Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Italija usvaja zakon o zabrani fašističkih simbola

Rim — Nakon niza incidenata, Zastupnički dom italijanskog parlamenta prihvatio je zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema tom zakonu, koji je usvojen kasno sinoć, predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do tri godina za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave, prodavanje fašističkih i nacističkih suvenira ili širenje takve propagande na internetu.

Pre stupanja na snagu zakon treba da potvrdi Senat.

Zakon je usvojen nakon niza inciedenata koji su se dogodili širom zemlje. Tako, na primer, u jednoj poslastičarnici u južnoj Italiji reklmiran je Hitlerov kolač u izlogu, dok neofašistička stranka Forza Nouva priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Mušolinijevih fašista.

Autor zakona je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da Italija, po uzoru na Nemačku, treba strože da se postavi prema porastu fašističke i nacističke nostalgije.

Fiano je u intervjuu za Radio24 kazao da je postojala Fejsbuk stranica, koja je u medjuvremeu ugsašena, a na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Josefa Goebelsa. Stranica je imala 45.000 pratilaca.

Desničarske stranke, uključujući i stranku Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, protivila se zakonu uz obrazloženje da preti slobodi govora.

Populistički pokret Pet zvezda takodje je bio protiv, tvrdeći da bi bilo bolje pooštriti postojeće zakone protiv govora mržnje.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: