fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ISTORIČAR MILOŠ KOVIĆ ZA NOVOSTI: Smrt patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija je završetak jedne epohe

Vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, istoričar Miloš Ković došao je na sahranu patrijarha Irineja.

Prof. dr Miloš Ković; FOTO: Jadovno 1941.

On je, u izjavi za Novosti, rekao da je smrt patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladike Milana kraj jedne epohe.

– Odlazak svakog patrijarha SPC je završetak jedne epohe. Videli smo šta je to značilo kada nas je na ovom svetu napustio patrijarh Pavle. Sa patrijarhom Irinejem završava se jedna epoha, i to vidimo i po tome što su se gotovo u isto vreme upokojili i mitropolit Amfilohije i vladika Milutin.

Dolazi novo vreme, koje ne mora da bude loše po nas. U Crnoj Gori smo posle dužeg vremena osetili ukus pobede, i u tu pobedu nas je vodila SPC. Ako se tako nastavi možda ćemo svedočiti da je u vreme patrijarha Irineja posejano seme pobede. I da će možda vreme koje će doći doneti još neke veće pobede.

Odnosi snaga u svetu se menjaju i ako budemo pametni, to sve može da bude u našu korist – rekao je profesor Ković.

Prof. dr Miloš Ković; FOTO: Novosti

On je poručio da se točak sekularizma, pokrenut u 18. veku sada usporio i da se svuda u svetu može primetiti obnova pobožnosti. Profesor ove promene posmatra sa optimizmom.

Što se tiče crkve, taj točak sekularizma koji je pokrenut u 18. veku usporio je svoj hod. I to vidimo i na zapadnoj hemisferi i u SAD – mi vidimo obnovu pobožnosti. I to je takođe nešto što može da znači bolja vremena za SPC.

Dakle ono što se od nas traži u budućnosti, po mom mišljenju, jeste da shvatimo gde je naša snaga, gde su kladenci naše vitalnosti. Da razumemo da njih čuva SPC i da čuvamo svoju crkvu i onda će ona sačuvati nas.

Da budemo trezveni i da nastojimo da malo bolje razumemo svet – rekao je istoričar Miloš Ković za Novosti.

Izvor: NOVOSTI ; Autor: D.M.B.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: