fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Имена жртава усташког геноцида у Ливну и околини љета Господњег 1941.

У љето 1991. године, када jе у штампу кренуло прво издање књиге „Огњена Мариjа ливањска“, педест година након тог крвавог љета 1941, коjем jе посвећена, jош ниjе био дефинитивно утврђен ни списак стратишта, а камоли имена свих жртава усташког геноцида на подручjу Ливна и Ливањског поља.

Ти  подаци ниjесу у потпуности сређени ни до данас и како вриjеме пролази, све jе мање наде и изгледа да ће таj тужни и застрашуjући именик икада бити комплетиран, jер jе из дана у дан све мање свjедока и савременика,  поузданих и вjеродостоjних.

Уз све то, на овим просторима jе у међувремену прогрмио jош jедан рат, догодили се нови злочини и погроми над преосталим српским живљем, дотле да jе готово у потпуности  остварен паклени наум  усташких идеолога и твораца „Независне, Воjуjуће, Усправне, Божjе“ Хрватске на чиjоj териториjи  неће бити Срба.

(У ливањском краjу jе, иначе, некада живjело подjеднако Срба и Хрвата. Половином деветнаестог виjека било их jе отприлике по 10.000. Броj Срба се временом смањивао тако  да их jе, рецимо, на попису из 1931. године од уклупно 22.772 становника у Ливну и селима око Ливањског поља било свега 5.693, односно око 25 одсто. Шездесет година касниjе, на попису из 1991. године, таj проценат jе пао испод десет одсто, односно од  укупно 39.516 становника ливањске општине било jе  само 3.780 Срба. Данас, пак, Срба тамо практично више и нема и таj проценат се може мjерити промилима.)

Списак жртава коjи слиjеди само унеколико jе допуњен и поправљен у односу на онаj из 1991. када jе у Ливну била подигнута крипта и уписана имена страдалих Срба.  Списак зато ни сада нема претензиjа да буде коначан већ и даље остаjе отворен, остаjе покушаj да се од заборава отргне и сачува макар оно што заборав и вриjеме ниjесу већ сасвим замели. Тако и даље остаjе позив и апел свима коjи на било коjи начин могу помоћи да се спискови употпуне и утврди пуна истина. А иза сваког евентуално изостављеног или криво уписаног имена не стоjи намjера већ jе то углавном посљедица заборављања и ћутања у jедном времену кад се о овоме ниjе смjело говорити зарад мира у кући, зарад наводног братства и jединства.

Из Ливна и села у ливањскоj котлини, у коjима су уочи Другог свjетског рата живjели Срби, што у редовима Народноослободилачке воjске, што у свакоjаким ратним страдањима, понаjвише као жртве усташког геноцида, по наjновиjим подацима, од 1941 – 1945. године пало jе око двиjе хиљаде жртаваа, односно сваки трећи становник српске националности. Наравно, гро, више од три четвртине, чине жртве усташких покоља. Таj броj се, по до сада прикупљеним  подацима, попео на готово 1.600 и у односу на податке из 1991. већи jе за око четрдесет нових имена ( и за  Србе у ливањском краjу, као уосталом и у већини других подручjа у Херцеговини, Босни и Хрватскоj, посебно jе трагичан био период од jуна до септембра 1941. када jе пало готово 99 одсто свих жртава усташког геноцида).

Усташко немилосрђе су наjвише осjетили Челебић, Голињево, Горњи и Доњи Руjани, сам град Ливно, Губер Велики, Лиштани, Чапразлиjе, Поток, Смрчани,  Главице, Боjмунти, Поточани, Жабљак, Застиње, Прилука, Саjковић и Радановци (споменуо сам  само она села у коjима jе било више од десет убиjених).

Марљиви и аналитични Мићо Радета, члан одбора коjи се деведеситих година бавио вађењем костиjу из jама и неoпоjених безимених гробница, односно прикупљањем података и комплетирањем спискова жртава, несумњиво jе наjзаслужниjи човjек што су ови подаци  у посљедњи час истргнути из чељусти заборава. Он jе, уз остало, направио и малу статистику жртава по братствима, животноj доби и мjестима страдања.

Усташе су, тако, у овом диjелу западне Херцеговине побиле наjвише  Пажина (161 жртва),  Ерцега (126),  Лалића  (116), Вуjановића (97), Бошковића (74), Радета (63), Ждера (60), Црногораца (58), Цвиjетића (56), Козомара (55),  Киса (54),  Шуњки (40), Радића (38), Стоjанаца (37),  Милутина (35),  Раца (32),  Арнаута и Ратаља (по 30),  Бачковића (26), Росића и Јагодића (по 23),  Лаганина (18), Митровића (17), Радоjа и Тошића (по 13),Буловића, Марића и Стоjића (по 12) и Загораца и Вулета (по 11 жртава) – опет, од укупно 107 српских братстава из овог краjа, коjа су крваво осjетила усташку мржњу,  истичем само она  коjа су у покољима изгубила више од десет чланова.

Посебно су потресни подаци о старосноj структури жртава међу коjима jе било и тек рођене, само неколико сати старе дjеце и стогодишњих стараца. По анализи Мића Радете, од близу 1.600 жртава усташког геноцида на ливањском подручjу било jе  шесто седамдесет троjе испод  осамнаест година, а од тога чак двjеста четрдесет осморо дjеце до шест година!

Гро жртава jе пао на  седамнаест губилишта око Ливањског поља.

Предњачи Пролог, ледина  на шеснаестом километру пута Ливно – Сплит испод истоименог села гдjе jе, по досадашњим сазнањима, уморено 466 Срба из Ливна и околних села, углавном мушкараца од 18 до 60 година, и 50 доведених из Далмациjе. Сви они су били затрпани  у темеље припремљене уочи рата за жичну жељезницу, два рова по готово седамдесет метара дугачка, четири широка и три метра дубока.

(Око довођења Срба из других краjева, првенствено из Далмациjе, и њихових погубљења на стратиштима у околини Ливна, до данас траjу недоумице и нагађања. Никада  ниjе до краjа и сасвим утврђен ни њихов броj, ни одакле су све довођени и на коjим су стратиштима завршили. Недоумица, чини се, jедино нема  за групу Далматинаца из Врлике коjи су побиjени у Прологу.

         Наиме, у књизи „Документи о протународном раду и злочинима jедног диjела католичког клера“, аутори Јожа Хорват и Зденко Штанбук, пишући о злочинима поjединих далматинских фрањеваца, посебно истичу примjер фра Ивана Хрстића, као заклетог неприjатеља српског народа:

         „Он jе – пишу Хорват и Штанбук – с осталим по њему сакупљеним усташама у Сињу, судjеловао у разоружању jугословенске воjске и организирао усташки логор у Сињу. Судjелуjе у прогону српаскога живља у Врлици, те jе са два камиона одвезао похапшене Србе из села Маховица у Сињ. Будући да су се у то вриjеме вршили покољи Срба у Ливањском котару, то jе он дао наређење да се заточеници Срби, коjи су доведени из Врлике, одведу у Ливањско Поље, гдjе су августа мjесеца 1941 године сви побиjени и бачени у угљенокоп у селу Прологу.Кад су Талиjани  преузели цивилну власт у Далмациjи,фра Иван Хрстић jе отишао у домобранске воjне свећенике и добио чин боjника. Судjеловао jе у воjним походима на Козари и Босанскоj Краjини гдjе су његове jединице  вршиле звjерства над српским народом…“)

          Са овог губилишта, као што jе већ описано,  успио jе да побjегне само Илиjа – Иле Радета, али jе он готово до краjа живота ћутао и сем  наjповjерљивиjим, ниjе смио  да прича о ономе шта jе видио и преживио у Прологу – Удба му jе заприjетила да ћути и не ремети  међунационалне односе! Тако jе ова мамутска гробница  четрдесет година зарастала у траву и на њу jе  подсjећао само скромни безимени споменик на коjем су се, како су се примицале ратне буре  деведесетих година прошлог виjека и изнова васкрсавало усташтво, на разне начине иживљавали не само потомци усташких кољача него и многи од оних коjи су 1941. године и током Другог свjетског рата до рамена окрвавили руке и због тога никоме никада ниjесу положили рачуна.

Ниjесу како доликуjе сахрањени ни побиjени у школи у Челебићу, по броjу жртва другом усташком стратишту, гдjе jе уморено триста седамдесеторо, углавном неjачи. И ово губилиште jе, како jе већ описано, своjевремено обиљежено до бесмисла скромном спомен плочом подигнутом над хумком на оближњем Барjаку гдjе су жртве затрпане у некадашњем маjдану шљунка. Од тог спомен обиљежjа сада jе остала само руина од камене ограде.

Група ливањских Срба-добровољаца на вађењу костиjу из jаме Камешнице
Група ливањских Срба-добровољаца на вађењу костиjу из jаме Камешнице

По броjу жртава слиjеде jаме Камешница и Равни долац.

Камешница се налази на истоименоj планини, двадесетак километара jужно од Ливна. Дубока jе 40 метара, а у њу jе, колико jе до сада        утврђено, на Огњену Мариjу 1941. године, што из ливањског села Голињево, што из сусjедног Присоjа са подручjа  општине Дувно, убачено око 270 стараца, жена и дjеце (непобитно jе доказано да jе од 256 житеља Голињева 46 зрелих мушкараца побиjено  у Прологу, а свих 210 осталих сjутрадан jе бачено у jаму Камешницу). Ова jама jе, као и многе друге, била забетонирана 1962. године, а на  малоj мраморноj плочи, испод неизбjежне петокраке, написано jе:

„Усташе, слуге фашистичког окупатора, 30. jула 1941. године, на овом мjесту су, на звjерски начин стриjељали и бацили у jаму 250 жена, дjеце и стараца из Голињева и Присоjа. У знак сjећања на ове жртве фашистичког терора спомен  плочу подиже Мjесна организациjа Удружења бораца НОР-а Подхум. Септембра 1962. године.“

Јама jе отворена у прољеће 1991.  и у њоj jе Миро Куртовић, познати спелеолог и новинар, родом из Требиња, четрдесет година након покоља, први пут запалио свиjећу и означио почетак велике акциjе вађења посмртних остатака.

Будо Симоновић креће у амбис jаме Равни долац 3.6.1991. Педесет година касниjе над jамом Равни долац - свиjећа, крст и пушка
Будо Симоновић креће у амбис
jаме Равни долац 3.6.1991.
Педесет година касниjе над jамом
Равни долац – свиjећа, крст и пушка

Јама Равни долац на Динари, два сата хода сjеверозападно од села Доњи Руjани, по казивању, приjе свега четрнаесторо преживjелих из овог пакла, прогутала jе 204 живота од укупно 218, поглавито жена, дjевоjака и дjеце из овог и сусjедног села Горњи Руjани, коjе су  усташе, њихове комшиjе, ту убацили такође на Огњену Мариjу, 30. jула 1941. године.

Злогласна Саjдина Пећина поред jаме Равни долац

Злогласна Сеjдина Пећина поред jаме Равни долац

( Мићо Радета jе дошао до податка да су у овом безданом гротлу на Динари скончале 163 српске душе, углавном из Доњих Руjана, али таj податак стоjи под знаком питања, пошто jе приликом вађења костиjу из jаме у прољеће 1991. несумњиво извађено  укупно 203 лобање. Разлика  се може диjелом обjаснити причама преживjелих да jе међу убаченим  било и  неких из других краjева коjи су се тог дана затекли на подручjу Руjана, коjи су однекуд доведени или успут похватани. Сви преживjели се, рецимо, сjећаjу jедног чобанчета, можда нечиjег наjамника – нико му ниjе упамтио име ни откуд jе био –  коjег су усташе ухватили у планини код овацаи потjерали га заjедно са њима. И њега су са осталима бацили у jаму,  а неко од преживjелих jе касниjе  у његовоj торби нашао jедну шерпицу коjа jе  некима од њих  можда и коначно живот спасила – данима су у њу хватали  спасоносне капи росе коjе су се сливале низ мокре, окрвављене и црвима загађене литице педесет метара дубоке jаме.)

Кости из ове jаме су извађене тек почетком jуна 1991. и сахрањене у крипти у Ливну.

Јужно од Горњих Руjана, у масиву Динаре, налази се и jама  Развала, у коjоj jе тог пакленог дана смрт нашло осамдесеторо неjачи, углавном из овог села. И њихови посмртни остаци су извађени тек четрдесет година касниjе, у прољеће 1991.

По броjу жртава слиjеди шума Копривница  на путу Купрес – Бугоjно у коjоj jе на два стратишта побиjено укупно шездесет Срба, углавном из Ливна. Наjприjе jе 15. jула 1945. на стратишту званом Кожварица побиjено jеданаест угледних Срба – Ливњака, познатих трговаца, а потом су данима  своj стравични „пут у Србиjу“ у Копривници, на мjесту Мала или Купрешка врата завршавале и њихове породице – укупно четрдесет и деветоро чељади. Посмртни остаци ових шездесет жртава и данас почиваjу на тим стратиштима jер jе ратна олуjа 1992. године  осуjетила наум њихових потомака  да их  сахране како доликуjе.

И на стратишту Трњаци подно села Лиштани побиjено jе четрдесет и деветоро, наjвише жена и дjеце из овог села. Њихови посмртни остаци су своjевремено  извађени и сахрањени на лиштанском гробљу, али без икаквог видљивог обиљежjа.

Шесторо Црногораца преживjелих у jами Бикуши

Шесторо Црногораца преживjелих у jами Бикуши

У jами Бикуши, сjеверно изнад Челебића, смрт jе нашло 46, претежно зрелих мушкараца и углавном из овог села. Над jамом, из коjе ниjесу повађене све кости, подигнут jе безимени спомен-обелиск, а она jе карактеристична по томе што jе у њоj, више него и на jедном другом  губилишту у овом диjелу  Херцеговине преживjело  и спасило се наjвише убачених.

Миро Куртовић креће у jаму Тушницу са припремљене платформе Поп Мирко Јамеџиjа држи опело над jамом Тушницом
Миро Куртовић креће у jаму Тушницу
са припремљене платформе
Поп Мирко Јамеџиjа држи опело
над jамом Тушницом

Јама Тушница или Јеловача  налази се на истоименоj планини, двадесетак километара jугоисточно од Ливна. У то гротло, дубоко дванаест метара, са веома широким  отвором и глатким зидовима, усташе су убациле педесеторо српске неjачи из Потока и Смрчана. Четрнаесторо од њих jе  преживjело и осам дана касниjе  спашено из jаме. Јама ниjе била  забетонирана нити на било коjи начин обиљежена, а кости страдалих су из ње извађене такође 1991. године.

Јама Самоград, западно од села Чапразлиjе, била jе гробница двадесетосморо Срба из овог села. Њихови посмртни остаци су извађени и сахрањени у заjедничкоj гробници на двадесетогодишњицу овог усташког злочина, 30. jула 1961. године.

И jама Пропунта налази се у реjону Руjана, тачниjе у непосредноj близини Доњих Руjана, али су jе усташе заобишле у први мах и гро  српске неjачи повели и уморили у много удаљениjоj  jами Равни долац. Касниjе су обjашњавали да су тако поступили jер ниjесу  жељели да им се дjеца плаше од „српских лешина“. Свеjедно,  и та jама jе постала гробница за, колико jе до сада утврђено,  троjе Срба, накнадно ухваћених, оних коjи су некако успjели да побjегну са других губилишта.

Горњоруjанске усташе, међутим, ниjесу много хаjали да ли ће им се дjеца плашити, већ су и jаму Провалиjу  у пољу поред села напунили „српским месом“, односно убацили у њу тринаесторо своjих комшиjа.

А jама Сухача остаће да се памти као прво, већ у jуну 1941. године отворено  усташко губилиште, а jама изнад села Луснић по трагичноj судбини четири лиjепе  дjевоjке из Челебића и по томе што никоме, сем изгледа Владу Шуњки, ниjе успjело да jе  нађе, а камоли да се спусти у њу и извади  посмртне остатке страдалих у њоj.

Од губилишта изван териториjе  ливањске општине на коjима су страдали и Ливњаци посебно jе крвава Борова глава, петнаестак километара удаљена од Ливна  на путу према Купресу гдjе jе убиjено четворо Срба из сусjедних ливањских села и чак  185 Срба из купрешког села Вуковско. На териториjи бугоjанске општине jе и губилиште Занесовићи гдjе су, изгледа, побиjена три  понаjвиђениjа ливањска Србина – др Душан Митровић, Раjко Маргетић, адвокат и др Крсто Зубић, судиjа, прве  жртве из града Ливна.

Ваља, иначе, нагласити да за комплетирање спискова жртава и отимање злочина од заборава, готово ни од какве користи ниjесу били споменици своjевремено подигнути над поjединим jамама и губилиштима jер су на њима жртве наjчешће претваране у броjеве, а гдjегдjе чак ниjе отворено ни написано, да се зна и памти док jе свиjета и виjека, ни ко jе поморио толики немоћни и безгрешни народ.

Но, и такви какви су били, представљали су ипак неку опомену и какав-такав биљег и брану забораву. Сада више нема ни њих. Распомамљени потомци усташких кољача су у недавним ратним олуjама, разгоропађени, ваљда,  што jе наjвећи броj Срба овог пута на вриjеме умакао и склонио се изван домашаjа њихове крваве руке, своjу мржњу искалили на спомен-обиљежjима коjа су свjедочила о злочинствима њихових предака, покушаваjући тако да избришу и потоњи траг о томе

У иновираном списку жртава дата су углавном имена страдалих од усташке руке током тог првог злосрећног ратног прољећа и љета 1941. Усташе су, наравно, убиjале и докраjчивале жртве и касноjе, током наредне три ратне године и њихово немилосрђе jе стизало Србе са овог подручjа и у другим краjевима, па су се и имена неких од тих жртава нашла у овом списку (сем имена жртава уз коjа су, у наjвећем броjу, дати и основни подаци – име оца, година рођења и година смрти – наглашено jе и гдjе jе ко убиjен).

Слиjеди именик жртава по мjестима и губилиштима:

БИЛА

1. Козомара Пере Владо 1892 -1941. Стратиште Пролог
2. Козомара Пере Илиjа 1896 -1941.  „  „
3. Козомара Пере Гоjко 1909 -1941.  „  „
4. Козомара Раде Ђорђе 1886 -1941.  „  „
5. Козомара Раде Јово 1890 -1941.  „  „
6. Козомара Ђорђа Лука 1908 -1941.  „  „

БОЈМУНТИ

 

1. Видовић Вукосава Вуjо 1883 -1941. Стратиште Челебић
2. Вуjичић Илиjе Васо 1905 – 1941.  „  „
3. Вуjичић Јована Божо 1865 -1941.  „  „
4. Вуjичић Јове Душан  — 1941.  „  „
5. Вуjичић Јове Божо  — 1941.  „  „
6. Вуjичић Радосава Стево  — 1941.  „  „
7. Вуjичић Стеве Васо  — 1941.  „  „
8. Давидовић Пере Јово 1893 -1941.
9. Давидовић Пере Лазо 1913 -1941.  „  „
10. Кисо Ђуре Ђуро 1884 -1941.  „  „
11. Кисо Илиjе Ружа 1896 -1941.  „  „
12. Кисо Марка Јово 1925 -1941.  „  „
13. Кисо Јове Мирко 1937 -1941.  „ Трњаци (Лишт.)
14. Коњикушић Боjана Јован 1850 -1941.  „ Челебић
15. Коњикушић Вукосава Никола 1930 -1941.  „  „
16. Коњикушић Вукосава Тодор 1870 -1941.  „  „
17. Коњикушић Николе Вукосав 1900 -1941.  „  „
18. Милутин Марка Марко 1898 -1941.  „  „
19. Нинковић Вукосава Ђурађ 1883 -1941.  „  „
20. Петровић Гаjе Томо 1905 -1941.  „  „
21. Росић Јове Миjо 1905 -1941.  „  „
22. Шуњка Голуба Никола 1888 – 1941.  „  „
23. Шуњка Николе Илинка 1889 -1941.  „  „
24. Шуњка Гаjе Илиjа 1890 -1941.  „  „

 

ВРБИЦА

 

1. Шуњка Тодора Стеван 1877 – 1943. Стратиште Чатрња

 

ГЛАВИЦЕ

 

1. Ерцег Малише Перо 1908 – 1941. Стратиште Пролог
2. Ерцег Малише Урош 1911 – 1941.  „  „
3. Ерцег Малише Милан 1914 – 1941.  „  „
4. Козомара Јована Ђорђе 1881 – 1941.  „  „
5. Козомара Ђорђе Раде 1917 – 1941.  „  „
6. Козомара ж. Ђорђе Ружа 1880 – 1941.  „  „
7. Козомара Боже Вуко 1900 – 1941.  „  „
8. Ристић Голуба Перо 1885 – 1941.  „  „
9. Ристић ж. Пере Мила 1895 – 1941.  „  „
10. Ристић Пере Душан 1917 – 1941.  „  „
11. Ристић Пере Раjко 1925 – 1941.  „  „
12. Ристић Голуба Марко 1890 – 1941.  „  „
13. Ристић ж. Марка Јелка 1900 – 1941.  „  „
14. Ристић Марка Раде 1920 -1941.  „  „
15. Ристић Марка Иле 1923 – 1941.  „  „
16. Ристић Голуба Риисто 1885 – 1941.  „  „
17. Симић Јове Саво 1910 – 1941.  „  „
18. Симић Јове Шпиро 1914 – 1941.  „  „
19. Симић Илиjе Марко 1890 – 1941.  „  „
20. Симић Илиjе Миjо 1888 – 1941.  „  „
21. Симић Марка Стоjан 1911 – 1941.  „  „
22. Шешум Раде Остоjа 1879 – 1941.  „  „
23. Шешум Остоjе Лука 1902 – 1941.  „  „

Споменик над jамом Камешницом коjа jе тридесетгодина била забетонирана

Споменик над jамом Камешницом коjа jе тридесет година била забетонирана

ГОЛИЊЕВО 

 

1. Бошковић Лазе Јово 1881 – 1941. Стратиште Пролог
2. Бошковић ж. Јове Анђа 1885 – 1941.  „ Камешница jама
3. Бошковић Јове Мирко 1914 – 1941.  „ Пролог
4. Бошковић Јове Даринка 1927 – 1941.  „ Камешница
5. Бошковић Јове Ђорђе 1925 – 1941.  „  „
6. Бошковић Јове Мирjана 1929 – 1941.  „  „
7. Бошковић Јове Љубица 1931 – 1941.  „  „
8. Бошковић ж. Мирка Вида 1918 – 1941.  „  „
9. Бошковић Лазе Перо 1884 – 1941.  „  „
10. Бошковић ж. Пере Ружа 1890 – 1941.  „  „
11. Бошковић Пере Марко 1905 – 1941.  „ Проог
12. Бошковић Пере Томо 1910 – 1941.  „  „
13. Бошковић ж. Марка Даринка 1905 – 1941.  „ Камешница
14. Бошковић Марка Предраг 1928 – 1941.  „  „
15. Бошковић Марка Боса 1925 – 1941.  „  „
16. Бошковић Марка Радоjка 1923 – 1941.  „  „
17. Бошковић Марка Анђа 1936 – 1941.  „ Камешница
18. Бошковић ж. Тома Стана 1911 – 1941.  „  „
19. Бошковић Томе Момчило 1932 – 1941.  „  „
20. Бошковић Томе Анђа 1934 – 1941.  „  „
21. Бошковић Томе Милица 1938 – 1941.  „  „
22. Бошковић ж. Нике Ружа 1880 – 1941.  „  „
23. Бошковић Нике Лазо 1913 – 1941.  „ Пролог
24. Бошковић Нике Лука 1904 – 1041.  „  „
25. Бошковић ж. Лазе Радоjка 1920 – 1941.  „ Камешница
26. Бошковић ж. Луке Милица 1910 – 1941.  „  „
27. Бошковић Луке Даница 1932 – 1941.  „  „
28. Бошковић Луке Анђа 1934 -1941.  „  „
29. Бошковић Луке Илиjа 1936 -1941.  „  „
30. Ћурковић Јове Марко 1890 – 1941.  „ Пролог
31. Ћурковић ж. Марка Јања 1890 – 1941.  „ Камешница
32. Јовановић Луке Саво 1890 – 1941.  „  „
33. Јовановић ж. Саве Сава 1897 – 1941.  „  „
34. Јовановић Саве Лука 1918 – 1941.  „  „
35. Јовановић Саве Гоjко 1920 – 1941.  „  „
36. Митровић Миjе Иле 1880 – 1941.  „ Пролог
37. Митровић ж. Иле Милица 1884 -1941.  „ Камешница
38. Митровић Иле Паво 1910 – 1941.  „ Пролог
39. Митровић Иле Перо 1915 – 1941.  „  „
40. Митровић Иле Раде 1925 – 1941.  „  „
41. Митровић ж. Паве Драгиња 1910 – 1941.  „ Камешница
42. Митровић Паве Душан 1931 – 1941.  „  „
43. Митровић Паве Зора 1932 – 1941.  „  „
44. Митровић Паве Љубица 1937 – 1941.  „  „
45. Митровић Паве Ружа 1938 – 1941.  „  „
46. Митровић ж. Пере Јања 1918 – 1941.  „  „
47. Митровић Пере Мирко 1938  – 1941.  „  „
48. Митровић Пере Љубица 1940  – 1941.  „  „
49. Пажин ж. Јове Стана 1885  – 1941.  „  „
50. Пажин ж. Симе Симеуна 1895  – 1941.  „  „
51. Пажин Јове Стоjан 1911 – 1941.  „ Пролог
52. Пажин ж. Стоjана Зорка 1915 – 1941.  „ Камешница
53. Пажин Стоjана Драгиња 1937 – 1941.  „  „
54. Пажин Стоjана Раде 1940 – 1941.  „  „
55. Пажин Стоjана Драго 1941 – 1941.  „  „
56. Пажин Симе Нико 1918 – 1941.  „ Пролог
57. Пажин ж. Нике Мара 1920 – 1941.  „ Камешница
58. Пажин Лазе Симо 1901 – 1941.  „ Пролог
59. Пажин ж. Симе Милева 1901 – 1941.  „ Камешница
60. Пажин Симе Раjко 1923 – 1941.  „  „
61. Пажин Симе Боса 1926 – 1941.  „  „
62. Пажин Симе Душан 1928 – 1941.  „  „
63. Пажин Симе Момир 1935 – 1941.  „  „
64. Пажин Симе Момчило 1937 – 1941.  „  „
65. Пажин Симе Ратко 1941 – 1941.  „  „
66. Пажин Шћепана Лазо 1861 – 1941.  „  „
67. Пажин Лазе Мирко 1914 – 1941.  „  „
68. Пажин ж. Мирка Стана 1916 – 1941.  „  „
69. Пажин Мирка Стоjанка 1937 – 1941.  „  „
70. Пажин Мирка Стоjан 1940 – 1941.  „  „
71. Пажин Марка Паво 1908 – 1941.  „ Пролог
72. Пажин ж. Паве Милица 1910 – 1941.  „ Камешница
73. Пажин Паве Марко 1932 – 1941.  „  „
74. Пажин Паве Драгиња 1934 – 1941.  „  „
75. Пажин Паве Стоjан 1937 – 1941.  „  „
76. Пажин Паве Мара 1940 – 1941.  „  „
77. Пажин Марка Петар 1910 – 1941.  „ Пролог
78. Пажин ж. Петра Љубица 1915 – 1941.  „ Камешница
79. Пажин Петра Икониjа 1937 – 1941.  „  „
80. Пажин Петра Стоjан 1941 – 1941.  „  „
81. Пажин ж. Марка Стана 1881 – 1941.  „  „
82. Пажин Ристе Раде 1871 – 1941.  „  „
83. Пажин ж. Раде Стана 1891 – 1941.  „  „
84. Пажин Раде Урош 1913 – 1941.  „ Пролог
85. Пажин Раде Ђорђе 1920 – 1941.  „  „
86. Пажин Раде Анђа 1927 – 1941.  „ Камешница
87. Пажин ж. Уроша Ружа 1920 – 1941.  „  „
88. Пажин Уроша Раjко 1934 – 1941.  „  „
89. Пажин Уроша Боривоj 1936 – 1941.  „  „
90. Пажин Шћепана Томо 1876  – 1941.  „  „
91. Пажин ж. Томе Мара 1881 -1941.  „  „
92. Пажин Миjе Бошко 1881 -1941.  „ Пролог
93. Пажин ж. Бошка Јелена 1891 – 1941.  „ Камешница
94. Пажин Бошка Винка 1923 -1941.  „  „
95. Пажин Бошка Мара 1925 -1941.  „  „
96. Пажин Бошка Милан 1927 -1941.  „  „
97. Пажин Бошка Деjан 1929 -1941.  „  „
98. Пажин Бошка Воjин 1931 – 1941.
99. Пажин ж. Пере Анђа 1909 -1941.  „  „
100. Пажин Пере Владо 1928 -1941.  „  „
101. Пажин Артениjе Раде 1885 -1941.  „ Пролог
102. Пажин ж. Раде Драшкуша 1890 -1941.  „ Камешница
103. Пажин Раде Лазо 1919 -1941.  „  „
104. Пажин Раде Саво 1924 -1941.  „  „
105. Пажин ж. Лазе Љубица 1921 -1941.  „  „
106. Пажин Артениjе Маркица 1888 -1941.  „ Пролог
107. Пажин ж. Маркице Тодора 1893 -1941.  „ Камешница
108. Пажин Маркице Ненад 1929 -1941.  „  „
109. Пажин Маркице Нико 1931 -1941.  „  „
1110. Пажин Маркице Љепосава 1936 -1941.  „  „
111. Пажин Маркице Невенка 1938 -1941.  „  „
112. Пажин Артениjе Стоjан 1891 -1941.  „ Пролог
113. Пажин ж. Стоjана Јованка 1895 -1941.  „ Камешница
114. Пажин Стоjана Татомир 1928 -1941.  „  „
115. Пажин Стоjана Груjица 1930 -1941.  „  „
116. Пажин Стоjана Љубица 1932 -1941.  „  „
117. Пажин Артениjе Иле 1893 -1941.  „ Пролог
118. Пажин ж. Иле Стана 1896 -1941.  „ Камешница
119. Пажин Иле Стево 1927 -1941.  „  „
120. Пажин Иле Перо 1929 -1941.  „  „
121. Пажин Иле Нико 1931 -1941.  „  „
122. Пажин Иле Билић 1934 -1941.  „  „
123. Пажин Иле Радивоjе 1937 -1941.  „  „
124. Пажин Јове Бошко 1896 -1941.  „ Пролог
125. Пажин ж. Бошка Милица 1900 -1941.  „ Камешница
126. Пажин Бошка Миро 1919 -1941.  „ Пролог
127. Пажин Бошка Раде 1921 -1941.  „  „
128. Пажин Бошка Стоjан 1923 -1941.  „  „
129. Пажин Бошка Ружа 1925 -1941.  „ Камешница
130. Пажин ж. Мире Милка 1920 -1941.  „  „
131. Пажин Мате Лазо 1861 -1941.  „  „
132. Пажин Тодора Јован 1895 -1941.  „ Пролог
133. Пажин ж. Јована Стана 1900 -1941.  „ Камешница
134. Пажин Јована Љубица 1925 -1941.  „ Камешница
135. Пажин Јована Даница 1927 -1941.  „  „
136. Пажин Јована Живоjин 1935 -1941.  „  „
137. Пажин Јована Никола 1939 -1941.  „  „
138. Пажин Илиjе Алекса 1886 -1941.  „ Пролог
139. Пажин Илиjе Нико 1896 -1941.  „  „
140. Пажин ж. Алексе Мара 1892 -1941.  „ Камешница
141. Пажин Алексе Олга 1923 -1941.  „  „
142. Пажин Алексе Мила 1925 -1941.  „  „
143. Пажин Алексе Бранко 1927 -1941.  „  „
144. Пажин ж. Нике Стана 1901 -1941.  „  „
145. Пажин Нике Радоjка 1925 – 1941.  „  „
146. Пажин Нике Мара 1931 -941.  „  „
147. Пажин Нике Милоjко 1941 -1941.  „  „
148. Пажин ж. Луке Стана 1885 -1941.  „  „
149. Пажин Луке Михаjло 1910 -1941.  „ Пролог
150. Пажин ж. Михаjла Стана 1913 -1941.  „ Камешница
151. Пажин Михаjла Божо 1934 -1941.  „  „
152. Пажин Михаjла Вишња 1936 -1941.  „  „
153. Пажин Луке Раjко 1921 -941.  „  „
154. Пажин Луке Раjка 1923 -1941.  „  „
155. Пажин Луке Жарко 1925 -1941.  „  „
156. Пажин Луке Јелица 1928 -1941.  „  „
157. Пажин Миjе Ристо 1890 -1941.  „ Пролог
158. Пажин ж. Ристе Милица 1895 -1941.  „ Камешница
159. Пажин Ристе Живоjин 1929 -1941.  „  „
160. Пажин Ристе Ружа 1931 -1941.  „  „
161. Пажин Ристе Мара 1933 -1941.  „  „
162. Пажин Ристе Борко 1935 -1941.  „  „
163. Пажин Ристе Мирjана 1939 -1941.  „  „
164. Пажин Миjе Ђорђе 1882 -1941.  „ Пролог
165. Пажин ж. Ђорђе Анђа 1885 -1941.  „ Камешница
166. Пажин  Ђорђа Илиjа 1918 -1941.  „ Пролог
167. Пажин Ђорђа Владо 1920 -1941.  „  „
168. Пажин Ђорђа Мирослав 1923 -941.  „ Камешница
169. Пажин Ђорђа Мара 1925 -1941.  „  „
170. Пажин Ђорђа Љубо 1927 -1941.  „  „
171. Пажин Ђорђа Раде 1929 -1041.  „  „
172. Пажин Саве Шпиро 1910 -1941.  „ Пролпг
173. Пажин ж. Шпире Милица 1912 -1941.  „ Камешница
174. Пажин Шпире Стево 1930 -1941.  „  „
175. Пажин Шпире Слободан 1934 -1941.  „  „
176. Пажин Шпире Раде 1937 -1941.  „  „
177. Пажин Нике Маркица 1907 -1941.  „ Пролог
178. Пажин ж. Маркице Љубица 1909 -1941.  „ Камешница
179. Пажин Маркице Момчило 1929 -1941.  „  „
180. Пажин Маркице Даница 1931 -1941.  „  „
181. Пажин Маркице Видосава 1933 -1941.  „  „
182. Пажин Маркице Милица 1937 -1941.  „  „
183. Пажин Маркице Угљеша 1940 -1941.  „  „
184. Пажин Томе Илиjа 1936 -1941.  „  „
185. Ратаљ Иле Раде 1911 -1941.  „ Пролог
186. Ратаљ ж. Раде Анђа 1916 -1941.  „ Камешница
187. Ратаљ Иле Иле 1881 -1941.  „ Пролог
188. Ратаљ ж. Иле Јованка 1888 -1941.  „ Камешница
189. Ратаљ Иле Јела 1925 -1941.  „  „
190. Ратаj Иле Анђа 1927 -1941.  „  „
191. Ратаљ Марка Бошко 1881 -1941.  „ Пролог
192. Ратаљ ж. Бошка Зорка 1890 -1941.  „ Камешница
193. Ратаљ Бошка Мара 1925 -1941.  „  „
194. Ратаљ Бошка Воjко 1927 -1941.  „  „
195. Ратаљ Саве Томо 1913 -1941.  „ Пролог
196. Ратаљ ж. Томе Јела 1916 -1941.  „ Камешница
197. Ратаљ Томе Милица 1934 -1941.  „  „
198. Ратаљ Јове Петар 1908 -1941.  „ Пролог
199. Ратаљ ж. Петра Божица 1910 -1941.  „ Камешница
200. Ратаљ Петра Ђорђе 1930 -1941.  „  „
201. Ратаљ Петра Милица 1932 -1941.  „  „
202. Ратаљ Петра Нико 1934 -1941.  „  „
203. Ратаљ Петра Лазар 1938 -1941.  „  „
204. Ратаљ Петра Јован 1935 -1941.  „  „
205. Тошић Стоjана Перо 1891 -1941.  „ Пролог
206. Тошић ж. Пере Јока 1893 -1041.  „ Камешница
207. Тошић Стоjана Томо 1894 -1941.  „  „
208. Тошић ж. Тоше Ћуркуша 1896 -1941.  „  „
209. Тошић Тома Милица 1923 -1941.  „  „
210. Тошић Томе Мирjана 1925 -1941.  „  „
211. Тошић Томе Милан 1927 -1941.  „  „
212. Тошић Томе Стоjан 1929 -1941 .  „  „
213. Тошић Стоjана Саво 1896 -1941.  „ Пролог
214. Тошић ж. Саве Мара 1897 -1941.  „ Камешница
215. Тошић Саве Ружа 1926 -1941.  „  „
216. Тошић Саве Милан 1928 -1941.  „  „
217. Тошић Саве Ненад 1930 -1941.  „  „
218. Ждеро Иле Милан 1918 -1941.  „ Пролог
219. Ждеро ж. Милана Милица 1921 -1941.  „ Камешница
220. Ждеро Милана (новорођенче старо (1 дан)  „  „
221. Ждеро ж. Раде Анђа 1886 -1941.  „  „
222. Ждеро Раде Миле 1918 – 1941.  „ Пролог
223. Ждеро Раде Милица 1923 -1941.  „ Камешница
224. Ждеро ж. Миле Милица 1921 -1941.  „  „
225. Ждеро Саве Нине 1841 -1941.  „  „
226. Ждеро Нине Радован 1902 -1941.  „ Пролог
227. Ждеро ж. Радована Стана 1907 – 1941.  „ Камешница
228. Ждеро Радована Петар 1933 -1941.  „  „
229. Ждеро Радована Момчило 1935 -1941.  „  „
230 Ждеро Радована Михаjло 1936 -1941.  „  „
231. Ждеро Радована Мирjана 1939 -1941.  „  „
232. Ждеро Радована Ратко 1941 -1941.  „  „

         НАПОМЕНА: Случаj Голињева и прича о страдањима Срба из овог села наjбоља jе илустрациjа, како систематског и добро планираног усташког наума  да не утекне српског ува, тако и мука у прикупљању података о жртвама тог сулудог плана. Кад сам  почетком jуна 1991. године први пут дошао у Ливно и започео  истраживања и прикупљање грађе за ову књигу, ливањски парох, поп Мирко Јамеџиjа (родом jе из Гламоча) казао ми jе да jе у Голињеву побиjено око сто Срба. Неколико дана касниjе позвао ме телефоном и рекао  да jе у међувремену дознао за jош око четрдесет жртава у овом селу. Захваљуjући понаjвише  упорности и систематичности Мића Радете, његовоj вjештини и угледу коjи jе  тих деведесетих година прошлог виjека уживао и међу Србима и међу Хрватима и међу Муслиманима у Ливну и околини  (можда и зато што му jе син ожењен Хрватицом), застрашуjући  списак голињевских жртава jе готово удвостручен. Он jе од jедне старе племените Хрватице, добродушне а бистроумне и памтљиве, коjа jе у вриjеме покоља у Голињеву била већ стасала дjевоjка,  на вjеру божjу (заклео jоj се и одржао риjеч да jе неће одати ни на мукама старца Вуjадина) сазнао и записао  имена домаћина  свих шездесет затртих српских домова у овом селу и чланова њихових породица. Она му jе казала да су се крволоци послиjе покоља фалили да су смакли двjеста педесет и шест Срба!

         Причу старе Хрватице потврдиле су и неке голињевске одиве удате у другим селима, коjе су случаjно претекле. Оне су, рецимо, баш као и стара Хрватица, jеднодушно доказивале да jеголињевска породица Ратаљ била знатно броjниjа него што се раниjе мислило, да и у наjновиjем списку недостаjе jош наjмање десет имена Ратаља, а у питању су наjчешће била тек рођена и jош некрштена дjеца, односно да jе поред  двjеста тридесет и двоjе одраслих коjи су побиjени у Голињеву и чиjа су имена непобитно утврђена било jош и двадесет и четворо некрштене дjеце, углавном из породица Ратаљ, Ждеро и Пажин.

(Мићо Радета трврди да му jе  jедан Голињевац, некадашњи хрватски оружник, коjи, колико се зна, ниjе учествовао у том покољу нити окрвавио руке или се на какав други начин огриjешио и истакао у злостављању Срба, те 1991. године, повjерио да су главни организаторуи покоља у Голињеву били  сеоски кнез Анте Кулиш и његов шурак, злогласни усташки емигрант Мате Водопиjа. Већина осталих крвопиjа jе била из Вржерала и Подградине.)

ГУБЕР ВЕЛИКИ

 

1. Арнаут Боже Цвиjо 1888 -1941. Стратиште Пролог
2. Арнаут Боже Петар 1900 -1941.  „  „
3. Арнаут Боже Раде 1902 -1941.  „  „
4. Арнаут Боже Шпиро 1907 -1941.  „  „
5. Арнаут Цвиjе Воjко 1914 -1941.  „  „
6. Арнаут Луке Милош 1903 -1941.  „  „
7. Арнаут Луке Томо 1914 -1941.  „  „
8. Арнаут Васе Иле 1881 -1941.  „  „
9. Арнаут Иле Јово 1902 -1941.  „  „
10. Арнаут Иле Васо 1908 -1941.  „  „
11. Арнаут Марка Богдан 1909 -1941.  „  „
12. Арнаут Марка Нико 1913 -1941.  „  „
13. Арнаут Марка Митар 1920 -1941.  „  „
14. Арнаут Марка Ратко 1923 -1941.  „  „
15. Баjило Ђуре Марко 1914 -1941.  „  „
16. Дувњак Лазе Мирко 1900 -1941.  „  „
17. Ждеро Боже Милан 1901 -1941.  „  „
18. Ждеро Боже Милош 1916 -1941.  „  „
19. Ждеро Нике Ђорђе 1907 -1941.  „  „
20. Илукић Илиjе Јово 1904 -1941.  „  „
21. Лаганин Иле Марко 1886 -1941.  „  „
22. Лаганин Марка Богдан 1916 -1941.  „  „
23. Лаганин Марка Нико 1922 -1941.  „  „
24. Лаганин Стоjана Раде 1906 -1941.  „  „
25. Лаганин Стоjана Бранко 1905 -1941.  „  „
26. Лаганин Нике Саво 1893 -1941.  „  „
27. Лаганин Нике Нине 1891 -1941.  „  „
28. Лаганин Нине Томо 1911 -1941.  „  „
29. Лаганин Нине Јово 1916 -1941.  „  „
30. Лаганин Ристе Перо 1890 -1941.  „  „
31. Лаганин Ристе Милан 1897 -1941.  „  „
32. Лаганин Ристе Раде 1903 -1941.  „  „
33. Лаганин Милана Иле 1924 -1941.  „  „
34. Лаганин Петра Стоjан 1906 -1941.  „  „
35. Лаганин Петра Раjко 1920 -1941.  „  „
36. Лаганин Нике Васо 1921 -1941.  „  „
37. Лаганин Стоjана Петар 1907 -1941.  „  „
38. Наерловић Тодора Перо 1890 -1941.  „  „
39. Наерловић Марка Паво 1918 -1941.  „  „
40. Никић Павла Милан 1894 -1941.  „  „
41. Пажин Стева Јово 1880 -1941.  „  „
42. Пажин Јове Мићо 1910 -1941.  „  „
43. Пажин Јове Милош 1915 -1941.  „  „
44. Пажин Стеве Нико 1872 -1941.  „  „
45. Пажин Нике Стеван 1900 -1941.  „  „
46. Пажин Стевана Борис 1922 -1941.  „  „
47. Пажин Пере Богдан 1918 -1941.  „  „
48. Пажин Пере Иле 1924 -1941.  „  „
49. Пажин Васе Шпиро 1908 -1941.  „  „
50. Пажин Васе Лазо 1910 -1941.  „  „
51. Покраjац Петра Саво 1896 -1941.  „  „
52. Радета Саве Трифко 1906 -1941.  „  „
53. Радета Миjе Раде 1917 -1941.  „  „
54. Радета Боже Стево 1920 -1941.  „  „
55. Радета Марка Васо 1890 -1941.  „  „
56. Радета Крсте Нико 1865 -1941.  „  „
57. Радета Иле Нико 1921 -1941.  „  „
58. Радета Крсте Маркица 1922 -1941.  „  „
59. Радета Пере Стево 1892 -1941.  „  „
60. Радета Пере Данило 1908 -1941.  „  „
61. Радета Пере Гавро 1908 -1941.  „  „
62. Радета Раде Лазо 1907 -1941.  „  „
63. Радета Иле Иле 1887 -1941.  „  „
64. Радета Иле Раде 1915 -1941.  „  „
65. Радета Нике Лазо 1880 -1941.  „  „
66. Радета Лазе Предраг 1908 -1941.  „  „
67. Радета Лазе Иле 1919 -1941.  „  „
68. Радета Нике Михаjло 1875 -1941.  „  „
69. Радета Михаjла Тугомир 1914 -1941.  „  „
70. Радета Михаjла Мирко 1921 -1941.  „  „
71. Радета Томе Мићо 1904 -1941.  „  „
72. Радета Илиjе Лука 1889 -1941.  „  „
73. Радета Боже Лука 1884 -1941.  „  „
74. Радета Луке Страило 1914 -1941.  „  „
75. Радета Луке Славко 1917 -1941  „  „
76. Радета Боже Васо 1881 -1941.  „  „
77. Радета Васе Раjко 1918 -1941.  „  „
78. Радета Паве Тоша 1894 -1941.  „  „
79. Радета Тоше Живоjин 1924 -1941.  „  „
80. Радета Паве Саво 1897 -1941.  „  „
81. Радета Боjана Михаjло 1892 -1941.  „  „
82. Радета Иле Радомир 1920 -1941.  „  „
83. Радета Циjе Весо 1919 -1941.  „  „
84. Радета Пере Нико 1897 -1941.  „  „
85. Радета Пере Стоjан 1880 -1941.  „  „
86. Радета Стоjана Слободан 1918 -1941.  „  „
87. Радета Јове Лазо 1902 -1941.  „  „
88. Радета ЈовеВладо 1912 -1941.  „  „
89. Радета Лазе Славко 1923 -1941.  „  „
90. Радета Паве Крсто 1914 -1941.  „  „
91. Радета Јове Јово 1897 -1941.  „  „
92. Радета Марка Живко 1910 -1941.  „  „
93. Радета Јове Бошко 1920 -1941.  „  „
94. Радета Раде Трифко 1925 -1941.  „  „
95. Радета Пере Владо 1925 – 1941.  „  „
96. Радета Боже Здравко 1914 -1941.  „  „
97. Радета Боже Божо 1924 -1941.  „  „
98. Радета Јове Нине 1919 – 1941.  „  „
99. Радета Томе Крсто 1881 -1941.  „  „
100. Радета Томе Станко 1890 -1941.  „  „
101. Радета Нике Мићо 1918 -1941.  „  „
102.Радета Саве Миле 1890 -1941.  „  „
103. Радета Миле Нине 1921 -1941.  „  „
104. Рацо Томе Раде 1885 -1941.  „  „
105. Рацо Томе Миjо 1881 -1941.  „  „
106. Рацо Миjе Мићо 1915 -1941.  „  „
107. Рацо Стоjана Ђорђе 1888 -1941  „  „
108. Рацо Ђорђа Спасоjа 1921 -1941.  „  „
109. Рацо Стоjана Јово 1884 -1941.  „  „
110. Рацо Стоjана Паво 1886 -1941.  „  „
111. Рацо Стоjана Митар 1882 -1941.  „  „
112. Рацо Јове Раде 1919 -1941.  „  „
113. Рацо Паве Воjин 1914 -1941.  „  „
114. Рацо Митра Драшко 1913 -1941.  „  „
115. Рацо ж. Митра Мара 1880 -1942.  „  „
116. Тришо Миле Петар 1900 -1941.  „  „
117. Арнаут ж. Марка Тодора 1880 – 1942. Крузи
118. Лаганин Ристе Крсто 1906 – 1941. Пролог
119. Радета ж. Бошка Богдана 1923 – 1942. Крузи

ГУБЕР МАЛИ

 

1. Козомара Паве Митар 1878 -1941. Страти-ште Пролог
2. Козомара Митра Јово 1906 -1941  „  „
3. Козомара Митра Божо 1913 -1941.  „  „
4. Покраjац Петра Томо 1884 -1941.  „  „
5. Покраjац Петра Раде 1900 -1941.  „  „
6. Шормаз Луке Нико 1921 -1941.  „  „

ГУБИН

 

1. Иветић Јове Петар 1880 – 1941. Стратиште Пролог
2. Броћета Иле Божо 1909 – 1941.  „  „
3. Паjчин Илиjе Божо 1916 – 1943. Бителићка греда

ЖАБЉАК 

 

1. Бобушић Лазе Илиjа 1890 -1941. Страти-ште Пролог
2. Бошњак Иле Паво 1901 -1941.  „  „
3. Митранић Стоjана Раде 1910 – 1941.  „  „
4. Митранић Марка Стоjан 1882 -1941.  „  „
5. Митранић Стоjана Стаменко 1912  – 1941.  „  „
6. Митранић Миjе Перо 1909 -1941.  „  „
7. Митранић Марка Миjо 1865 -1941.  „  „
8. Митранић Миjе Маркица 1923 -1941.  „  „
9. Митранић Миjе Паво 1925 – 1941.  „  „
10. Марић Тоше Бошко 1906 -1941.  „  „
11. Ловрен Илиjе Саво 1912 -1941.  „  „
12. Вулета Боже Ђорђе 1871 -1941.  „  „
13. Вулета Ђорђа Саво 1916 -1941.  „  „
14. Вулета Ђорђа Божо 1918 -1941.  „  „
15. Вулета Косте Вилим 1920  1941.  „  „
16. Вулета Косте Недељко 1915 -1941.  „  „
17. Вулета Марка Перо 1890 -1941.  „  „
18. Вулета Пере Никола 1917 -1941.  „  „
19. Вулета Пере Марко 1915 – 1941.  „  „
20.Вулета Ђорђа Стоjан 1915 – 942 убjен у Жабљаку
21. Митранић Станка 1891 – 1942

ЗАСТИЊЕ

 

1. Бошковић Илиjе Божо 1909 – 1941. Стратиште Пролог
2. Ждеро Симе Тодор 1903 – 1941.
3. Ждеро ж. Тодора Ана 1913 – 1941. Убиjена У Застињу
4. Ковљеновић Јове Ристо 1893 – 1941.  „
5. Марић Цвиjе Милан 1889 – 1941.
6. Марић ж. Милана Анђа 1893 – 1942. Крузи
7. Марић Милана Грозда 1920 – 1942.
8. Марић Милана Недељко 1928 – 1942.
9. Пажин Раде Петар 1886 – 1942.  „
10. Пажин Раде Марко 1908 – 1941.  „ Пролог
11. Пажин Нике Пане 1888 – 1941.  „  „
12. Пажин Нике Крстан 1890 – 1941.  „  „
13. Пажин Лазе Марко 1890 -1941.  „  „
14. Пажин Пере Томо 1908 – 1941.  „ Ливно
15. Пажин Лазе Јефто 1871 – 1941.  „ Пролог
16. Росић Петра Тодор 1877 – 1941.  „  „
17. Црногорац Тоде Стоjан 1893 – 1941.
18. Црногорац Лазе Јово 1888 – 1941.
19. Црногорац Павла Петар 1926 – 1941.

КОМОРАНИ

 

1. Ждеро Трифка Шпиро 1905 -1941. Стратиште Пролог
2. Ждеро Шпире Живко 1923 – 1941.  „  „
3. Ждеро ж. Раде Мара 1902 – 1941.  „  „
4. Ждеро Раде Ружа 1926 – 1941.  „  „
5. Ждеро Раде Љубо 1930 – 1941.  „  „
6. Ждеро Раде Бошко 1932 – 1941.  „  „
7. Ждеро Раде Угљеша 1936 – 1941.  „  „
8. Ждеро Раде Веселин 1939 – 1941.  „  „

Наслаге костиjу жртава из Пролога

Наслаге костиjу жртава из Пролога

 ЛИВНО

 

1. Анђић ж. Николе Милка 1870 – 1941. Стратиште Копривница
2. Анђић Пере Драго 1897 – 1041.  „ Пролог
3. Арнаут Ђуре Душан 1914 – 1941.  „  „
4. Арнаут Ђуре Бранко 1918 – 1941.  „  „
5. Бабић Симе Дане 1890 – 1941.
6. Баjило Михаjла Јово 1864 – 1941.  „ Копривница
7. Баjило ж Јове Риста 1870 – 1941.  „  „
8. Баjило Јове Угљеша 1910 – 1941.  „  „
9. Баjило Јове Стоjанка 1921 – 1941.  „  „
10. Баjило ж. Угљеше Добрица 1915 – 1941.  „  „
11. Баjило Угљеше Милун 1937 – 1941.  „  „
12. Баjило Угљеше Драган 1939 – 1941.  „  „
13. Барош Петра Обрад 1896 – 1941.  „  Пролог
14. Белензада Здравко 1925 – 1941.  „  „
15. Бесара Пантелиjе Јован 1893 – 1941.  „  „
16. Бесара Владе Влаjка 1929 – 1941.  „ Копривница
17. Билбиjа Илиjе Бранко 1921 – 1941.  „  Пролог
18. Бокић Јове Ковиљка 1912 – 1941 Копривница
19. Бокић Јове Милан — Мишо 1938 – 1941.  „  „
20. Бокић Јове Драган 1940 – 1941.  „  „
21. Велимир Луке Михаjло 1906 – -941
22. Видовић Игњатиjа Урош 1898 – 1941.  „ Копривница
23. Вулета Нике Драго 1908 – 1941.  „ Пролог
24. Вулета Ристе Стеван 1881- 1941.  „  „
25. Глигић ж. Нике Драгиња 1878 – 1941.  „ Копривница
26. Глигић Нике Веселинка 1907 – 1941.  „  „
27. Глигић Нике Ранко 1912 – 1941.  „  „
28. Глигић Нике Милена 1919 – 1941.  „  „
29. Добриjевић Петра Јово 1889 – 1941. Пролог
30. Добриjевић  Јове Саво 1919 – 1941.
31. Добриjевић ж. Јове Ђука 1893 – 1941.
32. Дувњак Гавро 1889 – 1941.  „  „
33. Дувњак Гавре Живко 1924 – 1941.  „  „
34. Ђуран Јове Димитриjе 1869 – 1941.  „  „
35. Ђуран Димитриjа Илиjа 1897 – 1941.  „  „
36. Ђуран Димитриjа Петар 1913 – 1941.  „  „
37. Ђуран Ристе Гоjко 1903 – 1941.  „  „
38. Ждеро Стоjан 1871 – 1941.  „
39. Ждеро Шпиро 1889 – 1941.  „  „
40. Загорац Симе Глиго 1888 – 1941.
41. Загорац Симе Никола 1883 – 1941.
42. Загорац Нике Воjин 1906 – 1941.  „  „
43. Зељковић Јове Милан 1911 – 1941.  „  „
44. Зубић  др Крсто 1891 – 1941.  „ Занатовићи
45. Зубић ж. Крсте Обрениjа 1901 – 1941.  „ Копривница
46. Ивица Тоде Никола 1905 – 1941.  „  „
47. Ивица ж. Николе Смиља 1907 – 1941.  „  „
48. Ивица Николе Крсто 1930 – 1941.  „  „
49. Ивица Николе Илиjа – Ицо 1935 – 1941.  „  „
50. Јовановић Саве Ранко 1900 – 1941.  „  „
51. Коњик Ђуре Љубомир 1912 – 1941. Пролог
52. Коњик Ђуре Милан 1899 – 1941.  убиjен   у болници
53. Козомара Илиjе Славко 1923 – 1941.  „  Пролог
54. Краварушић Боже Илиjа 1891 – 1941.  „  „
55. Краварушић Боже Никола 1888 – 1941.  „ Копривница
56. Краварушић Илиjе Томо 1923 – 1941.  „ Пролог
57. Куjунџић Косте Милоjко 1894 – 1941.  „  Копривница
58. Куjунџић ж. Милоjка Даница 1900 – 1941.  „  „
59. Куjунџић Милоjка Драгица 1920 – 1941.  „  „
60. Куjунџић Милоjка Угљеша 1921 – 1941.  „ Пролог
61. Куjунџић Милоjка Зоран 1923 – 1941.  „  „
62. Куjунџић Симе Миле – Миjан 1913 – 1941.  „  „
63. Лалић  Јове Тодор 1875 – 1941.  „  „
64. Лалић Тодора Раjко 1906 – 1941.  „ Копривница
65. Лалић ж. Раjка Ангела 1911 – 1941.  „  „
66. Лалић Раjка Здравко 1938 – 1941.  „  „
67. Лалић Тодора Слободан 1923 – 1941.  „ Пролог
68. Лалић Стевана Илиjа 1888 – 1941.  „  „
69. Ловрен Томе Данило 1899 – 1941.  „  „
70. Ловрен Данила Владимир 1923 – 1941.  „  „
71. Ловрен Илиjа 1880 – 1941.  „  „
72. Љубоjа Николе Симо 1896 – 1941.
73. Љубоjа Симе Никола 1894 – 1941.
74. Маљковић Саве Милан 1903 – 1941.
75. Маљковић Саве Илиjа 1905 – 1941.  „  „
76. Маљковић Саве Ранко 1909 – 1941.  „  „
77. Маљковић Саве Славко 1915 – 1941.  заклан у болници
78. Маргетић Јефте Симо 1881 – 1941.  „ Копривница
79. Маргетић ж. Име Мара 1889 – 1941.  „  „
80. Маргетић Симе Ранко 1909 – 1941.  „ Занесовић
81. Марић Ристе Милоjко 1899 – 1941 убиjен у Ливну
82. Миличевић Никола 1906 – 1941.  „ Пролог
83. Митранић Тоде Ђуро 1892 -1941.
84. Митранић Ђорђа Владимир 1923 – 1941
85. Митровић др Душан 1900 – 1941.  „ Занатовићи
86. Митровић ж. Душана Ранка 1906 – 1941.  „ Копривница
87. Митровић Душана Весна 1930 – 1941.  „  „
88. Митровић Душана Здравко 1932 – 1941.  „  „
89. Наерловић Марка Божо 1885 – 1941.  „  „
90. Наерловић ж. Боже Јованка 1891 – 1941.  „ Копривница
91. Наерловић Боже Веселинка 1912 – 1941.  „  „
92. Наерловић Боже Мирjана 1915 – 1941.  „  „
93. Наерловић Луке Светозар 1913 – 1941.  „ Пролог
94. Никић Павла Милан 1896 – 1941.
95. Новаковић Бошка Драгомир 1926 – 1941.  „ Копривница
96. Обрадовић Јове  Јулка 1889 – 1941.  „  „
97. Павловић Ристо 1889 – 1941.  „ Пролог
98. Павловић Николе Живко 1900 – 1941.  „ Копривница
99. Пароjчић Васе Јово 1924 – 1941.  „ Пролог
100. Пеjић Михаjла Јованка 1922 – 1941.  „  „
101. Покраjац Луке Воjин 1906 – 1941.  „  „
102. Пуцарић Симе Стака 1889 – 1941.  „ Копривница
103. Пуцарић Милан 1923 – 1941.  „ Пролог
104. Радета Нике Шпиро 1888 – 1941.  „  „
105. Радета Боjана Томо 1888 – 1941.  „ Копривница
106. Радета ж. Томе Тарса 1895 – 1941.  „  „
107. Радета Томе Богдана 1923 – 1941.  „  „
108. Радета Томе Софиjа – Соња 1925 – 1941.  „  „
109. Радета Боjана Раде 1898 – 1941.  „  „
110. Радета ж. Раде Веселинка 1900 – 1941.  „  „
111. Радета Раде Милош 1926 -1941.  „  „
112. Радета Раде Деjан 1929 – 1941.  „  „
113. Радета Раде Никола 1932 -1941.  „  „
114. Радић Илиjа 1889 – 1941.  „  Пролог
115. Радоjа Боже Алекса 1913 – 1941.
116. Рашковић Ђуро 1905 – 1941
117. Рудић Мара 1908 – 1941 Копривница
118. Секулић Јефто 1851 – 1941.  „  Пролог
119. Секулић Саво 1886 -1941.  „  „
120. Секулић Николе Миро 1917 – 1941.  „  „
121. Сердаревић Тодора Дане 1900 – 1941.  „  „
122. Сердаревић Тодора Љубо 1904 -1941.  „  „
123. Сердаревић Момчило 1922 – 1941.  „  „
124. Скакић Вуке Владо 1892 – 1941.
125. Станишић Јосифа Коста 1884 – 1941.
126. Станишић ж. Косте Даница 1892 – 1941.  „  „
127. Станишић Косте Савета 1921 – 1941.  „  „
128. Стевић Николе Мирко 1902 – 1941.  „ Копривница
129. Стевић ж. Мирка Савка 1906 – 1941.  „  „
130. Стевић Мирка Драгица 1926 – 1941.  „  „
131. Стевић Мирка Деjан 1928 – 1941.  „  „
132. Стевић Мирка Даница 1932 – 1941.  „  „
133. Стевић Мирка Драгољуб 1933 – 1941.  „  „
134. Стричевић Саве Душан 1922 -1941.  „  Пролог
135. Томовић Анастасиjа Љубо 1889 – 1941.  „
136. Томовић Анастасиjа Урош 1892 – 1941.  „  „
137. Ћевап Никокле Милан 1915 – 1941.
138. Ћевап  Шпире Никола 1913 – 1941.
139. Ћурковић  Илиjе Јово 1889 – 1941.
140. Ћурковић ж. Јове Јованка 1893 – 1941 убиjена у Јасеновцу
141. Ћурковић Јове Ђуро 1917 – 1941.
142. Шормаз Саве Анђелко 1884 – 1941 Копривница

ЛИШТАНИ

 

1. Цвиjетић Лазе Анђа 1890 – 1941. Стратиште Пролог
2. Цвиjетић Петра Нико 1907 – 1941.  „  „
3. Цвиjетић Луке Миле 1890 – 1941.  „  „
4. Цвиjетић Луке Илиjа 1916 – 1941.  „  „
5. Цвиjетић Луке Марко 1923 – 1941.  „  „
6. Цвиjетић Миле Ђорђе 1907 – 1941.  „  „
7. Цвиjетић Марка Јово 1899 – 1941.  „  „
8. Цвиjетић Марка Нико 1902 – 1941.  „  „
9. Цвиjетић Тодора Љубица 1914 – 1941.  „  „
10. Цвиjетић Тодора Божо 1884 – 1941.  „  „
11. Цвиjетић Боже Владислв 1907 – 1941.  „  „
12. Цвиjетић Боже Милан 19.. – 1941.  „  „
13. Цвиjетић Боже Саво 1920 – 1941.  „  „
14. Цвиjетић Боже Илиjа 1922 – 1941.  „  „
15. Цвиjетић Петра Тодор 1890 – 1941.  „ Трновци
16. Цвиjетић Тодора Петар 1923 – 1941.  „  „
17. Цвиjетић Тодора Мариjа 1919 – 1941.  „  „
18. Цвиjетић Тодора Стана 1925 – 1941.  „  „
19. Цвиjетић Тодора Здравко 1928 – 1941.  „  „
20. Цвиjетић Миле Божица 1900 – 1941.  „  „
21. Цвиjетић Николе Воjислав 1923 – 1941.  „  „
22. Цвиjетић Николе Илиjа 1925 – 1941  „  „
23. Цвиjетић Николе Босиљка 1928 – 1941.  „  „
24. Цвиjетић Николе Цветко 1930 -1941.  „  „
25. Цвиjетић Николе Даница 1935 – 1941.  „  „
26. Цвиjетић Нике Анђа 1938 – 1941.  „  „
27. Цвиjетић Нике Милан 1940 – 1941.  „  „
28. Цвиjетић Пере Боjа 1919 – 1941.  „  „
29. Цвиjетић Пере Љубица 1916 – 1941.  „  „
30. Цвиjетић Стевана Љуба 1907 – 1941.  „  „
31. Цвиjетић Ђорђа Петар 1933 – 1941.  „  „
32. Цвиjетић Ђорђа Цвиjета 1936 – 1941.  „  „
33. Цвиjетић р. Радета Јока 1870 – 1941.  „  „
34. Цвиjетић Илиjе Живко 1938 – 1941.  „  „
35. Цвиjетић р. Подрожић Сава 1885 – 1941.  „  „
36. Цвиjетић Петра Мариjа 1935 – 1941.  „  „
37. Цвиjетић Боже Божо 1937 – 1941.  „  „
38. Цвиjетић Боже Мариjа 1935 – 1941.  „  „
39. Цвиjетић Боже Љепосава 1924 – 1941.  „  „
40. Цвиjетић Боже Сава 1934 – 1941.  „ Трњаци
41. Цвиjетић Јове Анђа 1933 – 1941.  „  „
42. Цвиjетић Јове Мирко 1935 – 1941.  „  „
43. Цвиjетић Нике Петар 1926 – 1941.  „  „
44. Цвиjетић р. Ерцег Тодора 1872 – 1941.  „  „
45. Цвиjетић Стевана Сава 1912 – 1941.  „  „
46. Цвиjетић Владе Мирко 1925 – 1941.  „  „
47. Цвиjетић р. Црногорац Љубица 1923 – 1941.  „  „
48. Цвиjетић Владе Милица 1932 – 1941.  „  „
49. Цвиjетић Владе Драгиња 1935 – 1941.  „  „
50. Цвиjетић Владе Јованка 1937 – 1941.  „  „
51. Цвиjетић ж. Илиjе Манда 1914 – 1941.  „  „
52. Цвиjетић Илиjе Милан 1935 – 1941.  „  „
53. Цвиjетић Илиjе Зорка 1937 – 1941.  „  „
54. Цвиjетић р. Радоjа Мариjа 1897 – 1941.  „  „
55. Цвиjетић Владе Госпава 1930 – 1941.  „  „
56. извjесни Јаков, звани „Јаловаш“ 19… – 1942. убиjен у Лиштанима

ОЏАК

 

1. Арнаут Николе Стана 1870 – 1941. Стратиште Трновац
2. Арнаут Николе Илиjа 1908 – 1941.  „  „
3. Арнаут ж. Илиjе Анђа 1911 – 1941.  „  „
4. Арнаут Николе Мариjа 1919 – 1941.  „  „
5. Арнаут Илиjе Милош 1928 – 1941.  „  „
6. Арнаут Илиjе Љубица 1931 – 1941.  „  „
7. Арнаут Илиjе Софиjа 1934 – 1941.  „  „

ПОДГРЕДА 

 

1. Ђуран Симе Божо 1894 – 1941. Стратиште  Пролог
2. Јагодић Иле Бранко 1914 – 1941.  „
3. Јагодић Стоjана Божо 1894 – 1941.  „  „
4. Јагодић Миjе Никола 1922 – 1942.  убиоjен у Гламочу
5. Јагодић Миjе Саво 1902 – 1941.  убиjен у Ливну

ПОТОК 

 

1. Марић Илиjе Матиjа 1… — 1941. Стратиште Пролог
2. Марић ж. Матиjе Стана 1… — 1941.  „ Тушница
3. Марић Матиjе Анђелко 1923 – 1941.  „ Пролог
4. Марић Матиjе Драгица 1936 – 1941.  „ Тушница
5. Марић Матиjе Илинка 1938 – 1941.  „  „
6. Марић Матиjе Радоjка 1941 – 1941.  „  „
7. Рацо Томе Риста 1881 – 1941.  „  „
8. Рацо Пере Урош 1914 – 1941.  „ Пролог
9. Рацо ж. Уроша Љубица 1915 – 1941.  „ Тушница
10. Рацо Уроша Паво 1935 – 1941.  „  „
11. Рацо Уроша Владимир 1938 – 1941.  „  „
12. Рацо Уроша Ратко 1940 – 1941.  „  „
13. Рацо Марка Јово 1908 – 1941.  „ Пролог
14. Рацо Јове Мирко 1919 – 1941.  „  „
15. Рацо Јове Спасоjе 1922 – 1941.  „  „
16. Рацо Јове Нико 1925 – 1941.  „  „
17. Рацо Марка Милош 1904 – 1941.  „  „
18. Рацо Милоша Богдан 1932 – 1941.  „ Тушница
19. Рацо Милоша Јања 1935 – 1941.  „  „
20. Рацо ж. Луке Анђа 1909 – 1941.  „  „
21. Рацо Луке Саво 1928 – 1941.  „  „
22. Рацо Луке Раjко 1035 – 1941.  „  „
23. Рацо Луке Марко 1936 – 1941.  „  „
24. Рацо Луке Илиjа 1939 – 1941.  „  „
25. Рацо Луке Зорка 1932 – 1941.  „  „
26. Рацо Милоша Миjа 1939 – 1941.  „  „

ПОТОЧАНИ 

 

1. Јагодић Ђуре Цвиjо 1901- 1941. Страти-ште Пролог
2. Јагодић Ђуре Живко 1918 – 1941.  „  „
3. Јагодић Нике Михаjло 1920 – 1941.  „  „
4. Јагодић Пере Јово 1920 – 1941.  „  „
5. Јагодић Тоде Перо 1879 – 1941.  „  „
6. Јагодић Јефте Митар 1891 – 1941.  „  „
7. Јагодић Митра Јово 1916 – 1941.  „  „
8. Јагодић Јове Новица 1919 – 1941.  „  „
9. Јагодић Јове Душан 1921 – 1941.  „  „
10. Јагодић Томе Данило 1900 – 1941.  „  „
11. Јагодић Томе Милан 1903 – 1941.  „  „
12. Јагодић Пере Јаков 1888 – 1941.  „  „
13. Јагодић Васе Мирко 1919 – 1941.  „  „
14. Јагодић Томе Живко 1915 – 1941.  „  „
15. Јагодић Саве Нико 1884 – 1941.  „ Борова Глава
16. Јагодић Нике Спасоjе 1912 – 1941.  „  „
17. Јагодић Саве Перо 1891 – 1941.  „ Пролог
18. Јагодић Тривуна Јово 1875 – 1941  „  „
19. Јагодић Јове Раде 1906 – 1941.  „  „
20. Милисав Ђорђа Милорад 1919 – 1941.  „ Борова Глава
21. Милисав Ђорђа Душко 1922 – 1941.  „  „
22. Цвиjетић Пере Стоjан 1916 – 1941.  „ Пролог

ПРИЛУКА 

 

1. Ерцег Томе Божо 1881 – 1941. Стратиште Пролог
2. Ерцег Боже Лука 1905 – 1941.  „  „
3. Ерцег Томе Марко 1914 – 1941.  „  „
4. Ерцег Луке Илиjа 1870 – 1941.  „  „
5. Ерцег Илиjе Илиjа 1894 – 1941.  „  „
6. Ерцег Илиjе Раjко 1923 – 1941.  „  „
7. Ерцег Јове Лука 1912 – 1941.  „  „
8. Ерцег Јове Душан 1920 – 1941.  „  „
9. Ерцег Стоjана Стоjан 1918 – 1941.
10. Љубоjа Мирка Симо 1903 – 1941.  „  „
11. Љубоjа Симе Илиjа 1921 – 1941.  „  „
12. Михаjло Илиjе Илиjа 1921 – 1941.  „  „
13. Михаjло Илиjе Душан 1925 – 1941.  „  „

ПРОВО

 

1. Маљковић Симе Јованка 1902 – 1942. убиjена под Сокоцем
2. Михаљица Нике Миjо 1915 – 1943.  убиjен у логору
3. Мрвић Пере Јока 1890 – 1944. убиjен  у Прову
4. Покраjац Луке Стеван 1894 -1942. убиjен на Бителићагреди

РАДАНОВЦИ

 

1. Бикић Миjе Илиjа 1900 – 1941. Стратиште Челебић
2. Бикић Јове Јова 1882 – 1941.  „  „
3. Ђукић Лазе Никола 1870 – 1941.  „ Љубунчић
4. Ненадић У. Даринка . . .- 1941.  „ Челебић
5. Ненадић У. . . . . – 1941.  „  „
6. Вуjановић Шпире Неђо 1913 – 1941.  „  „
7. Ерцег Илиjе Пантелиjа 1875 – 1941.  „ Винковци
8. Ерцег Пантелиjе Симо 1906 – 1941.  „  „
9. Ерцег Раде Миjо 1894 – 1941.  „  „
10. Ерцег Јанка Боjан 1905 – 1941.  „  „

 

РАПОВИНЕ

 

1. Арнаут Крстана Никола 1893 – 1941. Страти-ште Пролог
2. Арнаут Лазе Божо 1910 – 1941.  „  „
3. Арнаут Николе Радован Малиша 1920 – 1941.  „  „
4. Арнаут Лазе Перо 1916 – 1941. убиjен на подручjуМркоњић Града

 

РУЈАНИ ГОРЊИ

 

1. Бошковић Раде Нико 1864 – 1941. Стратиште Пролог
2. Бошковић Раде Миле 1886 – 1941.  „  „
3. Бошковић Миле Илиjа 1899 – 1941.  „  „
4. Бошковић Цвитка Анђа 1870 – 1941.  „  „
5. Бошковић Јове Мариjа 1907 – 1941.  „  „
6. Бошковић Јове Савка 1912 – 1941.  „ jама Равни долац
7. Бошковић Толе Раде 1928 – 1941.  „  „
8. Бошковић Толе Миленко 1930 – 1941.  „  „
9. Бошковић Толе Лука 1934 – 1941.  „  „
10. Бошковић Луке Марта 1870 – 1941.  „  „
11. Бошковић Миле Љуба 1920 – 1941.  „  „
12. Буловић Петра Васо 1888 – 1941.  „ Пролог
13. Буловић Петра Филип 1890 – 1941.  „  „
14. Буловић Филипа Илиjа 1920 – 1941.  „  „
15. Буловић Филипа Милка 1923 – 1941.  „ jама Провалиjа -Горњи Руjани
16. Буловић Филипа Зорка 1926 – 1941.  „  „
17. Буловић Филипа Раде 1930 – 1941.  „  „
18. Буловић Филипа ж. Мара 1892  -1941.  „  „
19. Буловић Марка Бошко 1927 – 1941  „ jама Развала -Горњи Руjани
20. Буловић Марка Светко 1936 — 1941  „  „
21. Буловић ж. Васе Стана 1890 – 1941.  „  „
22. Буловић Васе Ружа 1922 – 1941.  „ Убиjена у Ливну
23. Буловић ж. Марка Ана 1905 – 1941.  „ jама Развала -Горњи Руjани
24. Ћалић ж. Николе Анђа 1905 – 1941.  „  „
25. Ћалић Николе Деса 1926 – 1941.  „  „
26. Ћалић Нике Мара 1930 – 1941.  „  „
27. Ћалић Нике Боjа 1934 – 1941.  „  „
28. Ђуран Ђуре Божо 1938 – 1941.  „ jама Провалиjа -Горњи Руjани
29. Ерцег Стевана Јово 1873 – 1941.  „ Пролог
30. Ерцег Стевана Нико 1876 – 1941.  „  „
31. Ерцег Јове Божо 1900 – 1941.  „  „
32. Ерцег Јове Марко 1906 – 1941.  „  „
33. Ерцег Марка Мара 1912 – 1941.  „ jама Развала -Горњи Руjани
34. Ерцег Марка Цвита 1906 – 1941.  „  „
35. Ерцег Марка Драгиња 1910 – 1941.  „  „
36. Ерцег Марка Анђа 1934 – 1941.  „  „
37. Ерцег Марка Боjа 1937 – 1941.  „  „
38. Ерцег Мрка Јово 1939 – 1941.  „  „
39. Ерцег Петра Илиjа 1933 – 1941.  „  „
40. Ерцег Петра Миле 1936 – 1941.  „  „
41. Ерцег Петра Раjко 1938 – 1941.  „  „
42. Ерцег Боже Лука 1929 – 1941.  „  „
43. Ерцег Боже Анђа 1932 – 1941.  „  „
44. Ерцег Боже Љубица 1934 – 1941.  „  „
45. Ерцег Боже Милица 1937 – 1941.  „  „
46. Ерцег Боже Мирко 1939 – 1941.  „  „
47. Ерцег Јове Боjа 1890 – 1941.  „  „
48. Ерцег Нике Мара 1923 – 1941.  „  „
49. Ерцег Нике Божо 1926 – 1941.  „  „
50. Ерцег Илиjе Стана 1916 – 1941.  „  „
51. Ерцег Боже Љуба 1926 – 1941.  „  „
52. Ерцег Боже Гвозда 1929 – 1941.  „  „
53. Ерцег Боже Славка 1931 – 1941.  „  „
54. Ерцег Боже Љепосава 1936 – 1941.  „  „
55. Ерцег Боже Мариjа 1912 – 1941.  „  „
56. Ерцег Нике Марко . . . . – 1941.  „ Убуjен у ДоњимРуjанима
57. Ерцег Боже Ружа 1925 – 1941.  „ jама Развала -Дорњи Руjани
58. Ерцег Боже Боjа 1927 – 1941.  „  „
59. Кисо Јове Митар 1890 – 1941.  „ Пролог
60. Кисо Јове Васо 1899 – 1941.  „  „
61. Кисо Јове Илиjа 1906 – 1941.  „  „
62. Кисо Митра Никола 1920 – 1941.  „  „
63. Кисо Митра Миле 1925 – 1941.  „  „
64. Кисо Николе Миле 1908 – 1941.  „  „
65. Кисо Лазе Миjо 1896 – 1941.  „  „
66. Кисо Миjе Саво 1920 – 1941.  „  „
67. Кисо Миjе Душан 1922 – 1941.  „  „
68. Кисо Ђуре Љубо 1898 – 1941.  „  „
69. Кисо Ђуре Раде 1914 – 1941.  „  „
70. Кисо Ђуре Марко 1910 – 1941.  „  „
71. Кисо Ђуре Божо 1904 – 1941.  „  „
72. Кисо Јове Мариjа 1908 – 1941.  „ jама Провалиjа -Горњи Руjани
73. Кисо Васе Милица 1930 – 1941.  „  „
74. Кисо Васе Боjа 1934 – 1941.  „  „
75. Кисо Васе Раjко 1937 – 1941.  „  „
76. Кисо Васе Савка 1940 – 1941.  „  „
77. Кисо ж. Илиjе Љуба 1909 – 1941.  „ jама Развала -Горњи Руjани
78. Кисо Илиjе Даница 1928 – 1941  „  „
79. Кисо Илиjе Данило 1931 – 1941.  „  „
80. Кисо Илиjе Мира 1935 – 1941.  „  „
81. Кисо Илиjе Милица 1939 – 1941.  „  „
82. Кисо Илиjе Петар 1939 -1941.
83. Кисо Јове Анђа 1910 – 1941.  „  „
84. Кисо Митра Милица 1927 – 1941.  „  „
85. Кисо Митра Перо 1929 – 1941.  „  „
86. Кисо Митра Јово 1931 – 1941.  „  „
87. Кисо Митра Лука 1933 – 1941.  „  „
88. Кисо Митра Мара 1935 – 1941.  „  „
89. Кисо Митра Ружа 1938 – 1941.  „  „
90. Кисо Петра Мара 1887 – 1941.  „ jама Провалиjа -Горњи Руjани
91. Кисо Петра Аница 1921 – 1941.  „ jама Развала -Горњи Руjани
92. Кисо Петра Боjа 1925 – 1941.  „  „
93. Кисо Петра Јока 1930 – 1941.  „  „
94. Кисо ж. Миjе Ружа 1890 – 1941.  „  „
95. Кисо Миjе Владо 1926 – 1941.  „  „
96. Кисо Миjе Томо 1929 – 1941.  „  „
97. Кисо Миjе Божо 1931 – 1941.  „  „
98. Кисо Миjе Ђуро 1935 – 1941.  „  „
99. Кисо Миjе Драгиња 1939 – 1941.  „  „
100. Кисо ж. Николе Боjа 1880 – 1941.  „  „
101. Кисо Миjе Стеваниjа 1910 – 1941.  „  „
102. Кисо Миле Мара 1926 – 1941.  „  „
103. Кисо Николе Марко 1926 – 1941.  „  „
104. Кисо ж. Боже Мара 1904 – 1941.  „  „
105. Кисо Боже Љубица 1935 – 1941.  „  „
106. Кисо Боже Милица 1938 – 1941.  „  „
107. Кисо Јове Петар 1882 – 1941.  убиjен  у Д.Руjнима
108. Стоjанац Марка Петар 1902 – 1941.  „ Пролог
109. Стоjанац Јове Божо 1896 – 1941.  „  „
110. Стоjанац Јове Лука 1890 – 1941.  „  „
111. Стоjанац Јове Миле 1880 – 1941.  „  „
112. Стоjанац Миле Миjо 1921 – 1941.  „  „
113. Стоjанац Јове Марко 1866 – 1941.  „  „
114. Стоjанац ж. Марка Анђа 1870 – 1941.  „  „
115. Стоjанац Марка Боjа 1885 – 1941.  „  „
116. Стоjанац Нике Јања 1927 – 1941.  „  „
117. Стоjанац Петра Никола 1930 – 1941.  „  „
118. Стоjанац Петра Сава 1932 – 1941.  „  „
119. Стоjанац Петра Саво 1935 – 1941.  „  „
120. Стоjанац Петра Даница 1939 – 1941.  „  „
121. Стоjанац Миле Мара 1925 – 1941.  „  „
122. Стоjанац Миле Стана 1930 – 1941.  „  „
123. Стоjанац Јове Нико 1883 – 1941.  убиjен у Бачкоj Тополи
124. Стоjанац ж. Нике Боjа 1890 – 1941.  „ jама Развала -Горњи Руjани
125. Стоjанац Нике Даница 1919 – 1941.  „  „
126. Стоjанац Нике Мара 1921 – 1941.  „  „
127. Стоjанац Нике Драгиња 1924 – 1941.  „  „
128. Стоjанац Нике Јања 1907 – 1941.  „  „
129. Стоjанац Нике Ружа 1930 – 1941.  „  „
130. Стоjанац Нике Ката 1933 – 1941.  „  „
131. Стоjанац Нике Алекса 1936 – 1941.  „  „
132. Стоjанац Вуjе Анђа 1898 – 1941.  „  „
133. Стоjанац Боже Јока 1924 – 1941.  „  „
134. Стоjанац Боже Ружа 1927 – 1941.  „  „
135. Стоjанац Боже Љепосава 1930 – 1941.  „  „
136. Стоjанац Боже Лука 1933 – 1941.  „  „
137. Стоjанац Боже Јово 1936 – 1941.  „  „
138. Стоjанац ж. Луке Нада 1895 – 1941.  „  „
139. Стоjанац Луке Олга 1922 – 1941.  „  „
140. Стоjанац Луке Анђа 1924 – 1941.  „  „
141. Стоjанац Луке Андриjа 1927 – 1941.  „  „
142. Стоjанац Луке Јово 1930 – 1941.  „  „
143. Стоjанац Илиjе Милица 1923 – 1941.  „  „
144. Стоjанац Илиjе Љубиша 1920 -1941. Пролог

Миро Куртовић мjери дубину jаме Равни долац

Миро Куртовић мjери дубину jаме Равни долац

РУЈАНИ ДОЊИ

 

1. Бачковић Јове Никола 1900 – 1941. Стратиште Пролог
2. Бачковић ж. Николе Љуба 1907 – 1941.  „ jама Равни долац
3. Бачковић Николе Невенка 1928 – 1941.  „  „
4. Бачковић Николе Анђа 1928 – 1941.  „  „
5. Бачковић Николе Илиjа 1930 – 1941.
6. Бачковић Николе Сава 1940 – 1941.
7. Бачковић ж. Илиjе Анђа 1870 – 1941.  „  „
8. Бачковић Илиjе Симо 1898 – 1941.  „  Пролог
9. Бачковић ж. Сима Анђа 1905 – 1941. jама Равни долац
10. Бачковић Симе Божо 1922 – 1941.  „  Пролог
11. Бачковић Симе Веселинка 1928 – 1941.  „  „
12. Бачковић Симе Млица 1930 – 1941.  „  „
13. Бачковић Симе Илинка 1934 -1941.
14. Бачковић Симе Данило 1936 -1941.
15. Бачовић Симе Лазо 1938 -1941.
16. Бачковић Симе Љубица 1940 -1941.
17. Бачковић Нине Саво 1932 – 1941.  „  „
18. Бачковић Нине Иле 1935 – 1941.  „  „
19. Бачковић ж. Николе Анђа 1900 – 1941.  „  „
20. Бачковић Марка Петар 1928 – 1941.  „  „
21. Бачковић Марка Мара 1930 – 1941.
22. Бачковић Раде Миле . . . . — 1941.  „  „
23. Бачковић Цвитка Анђа . . . . — 1941.  „  „
24. Бачковић Миле Илиjа . . . . — 1941.  „  „
25. Бачковић Јове Лука 1888 – 1941.  „  Пролог
26. Бачковић ж. Луке Дева 1896 – 1941.  „ jама Равни долац
27. Бачковић Луке Боjа . . . . — 1941.  „  „
28. Бачковић Луке Богољуб . . . . — 1941.  „  „
29. Бачковић Луке Јово . . . . — 1941.  „  „
30. Бошковић Марка Божидар 1917 – 1941.  „ Пролог
31. Бошковић Марка Тодор 1921 – 1941.  „  „
31. Бошковић Марка Вељко 1923 – 1941.  „  „
32. Бошковић ж. Марка Мариjа 1910 – 1941.  „ jама Равни долац
33. Бошковић Марка Бранко 1931 – 1941.  „  „
34. Бошковић Марка Богољуб 1934 – 1941.  „  „
35. Бошковић Марка Славка 1936 – 1941.  „  „
36. Бошковић Марка Мирко 1938 – 1941.  „  „
37. Бошковић Боже Никола 1892 – 1941.  „ Пролог
38. Бошковић Боже Илиjа 1900 – 1941.  „  „
39. Бошковић Боже Душан . 1912 – 1941.  „  „
40. Бошковић Николе Миле 1917 – 1941.  „  „
41. Бошковић Николе Душанка 1928 – 1941.  „ jама Равни долац
42. Бошковић Душана Раjко 1933 – 1941.  „  „
43. Бошковић Душана Славко 1935 – 1941.  „  „
44. Бошковић ж. Душана Љуба 1910 – 1941.  „  „
45. Бошковић Илиjе Убавка 1928 – 1941.  „  „
46. Бошковић Илиjе Ристо 1934 – 1941.  „  „
47. Бошковић Илиjе Стана 1937 – 1941.  „  „
48. Бошковић Јове Живоjин 1937 – 1941.  „  „
49. Бошковић Јове Милена 1939 – 1941.  „  „
50. Бошковић ж. Јове Љуба 1910 – 1941.  „  „
51. Бошковић Симе Милан 1907 – 1941.  „ Пролог
52. Вулић Ђуре Марко 1894 – 1941.  „
53. Вулић ж. Марка Мариjа 1890 – 1941.  „ jама Равни долац
54. Вулић Марка Сава 1922 – 1941.  „  „
55. Вулић Марка Боjа 1925 – 1941.  „  „
56. Вулић Марка Љуба 1928 – 1941.  „  „
57. Вулић Марка Миле 1930 – 1941.  „  „
58. Вулић Марка Ђуро 1933 – 1941.  „  „
59. Глигић Јове Раjко 1894 – 1941.  „ Пролог
60. Глигић ж. Раjка Мариjа 1895 – 1941.  „  „
61. Глигић Раjка Живко 1932 – 1941.  „  „
62. Глигић Моме Влаjко 1930 – 1941.  „  „
63. Ерцег Луке Јово 1870 – 1941.  „ Пролог
64. Ерцег Луке Никола 1887 – 1941.  „ Струпнић
65. Ерцег Јовин Надеждин 1904 – 1941.  „ Пролог
66. Ерцег Јове Томо 1921 – 1941.  „  „
67. Ерцег Јове Ђорђе 1933 – 1941.  „ jама Пропунта -Д. Руjани
68. Ерцег ж. Надеждина Љуба 1902 – 1941.  „  jама Равни долац
69. Ерцег Надеждина Радован 1937 – 1941.  „  „
70. Ерцег Надеждина Миле 1939 – 1941.  „  „
71. Ерцег ж. Николе Стана 1902 – 1941  „  „
72. Ерцег Николе Милица 1938 – 1941.  „  „
73. Ерцег Николе Мара 1940 – 1941.  „  „
74. Ерцег ж. Цвиjе Анђа 1902 – 1941.  „  „
75. Ерцег Цвиjе Данило 1931 – 1941.  „ jама Пропунта -Д. Руjани
76. Ерцег Цвиjе Влаjко 1934 – 1941.  „ jама Равни долац
77. Ерцег Пере Илиjа 1932 – 1941.  „  „
78. Ерцег ж. Боже Анђа 1893 – 1941.  „  „
79. Ерцег Боже Живко 1925 – 1941.  „ jама ЈаворакДоњи Руjани
80. Ерцег Боже Сава 1926 – 1941.  „  jама Равни долац
81. Ерцег Боже Цвита 1928 – 1941.  „  „
82. Ерцег Боже Љубица 1936 – 1941.  „  „
83. Ерцег Боже Никола 1937 – 1941.  „  „
84. Загорац Т. Никола 1897 – 1941 Пролог
85. Загорац ж. Николе Стана 1900 -1941. jама Равни долац
86. Загорац Николе Неђо 1918 -1941. Пролог
87. Загорац Николе Ружа 1921 – 1941. jама Равни Долац
88. Загорац Николе Зора 1924 – 1941.
89. Загорац Николе Драгица 1927 – 1941.
90. Загорац Николе Бранко 1930 – 1941.
91. Козомара Саве Симо 1887 – 1941.  „ Пролог
92. Козомара ж. Симе Анђа 1889 – 1941.  „  jамаРавни долац
93. Козомара Симе Илиjа 1911 – 1941.  „ Пролог
94. Козомара Симе Миле 1922 – 1941.  „  jама Равни долац
95. Козомара Симе Миленко 1926 – 1941.  „  „
96. Козомара Симе Јово 1927 – 1941.  „  „
97. Козомара Симе Милош 1931 – 1941.  „  „
98. Козомара Симе Милица 1934 – 1941.  „  „
99. Козомара Илиjе Угљеша 1938 – 1941.  „  „
99. Козомара Илиjе Станко 1926 – 1941.  „ Пролог
100. Лалић Марка Божо 1902 – 1941.  „  „
101. Лалић Боже Никола 1923 – 1941.  „  „
102. Лалић Боже Сава 1928 – 1941.  „ jама Равни долац
103. Лалић Боже Зорка 1932 – 1941.  „  „
104. Лалић ж. Боже Јока 1905 – 1941.  „  „
105. Лалић Илиjе Пилип 1917 – 1941.  „ Пролог
106. Лалић Илиjе Душан 1930 – 1941.  „ jама Равни долац
107. Лалић Илиjе Миле 1928 – 1941.  „  „
108. Лалић   Милица 1900 – 1941.  „  „
109. Лалић ж. Пилипа Мара 1917 – 1941.  „  „
110. Лалић Јове Божо 1900 – 1941.  „ Пролог
111. Лалић Боже Јово 1928 – 1941.  „  jама Равни долац
112. Лалић Боже Душан 1930 – 1941.  „  „
113. Лалић Боже Коса 1925 – 1941.  „  „
114. Лалић Боже Боjа 1933 – 1941.  „  „
115. Лалић Илиjе Драгиња 1914 – 1941.  „  „
116. Лалић Јове Раде 1911 – 1941.  „ Пролог
117. Лалић Симе Анђа 1910 – 1941.  „ jама Равни долац
118. Лалић Јове Милан 1914 – 1941.  „ Пролог
119. Лалић Илиjе Паво 1890 – 1941.  „  „
120. Лалић Павла Мирко 1912 – 1941.  „  „
121. Лалић Павла Душан 1920 – 1941.  „  „
122. Лалић Павла Миле 1923 – 1941.  „ jама Равни долац
123. Лалић Павла Јово 1926 – 1941.  „  „
124. Лалић Павла Стана 1928 – 1941.  „  „
125. Лалић Павла Угљеша 1930 – 1941.  „  „
126. Лалић р. Марчета Мара 1895 – 1941.  „  „
127. Лалић Мирка Сава 1915 – 1941.  „  „
128. Лалић Илиjе Цвиjо 1900 – 1941.  „ Пролог
129. Лалић р. Буловић Милица 1908- 1941.  „ jама Равни долац
130. Лалић Цвиjе Мара 1933 – 1941.  „  „
131. Лалић Цвиjе Љуба 1937 – 1941.  „  „
132. Лалић Цвиjе Даница 1939 – 1941.  „  „
133. Лалић Јове Милица 1890 – 1941.  „  „
134. Лалић Николе Илиjа 1890 – 1941.  „ Пролог
135. Симе Мирко 1914 – 1941.  „  „
136. Лалић Илиjе Шпиро 1917 – 1941.  убиjен у Д. Руjанима
137. Лалић Николе Драгутин 1912 – 1941.  „ jама Равни долац
138. Лалић Николе Стана 1925 – 1941.  „  „
139. Лалић р. Карлић Анђа 1895 – 1941.  „  „
140. Лалић Пере Тодор 1927 – 1941.  „ Пролог
141. Лалић Пере Божо 1929 – 1941.  „  „
142. Лалић Тодора Божо 1900 – 1941.  „ jама Равни долац
143. Лалић ж. Боже Милица 1903 – 1941.  „  „
144. Лалић Боже Боjа 1930 – 1941.  „  „
145. Лалић Боже Данило 1940 – 1941.  „  „
146. Лалић Јове Митар 1885 – 1941.  „ Пролог
147. Лалић Митра Никола 1921 – 1941.  „  „
148. Лалић Боже Стеван 1910 – 1941.  „  „
149. Лалић Митра Јека 1929 – 1941.  „ jама Равни долац
150. Лалић Пере Мара 1911 – 1941.  „  „
151. Лалић Стева Даница 1929 – 1941.  „  „
152. Лалић Стеве Божо 1931 – 1941.  „  „
153. Лалић Станка Лука 1895 – 1941.  „  „
154. Лалић Луке Воjко 1916 – 1941.  „  „
155. Лалић Луке Живко 1926 – 1941.  „ jама Равни долац
156. Лалић Луке Драго 1932 – 1941.  „  „
157. Лалић Луке Ђорђе 1922 – 1941.  „  „
158. Лалић Луке Зорка 1924 – 1941.  „  „
159. Лалић Раде Драгиња 1918 – 1941.  „  „
160. Лалић Воjке Крстина 1940 – 1941.  „  „
161. Лалић ж. Луке Јања 1895 – 1941.  „  „
162. Лалић Станка Михаjло 1898 – 1941.  „ Пролог
163. Лалић Јове Боjа 1900 – 1941.  „ jама Равни долац
164. Лалић ж. Томе Стеваниjа 1910 – 1941.  „  „
165. Лалић Томе Илиjа 1933 – 1941.  „  „
166. Лалић Тодора Перо 1885 – 1941.  „ Пролог
167. Лалић Стевана Свjетлана 1938 – 1941.  „ jама Равни долац
168. Лалић Луке Ружа 1921 – 1941.  „  „
169. Лалић Николе Љуба 1938 – 1941.  „  „
170. Лалић Стевана Марко 1898 – 1941.  „ Пролог
171. Лалић Нике Љуба 1900 – 1941.  „ jама Равни долац
172. Лалић Марка Љубо 1929 – 1941.  „  „
173. Лалић Марка Јања 1932 – 1941.  „  „
174. Лалић Јове Никола 1860 – 1941.  „ Пролог
175. Лалић Николе Тодор 1902 – 1941.  „  „
176. Лалић Николе Божо 1905 – 1941.  „  „
177. Лалић Раде Јока 1905 – 1941.  „ jама Равни долац
178. Лалић Тодора Марко 1923 – 1941.  „  „
179. Лалић Тодора Славко 1929 – 1941.  „  „
180. Лалић Тодора Милан 1925 – 1941.  „  „
181. Лалић Тодора Савка 1927 – 1941.  „  „
182. Лалић Боже Миле 1929 – 1941.  „  „
183. Лалић Боже Раjко 1932 – 1941.  „  „
184. Лалић Боже Радоjка 1935 – 1941.  „  „
185. Лалић Боже Влаjко 1938 – 1941.  „  „
186. Лалић Миjе Љуба 1917 – 1941.  „  „
187. Лалић Илиjе Здравко 1938 – 1941.  „  „
188. Лалић Васе Драгиња 1916 – 1941.  „  „
189. Лалић Павла Ђорђе 1931 – 1941.  „  „
190. Лалић Пере Милан 1930 – 1941.  „  „
191. Лалић Марка Миле 1925 – 1941.  „  „
192. Лалић Илиjе Стеван 1934 – 1941.  „  „
193. Лалић Илиjе Никола 1937 – 1941.  „ jама Пропунта
194. Лалић Шпире Милица 1915 – 1941.  „ jама Равни долац
195. Лалић Шпире Ружа 1935 – 1941.  „  „
196. Лалић Раде Божица 1910 – 1941.  „  „
197. Лалић Раде Илиjа 1933 – 1941.  „  „
198. Лалић Раде Раjко 1937 – 1941.  „  „
199. Лалић Миле Смиљана 1935 – 1941.  „  „
200. Лалић ж. Миле Ружа 1906 – 1941.  „  „
201. Лалић Пере Милица 1878 – 1941.  „  „
202. Лалић Миле Стана 1930 – 1941.  „  „
203. Лалић Стевана Илиjа 1888 – 1941.  „ Пролог
204. Лалић р. Кашић Боjа 1896 – 1941.  „ jама Равни долац
205. Лалић Митра Перо 19 . . – 1941.  „
206. Лалић Митра Божо 19.. – 1941.  „  „
207. Лалић Митра Миле 1927 -1943. убиjен изнад Прова
208. Лалић Пере Миле 1911 – 1943.
209. Лалић Нике Илиjа 1913 – 1943.
210. Стоjић Луке Марко 1880 – 1941.  „  „
211. Стоjић ж. Луке Милица 1880 – 1941.  „ jама Равни долац
212. Стоjић Луке Илиjа 1902 – 1941.  „ Пролог
213. Стоjић Луке Мирко . . . . — 1941.  „ jама Равни долац
214. Стоjић Марка Лука 1921 – 1941.  „ Пролог
215. Стоjић ж. Илиjе Мариjа 1905 – 1941.  „ jама Равни долац
216. Стоjић Илиjе Боjа 1933 – 1941.  „  „

САЈКОВИЋ

 

1. Загорац Миле Раде 1905 – 1941. jама  Сухача
2. Иветић Илиjе Саво 1918 – 1941. убиjен  у Госпићу
3. Јањић Илиjа . . . . — 1941.  jама  Сухача
3. Јањић Воjин . . . . — 1941.  „  „
4. Паjчин Илиjе Васо 1916 – 1941.  „  „
5. Росић Васе Славко 1913 – 1941.  „  „
6. Росић Јове Симо 1925 – 1941.  „  „
7. Росић Томе Васо 1920 – 1941.  „  „
8. Росић Јове Симо 1925 -1941.
9. Ћатић Илиjе Ристо. Свештеник 1894 – 1941.
10. Шормаз Јове Илиjа 1910 – 1941.  „  „

Откопавање костиjу на губилишту Пролог

Откопавање костиjу на губилишту Пролог

СМРЧАНИ

 

1. Ждеро Петра Илиjа 1872 – 1941. Стратиште Тушница
2. Ждеро Илиjе Ђорђе 1907 – 1941.  „ Пролог
3. Ждеро Илиjе Томо 1909 – 1941.  „  „
4. Ждеро Илиjе Марко 1917 – 1941.  „  „
5. Ждеро Ђорђа Крстан 1937 – 1941.  „ Тушница jама
6. Ждеро Ђорђа Милоjко 1935 – 1941.  „  „
7. Ждеро ж. Ђорђа Нада 1908 – 1941.  „  „
8. Ждеро Томе Радомир 1939 – 1941.  „  „
9. Ждеро ж. Томе Милица 1912 – 1941.  „  „
10. Ждеро Марка Ружа 1938 – 1941.  „  „
11. Ждеро Марка Александар 1936 – 1941.  „  „
12. Ждеро Петра Нико 1878 – 1941.  „  „
13. Ждеро ж. Марка Ћуба 1918 – 1941.  „  „
14. Ждеро Нике Саво 1904 – 1941.  „ Пролог
15. Ждеро Нике Мирко 1914 – 1941.  „  „
16. Ждеро Нике Мара 1928 – 1941.  „ Тушница
17. Ждеро ж. Нике Цвита 1890 – 1941.  „  „
18. Ждеро Саве Милан 1835 – 1941.  „  „
19. Ждеро Саве Мила 1941 – 1941.  „  „
20. Ждеро ж. Саве Драгиња 1905 – 1941.  „  „
21. Ждеро Мирка Момчило 1938 – 1941.  „  „
22. Ждеро ж. Мирка Госпава 1915 – 1941.  „  „
23. Ждеро ж. Симе Анђа 1871 – 1941.  „  „
24. Ждеро Миjе Перо 1918 – 1941.  „ Пролог

Повађене кости са губилишта Пролог код Ливна

Повађене кости са губилишта Пролог код Ливна

СУХАЧА

 

1. Арнаут Нике Крсто 1884 – 1941. Страти-ште Пролог
2. Арнаут Крсте Васо 1907 – 1941.  „  „

ЧАПРАЗЛИЈЕ

 

1. Бошковић Петра Тодор 1888 – 1941. Стратиште  jама Самоград
2. Бошковић Марка Мирко 1920 – 1941.  „  „
3. Бошковић Тодора Воjко 1913 – 1941.  „  „
4. Бошковић Симе Милан 1908 – 1941.  „  „
5. Бошковић Илиjе Душан 1913 – 1941.  „  „
6. Бошковић Николе Петар 1891 – 1941.  „  „
7. Бошковић Пере Урош 1912 – 1941.  „  „
8. Бошковић Симе Симо 1900 – 1941.  „  „
9. Бошковић Марк Душан 1914 – 1941.  „  „
10. Бошковић Симе Божо 1920 – 1941.  „  „
11. Ђуран ж. Душана Милица 1920 – 1941.  „  „
12. Ђуран Миjе Мирко 1923 – 1941.  „  „
13. Ђуран Луке Саво 1895 – 1941.  „  „
14. Ђуран Луке Митар 1898 – 1941.  „  „
15. Ђуран Марка Томо 1900 – 1941.  „  „
16. Гарић Тодора Петар 1913 – 1941.  „  „
17. Маљковић Саве Перо 1870 – 1941.  „  „
18. Маљковић Раде Мара 1920 – 1941.  „  „
19. Михаљица Саве Владо 1894 – 1941.  „  „
20. Михаљица Симе Илиjа 1885 – 1941.  „  „
21. Михаљица Луке Митар 1900 – 1941.  „  „
22. Михаљица Нике Милан 1892 – 1941.  „  „
23. Марчета Николе Цвита 1895 – 1941.  „  „
24. Стоjић Ђуре Марко 1878 – 1941.  „  „
25. Стоjић Марка Бранко 1911 – 1941.  „  „
26. Стоjић Марка Нико 1924 – 1941.  „  „
27. Стоjић Тодора Петар 1902 – 1941.  „  „
28. Стоjић Ђуре Владо 1910 – 1941.  „  „

Остаци школе у Челебићу

Остаци школе у Челебићу

ЧЕЛЕБИЋ 

 

1. Бесара Јове Љубо 1890 -1941. Стратиште jама Бикуша
2. Бесара ж. Љубе Љубица 1896 – 1941.  „ школа Челебић
3. Бесара Љубе Савета 1924 – 1941.  „  „
4. Бесара Љубе Бошко 1927 – 1941.  „  „
5. Бесара Љубе Душко 1931 – 1941.  „  „
6. Бесара Љубе Братислав 1928 – 1941.  „  „
7. Бесара Љубе Благоjка 1938 – 1941.  „  „
8. Вуjановић Вуjе Саво 1895 – 1941.  „ jама Бикуша
9. Вуjановић ж. Саве Дева 1895 – 1941.  „ школа Челебић
10. Вуjановић Саве Анђа 1933 – 1941.  „  „
11. Вуjановић ж. Раде Савка 1904 – 1941.  „  „
12. Вуjановић Раде Мара 1928 – 1941.  „  „
13. Вуjановић Раде Боjа 1935 – 1941.  „  „
14. Вуjановић ж. Милана Јока 1919 – 1941.  „  „
15. Вуjановић Милана Милка 1940 – 1941.  „  „
16. Вуjановић Пере Лука 1898 – 1941.  „ jама Бикуша
17. Вуjановић ж. Луке Боjа 1900 – 1941.  „ шола Челебић
18. Вуjановић Луке Ружа 1928 – 1941.  „  „
19. Вуjановић Луке Дана 1929 – 1941.  „  „
20. Вуjановић Луке Љуба 1930 – 1941.  „  „
21. Вуjановић Луке Душан 1940 – 1941.  „  „
22. Вуjановић Пере Анђа 1920 – 1941.  „  „
23. Вуjановић Луке Васо 1885 – 1941.  „ jама Бикуша
24. Вуjановић ж. Васе Стеваниjа 1887 – 1941.  „ Школа Челебић
25. Вуjановић ж. Јове Боjа 1905 – 1941.  „  „
26. Вуjановић Јове Мара 1923 – 1941.  „  „
27. Вуjановић Јове Раде 1929 – 1941.  „  „
28. Вуjановић Јове Бранко 1937 – 1941.  „  „
29. Вуjановић Јове Коса 1938 – 1941.  „  „
30. Вуjановић ж. Гаjе Крстина 1914 – 1941.  „  „
31. Вуjановић Гаjе Милоjко 1931 – 1941.  „  „
32. Вуjановић Гаjе Здравко 1933 – 1941.  „  „
33. Вуjановић Гаке Веса 1935 – 1941  „  „
34. Вуjановић Гаjе Боjа 1939 – 1941.  „  „
35. Вуjановић ж. Марка Милица 1900 – 1941.  „  „
36. Вуjановић Марка Боjа 1917 – 1941.  „  „
37. Вуjановић Марка Босиљка 1921 – 1941.  „  „
38. Вуjановић Марка Јелка 1923 – 1941.  „  „
39. Вуjановић Марка Милка 1925 – 1941.  „  „
40. Вуjановић Марка Анђа 1927 – 1941.  „  „
41. Вуjановић Душана Стоjа 1920 – 1941.  „  „
42. Вуjановић Душана Миле 1941 – 1941.  „  „
43. Вуjановић Саве Ђурађ 1905 – 1941.  „ jама Бикуша
44. Вуjановић ж. Ђурђа Анђа 1907 – 1941.  „ школа Челебић
45. Вуjановић Ђурђа Милица 1936 – 1941.  „  „
46. Вуjановић Ђурђа Даница 1938 – 1941.  „  „
47. Вуjановић Ђурђа Драгиња 1939 – 1941.  „  „
48. Вуjановић Петра Стоjа 1907 – 1941.  „  „
49. Вуjановић Петра Госпава 1930 – 1941.  „  „
50. Вуjановић Петра Јока 1932 – 1941.  „  „
51. Вуjановић Петра Саво 1933 – 1941.  „  „
52. Вуjановић Петра Ружа 1935 – 1941.  „  „
53. Вуjановић Петра Сава 1937 – 1941.  „  „
54. Вуjановић Петра Чеда 1940 – 1941.  „  „
55. Вуjановић ж. Ставана Јања 1895 – 1941.  „  „
56. Вуjановић Марка Мара 1924 – 1941.  „  „
57. Вуjановић Марка Марко 1926 – 1941.  „  „
58. Вуjановић Марка Љуба 1928 – 1941.  „  „
59. Вуjановић Марка Бранко 1932 – 1941..  „  „
60. Вуjановић Марка Невенка 1932 – 1941.  „  „
61. Вуjановић Марка Милан 1936 – 1941.  „  „
62. Вуjановић Пере Миjо 1890 – 1941.  „ jама Бикуша
63. Вуjановић ж. Миле Милица 1900 – 1941.  „ школа Челебић
64. Вуjановић Миjе Зора 1921 – 1941.  „  „
65. Вуjановић Миjе Владо 1927 – 1941.  „  „
66. Вуjановић Миjе Милка 1934 – 1941.  „  „
67. Вуjановић Миjе Драго 1939 – 1941.  „  „
68. Вуjановић ж. Гаjе Мара 1911 – 1941.  „  „
69. Вуjановић Гаjе Никола 1933 – 1941.  „  „
70. Вуjановић Гаjе Драгиња 1935 – 1941.  „  „
71. Вуjановић Гаjе Љепосава 1937 – 1941.  „  „
72. Вуjановић Гаjе Миjо 1941 – 1941.  „  „
73. Вуjановић Нике Јока 1912 – 1941.  „  „
74. Вуjановић ж. Мулана Тодора 1920 – 1941.  „  „
75. Вуjановић Станка Симо 1870 – 1941.  „ jама Бикуша
76. Вуjановић Симе Јово 1890 – 1941.  „  „
77. Вуjановић ж. Јове Мара 1895 – 1941.  „ школа Челебић
78. Вуjановић Јове Милка 1919 – 1941.  „  „
79. Вуjановић Јове Стана 1926 – 1941.  „  „
80. Вуjановић Јове Перо 1934 – 1941.  „  „
81. Вуjановић Јове Мара 1937 – 1941.  „  „
82. Вуjановић ж. Марка Дева 1885 – 1941.  „  „
83. Вуjановић ж. Симе Илинка 1895 – 1941.  „  „
84. Вуjановић Симе Сава 1927 – 1941.  „  „
85. Вуjановић Симе Марко 1928 – 1941.  „  „
86. Вуjановић Симе Божо 1930 – 1941.  „  „
87. Вуjановић ж. Иле Ђука 1910 – 1941.  „  „
88. Вуjановић Иле Владо 1930 – 1941.  „  „
89. Вуjановић Иле Стана 1933 – 1941.  „  „
90. Вуjановић Пере Нико 1865 – 1941.  „  „
91. Вуjановић Нике Стана 1902 – 1941.  „  „
92. Вуjановић Нике Драго 1936 – 1941.  „  „
93. Вуjановић Нике Деса 1938 – 1941.  „  „
94. Вуjановић ж. Шпире Мариjа 1885 – 1941.  „  „
95. Вуjановић Шпире Илиjа 1915 – 1941.  „ jама Бикуша
96. Вуjановић Симе Мара 1910 – 1941.  „ школа Челебић
97. Вуjановић Симе Шпиро 1930 – 1941.  „  „
98. Вуjановић Симе Сава 1932 – 1941.  „  „
99. Вуjановић Симе Милица 1934 – 1941.  „  „
100. Вуjановић Симе Воjка 1936 – 1941.  „  „
101. Вуjановић Симе Радоjка 1938 – 1941.  „  „
102. Вуjановић ж. Раjка Анђа 1913 – 1941.  „  „
103. Вуjановић Раjка Славка 1938 – 1941.  „  „
104. Ерцег Симе Боjан 1885 – 1941.  „  „
105. Ерцег ж. Боjана Љуба 1895 – 1941.  „  „
106. Ерцег Боjана Мара 1923 – 1941.  „ jама Луснић
107. Ерцег Боjана Никола 1933 – 1941.  „ школа Челебић
108. Ерцег Боjана Раде 1935 – 1941.  „  „
109. Ерцег ж. Пере Олга 1910 – 1941.  „  „
110. Ерцег Пере Владимир 1929 – 1941.  „  „
111. Ерцег Пере Радоjка 1935 – 1941.  „  „
112. Ерцег Пере Миле 19.. – 1941.  „  „
113. Ерцег Пере диjете 19.. – 1941.  „  „
114. Ерцег ж. Илиjе Мариjа 1910 – 1941.  „  „
115. Ерцег Илиjе Даница 1934 – 1941.  „  „
116. Ерцег Илиjе Драгица 1936 – 1941.  „  „
117. Ерцег Илиjе Бранко 1939 – 1941.  „  „
118. Ерцег Симе Боjа 1910 – 1941.  „  „
119. Ерцег Јове Љепосава 1933 – 1941.  „  „
120. Ерцег Луке Стана 1920 – 1941.  „  „
121. Ерцег Марка Аница 1923 – 1941.  „  „
122. Ерцег Марка Миле 1931 – 1941.  „  „
123. Ерцег Симе Лазо 1880 – 1941.  „ jама Бикуша
124. Ерцег Лазе Симо 1900 – 1941  „ школа Челебић
125. Ерцег ж. Симе Боjа 1900 – 1941.  „  „
126. Ерцег Симе Владо 1929 – 1941.  „  „
127. Ерцег Лазе Нико 1904 – 1941.  „ jама Бикуша
128. Ерцег ж. Нике Мара 1904 – 1941.  „ школа Челебић
129. Ерцег Нике Ружа 1922 – 1941.  „  „
130. Ерцег Нике Стана 1924 – 1941.  „  „
131. Ерцег Нике Јока 1926 – 1941.  „  „
132. Ерцег Р. Јово 19.. – 1941.  „ jама Бикуша
133. Ерцег И. Марко 19.. — 1941.  „  „
134. Ерцег Миjо 1895 – 1941.  „  „
135. Ерцег Јове Никола 1895 – 1941.  „ школа Челебић
136. Ерцег ж. Николе Мариjа 1895 – 1941.  „  „
137. Ерцег Николе Ружа 1923 – 1941.  „  „
138. Ерцег Николе Боjа 1929 – 1941.  „  „
139. Ерцег ж. Миjе Љуба 1895 – 1941.  „  „
140. Ерцег М. Раде 19.. — 1941.  „  „
141. Ерцег М. Никола 19.. — 1941.  „  „
142. Ерцег ж. Луке Милица 1914 – 1941.  „  „
143. Ерцег ж. Луке Анђа 1… — 1941.  „  „
144. Ерцег Луке Боjа 19.. — 1941.  „  „
145. Ерцег Јове Марко 1926 – 1941.  „  „
146. Ерцег Р. Милица 19.. — 1941.  „  „
147. Ерцег Р. Илиjа 1922 – 1941.  „  „
148. Ерцег Р. Госпава 1925 – 1941.  „  „
149. Ерцег Р. Никола 1933 – 1941.  „  „
150. Ерцег Р. Гроздана 1935 – 1941.  „  „
151. Ерцег М. Милица 1913 – 1941.  „  „
152. Ерцег М. Анђа 1925 – 1941.  „  „
153. Ерцег М. Божо 1928 – 1941.  „  „
154. Ерцег М. Мирко 1931 – 1941.  „  „
155. Ерцег М. Даница 1940 – 1941.  „  „
156. Ерцег Н. Стана 1914 – 1941.  „  „
157. Ерцег Н. Милоjко 1938 – 1941.  „  „
158. Ерцег Ш. Раде 18.. — 1941.  „  „
159. Ерцег П. Перо 18.. — 1941.  „  „
160. Ерцег В. Јока 1… — 1941.  „  „
161 Ерцег Марка Боjа 1921 -1941.
162. Ерцег Илиjе Неђо 1938 – 1941.
163. Ерцег Илиjе Босиљка 1940 – 1941.
164. Краварушић Боже Перо 1890 – 1941.  „ jама Бикуша
165. Козомара Мирка Шпиро 1885 – 1941.  „ школа Челебић
166. Козомара ж. Шпире Милица 1890 – 1941.  „  „
167. Козомара Шпире Владо 1937 – 1941.  „  „
168. Козомара Шпире Радоjка 1936 – 1941.  „  „
169. Козомара Миjе Никола 1903 – 1941.  „  „
170. Козомара Николе Љубо 1928 – 1941.  „  „
171. Козомара Николе Миjо 1930 – 1941.  „  „
172. Козомара Николе Стана 1931 . – 1941.  „  „
173. Козомара Николе Раде 1938 – 1941.  „  „
174. Козомара Илиjе Михаjло 1912 – 1941.  „  „
175. Козомара ж. Раде Сава 1907 – 1941.  „  „
176. Козомара Раде Нико 1933 – 1941.  „  „
177. Козомара Раде Симо 1935 – 1941.  „  „
178. Козомара Раде Марко 1938 – 1941.  „  „
179. Козомара Раде Владо 1939 – 1941.  „  „
180. Козомара ж. Пере Цвита 1890 – 1941.  „  „
181. Козомара Пере Никола 1910 – 1941.  „  „
182. Козомара ж. Николе Коса 1912 – 1941.  „  „
183. Козомара Николе Ђорђе 1935 – 1941.  „  „
184. Козомара Николе Љуба 1938 – 1941.  „  „
185. Козомара Николе Ружа 1939 – 1941.  „  „
186. Козомара ж. Јове Јела 1881 – 1941.  „  „
187. Козомара Јове Јока 1925 – 1941.  „  „
188. Козомара Јове Мара 1929 – 1941.  „  „
189. Козомара Илиjе Раде 1900 – 1941.  „  „
190. Козомара ж. Раде Даринка 1907 – 1941.  „  „
191. Козомара Раде Милан 1928 – 1941.  „  „
192. Козомара Раде Сава 1929 – 1941.  „  „
193. Козомара Раде Милка 1931 – 1941.  „  „
194. Козомара Раде Зорка 1939 – 1941.  „  „
195. Козомара Раде Марко 1936 – 1941.  „  „
196. Милутин ж. Пере Дева 1904 – 1941.  „  „
197. Милутин Пере Раjко 1930 – 1941.  „  „
198. Милутин Пере Божо 1932 – 1941.  „  „
199. Милутин Пере Гвозда 1934 – 1941.  „  „
200. Милутин ж. Обрада Милица 1919 – 1941.  „  „
201. Милутин Обрада Ангелина 1937 – 1941.  „  „
202. Милутин Обрада Јово 1940 – 1941.  „  „
203. Милутин Луке Вуjо 1885 – 1941.  „  „
204. Милутин ж. Вуjе Јања 1890 – 1941.  „  „
205. Милутин Вуjе Мирко 1910 – 1941.  „  „
206. Милутин ж. Мирка Славка 1916 – 1941.  „  „
207. Милутин Вуjе Љуба 1923 – 1941.  „  „
208. Милутин Вуjе Ружа 1925 – 1941.  „  „
209. Милутин Мирка Здравко 1937 – 1941.  „  „
210. Милутин Мирка Драгица 1940 – 1941.  „  „
211. Милутин Мирка Божо 1938 – 1941.  „  „
212. Милутин Иле Лука 1911 – 1941.  „  „
213. Милутин Луке Мира 1935 – 1941.  „  „
214. Милутин Луке Иле 1940 – 1941.  „  „
215. Милутин Луке Божо 1938 – 1941.  „  „
216. Милутин Луке Анђа 1939 – 1941.  „  „
217. Милутин ж. Николе Милка 1906 – 1941.  „ jама Бикуша
218. Милутин Николе Зорка 1926 – 1941.  „  „
219. Милутин Николе Божо 1938 – 1941.  „ школа Челебић
220. Милутин Николе Здравко 1939 – 1941.  „  „
221. Милутин Иле Савка 1919 – 1941.  „  „
222. Милутин Станка Миjо 1904 – 1941.  „  „
223. Милутин ж. Миjе Госпава 1908 – 1941.  „  „
224. Милутин ж. Марка Анђа 1895 – 1941.  „  „
225. Милутин Марка Станко 1925 – 1941.  „  „
226. Милутин Марка Никола 1927 – 1941.  „  „
227. Милутин Марка Стеван 1931 – 1941.  „  „
228. Милутин Марка Ружица 1930 – 1941.  „  „
229. Милутин Марка Госпава 1934 – 1941.  „  „
230. Милутин Марка Божица 1935 – 1941.  „  „
231. Петровић Ђуре Перо 1875 – 1941.  „  „
232. Петровић ж. Пере Боjана 1883 – 1941.  „ школа Челебић
233. Петровић Пере Божо 1907 – 1941.  „  „
234. Петровић Пере Урош 1910 – 1941.  „ jама Бикуша
235.Петровић Пере Јања 1919 – 1941.  „ школа Челебић
236. Петровић Пере Драгиња 1923 – 1941.  „  „
237. Петровић ж. Уроша Мариjа 1914 – 1941.  „  „
238. Петровић Боже Миле 19.. – 1941.  „  „
239. Радић Јове Симо 1900 – 1941.  „ jама Бикуша
240. Радић Симе Стана 1927 – 1941.  „ школа Челебић
241. Радић Симе Јово 1934 – 1941.  „  „
242. Радић Симе Анђа 1930 – 1941.  „  „
243. Радић Симе Милица 1933 – 1941.  „  „
244. Радић Јове Марко 1904 – 1941.  „ jама Бикуша
245. Радић ж. Марка Милица 1904 – 1941.  „ школа Челебић
246. Радић Марка Невенка 1935 – 1941.  „  „
247. Радић Марка Марко 1938 – 1941.  „  „
248. Радић Марка Неђо 1939 – 1941.  „  „
249. Радић Пере Васо 1875 – 1941.  „  „
250. Радић Пере Лука 1889 – 1941.  „ jама Бикуша
251. Радић ж. Луке Јока 1894 – 1941.  „ школа Челебић
252. Радић Луке Ђорђа 1914 – 1941.  „  „
253. Радић Луке Илиjа 1924 – 1941.  „  „
254. Радић Луке Раде 1927 – 1941.  „  „
555. Радић Луке Стана 1929 – 1941.  „  „
256. Радић Луке Боjа 1930 – 1941.  „  „
257. Радић Луке Јовица 1932 – 1941.  „  „
258. Радић ж. Ђорђе Анђа 1914 – 1941.  „  „
259. Радић Ђорђе Владо 1940 – 1941.  „  „
260. Радић Илиjе Божо 1906 – 1941.  „ jама Бикуша
261. Радић Илиjе Нико 1908 – 1941.  „  „
262. Радић Илиjе Перо 1911 – 1941.  „  „
263. Радић Нике Даница 1936 – 1941.  „ школа Челебић
264. Радић Нике Милоjко 1938 – 1941.  „  „
265. Радић ж. Јове Марта 1890 – 1041.  „  „
266. Радић Јове Стана 1910 – 1941.  „  „
267. Радић ж. Миjе Јока 1898 – 1941.  „  „
268. Радић Миjе Анђа 1926 – 1941.  „  „
269. Радић Миjе Божо 1930 – 1941.  „  „
270. Радић Миjе Марко 1933 – 1941.  „  „
271. Радић ж. Раде Милица 1897 – 1941.  „  „
272. Радић Раде Илиjа 1922 – 1941.  „ jама Бикуша
273. Радић Раде Госпава 1924 – 1941.  „ школа Челебић
274. Радић Раде Васо 1927 – 1941.  „  „
275. Радић Раде Боjа 1930 – 1941.  „  „
276. Радоjа ж. Јове Мара 1870 – 1941.  „  „
277. Радоjа ж. Милана Боjа 1913 – 1941.  „  „
278. Радоjа Милана Илиjа 1930 – 1941.  „  „
279. Радоjа Милана Драгиња 1936 – 1941.  „  „
280. Радоjа Милана Милка 1940 – 1941.  „  „
281. Радоjа Илиjе Раде 1890 – 1941.  „  „
282. Радоjа ж. Раде Илинка 1890 – 1941.  „  „
283. Радоjа Раде Ружица 1923 – 1941.  „ jама Луснић
284. Радоjа Раде Љуба 1930 – 1941.  „ школа Челебић
285. Радоjа Раде Душанка 1933 – 1941.  „  „
286. Радоjа Раде Рушка 1935 – 1941.  „  „
287. Радоjа Раде Ратка 1938 – 1941.  „  „
288. Росић Петра Тодор 1877 – 1941.  „  „
289. Росић ж. Тодора Милица 1895 – 1941.  „  „
290. Росић Тодора Љубица 1917 – 1941.  „  „
291. Росић Тодора Мариjа 1918 – 1941.  „  „
292. Росић Тодора Марко 1922 – 1941.  „  „
293. Росић Тодора Момчило 1925 – 1941. jама Бикуша
294. Росић Јове Митар 1905 – 1941.  „
295. Росић ж. Митра Аница 1904 – 1941.  „ школа Челебић
296. Росић Митра Раjко 1933 – 1941.  „  „
297. Росић Митра Мара 1938 – 1941.  „  „
298. Росић Митра Славко 1941 – 1941.  „  „
299. Росић Јобе Божо 1903 – 1941.  „ jама Бикуш
300. Росић ж. Боже Боjа 1910 – 1941.  „ школа Челебић
301. Росић Боже Раjко 1934 – 1941.  „  „
302. Росић Боже Мара 1936 – 1941.  „  „
303. Росић Боже Владо 1939 – 1941.  „  „
304. Росић Анте Петар 1888 – 1941.  „  „
305. Росић Петра Анте 1910 – 1941.  „  „
306. Црногорац Лазе Илиjа 1901- 1941.  „ jикуша
307. Црногорац ж. Илиjе Цвита 1907 – 1941.  „ школа Челебић
308. Црногорац Илиjе Божо 1926 – 1941.  „  „
309. Црногорац Илиjе Веселинка 1926 – 1941.  „ jама Бикуша
310. Црногорац Симе Лазо 1919 – 1941.  „  „
311. Црногорац Симе Боjа 1925 – 1941.  „ jама у Луснићу
312. Црногорац ж. Миjе Тона 1885 1941.  „ школа Челебић
313. Црногорац Боже Никола 1885 – 1941.  „ jама Бикуша
314. Црногорац ж. Николе Марта 1885 – 1941.  „ школа Челебић
315. Црногорац ж. Илиjе Вукосава 1913 – 1941.  „  „
316. Црногорац Илиjе Зорка 1932 – 1941.  „  „
317. Црногорац Илиjе Ђорђа 1933 – 1941.  „  „
318. Црногорац Илиjе Ружица 1935 – 1941.  „  „
319. Црногорац Раде Божо 1881 – 1941.  „  „
320. Црногорац ж. Боже Анђа 1881 – 1941.  „  „
321. Црногорац Боже Илиjа 1919 – 1941.  „  „
322. Црногорац Боже Милка 1918 – 1941.  „  „
323. Црногорац Боже Душанка 1925 – 1941.  „  „
324. Црногорац Боже Мара 1913 – 1941.  „  „
325. Црногорац Боже Божо 1937 – 1941.  „  „
326. Црногорац Миjе Перо 1878 – 1941.  „ jама Бикуша
327. Црногорац ж. Пере Јока 1885 – 1941.  „ школа Челебић
328. Црногорац Пере Никола 1920 – 1941.  „  „
329. Црногорац Пере Раде 1923 – 1941.  „ jама Бикуша
330. Црногорац Пере Стана 1925 – 1941.  „ школа Челебић
331. Црногорац Пере Анђа 1927 – 1941.  „  „
332. Црногорац Пер Владимир 1928 – 1941.  „  „
333. Црногорац Николе Јово 1885 – 1941.  „  „
334. Црногорац Јове ж. Сава 1885 – 1941.  „  „
335. Црногорац Јове Анђа 19.. – 1941.  „  „
336. Црногорац Миjе Душан 1912 – 1941.  „  „
337. Црногорац Миjе Драго 1920 – 1941.  „  „
338. Црногорац Миjе Аница 1933 – 1941.  „  „
339. Црногорац Миjе Мирко 1935 – 1041.  „  „
340. Црногорац Саве Стеван 1883 – 1941.  „  „
341. Црногорац ж. Ђорђе Милка 1917 – 1941.  „  „
342. Црногорац Ђорђе Воjко 1938 – 1941.  „  „
343. Црногорац Ђорђе Љубо 1937 – 1941.  „  „
344. Црногорац Ђорђе Милоjко 1940 – 1941.  „  „
345. Црногорац Саве Илиjа 1885 – 1941.  „ jама Бикуша
346. Црногорац ж. Илиjе Боjа 1890 – 1941.  „ школа Челебић
347. Црногорац Илиjе Милка 1918 – 1941.  „ jама Бикуша
348. Црногорац Илиjе Дана 1932 – 1941.  „  „
349. Црногорац Илиjе Роса 1934 – 1941.  „  „
350. Црногорац ж. Душана Зорка 1913 – 1941.  „  „
351. Црногорац Душана Владо 1935 – 1941.  „  „
352. Црногорац Душана Ружа 1937 – 1941.  „ школа Челебић
353. Црногорац Душана Драгица 1938 – 1941.  „  „
354. Црногорац Душана Јованка 1941 – 1941.  „  „
355. Црногорац Боже Стана 1850 – 1941.  „  „
356. Црногорац Саве Анђа 1901 – 1941.  „  „
357. Црногорац Саве Милан 1927 – 1941.  „  „
358. Црногорац Васе Цура 1915 – 1941.  „ jама Бикуша
359. Црногорац Васе Јадранка 1935 – 1941.  „  „
360. Црногорац Васе Боjа 1941 – 1941.
361. Шуњка Симе Божо 1890 – 1941.  „  „
362. Шуњка ж. Боже Јакица 1890 – 1941.  „  „
363. Шуњка Боже Душан 1910 – 1941.  „  „
364. Шуњка Боже Даница 1925 – 1941.  „ jама Луснић
365. Шуњка ж. Душана Анђа 1913 – 1941.  „ школа Челебић
366. Шуњка Илиjе Илиjа 1880 – 1941.  „  „
367. Шуњка ж. Илиjе Милица 1890 – 1941.  „  „
368. Шуњка Илиjе Мара 1919 – 1941.  „  „
369. Шуњка Илиjе Анђа 1921 – 1941.  „  „
370. Шуњка Илиjе Јово 1925 – 1941.  „  „
371. Шуњка Илиjе Дева 1926 – 1941  „  „
372. Шуњка Илиjе Божо 1931 – 1941.  „  „
373. Шуњка ж. Илиjе Јока 1895 – 1941.  „  „
374. Шуњка Илиjе Зорка 1931 – 1941.  „  „
375. Шуњка Илиjе Симо 1933 – 1941.  „  „
376. Шуњка Илиjе Владо 1935 – 1941.  „  „
377. Шуњка Илиjе Љепосава 1937 – 1942.  „  „
378. Шуњка Илиjе Васо 1939 – 1941.  „  „
379. Шуњка ж. Марка Даница 1910 – 1941.  „  „
380. Шуњка Марка Душан 1933 – 1941.  „  „
381. Шуњка Марка Мирко 1934 – 1941.  „  „
382. Шуњка Марка Илиjа 1936 – 1941.  „  „
383. Шуњка Марка Веса 1939 – 1941.  „  „
384. Шуњка ж. Јове Јака 1885 – 1941.  „  „
385. Шуњка Јове Недељко 1912 – 1941.  „  „
386. Шуњка ж. Недељка Ивана 1916 – 1941.  „  „
387. Шуњка Јове Милан 1913 – 1941.  „  „
388. Шуњка ж. Милана Ива 1918 – 1941.  „  „
389. Шуњка ж. Ђорђе Сава 1909 – 1941.  „  „
390. Шуњка Ђорђе Владо 1926 – 1941.  „  „
391. Шуњка Ђорђе Даница 1928 – 1941.  „  „
392. Шуњка Ђорђе Угљеша 1930 – 1941.  „  „
393. Шуњка Ђорђе Драго 1933 – 1941.  „  „
394. Шуњка Ђорђе Томо 1937 –  1941.  „  „
395. Шуњка Васе Јока 1910 – 1941.  „  „
396. Шуњка Раде Боjа 1922 – 1941.  „  „

Група преживjелих из jаме Бикуше

Група преживjелих из jаме Бикуше

         – Рад на прикупљању података о жртвама усташког геноцида на подручjу Ливна и околине започео jе  у jануару 1990. године – каже Мићо Радета – и интензивно траjао до jула 1991. када су  прикупљени подаци  уписани на плоче унутар спомен-костурнице подигнуте код цркве Успења пресвете Богородице у Ливну. Таj списак jе иновиран и у њему су на примjедбе потомака погинулих и накнадних сазнања о погинулима, дописивани  подаци све до марта 1992.

         Када су у априлу те 1992. почели прогони и нови погроми Срба у овом краjу, jа сам jедан велики дио те грађе  таjним  каналом пребацио у Берлин у нади да ће одатле некако доспjети до др Милана Булаjића, jедног од водећих историчара и истраживача усташких злочина над Србима.  У Њемачку, гдjе сам се  нешто касниjе и сам са породицом  склонио и у маjу 1993. године завршио рад на списковима, ниjесам успио из Ливна пребацити поjединачне већ попуњене обрасце свих жртава jер се радило о обимном материjалу  коjи jе било ризично носити. Но, то jе  посао коjи се, на основу пречишћених спискова, може и накнадно урадити.

Мићо Радета над jамм у Тушници у љето 1991. године

Мићо Радета над jамом у Тушници у љето 1991. године

 Мићо Радета jе, ианче, „за своjу душу“ направио jедан  специфични  извjештаj  о раду на прикупљању  имена жртава и неку врсту  фото-елабората о вађењу  костиjу из jама и са поjединих губилишта.  У тоj необичноj „књизи“ jедну страницу jе посветио и наjближим из своjе и породице своjе супруге Драгице, рођене Ждеро, такође страдалим  у усташком геноциду 1941. Пошто jе то упечатљива слика трагичности судбине не само њихових породица и родбине  него и свих српских породица из ових краjева, ту Радетину „посвету“ преносим  у цjелини:

         „У знак сjећања и захвалности ову страницу посвећуjем своjоj породици страдалоj у злогласном усташком геноциду:

–      оцу МИХАЈЛУ (49 година), солунском добровољцу,

–      стричевима ТОМИ (53) и РАДИ (43)

–      стринама ТАРСИ (46) и ВЕСЕЛИНКИ (41)

–      браћи од стрица РАДОМИРУ (21), МИЛОШУ (15), ДЕЈАНУ (12) и НИКОЛИ (9)

–      сестрама од стрица  БОГДАНИ (18) и СОФИЈИ – СОЊИ (16)

–      и jош 44 ближа и даља рођака  из породице Радета

–      дjеду по маjци РАДИ ПАЖИНУ (70) и његовоj фамилиjи

–      баки СТАНИ (60)

–      уjацима УРОШУ (28) и ЂОРЂУ (21)

–      тетки АНЂИ (14)

–      уjни РУЖИ (21)

–      браћи од уjака  РАЈКУ (7) и БОРИВОЈУ (5)

–      и jош 153 жртве из маjчиног рода Пажин

–      оцу моjе  супруге Драгице МИЛОШУ ЖДЕРИ (28) и његовом брати МИЛАНУ (40)

–      дjеду по маjци моjе супруге ИЛИ МИТРВИЋУ (61) и његовоj фамилиjи

–      баки МИЛИЦИ (57)

–      уjацима ПАВИ (31), ПЕРИ (26) и РАДИ (16)

–      уjнама ДРАГИЊИ (31) и ЈАЊИ (23)

–      браћи иод уjака ДУШАНУ (10) и МИРКУ (3)

–      сестрама од уjака ЗОРИ (9), ЉУБИЦИ (4), РУЖИ (3) и ЉУБИНЦИ(1)“

 Захваљуjући доброти аутора, пренесено из књиге:
Будо Симоновић: „Огњена Мариjа Ливањска“

ognjena_marija_livanjska.jpg Књига jе посвећена усташким покољима над Србима у Ливну и околини, односно у селима на рубу Ливањског поља, почињеним у прољеће и љето 1941. године, а поновљеним и у наjновиjим ратним сукобима на том подручjу, посебно током 1992. и 1993. године. То jе прича о 1587 жртава, претежно дjеце и неjачи, мучених и на наjзверскиjи начин побиjених на губилиштима у околини Ливна. О томе говоре преживjели са тих губилишта, посебно преживjели из неколико jама, чиjе jе казивање своjевремено инспирисало и Ивана Горана Ковачића да напише своjу гласовиту поему „Јама“. О томе говоре не само Срби, жртве усташког геноцида, него и броjни иновjерци – Хрвати и Муслимани, часни и честити људи коjи у тим љутим временима, како 1941. тако и деведесетих година прошлог виjека, нису гледали ко се како крсти и шта jе коме на глави. Књига jе стога страшно свjедочанство о злу, оптужба за сва времена, али и траjни документ о величаjним примjерима добротворства и жртвовања човjека за човjека. Издавач књиге „Огњена Мариjа Ливањска“ (четврто допуњено и проширено издање) jе компаниjа „Nidda Verlag GmbH“, односно „Вести“, наjтиражниjа дневна новина у диjаспори.
Биографски подаци о аутору:

Рођен у селу  Осреци – Манастир Морача, 15. октобра 1945. године. Завршио Филолошки факултет у Београду, групу за српскохрватски jезик и jугословенску књижевност. Три године потом радио као професор у гимназиjи „Слободан Принцип – Сељо у Сокоцу на Романиjи, а онда се посветио новинарству (почео у сараjевском „Ослобођењу“, затим у ТАНЈУГ-у, „Политици Експрес“, „Илустрованоj Политици“, „Политици“ и сада у Франкфуртским „Вестима“).
До сада обjављене књиге:
– „МИЈАТ И МОЈСИЈЕ“ (1988).
– „ДО СМРТИ И НАТРАГ“ (1988),
– „ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА“ (три издања од 1991. до 1997),
– „НЕДОХОДУ У ПОХОДЕ“ (1994),
– „ЗЕКО МАЛИ“ (три издања од 1997. до 2001),
– „ЖИВОТ НА СЕДАМ ЖИЦА“  (1998),
– „НИКАД КРАЈА ТАМНИЦАМА“ (2002),
– „ЗАДУЖБИНА ПАТРИЈАРХА И ВЕЗИРА“ (2006),
– „РИЈЕЧ СКУПЉА ОД ЖИВОТА“ (2006).
Приредио и зборник „125 ГОДИНА НОВИНАРСТВА И 50 ГОДИНА УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ“ (1996. године).

Везане виjести:

Промоциjа књиге „Огњена Мариjа Ливањска“ у Храму Светог Трифуна у Београду

РТРС – НАСЛОВИ – 25. октобар 2010. – ПАКАО У РАВНОМ ДОЦУ

РТРС – ПЕЧАТ – 20. октобар 2011. – Репортажа о страдању Срба 1941. у jами Равни Долац, Ливањско поље

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ДОЛАЦ

Промоциjа књиге „ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА“ у Светосавском културном клубу у Бања Луци

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

8 Responses

  1. Ид Град Име, Презиме Националност Старост Занимање Напомена
   7372 Кореница Свилар Буде Мићо.
   Србин 37 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7365 Кореница Свилар Дмитра Буде.
   Србин 19 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7367 Кореница Свилар Илије Дане.
   Србин 26 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7369 Кореница Свилар Јована Јован.
   Србин 75 г. сељак Кореница Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7368 Кореница Свилар Миће Исо.
   Србин 17 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7370 Кореница Свилар Миле.
   Србин 24 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7374 Кореница Свилар Николе Петар.
   Србин 19 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7373 Кореница Свилар Тодора Никола.
   Србин 28 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7366 Кореница Свилар Вује Гаврило.
   Србин 22 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7371 Кореница Свилар Вује Миле.
   Србин 19 г. сељак Кореница Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   8932 Оточац Свилар Саве Вајо.
   Србин 41 г. сељак Оточац Шкаре.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   853 Винковци Свилар Стојана Новак.
   Србин 33 г. полицијски службеник.
   Винковци Родом из Пећана (Кореница).
   Ухапшен у априлу и спроведен у логор Даница одакле је пребачен у Госпић.
   Убијен у логору Јадовно у августу..

 1. За Стојана: Никад босна, а поготово босанац. Радије Херцеговац. Али нема дилеме, Србин, православац! Не знам само ко је Ливно сврстао у југозападну босну иако по свеопштем амбијенту пре подсећа на Херцеговину, па чак и Далмацију.
  Стојане, јеси ли икада боравио на оном кршу и красу? Јеси ли видео ону “бујну“ вегетацију и оно “високо“ грмље?
  Села господа политичари и одлучили да Ливно сврстају у тзв. југозападну босну. Нигде везе.

 2. Svaka čast na tekstu i spiskovima ubijenih,i u mom selu u Banatu ima mnogo kolonizovanih potomaka tih ljudi i ljudi koji su preživili jame i pokolje,samo jedna mala ispravka,u tekstu piše zapadna Hercegovina,a Livno je u Bosni.

 3. bila bih zahvalna ako neko zna nesto o mom dedi koji je ubijen 1941 godine i bacen u jamu jadovno ime mu je
  MAnisa Basta i ziveo je u TItovoj korenici. MOj tata nije mi nista ispricao o tome jer su ga vezale jako lose uspomene. Moj otac se zvao BOsko a moja baba tj Njegova majka JElena. NIgde ne mogu da nadjem nijedan Molim sve koji nesto znaju da mi jave na meil

  1. Име и презиме вашег деде налази се на именичном попису 10.500 жртава комплекса логора смрти Госпић-Јадовно-Паг:
   6950 Кореница Баста Маниша. Србин 51 год. опанчар Кореница Убијен у логору Јадовно у јулу..
   Извор: https://jadovno.com/imenicni-popis/
   Свако добро,
   Душан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: