fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Incku smeta ime Srpske

Reakcije iz RS nakon poruka visokog predstavnika u bih iznesenih za medije u FbiH. Njegovo tumačenje vređa Srbe i osporava njihov ustavno-pravni položaj

OHR Valentin Incko
OHR Valentin Incko

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, poslednjim izjavama u kojima je poručio da su 9. januara i 12. maja bili prezentovani planovi etničkog čišćenja i da zbog toga nije korektan naziv Republika Srpska, samo je još jednom pokazao da njegovo tumačenje dešavanja u BiH vređa Srbe i ide u smeru osporavanja ustavnopravnog položaja RS, jedinstvena je ocena političara iz Srpske.

Prošle godine za 9. januar, Dan Republike, Incko je taj sveti praznik uporedio s proslavom dana Nezavisne Države Hrvatske. Posle te izjave, politički vrh je zatražio od Incka da se zvanično izvini, ali on to nije učinio, već se pravdao da je njegova izjava izvučena iz konteksta.

Milorad Dodik, predsednik RS, u više navrata je govorio o štetnom delovanju Valentina Incka u BiH, tražeći zatvaranje kancelarije OHR.

– Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nevažna je politička figura – izjavio je Dodik, između ostalog.

Vukota Govedarica, predsednik SDS, kaže, za “Novosti”, da je očekivao da će se Incko naučiti da ne daje takve skandalozne izjave, nakon što je prošle godine uporedio RS sa NDH. On poručuje Incku i da je Republika Srpska u međunarodnom pravu dobila ime i subjektivitet, da je to ime međunarodno priznato, i ne može se izgubiti, već se može samo nadograditi.

– Nažalost, iz tih izjava vidimo nedobronamernost prema Srpskoj i Inckovu nemoć da, kao i raniji visoki predstavnici, sankcioniše političare po Srpskoj, a to je ranije najbolje osetio SDS – kaže Govedarica.

Ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske Foto S. M.
Ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske Foto S. M.

USTAVNI SUD

Gostujući u Dnevniku sarajevske TV1, Incko je problematizovao ne samo Dan RS, nego i ime Republika Srpska. – Za mene lično je odlučujuće ono što je rekao Ustavni sud, da je taj praznik neustavan, i on se izjasnio tri puta o tome. To ne znači da RS ne može obeležavati neki dan Republike Srpske – odgovorio je Incko na pitanje da prokomentariše obeležavanje Dana RS.

Staša Košarac, član Glavnog odbora SNSD, kaže, za “Novosti”, da Incko vređa građane Srpske.

– Republika Srpska je volja naroda. Izjave Incka na štetu Srpske su prevršile svaku meru i Incko je postao anomalija u BiH – poručio je Košarac.

Za Nedeljka Čubrilovića, predsednika Parlamenta BiH, Republika Srpska je ustavna kategorija, koja je verifikovana u Dejtonu.

– Incko može priželjkivati šta hoće, ali ne znam kome mogu ići u prilog izjave o imenu Srpske – zaključio je Čubrilović.

ZAVRŠENA MISIJA

Predsednik Republike Srpske je izjavio i da je Inckova misija davno završena i da je važno pogledati gde su Incku bili preci u Drugom svetskom ratu.

– Od takve osobe ništa ne očekujem. On hoda i samo priča, a onda se pravda kao u Hrvatskoj, jer je Hrvate u BiH devastirao, zatim u Austriji, gde govori da je Srpska “ovo ili ono” i poziva prvu damu SAD Melaniju Tramp da se seti ko je napao Sloveniju. To govori o tome da on nema konzistentnosti, nego da mu je važno da održi primanja od 25.000 evra mesečno – izjavio je Dodik prošle godine.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Incko uporedio Dan RS i osnivanje NDH; Dodik: Incko pripada …

Incko odmah da podnese ostavku | Jadovno 1941.

Predstavnik Rusije u UN: Izveštaj Incka srbofobičan …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: