fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

INSTITUCIONALNI I DEMOKRATSKI ODGOVOR SRPSKE NA NASILNO DJELOVANjE

Srpska je ugrožena institucionalno i suštinski. Samo sloga i jedinstvo našeg naroda i svih faktora jesu odgovor Srpske na ozbiljne izazove
Šargovac, OŠ Đura Jakšić, 17.3.2024; FOTO: Jadovno 1941.

Republika Srpska ima potencijal da uz mirne, institucionalne, demokratske, pravne i političke odgovore odbije nasilno i na prevari zasnovano djelovanje čiji je cilj otimanje svih njenih ključnih nadležnosti, njene imovine i prava odlučivanja garantovanog Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, poručeno je sinoć na narodnoj tribini „Ugrožena Srpska – odlučan odgovor“, koju je u Šargovcu kod Banjaluke organizovao Pokret „Odbrana Srpske“.

Predsjednik Pokreta Darko Matijašević rekao je da je cilj montiranog političkog procesa pred Sudom BiH pokušaj političke eliminacije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, čime bi Srpska bila institucionalno obezglavljena i devastirana.

„Srpska je ugrožena institucionalno i suštinski. Samo sloga i jedinstvo našeg naroda i svih faktora jesu odgovor Srpske na ozbiljne izazove“, naglasio je Matijašević na tribini u Osnovnoj školi /OŠ/ „Đura Jakšić“ kojoj je prisustvovao veliki broj mještana Šargovca, Drakulića i Motika.

Darko Matijašević, predsjednik pokreta „Odbrana Srpske“; FOTO: Jadovno 1941.

On je ukazao da bi zakonima nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, opasnim i nelegalnim odlukama Ustavnog suda BiH pod stranim sudijama bile otete sve ključne nadležnosti Srpske, imovina i pravo odlučivanja garantovano Ustavom i Dejtonskim sporazumom i time bi Srpska prestala da postoji ili bi bila pisana samo na papiru.

„Istorija nas na ovom mjestu zato uči. Upravo i gradimo budućnost na širokom narodnom jedinstvu. Srpska zato i jeste pokretač i ključni subjekt za napredovanje i ulazak u EU. Ali, upravo sa Republikom Srpskom i njenim punim nadležnostima i institucijama. Mi imamo odgovor na budućnost i prosperitet, te pozivamo sve druge i različite da to činimo. To samo jaki narodi i nacije mogu“, istakao je Matijašević.

Predsjednik Udruženja Jadovno 1941. Dušan Bastašić rekao je da nema Srbina koji vuče porijeklo sa područja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, a koji nije izgubio bližeg ili daljeg srodnika, te naveo da je to dio srpskog genetskog koda, identiteta, karika koja je jedno od ključnih mjesta na putu okupljanja u jedinstveni front odbrane Republike Srpske.

Dušan Bastašić, predsjednik UG Jadovno 1941; Foto: Jadovno 1941.

„Žrtva je pitanje identiteta, identitet integriteta, a integritet uslov opstanka. Nema bolje odabranog mjesta da se pošalje ovakva poruka nego škola u Šargovcu gdje je pobijeno 52 djece“, naglasio je Bastašić.

Direktor Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Šargovcu Darko Tomić rekao je da je važno čuvati Republiku Srpsku, njene institucije jer jedino ona garantuje opstanak na ovim prostorima.

Darko Tomić, direktor OŠ „Đura Jakšić“; FOTO: Jadovno 1941.

„Danas se održava skup u mjestu Šargovac koji pamti neviđene zločine nad srpskim narodom. Na ovom području se prije 82 godine desio stravičan pokolj Srba u okviru široke kampanje genocida nad Srbima od ustaške NDH 1941-45. U osnovnoj školi `Đura Jakšić u Šargovcu, u kojoj se sada nalazimo, tog februara 1942. godine zvjerski su ubijena 52 učenika škole. Nažalost tadašnja država nije bila u stanju da zaštiti srpski narod. I zbog toga je imao velika stradanja“, naglasio je Tomić.

Prof. dr Nevenko Vranješ; FOTO: Jadovno 1941.

Prof. dr Nevenko Vranješ je naveo da su međunarodni i sud BiH Srbe osudili na 3000 godina za ratne zločine, a ostala dva naroda na tek 80 godina, te da su mnogi zločini nad srpskim narodom i do danas ostali nekažnjeni, a Srbe stalno hapse pod raznoraznim izgovorima.

Izvor: SRNA


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: