. avgusta. 2017. godine.

Povodom obeležavanja godišnjice zatvaranja logora smrti Jadovno, Gospić i Pag, predsednik Udruženja Jadovno-Gospić-Pag Dušan Bastašić kaže za „Novosti“ da je Jadovno bilo preteča ozloglašenog Jasenovca.

On je dodao da potomke žrtava raduje da se lane konačno počelo obeležavati dan kad je zatvoren kompleks ovog logora i kad je svega oko 2.000 preživelih stiglo 21. avgusta 1941. preko Jastrebarskog u Jasenovac.

Bastašić podseća da su na železničku stanicu Jasenovac stigli u 7.00, gde su ih ličke ustaše predale ustašama iz sastava 17. ustaške satnije.

– Tek nakon sata pretraživanja i prepipavanja, istovarili su ih iz vagona, svrstali ih dva po dva, povezali žicom i poveli prema logoru, udaljenom od železničke stanice oko pet kilometara – naveo je Bastašić.

Bez obzira na to što se deo bivšeg logorskog sistema danas nalazi na području Hrvatske, naše je legitimno pravo, ali i naša obaveza da se i tamo okupljamo i na taj način čuvamo od zaborava i ta mesta stradanja naših rođaka i sunarodnika

Jedan od preživelih svedočio je da su morali da trče i da su bili tučeni oni koji nisu mogli da izdrže tempo.

– Došli smo u logor koji je bio smešten u barakama na polju kraj jedne šume, blizu potoka Lonje. Odmah smo morali da sednemo na mokru zemlju, dva po dva i tu je ponovno nastalo pretresanje i oduzimanje stvari, ako je neko još nešto imao. Oko dva sata posle podne zatvorili su nas u barake – ispričao je taj preživeli.

Bastašić je rekao da su ovih 900 Srba, uglavnom seljaka, bili prvi zatočenici u logoru Jasenovac, tačnije logoraši logora Krapje i Bročice, dodajući da se za ova prva dva dela jasenovačkog kompleksa logora i danas gotovo ništa ne zna.

– Poslednji transport iz Gospića, sa oko 900 Jevreja i Srba, krenuo je 21. avgusta. U njemu su većinom bili Jevreji, te Jevrejke i Srpkinje s decom iz logora Ovčara – naveo je Bastašić.

Prema njegovim rečima, na železničkoj stanici u Gospiću ustaše su im pridružili 250 zatočenika, uglavnom Jevrejki i Srpkinja s decom, koje su italijanski vojnici spasli iz logora Slana i preko Karlobaga ih svojim kamionima dovezli u Gospić.

On je rekao da je gorka istina da ni nakon 76 godina od ogromnog zločina hrvatskih ustaša, potomci žrtava nisu njihove telesne ostatke ekshumirali i dostojno sahranili.

– Posebno nas brine što naš glas nikako da dopre do onih institucija čiji je to zadatak i čija bi to briga trebalo da bude – istakao je Bastašić.

PRAVO I OBAVEZA

BASTAŠIĆ je rekao da se, nažalost, nastavlja praksa da Srbija i Republika Srpska molitvene i komemorativne skupove organizuju „samo sa ove strane Save, u Donjoj Gradini, a zna se da je kompleks logora Jasenovac – Donja Gradina funkcionisao kao jedinstvena celina“.

– Bez obzira na to što se deo bivšeg logorskog sistema danas nalazi na području Hrvatske, naše je legitimno pravo, ali i naša obaveza da se i tamo okupljamo i na taj način čuvamo od zaborava i ta mesta stradanja naših rođaka i sunarodnika – istakao je Bastašić.

Autor: S. Mišljenović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Na današnji dan zatvoren logor Jadovno

76. godina od krvavog ustaškog pira na Pagu i Velebitu

Jadovno: Zaboravljeni genocid

Feljton: Logor Slana – Pag 1941.

Ustaški logori smrti – mjesta nezapamćenog pogroma

Svjedočanstvo o zločinu u logoru Slana na Pagu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: