Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izraelski mediji: Poljska zamrzava primenu spornog zakona na zahtev Izraela

Vlada Poljske odložiće primenu kontroverznog Zakona o institutu pamćenja naroda, javljaju večeras izraelski mediji

Foto Tanjug / AP
Foto Tanjug / AP

Vlada Poljske odložiće primenu kontroverznog Zakona o institutu pamćenja naroda, javljaju večeras izraelski mediji.

Na zahtev Izraela, vlada u Varšavi odlučila je da ne primenjuje novi zakon, uprkos činjenici da je prošao kroz poljski parlament i potpisao ga je predsednik Poljske.

Izraelski TV Kanal dva najavio je da će u narednim danima zvanična delegacija stići u Izrael iz Poljske da reši krizu nastalu između dve zemlje zbog tog zakona za koji neki kažu da je pokušaj zataškavanja uloge poljske nacije u Holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Delegacija će navodno raditi s Izraelom na tekstu dokumenta ne bi li se postigao kompromis. Novim zakonom predviđaju se kazne, od novčanih do zatvorskih, za pripisivanje zločina nacističke Nemačke poljskoj naciji, podsećaju izraelski mediji.

Ako se primeni, prekršioci mogu da budu osuđeni na najviše tri godine zatvora. Nakon što je zakon usvojen, kriza između Poljske i Izraela se još više pogoršala zbog izjava poljskih lidera, konstatuju izraelski mediji.

Poljski zakon takođe zabranjuje upotrebu termina „poljski logori smrti“ za opis logora u kojima su ubijani Jevreji i pripadnici drugih naroda u Poljskoj koja je bila pod okupacijom Nemačke za vreme Drugog svetskog rata.

Izraelski mediji takođe navode da je premijer Poljske Mateuš Moravjecki morao da objasni svoje nedavne izjave da je „bilo jevrejskih počinilaca“ zločina u Holokaustu.

U novom saopštenju koje je objavio njegov portparol je navedeno da on „ni na koji način nije nameravao da porekne Holokaust ili da optuži jevrejske žrtve Holokausta za odgovornost za ono što je bio genocid koji je izvršila nacistička Nemačka“.

Takođe je navedeno da bi njegove reči „trebalo interpretirati kao iskreni poziv na otvorenu diskusiju zločina počinjenih protiv Jevreja u Holokaustu bez obzira na nacionalnost“ umešanih.

Moravjecki je naveo da je nacistička Nemačka jedina kriva za Holokaust, a da su „Jevreji živeli i stvarali u Poljskoj 800 godina“ i da Poljska „teži da nastavi dijalog s Izraelom u duhu istine i zajedničkog poverenja“.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Izrael optužio premijera Poljske za antisemitizam

Moravjecki: Istražiti koliko je zaista Poljaka ubijalo Jevreje

Moravjecki: Samo Poljaci, Srbi i Grci nisu bili Hilterovi kolaboranti

Kačinjski: Poljaci neće plaćati danak za Holokaust

Protest preživelih u holokaustu ispred ambasade Poljske u Izraelu

Duda potpisuje prijedlog zakona o Holokaustu

Poljska otkazala posjetu izraelskog ministra

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: