fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Имена жртава усташког геноцида у Ливну и околини љета Господњег 1941.

У љето 1991. године, када jе у штампу кренуло прво издање књиге „Огњена Мариjа ливањска“, педест година након тог крвавог љета 1941, коjем jе посвећена, jош ниjе био дефинитивно утврђен ни списак стратишта, а камоли имена свих жртава усташког геноцида на подручjу Ливна и Ливањског поља.

Ти  подаци ниjесу у потпуности сређени ни до данас и како вриjеме пролази, све jе мање наде и изгледа да ће таj тужни и застрашуjући именик икада бити комплетиран, jер jе из дана у дан све мање свjедока и савременика,  поузданих и вjеродостоjних.

Уз све то, на овим просторима jе у међувремену прогрмио jош jедан рат, догодили се нови злочини и погроми над преосталим српским живљем, дотле да jе готово у потпуности  остварен паклени наум  усташких идеолога и твораца „Независне, Воjуjуће, Усправне, Божjе“ Хрватске на чиjоj териториjи  неће бити Срба.

(У ливањском краjу jе, иначе, некада живjело подjеднако Срба и Хрвата. Половином деветнаестог виjека било их jе отприлике по 10.000. Броj Срба се временом смањивао тако  да их jе, рецимо, на попису из 1931. године од уклупно 22.772 становника у Ливну и селима око Ливањског поља било свега 5.693, односно око 25 одсто. Шездесет година касниjе, на попису из 1991. године, таj проценат jе пао испод десет одсто, односно од  укупно 39.516 становника ливањске општине било jе  само 3.780 Срба. Данас, пак, Срба тамо практично више и нема и таj проценат се може мjерити промилима.)

Списак жртава коjи слиjеди само унеколико jе допуњен и поправљен у односу на онаj из 1991. када jе у Ливну била подигнута крипта и уписана имена страдалих Срба.  Списак зато ни сада нема претензиjа да буде коначан већ и даље остаjе отворен, остаjе покушаj да се од заборава отргне и сачува макар оно што заборав и вриjеме ниjесу већ сасвим замели. Тако и даље остаjе позив и апел свима коjи на било коjи начин могу помоћи да се спискови употпуне и утврди пуна истина. А иза сваког евентуално изостављеног или криво уписаног имена не стоjи намjера већ jе то углавном посљедица заборављања и ћутања у jедном времену кад се о овоме ниjе смjело говорити зарад мира у кући, зарад наводног братства и jединства.

Из Ливна и села у ливањскоj котлини, у коjима су уочи Другог свjетског рата живjели Срби, што у редовима Народноослободилачке воjске, што у свакоjаким ратним страдањима, понаjвише као жртве усташког геноцида, по наjновиjим подацима, од 1941 – 1945. године пало jе око двиjе хиљаде жртаваа, односно сваки трећи становник српске националности. Наравно, гро, више од три четвртине, чине жртве усташких покоља. Таj броj се, по до сада прикупљеним  подацима, попео на готово 1.600 и у односу на податке из 1991. већи jе за око четрдесет нових имена ( и за  Србе у ливањском краjу, као уосталом и у већини других подручjа у Херцеговини, Босни и Хрватскоj, посебно jе трагичан био период од jуна до септембра 1941. када jе пало готово 99 одсто свих жртава усташког геноцида).

Усташко немилосрђе су наjвише осjетили Челебић, Голињево, Горњи и Доњи Руjани, сам град Ливно, Губер Велики, Лиштани, Чапразлиjе, Поток, Смрчани,  Главице, Боjмунти, Поточани, Жабљак, Застиње, Прилука, Саjковић и Радановци (споменуо сам  само она села у коjима jе било више од десет убиjених).

Марљиви и аналитични Мићо Радета, члан одбора коjи се деведеситих година бавио вађењем костиjу из jама и неoпоjених безимених гробница, односно прикупљањем података и комплетирањем спискова жртава, несумњиво jе наjзаслужниjи човjек што су ови подаци  у посљедњи час истргнути из чељусти заборава. Он jе, уз остало, направио и малу статистику жртава по братствима, животноj доби и мjестима страдања.

Усташе су, тако, у овом диjелу западне Херцеговине побиле наjвише  Пажина (161 жртва),  Ерцега (126),  Лалића  (116), Вуjановића (97), Бошковића (74), Радета (63), Ждера (60), Црногораца (58), Цвиjетића (56), Козомара (55),  Киса (54),  Шуњки (40), Радића (38), Стоjанаца (37),  Милутина (35),  Раца (32),  Арнаута и Ратаља (по 30),  Бачковића (26), Росића и Јагодића (по 23),  Лаганина (18), Митровића (17), Радоjа и Тошића (по 13),Буловића, Марића и Стоjића (по 12) и Загораца и Вулета (по 11 жртава) – опет, од укупно 107 српских братстава из овог краjа, коjа су крваво осjетила усташку мржњу,  истичем само она  коjа су у покољима изгубила више од десет чланова.

Посебно су потресни подаци о старосноj структури жртава међу коjима jе било и тек рођене, само неколико сати старе дjеце и стогодишњих стараца. По анализи Мића Радете, од близу 1.600 жртава усташког геноцида на ливањском подручjу било jе  шесто седамдесет троjе испод  осамнаест година, а од тога чак двjеста четрдесет осморо дjеце до шест година!

Гро жртава jе пао на  седамнаест губилишта око Ливањског поља.

Предњачи Пролог, ледина  на шеснаестом километру пута Ливно – Сплит испод истоименог села гдjе jе, по досадашњим сазнањима, уморено 466 Срба из Ливна и околних села, углавном мушкараца од 18 до 60 година, и 50 доведених из Далмациjе. Сви они су били затрпани  у темеље припремљене уочи рата за жичну жељезницу, два рова по готово седамдесет метара дугачка, четири широка и три метра дубока.

(Око довођења Срба из других краjева, првенствено из Далмациjе, и њихових погубљења на стратиштима у околини Ливна, до данас траjу недоумице и нагађања. Никада  ниjе до краjа и сасвим утврђен ни њихов броj, ни одакле су све довођени и на коjим су стратиштима завршили. Недоумица, чини се, jедино нема  за групу Далматинаца из Врлике коjи су побиjени у Прологу.

         Наиме, у књизи „Документи о протународном раду и злочинима jедног диjела католичког клера“, аутори Јожа Хорват и Зденко Штанбук, пишући о злочинима поjединих далматинских фрањеваца, посебно истичу примjер фра Ивана Хрстића, као заклетог неприjатеља српског народа:

         „Он jе – пишу Хорват и Штанбук – с осталим по њему сакупљеним усташама у Сињу, судjеловао у разоружању jугословенске воjске и организирао усташки логор у Сињу. Судjелуjе у прогону српаскога живља у Врлици, те jе са два камиона одвезао похапшене Србе из села Маховица у Сињ. Будући да су се у то вриjеме вршили покољи Срба у Ливањском котару, то jе он дао наређење да се заточеници Срби, коjи су доведени из Врлике, одведу у Ливањско Поље, гдjе су августа мjесеца 1941 године сви побиjени и бачени у угљенокоп у селу Прологу.Кад су Талиjани  преузели цивилну власт у Далмациjи,фра Иван Хрстић jе отишао у домобранске воjне свећенике и добио чин боjника. Судjеловао jе у воjним походима на Козари и Босанскоj Краjини гдjе су његове jединице  вршиле звjерства над српским народом…“)

          Са овог губилишта, као што jе већ описано,  успио jе да побjегне само Илиjа – Иле Радета, али jе он готово до краjа живота ћутао и сем  наjповjерљивиjим, ниjе смио  да прича о ономе шта jе видио и преживио у Прологу – Удба му jе заприjетила да ћути и не ремети  међунационалне односе! Тако jе ова мамутска гробница  четрдесет година зарастала у траву и на њу jе  подсjећао само скромни безимени споменик на коjем су се, како су се примицале ратне буре  деведесетих година прошлог виjека и изнова васкрсавало усташтво, на разне начине иживљавали не само потомци усташких кољача него и многи од оних коjи су 1941. године и током Другог свjетског рата до рамена окрвавили руке и због тога никоме никада ниjесу положили рачуна.

Ниjесу како доликуjе сахрањени ни побиjени у школи у Челебићу, по броjу жртва другом усташком стратишту, гдjе jе уморено триста седамдесеторо, углавном неjачи. И ово губилиште jе, како jе већ описано, своjевремено обиљежено до бесмисла скромном спомен плочом подигнутом над хумком на оближњем Барjаку гдjе су жртве затрпане у некадашњем маjдану шљунка. Од тог спомен обиљежjа сада jе остала само руина од камене ограде.

Група ливањских Срба-добровољаца на вађењу костиjу из jаме Камешнице
Група ливањских Срба-добровољаца на вађењу костиjу из jаме Камешнице

По броjу жртава слиjеде jаме Камешница и Равни долац.

Камешница се налази на истоименоj планини, двадесетак километара jужно од Ливна. Дубока jе 40 метара, а у њу jе, колико jе до сада        утврђено, на Огњену Мариjу 1941. године, што из ливањског села Голињево, што из сусjедног Присоjа са подручjа  општине Дувно, убачено око 270 стараца, жена и дjеце (непобитно jе доказано да jе од 256 житеља Голињева 46 зрелих мушкараца побиjено  у Прологу, а свих 210 осталих сjутрадан jе бачено у jаму Камешницу). Ова jама jе, као и многе друге, била забетонирана 1962. године, а на  малоj мраморноj плочи, испод неизбjежне петокраке, написано jе:

„Усташе, слуге фашистичког окупатора, 30. jула 1941. године, на овом мjесту су, на звjерски начин стриjељали и бацили у jаму 250 жена, дjеце и стараца из Голињева и Присоjа. У знак сjећања на ове жртве фашистичког терора спомен  плочу подиже Мjесна организациjа Удружења бораца НОР-а Подхум. Септембра 1962. године.“

Јама jе отворена у прољеће 1991.  и у њоj jе Миро Куртовић, познати спелеолог и новинар, родом из Требиња, четрдесет година након покоља, први пут запалио свиjећу и означио почетак велике акциjе вађења посмртних остатака.

Будо Симоновић креће у амбис jаме Равни долац 3.6.1991.Педесет година касниjе над jамом Равни долац - свиjећа, крст и пушка
Будо Симоновић креће у амбис
jаме Равни долац 3.6.1991.
Педесет година касниjе над jамом
Равни долац – свиjећа, крст и пушка

Јама Равни долац на Динари, два сата хода сjеверозападно од села Доњи Руjани, по казивању, приjе свега четрнаесторо преживjелих из овог пакла, прогутала jе 204 живота од укупно 218, поглавито жена, дjевоjака и дjеце из овог и сусjедног села Горњи Руjани, коjе су  усташе, њихове комшиjе, ту убацили такође на Огњену Мариjу, 30. jула 1941. године.

Злогласна Саjдина Пећина поред jаме Равни долац

Злогласна Сеjдина Пећина поред jаме Равни долац

( Мићо Радета jе дошао до податка да су у овом безданом гротлу на Динари скончале 163 српске душе, углавном из Доњих Руjана, али таj податак стоjи под знаком питања, пошто jе приликом вађења костиjу из jаме у прољеће 1991. несумњиво извађено  укупно 203 лобање. Разлика  се може диjелом обjаснити причама преживjелих да jе међу убаченим  било и  неких из других краjева коjи су се тог дана затекли на подручjу Руjана, коjи су однекуд доведени или успут похватани. Сви преживjели се, рецимо, сjећаjу jедног чобанчета, можда нечиjег наjамника – нико му ниjе упамтио име ни откуд jе био –  коjег су усташе ухватили у планини код овацаи потjерали га заjедно са њима. И њега су са осталима бацили у jаму,  а неко од преживjелих jе касниjе  у његовоj торби нашао jедну шерпицу коjа jе  некима од њих  можда и коначно живот спасила – данима су у њу хватали  спасоносне капи росе коjе су се сливале низ мокре, окрвављене и црвима загађене литице педесет метара дубоке jаме.)

Кости из ове jаме су извађене тек почетком jуна 1991. и сахрањене у крипти у Ливну.

Јужно од Горњих Руjана, у масиву Динаре, налази се и jама  Развала, у коjоj jе тог пакленог дана смрт нашло осамдесеторо неjачи, углавном из овог села. И њихови посмртни остаци су извађени тек четрдесет година касниjе, у прољеће 1991.

По броjу жртава слиjеди шума Копривница  на путу Купрес – Бугоjно у коjоj jе на два стратишта побиjено укупно шездесет Срба, углавном из Ливна. Наjприjе jе 15. jула 1945. на стратишту званом Кожварица побиjено jеданаест угледних Срба – Ливњака, познатих трговаца, а потом су данима  своj стравични „пут у Србиjу“ у Копривници, на мjесту Мала или Купрешка врата завршавале и њихове породице – укупно четрдесет и деветоро чељади. Посмртни остаци ових шездесет жртава и данас почиваjу на тим стратиштима jер jе ратна олуjа 1992. године  осуjетила наум њихових потомака  да их  сахране како доликуjе.

И на стратишту Трњаци подно села Лиштани побиjено jе четрдесет и деветоро, наjвише жена и дjеце из овог села. Њихови посмртни остаци су своjевремено  извађени и сахрањени на лиштанском гробљу, али без икаквог видљивог обиљежjа.

Шесторо Црногораца преживjелих у jами Бикуши

Шесторо Црногораца преживjелих у jами Бикуши

У jами Бикуши, сjеверно изнад Челебића, смрт jе нашло 46, претежно зрелих мушкараца и углавном из овог села. Над jамом, из коjе ниjесу повађене све кости, подигнут jе безимени спомен-обелиск, а она jе карактеристична по томе што jе у њоj, више него и на jедном другом  губилишту у овом диjелу  Херцеговине преживjело  и спасило се наjвише убачених.

Миро Куртовић креће у jаму Тушницу са припремљене платформеПоп Мирко Јамеџиjа држи опело над jамом Тушницом
Миро Куртовић креће у jаму Тушницу
са припремљене платформе
Поп Мирко Јамеџиjа држи опело
над jамом Тушницом

Јама Тушница или Јеловача  налази се на истоименоj планини, двадесетак километара jугоисточно од Ливна. У то гротло, дубоко дванаест метара, са веома широким  отвором и глатким зидовима, усташе су убациле педесеторо српске неjачи из Потока и Смрчана. Четрнаесторо од њих jе  преживjело и осам дана касниjе  спашено из jаме. Јама ниjе била  забетонирана нити на било коjи начин обиљежена, а кости страдалих су из ње извађене такође 1991. године.

Јама Самоград, западно од села Чапразлиjе, била jе гробница двадесетосморо Срба из овог села. Њихови посмртни остаци су извађени и сахрањени у заjедничкоj гробници на двадесетогодишњицу овог усташког злочина, 30. jула 1961. године.

И jама Пропунта налази се у реjону Руjана, тачниjе у непосредноj близини Доњих Руjана, али су jе усташе заобишле у први мах и гро  српске неjачи повели и уморили у много удаљениjоj  jами Равни долац. Касниjе су обjашњавали да су тако поступили jер ниjесу  жељели да им се дjеца плаше од „српских лешина“. Свеjедно,  и та jама jе постала гробница за, колико jе до сада утврђено,  троjе Срба, накнадно ухваћених, оних коjи су некако успjели да побjегну са других губилишта.

Горњоруjанске усташе, међутим, ниjесу много хаjали да ли ће им се дjеца плашити, већ су и jаму Провалиjу  у пољу поред села напунили „српским месом“, односно убацили у њу тринаесторо своjих комшиjа.

А jама Сухача остаће да се памти као прво, већ у jуну 1941. године отворено  усташко губилиште, а jама изнад села Луснић по трагичноj судбини четири лиjепе  дjевоjке из Челебића и по томе што никоме, сем изгледа Владу Шуњки, ниjе успjело да jе  нађе, а камоли да се спусти у њу и извади  посмртне остатке страдалих у њоj.

Од губилишта изван териториjе  ливањске општине на коjима су страдали и Ливњаци посебно jе крвава Борова глава, петнаестак километара удаљена од Ливна  на путу према Купресу гдjе jе убиjено четворо Срба из сусjедних ливањских села и чак  185 Срба из купрешког села Вуковско. На териториjи бугоjанске општине jе и губилиште Занесовићи гдjе су, изгледа, побиjена три  понаjвиђениjа ливањска Србина – др Душан Митровић, Раjко Маргетић, адвокат и др Крсто Зубић, судиjа, прве  жртве из града Ливна.

Ваља, иначе, нагласити да за комплетирање спискова жртава и отимање злочина од заборава, готово ни од какве користи ниjесу били споменици своjевремено подигнути над поjединим jамама и губилиштима jер су на њима жртве наjчешће претваране у броjеве, а гдjегдjе чак ниjе отворено ни написано, да се зна и памти док jе свиjета и виjека, ни ко jе поморио толики немоћни и безгрешни народ.

Но, и такви какви су били, представљали су ипак неку опомену и какав-такав биљег и брану забораву. Сада више нема ни њих. Распомамљени потомци усташких кољача су у недавним ратним олуjама, разгоропађени, ваљда,  што jе наjвећи броj Срба овог пута на вриjеме умакао и склонио се изван домашаjа њихове крваве руке, своjу мржњу искалили на спомен-обиљежjима коjа су свjедочила о злочинствима њихових предака, покушаваjући тако да избришу и потоњи траг о томе

У иновираном списку жртава дата су углавном имена страдалих од усташке руке током тог првог злосрећног ратног прољећа и љета 1941. Усташе су, наравно, убиjале и докраjчивале жртве и касноjе, током наредне три ратне године и њихово немилосрђе jе стизало Србе са овог подручjа и у другим краjевима, па су се и имена неких од тих жртава нашла у овом списку (сем имена жртава уз коjа су, у наjвећем броjу, дати и основни подаци – име оца, година рођења и година смрти – наглашено jе и гдjе jе ко убиjен).

Слиjеди именик жртава по мjестима и губилиштима:

БИЛА

1. Козомара Пере Владо1892 -1941.СтратиштеПролог
2. Козомара Пере Илиjа1896 -1941. „ „
3. Козомара Пере Гоjко1909 -1941. „ „
4. Козомара Раде Ђорђе1886 -1941. „ „
5. Козомара Раде Јово1890 -1941. „ „
6. Козомара Ђорђа Лука1908 -1941. „ „

БОЈМУНТИ

1. Видовић Вукосава Вуjо1883 -1941.СтратиштеЧелебић
2. Вуjичић Илиjе Васо1905 – 1941. „ „
3. Вуjичић Јована Божо1865 -1941. „ „
4. Вуjичић Јове Душан — 1941. „ „
5. Вуjичић Јове Божо — 1941. „ „
6. Вуjичић Радосава Стево — 1941. „ „
7. Вуjичић Стеве Васо — 1941. „ „
8. Давидовић Пере Јово1893 -1941.
9. Давидовић Пере Лазо1913 -1941. „ „
10. Кисо Ђуре Ђуро1884 -1941. „ „
11. Кисо Илиjе Ружа1896 -1941. „ „
12. Кисо Марка Јово1925 -1941. „ „
13. Кисо Јове Мирко1937 -1941. „Трњаци (Лишт.)
14. Коњикушић Боjана Јован1850 -1941. „Челебић
15. Коњикушић Вукосава Никола1930 -1941. „ „
16. Коњикушић Вукосава Тодор1870 -1941. „ „
17. Коњикушић Николе Вукосав1900 -1941. „ „
18. Милутин Марка Марко1898 -1941. „ „
19. Нинковић Вукосава Ђурађ1883 -1941. „ „
20. Петровић Гаjе Томо1905 -1941. „ „
21. Росић Јове Миjо1905 -1941. „ „
22. Шуњка Голуба Никола1888 – 1941. „ „
23. Шуњка Николе Илинка1889 -1941. „ „
24. Шуњка Гаjе Илиjа1890 -1941. „ „

ВРБИЦА

1. Шуњка Тодора Стеван1877 – 1943.СтратиштеЧатрња

ГЛАВИЦЕ

1. Ерцег Малише Перо1908 – 1941.СтратиштеПролог
2. Ерцег Малише Урош1911 – 1941. „ „
3. Ерцег Малише Милан1914 – 1941. „ „
4. Козомара Јована Ђорђе1881 – 1941. „ „
5. Козомара Ђорђе Раде1917 – 1941. „ „
6. Козомара ж. Ђорђе Ружа1880 – 1941. „ „
7. Козомара Боже Вуко1900 – 1941. „ „
8. Ристић Голуба Перо1885 – 1941. „ „
9. Ристић ж. Пере Мила1895 – 1941. „ „
10. Ристић Пере Душан1917 – 1941. „ „
11. Ристић Пере Раjко1925 – 1941. „ „
12. Ристић Голуба Марко1890 – 1941. „ „
13. Ристић ж. Марка Јелка1900 – 1941. „ „
14. Ристић Марка Раде1920 -1941. „ „
15. Ристић Марка Иле1923 – 1941. „ „
16. Ристић Голуба Риисто1885 – 1941. „ „
17. Симић Јове Саво1910 – 1941. „ „
18. Симић Јове Шпиро1914 – 1941. „ „
19. Симић Илиjе Марко1890 – 1941. „ „
20. Симић Илиjе Миjо1888 – 1941. „ „
21. Симић Марка Стоjан1911 – 1941. „ „
22. Шешум Раде Остоjа1879 – 1941. „ „
23. Шешум Остоjе Лука1902 – 1941. „ „
Споменик над jамом Камешницом коjа jе тридесетгодина била забетонирана

Споменик над jамом Камешницом коjа jе тридесет година била забетонирана

ГОЛИЊЕВО 

1. Бошковић Лазе Јово1881 – 1941.СтратиштеПролог
2. Бошковић ж. Јове Анђа1885 – 1941. „Камешница jама
3. Бошковић Јове Мирко1914 – 1941. „Пролог
4. Бошковић Јове Даринка1927 – 1941. „Камешница
5. Бошковић Јове Ђорђе1925 – 1941. „ „
6. Бошковић Јове Мирjана1929 – 1941. „ „
7. Бошковић Јове Љубица1931 – 1941. „ „
8. Бошковић ж. Мирка Вида1918 – 1941. „ „
9. Бошковић Лазе Перо1884 – 1941. „ „
10. Бошковић ж. Пере Ружа1890 – 1941. „ „
11. Бошковић Пере Марко1905 – 1941. „Проог
12. Бошковић Пере Томо1910 – 1941. „ „
13. Бошковић ж. Марка Даринка1905 – 1941. „Камешница
14. Бошковић Марка Предраг1928 – 1941. „ „
15. Бошковић Марка Боса1925 – 1941. „ „
16. Бошковић Марка Радоjка1923 – 1941. „ „
17. Бошковић Марка Анђа1936 – 1941. „Камешница
18. Бошковић ж. Тома Стана1911 – 1941. „ „
19. Бошковић Томе Момчило1932 – 1941. „ „
20. Бошковић Томе Анђа1934 – 1941. „ „
21. Бошковић Томе Милица1938 – 1941. „ „
22. Бошковић ж. Нике Ружа1880 – 1941. „ „
23. Бошковић Нике Лазо1913 – 1941. „Пролог
24. Бошковић Нике Лука1904 – 1041. „ „
25. Бошковић ж. Лазе Радоjка1920 – 1941. „Камешница
26. Бошковић ж. Луке Милица1910 – 1941. „ „
27. Бошковић Луке Даница1932 – 1941. „ „
28. Бошковић Луке Анђа1934 -1941. „ „
29. Бошковић Луке Илиjа1936 -1941. „ „
30. Ћурковић Јове Марко1890 – 1941. „Пролог
31. Ћурковић ж. Марка Јања1890 – 1941. „Камешница
32. Јовановић Луке Саво1890 – 1941. „ „
33. Јовановић ж. Саве Сава1897 – 1941. „ „
34. Јовановић Саве Лука1918 – 1941. „ „
35. Јовановић Саве Гоjко1920 – 1941. „ „
36. Митровић Миjе Иле1880 – 1941. „Пролог
37. Митровић ж. Иле Милица1884 -1941. „Камешница
38. Митровић Иле Паво1910 – 1941. „Пролог
39. Митровић Иле Перо1915 – 1941. „ „
40. Митровић Иле Раде1925 – 1941. „ „
41. Митровић ж. Паве Драгиња1910 – 1941. „Камешница
42. Митровић Паве Душан1931 – 1941. „ „
43. Митровић Паве Зора1932 – 1941. „ „
44. Митровић Паве Љубица1937 – 1941. „ „
45. Митровић Паве Ружа1938 – 1941. „ „
46. Митровић ж. Пере Јања1918 – 1941. „ „
47. Митровић Пере Мирко1938  – 1941. „ „
48. Митровић Пере Љубица1940  – 1941. „ „
49. Пажин ж. Јове Стана1885  – 1941. „ „
50. Пажин ж. Симе Симеуна1895  – 1941. „ „
51. Пажин Јове Стоjан1911 – 1941. „Пролог
52. Пажин ж. Стоjана Зорка1915 – 1941. „Камешница
53. Пажин Стоjана Драгиња1937 – 1941. „ „
54. Пажин Стоjана Раде1940 – 1941. „ „
55. Пажин Стоjана Драго1941 – 1941. „ „
56. Пажин Симе Нико1918 – 1941. „Пролог
57. Пажин ж. Нике Мара1920 – 1941. „Камешница
58. Пажин Лазе Симо1901 – 1941. „Пролог
59. Пажин ж. Симе Милева1901 – 1941. „Камешница
60. Пажин Симе Раjко1923 – 1941. „ „
61. Пажин Симе Боса1926 – 1941. „ „
62. Пажин Симе Душан1928 – 1941. „ „
63. Пажин Симе Момир1935 – 1941. „ „
64. Пажин Симе Момчило1937 – 1941. „ „
65. Пажин Симе Ратко1941 – 1941. „ „
66. Пажин Шћепана Лазо1861 – 1941. „ „
67. Пажин Лазе Мирко1914 – 1941. „ „
68. Пажин ж. Мирка Стана1916 – 1941. „ „
69. Пажин Мирка Стоjанка1937 – 1941. „ „
70. Пажин Мирка Стоjан1940 – 1941. „ „
71. Пажин Марка Паво1908 – 1941. „Пролог
72. Пажин ж. Паве Милица1910 – 1941. „Камешница
73. Пажин Паве Марко1932 – 1941. „ „
74. Пажин Паве Драгиња1934 – 1941. „ „
75. Пажин Паве Стоjан1937 – 1941. „ „
76. Пажин Паве Мара1940 – 1941. „ „
77. Пажин Марка Петар1910 – 1941. „Пролог
78. Пажин ж. Петра Љубица1915 – 1941. „Камешница
79. Пажин Петра Икониjа1937 – 1941. „ „
80. Пажин Петра Стоjан1941 – 1941. „ „
81. Пажин ж. Марка Стана1881 – 1941. „ „
82. Пажин Ристе Раде1871 – 1941. „ „
83. Пажин ж. Раде Стана1891 – 1941. „ „
84. Пажин Раде Урош1913 – 1941. „Пролог
85. Пажин Раде Ђорђе1920 – 1941. „ „
86. Пажин Раде Анђа1927 – 1941. „Камешница
87. Пажин ж. Уроша Ружа1920 – 1941. „ „
88. Пажин Уроша Раjко1934 – 1941. „ „
89. Пажин Уроша Боривоj1936 – 1941. „ „
90. Пажин Шћепана Томо1876  – 1941. „ „
91. Пажин ж. Томе Мара1881 -1941. „ „
92. Пажин Миjе Бошко1881 -1941. „Пролог
93. Пажин ж. Бошка Јелена1891 – 1941. „Камешница
94. Пажин Бошка Винка1923 -1941. „ „
95. Пажин Бошка Мара1925 -1941. „ „
96. Пажин Бошка Милан1927 -1941. „ „
97. Пажин Бошка Деjан1929 -1941. „ „
98. Пажин Бошка Воjин1931 – 1941.
99. Пажин ж. Пере Анђа1909 -1941. „ „
100. Пажин Пере Владо1928 -1941. „ „
101. Пажин Артениjе Раде1885 -1941. „Пролог
102. Пажин ж. Раде Драшкуша1890 -1941. „Камешница
103. Пажин Раде Лазо1919 -1941. „ „
104. Пажин Раде Саво1924 -1941. „ „
105. Пажин ж. Лазе Љубица1921 -1941. „ „
106. Пажин Артениjе Маркица1888 -1941. „Пролог
107. Пажин ж. Маркице Тодора1893 -1941. „Камешница
108. Пажин Маркице Ненад1929 -1941. „ „
109. Пажин Маркице Нико1931 -1941. „ „
1110. Пажин Маркице Љепосава1936 -1941. „ „
111. Пажин Маркице Невенка1938 -1941. „ „
112. Пажин Артениjе Стоjан1891 -1941. „Пролог
113. Пажин ж. Стоjана Јованка1895 -1941. „Камешница
114. Пажин Стоjана Татомир1928 -1941. „ „
115. Пажин Стоjана Груjица1930 -1941. „ „
116. Пажин Стоjана Љубица1932 -1941. „ „
117. Пажин Артениjе Иле1893 -1941. „Пролог
118. Пажин ж. Иле Стана1896 -1941. „Камешница
119. Пажин Иле Стево1927 -1941. „ „
120. Пажин Иле Перо1929 -1941. „ „
121. Пажин Иле Нико1931 -1941. „ „
122. Пажин Иле Билић1934 -1941. „ „
123. Пажин Иле Радивоjе1937 -1941. „ „
124. Пажин Јове Бошко1896 -1941. „Пролог
125. Пажин ж. Бошка Милица1900 -1941. „Камешница
126. Пажин Бошка Миро1919 -1941. „Пролог
127. Пажин Бошка Раде1921 -1941. „ „
128. Пажин Бошка Стоjан1923 -1941. „ „
129. Пажин Бошка Ружа1925 -1941. „Камешница
130. Пажин ж. Мире Милка1920 -1941. „ „
131. Пажин Мате Лазо1861 -1941. „ „
132. Пажин Тодора Јован1895 -1941. „Пролог
133. Пажин ж. Јована Стана1900 -1941. „Камешница
134. Пажин Јована Љубица1925 -1941. „Камешница
135. Пажин Јована Даница1927 -1941. „ „
136. Пажин Јована Живоjин1935 -1941. „ „
137. Пажин Јована Никола1939 -1941. „ „
138. Пажин Илиjе Алекса1886 -1941. „Пролог
139. Пажин Илиjе Нико1896 -1941. „ „
140. Пажин ж. Алексе Мара1892 -1941. „Камешница
141. Пажин Алексе Олга1923 -1941. „ „
142. Пажин Алексе Мила1925 -1941. „ „
143. Пажин Алексе Бранко1927 -1941. „ „
144. Пажин ж. Нике Стана1901 -1941. „ „
145. Пажин Нике Радоjка1925 – 1941. „ „
146. Пажин Нике Мара1931 -941. „ „
147. Пажин Нике Милоjко1941 -1941. „ „
148. Пажин ж. Луке Стана1885 -1941. „ „
149. Пажин Луке Михаjло1910 -1941. „Пролог
150. Пажин ж. Михаjла Стана1913 -1941. „Камешница
151. Пажин Михаjла Божо1934 -1941. „ „
152. Пажин Михаjла Вишња1936 -1941. „ „
153. Пажин Луке Раjко1921 -941. „ „
154. Пажин Луке Раjка1923 -1941. „ „
155. Пажин Луке Жарко1925 -1941. „ „
156. Пажин Луке Јелица1928 -1941. „ „
157. Пажин Миjе Ристо1890 -1941. „Пролог
158. Пажин ж. Ристе Милица1895 -1941. „Камешница
159. Пажин Ристе Живоjин1929 -1941. „ „
160. Пажин Ристе Ружа1931 -1941. „ „
161. Пажин Ристе Мара1933 -1941. „ „
162. Пажин Ристе Борко1935 -1941. „ „
163. Пажин Ристе Мирjана1939 -1941. „ „
164. Пажин Миjе Ђорђе1882 -1941. „Пролог
165. Пажин ж. Ђорђе Анђа1885 -1941. „Камешница
166. Пажин  Ђорђа Илиjа1918 -1941. „Пролог
167. Пажин Ђорђа Владо1920 -1941. „ „
168. Пажин Ђорђа Мирослав1923 -941. „Камешница
169. Пажин Ђорђа Мара1925 -1941. „ „
170. Пажин Ђорђа Љубо1927 -1941. „ „
171. Пажин Ђорђа Раде1929 -1041. „ „
172. Пажин Саве Шпиро1910 -1941. „Пролпг
173. Пажин ж. Шпире Милица1912 -1941. „Камешница
174. Пажин Шпире Стево1930 -1941. „ „
175. Пажин Шпире Слободан1934 -1941. „ „
176. Пажин Шпире Раде1937 -1941. „ „
177. Пажин Нике Маркица1907 -1941. „Пролог
178. Пажин ж. Маркице Љубица1909 -1941. „Камешница
179. Пажин Маркице Момчило1929 -1941. „ „
180. Пажин Маркице Даница1931 -1941. „ „
181. Пажин Маркице Видосава1933 -1941. „ „
182. Пажин Маркице Милица1937 -1941. „ „
183. Пажин Маркице Угљеша1940 -1941. „ „
184. Пажин Томе Илиjа1936 -1941. „ „
185. Ратаљ Иле Раде1911 -1941. „Пролог
186. Ратаљ ж. Раде Анђа1916 -1941. „Камешница
187. Ратаљ Иле Иле1881 -1941. „Пролог
188. Ратаљ ж. Иле Јованка1888 -1941. „Камешница
189. Ратаљ Иле Јела1925 -1941. „ „
190. Ратаj Иле Анђа1927 -1941. „ „
191. Ратаљ Марка Бошко1881 -1941. „Пролог
192. Ратаљ ж. Бошка Зорка1890 -1941. „Камешница
193. Ратаљ Бошка Мара1925 -1941. „ „
194. Ратаљ Бошка Воjко1927 -1941. „ „
195. Ратаљ Саве Томо1913 -1941. „Пролог
196. Ратаљ ж. Томе Јела1916 -1941. „Камешница
197. Ратаљ Томе Милица1934 -1941. „ „
198. Ратаљ Јове Петар1908 -1941. „Пролог
199. Ратаљ ж. Петра Божица1910 -1941. „Камешница
200. Ратаљ Петра Ђорђе1930 -1941. „ „
201. Ратаљ Петра Милица1932 -1941. „ „
202. Ратаљ Петра Нико1934 -1941. „ „
203. Ратаљ Петра Лазар1938 -1941. „ „
204. Ратаљ Петра Јован1935 -1941. „ „
205. Тошић Стоjана Перо1891 -1941. „Пролог
206. Тошић ж. Пере Јока1893 -1041. „Камешница
207. Тошић Стоjана Томо1894 -1941. „ „
208. Тошић ж. Тоше Ћуркуша1896 -1941. „ „
209. Тошић Тома Милица1923 -1941. „ „
210. Тошић Томе Мирjана1925 -1941. „ „
211. Тошић Томе Милан1927 -1941. „ „
212. Тошић Томе Стоjан1929 -1941 . „ „
213. Тошић Стоjана Саво1896 -1941. „Пролог
214. Тошић ж. Саве Мара1897 -1941. „Камешница
215. Тошић Саве Ружа1926 -1941. „ „
216. Тошић Саве Милан1928 -1941. „ „
217. Тошић Саве Ненад1930 -1941. „ „
218. Ждеро Иле Милан1918 -1941. „Пролог
219. Ждеро ж. Милана Милица1921 -1941. „Камешница
220. Ждеро Милана (новорођенче старо(1 дан) „ „
221. Ждеро ж. Раде Анђа1886 -1941. „ „
222. Ждеро Раде Миле1918 – 1941. „Пролог
223. Ждеро Раде Милица1923 -1941. „Камешница
224. Ждеро ж. Миле Милица1921 -1941. „ „
225. Ждеро Саве Нине1841 -1941. „ „
226. Ждеро Нине Радован1902 -1941. „Пролог
227. Ждеро ж. Радована Стана1907 – 1941. „Камешница
228. Ждеро Радована Петар1933 -1941. „ „
229. Ждеро Радована Момчило1935 -1941. „ „
230 Ждеро Радована Михаjло1936 -1941. „ „
231. Ждеро Радована Мирjана1939 -1941. „ „
232. Ждеро Радована Ратко1941 -1941. „ „

         НАПОМЕНА: Случаj Голињева и прича о страдањима Срба из овог села наjбоља jе илустрациjа, како систематског и добро планираног усташког наума  да не утекне српског ува, тако и мука у прикупљању података о жртвама тог сулудог плана. Кад сам  почетком jуна 1991. године први пут дошао у Ливно и започео  истраживања и прикупљање грађе за ову књигу, ливањски парох, поп Мирко Јамеџиjа (родом jе из Гламоча) казао ми jе да jе у Голињеву побиjено око сто Срба. Неколико дана касниjе позвао ме телефоном и рекао  да jе у међувремену дознао за jош око четрдесет жртава у овом селу. Захваљуjући понаjвише  упорности и систематичности Мића Радете, његовоj вjештини и угледу коjи jе  тих деведесетих година прошлог виjека уживао и међу Србима и међу Хрватима и међу Муслиманима у Ливну и околини  (можда и зато што му jе син ожењен Хрватицом), застрашуjући  списак голињевских жртава jе готово удвостручен. Он jе од jедне старе племените Хрватице, добродушне а бистроумне и памтљиве, коjа jе у вриjеме покоља у Голињеву била већ стасала дjевоjка,  на вjеру божjу (заклео jоj се и одржао риjеч да jе неће одати ни на мукама старца Вуjадина) сазнао и записао  имена домаћина  свих шездесет затртих српских домова у овом селу и чланова њихових породица. Она му jе казала да су се крволоци послиjе покоља фалили да су смакли двjеста педесет и шест Срба!

         Причу старе Хрватице потврдиле су и неке голињевске одиве удате у другим селима, коjе су случаjно претекле. Оне су, рецимо, баш као и стара Хрватица, jеднодушно доказивале да jеголињевска породица Ратаљ била знатно броjниjа него што се раниjе мислило, да и у наjновиjем списку недостаjе jош наjмање десет имена Ратаља, а у питању су наjчешће била тек рођена и jош некрштена дjеца, односно да jе поред  двjеста тридесет и двоjе одраслих коjи су побиjени у Голињеву и чиjа су имена непобитно утврђена било jош и двадесет и четворо некрштене дjеце, углавном из породица Ратаљ, Ждеро и Пажин.

(Мићо Радета трврди да му jе  jедан Голињевац, некадашњи хрватски оружник, коjи, колико се зна, ниjе учествовао у том покољу нити окрвавио руке или се на какав други начин огриjешио и истакао у злостављању Срба, те 1991. године, повjерио да су главни организаторуи покоља у Голињеву били  сеоски кнез Анте Кулиш и његов шурак, злогласни усташки емигрант Мате Водопиjа. Већина осталих крвопиjа jе била из Вржерала и Подградине.)

ГУБЕР ВЕЛИКИ

1. Арнаут Боже Цвиjо1888 -1941.СтратиштеПролог
2. Арнаут Боже Петар1900 -1941. „ „
3. Арнаут Боже Раде1902 -1941. „ „
4. Арнаут Боже Шпиро1907 -1941. „ „
5. Арнаут Цвиjе Воjко1914 -1941. „ „
6. Арнаут Луке Милош1903 -1941. „ „
7. Арнаут Луке Томо1914 -1941. „ „
8. Арнаут Васе Иле1881 -1941. „ „
9. Арнаут Иле Јово1902 -1941. „ „
10. Арнаут Иле Васо1908 -1941. „ „
11. Арнаут Марка Богдан1909 -1941. „ „
12. Арнаут Марка Нико1913 -1941. „ „
13. Арнаут Марка Митар1920 -1941. „ „
14. Арнаут Марка Ратко1923 -1941. „ „
15. Баjило Ђуре Марко1914 -1941. „ „
16. Дувњак Лазе Мирко1900 -1941. „ „
17. Ждеро Боже Милан1901 -1941. „ „
18. Ждеро Боже Милош1916 -1941. „ „
19. Ждеро Нике Ђорђе1907 -1941. „ „
20. Илукић Илиjе Јово1904 -1941. „ „
21. Лаганин Иле Марко1886 -1941. „ „
22. Лаганин Марка Богдан1916 -1941. „ „
23. Лаганин Марка Нико1922 -1941. „ „
24. Лаганин Стоjана Раде1906 -1941. „ „
25. Лаганин Стоjана Бранко1905 -1941. „ „
26. Лаганин Нике Саво1893 -1941. „ „
27. Лаганин Нике Нине1891 -1941. „ „
28. Лаганин Нине Томо1911 -1941. „ „
29. Лаганин Нине Јово1916 -1941. „ „
30. Лаганин Ристе Перо1890 -1941. „ „
31. Лаганин Ристе Милан1897 -1941. „ „
32. Лаганин Ристе Раде1903 -1941. „ „
33. Лаганин Милана Иле1924 -1941. „ „
34. Лаганин Петра Стоjан1906 -1941. „ „
35. Лаганин Петра Раjко1920 -1941. „ „
36. Лаганин Нике Васо1921 -1941. „ „
37. Лаганин Стоjана Петар1907 -1941. „ „
38. Наерловић Тодора Перо1890 -1941. „ „
39. Наерловић Марка Паво1918 -1941. „ „
40. Никић Павла Милан1894 -1941. „ „
41. Пажин Стева Јово1880 -1941. „ „
42. Пажин Јове Мићо1910 -1941. „ „
43. Пажин Јове Милош1915 -1941. „ „
44. Пажин Стеве Нико1872 -1941. „ „
45. Пажин Нике Стеван1900 -1941. „ „
46. Пажин Стевана Борис1922 -1941. „ „
47. Пажин Пере Богдан1918 -1941. „ „
48. Пажин Пере Иле1924 -1941. „ „
49. Пажин Васе Шпиро1908 -1941. „ „
50. Пажин Васе Лазо1910 -1941. „ „
51. Покраjац Петра Саво1896 -1941. „ „
52. Радета Саве Трифко1906 -1941. „ „
53. Радета Миjе Раде1917 -1941. „ „
54. Радета Боже Стево1920 -1941. „ „
55. Радета Марка Васо1890 -1941. „ „
56. Радета Крсте Нико1865 -1941. „ „
57. Радета Иле Нико1921 -1941. „ „
58. Радета Крсте Маркица1922 -1941. „ „
59. Радета Пере Стево1892 -1941. „ „
60. Радета Пере Данило1908 -1941. „ „
61. Радета Пере Гавро1908 -1941. „ „
62. Радета Раде Лазо1907 -1941. „ „
63. Радета Иле Иле1887 -1941. „ „
64. Радета Иле Раде1915 -1941. „ „
65. Радета Нике Лазо1880 -1941. „ „
66. Радета Лазе Предраг1908 -1941. „ „
67. Радета Лазе Иле1919 -1941. „ „
68. Радета Нике Михаjло1875 -1941. „ „
69. Радета Михаjла Тугомир1914 -1941. „ „
70. Радета Михаjла Мирко1921 -1941. „ „
71. Радета Томе Мићо1904 -1941. „ „
72. Радета Илиjе Лука1889 -1941. „ „
73. Радета Боже Лука1884 -1941. „ „
74. Радета Луке Страило1914 -1941. „ „
75. Радета Луке Славко1917 -1941 „ „
76. Радета Боже Васо1881 -1941. „ „
77. Радета Васе Раjко1918 -1941. „ „
78. Радета Паве Тоша1894 -1941. „ „
79. Радета Тоше Живоjин1924 -1941. „ „
80. Радета Паве Саво1897 -1941. „ „
81. Радета Боjана Михаjло1892 -1941. „ „
82. Радета Иле Радомир1920 -1941. „ „
83. Радета Циjе Весо1919 -1941. „ „
84. Радета Пере Нико1897 -1941. „ „
85. Радета Пере Стоjан1880 -1941. „ „
86. Радета Стоjана Слободан1918 -1941. „ „
87. Радета Јове Лазо1902 -1941. „ „
88. Радета ЈовеВладо1912 -1941. „ „
89. Радета Лазе Славко1923 -1941. „ „
90. Радета Паве Крсто1914 -1941. „ „
91. Радета Јове Јово1897 -1941. „ „
92. Радета Марка Живко1910 -1941. „ „
93. Радета Јове Бошко1920 -1941. „ „
94. Радета Раде Трифко1925 -1941. „ „
95. Радета Пере Владо1925 – 1941. „ „
96. Радета Боже Здравко1914 -1941. „ „
97. Радета Боже Божо1924 -1941. „ „
98. Радета Јове Нине1919 – 1941. „ „
99. Радета Томе Крсто1881 -1941. „ „
100. Радета Томе Станко1890 -1941. „ „
101. Радета Нике Мићо1918 -1941. „ „
102.Радета Саве Миле1890 -1941. „ „
103. Радета Миле Нине1921 -1941. „ „
104. Рацо Томе Раде1885 -1941. „ „
105. Рацо Томе Миjо1881 -1941. „ „
106. Рацо Миjе Мићо1915 -1941. „ „
107. Рацо Стоjана Ђорђе1888 -1941 „ „
108. Рацо Ђорђа Спасоjа1921 -1941. „ „
109. Рацо Стоjана Јово1884 -1941. „ „
110. Рацо Стоjана Паво1886 -1941. „ „
111. Рацо Стоjана Митар1882 -1941. „ „
112. Рацо Јове Раде1919 -1941. „ „
113. Рацо Паве Воjин1914 -1941. „ „
114. Рацо Митра Драшко1913 -1941. „ „
115. Рацо ж. Митра Мара1880 -1942. „ „
116. Тришо Миле Петар1900 -1941. „ „
117. Арнаут ж. Марка Тодора1880 – 1942.Крузи
118. Лаганин Ристе Крсто1906 – 1941.Пролог
119. Радета ж. Бошка Богдана1923 – 1942.Крузи

ГУБЕР МАЛИ

1. Козомара Паве Митар1878 -1941.Страти-штеПролог
2. Козомара Митра Јово1906 -1941 „ „
3. Козомара Митра Божо1913 -1941. „ „
4. Покраjац Петра Томо1884 -1941. „ „
5. Покраjац Петра Раде1900 -1941. „ „
6. Шормаз Луке Нико1921 -1941. „ „

ГУБИН

1. Иветић Јове Петар1880 – 1941.СтратиштеПролог
2. Броћета Иле Божо1909 – 1941. „ „
3. Паjчин Илиjе Божо1916 – 1943.Бителићка греда

ЖАБЉАК 

1. Бобушић Лазе Илиjа1890 -1941.Страти-штеПролог
2. Бошњак Иле Паво1901 -1941. „ „
3. Митранић Стоjана Раде1910 – 1941. „ „
4. Митранић Марка Стоjан1882 -1941. „ „
5. Митранић Стоjана Стаменко1912  – 1941. „ „
6. Митранић Миjе Перо1909 -1941. „ „
7. Митранић Марка Миjо1865 -1941. „ „
8. Митранић Миjе Маркица1923 -1941. „ „
9. Митранић Миjе Паво1925 – 1941. „ „
10. Марић Тоше Бошко1906 -1941. „ „
11. Ловрен Илиjе Саво1912 -1941. „ „
12. Вулета Боже Ђорђе1871 -1941. „ „
13. Вулета Ђорђа Саво1916 -1941. „ „
14. Вулета Ђорђа Божо1918 -1941. „ „
15. Вулета Косте Вилим1920  1941. „ „
16. Вулета Косте Недељко1915 -1941. „ „
17. Вулета Марка Перо1890 -1941. „ „
18. Вулета Пере Никола1917 -1941. „ „
19. Вулета Пере Марко1915 – 1941. „ „
20.Вулета Ђорђа Стоjан1915 – 942убjен уЖабљаку
21. Митранић Станка1891 – 1942

ЗАСТИЊЕ

1. Бошковић Илиjе Божо1909 – 1941.СтратиштеПролог
2. Ждеро Симе Тодор1903 – 1941.
3. Ждеро ж. Тодора Ана1913 – 1941.УбиjенаУ Застињу
4. Ковљеновић Јове Ристо1893 – 1941. „
5. Марић Цвиjе Милан1889 – 1941.
6. Марић ж. Милана Анђа1893 – 1942.Крузи
7. Марић Милана Грозда1920 – 1942.
8. Марић Милана Недељко1928 – 1942.
9. Пажин Раде Петар1886 – 1942. „
10. Пажин Раде Марко1908 – 1941. „Пролог
11. Пажин Нике Пане1888 – 1941. „ „
12. Пажин Нике Крстан1890 – 1941. „ „
13. Пажин Лазе Марко1890 -1941. „ „
14. Пажин Пере Томо1908 – 1941. „Ливно
15. Пажин Лазе Јефто1871 – 1941. „Пролог
16. Росић Петра Тодор1877 – 1941. „ „
17. Црногорац Тоде Стоjан1893 – 1941.
18. Црногорац Лазе Јово1888 – 1941.
19. Црногорац Павла Петар1926 – 1941.

КОМОРАНИ

1. Ждеро Трифка Шпиро1905 -1941.СтратиштеПролог
2. Ждеро Шпире Живко1923 – 1941. „ „
3. Ждеро ж. Раде Мара1902 – 1941. „ „
4. Ждеро Раде Ружа1926 – 1941. „ „
5. Ждеро Раде Љубо1930 – 1941. „ „
6. Ждеро Раде Бошко1932 – 1941. „ „
7. Ждеро Раде Угљеша1936 – 1941. „ „
8. Ждеро Раде Веселин1939 – 1941. „ „
Наслаге костиjу жртава из Пролога

Наслаге костиjу жртава из Пролога

 ЛИВНО

1. Анђић ж. Николе Милка1870 – 1941.СтратиштеКопривница
2. Анђић Пере Драго1897 – 1041. „Пролог
3. Арнаут Ђуре Душан1914 – 1941. „ „
4. Арнаут Ђуре Бранко1918 – 1941. „ „
5. Бабић Симе Дане1890 – 1941.
6. Баjило Михаjла Јово1864 – 1941. „Копривница
7. Баjило ж Јове Риста1870 – 1941. „ „
8. Баjило Јове Угљеша1910 – 1941. „ „
9. Баjило Јове Стоjанка1921 – 1941. „ „
10. Баjило ж. Угљеше Добрица1915 – 1941. „ „
11. Баjило Угљеше Милун1937 – 1941. „ „
12. Баjило Угљеше Драган1939 – 1941. „ „
13. Барош Петра Обрад1896 – 1941. „ Пролог
14. Белензада Здравко1925 – 1941. „ „
15. Бесара Пантелиjе Јован1893 – 1941. „ „
16. Бесара Владе Влаjка1929 – 1941. „Копривница
17. Билбиjа Илиjе Бранко1921 – 1941. „ Пролог
18. Бокић Јове Ковиљка1912 – 1941Копривница
19. Бокић Јове Милан — Мишо1938 – 1941. „ „
20. Бокић Јове Драган1940 – 1941. „ „
21. Велимир Луке Михаjло1906 – -941
22. Видовић Игњатиjа Урош1898 – 1941. „Копривница
23. Вулета Нике Драго1908 – 1941. „Пролог
24. Вулета Ристе Стеван1881- 1941. „ „
25. Глигић ж. Нике Драгиња1878 – 1941. „Копривница
26. Глигић Нике Веселинка1907 – 1941. „ „
27. Глигић Нике Ранко1912 – 1941. „ „
28. Глигић Нике Милена1919 – 1941. „ „
29. Добриjевић Петра Јово1889 – 1941.Пролог
30. Добриjевић  Јове Саво1919 – 1941.
31. Добриjевић ж. Јове Ђука1893 – 1941.
32. Дувњак Гавро1889 – 1941. „ „
33. Дувњак Гавре Живко1924 – 1941. „ „
34. Ђуран Јове Димитриjе1869 – 1941. „ „
35. Ђуран Димитриjа Илиjа1897 – 1941. „ „
36. Ђуран Димитриjа Петар1913 – 1941. „ „
37. Ђуран Ристе Гоjко1903 – 1941. „ „
38. Ждеро Стоjан1871 – 1941. „
39. Ждеро Шпиро1889 – 1941. „ „
40. Загорац Симе Глиго1888 – 1941.
41. Загорац Симе Никола1883 – 1941.
42. Загорац Нике Воjин1906 – 1941. „ „
43. Зељковић Јове Милан1911 – 1941. „ „
44. Зубић  др Крсто1891 – 1941. „Занатовићи
45. Зубић ж. Крсте Обрениjа1901 – 1941. „Копривница
46. Ивица Тоде Никола1905 – 1941. „ „
47. Ивица ж. Николе Смиља1907 – 1941. „ „
48. Ивица Николе Крсто1930 – 1941. „ „
49. Ивица Николе Илиjа – Ицо1935 – 1941. „ „
50. Јовановић Саве Ранко1900 – 1941. „ „
51. Коњик Ђуре Љубомир1912 – 1941.Пролог
52. Коњик Ђуре Милан1899 – 1941. убиjен  у болници
53. Козомара Илиjе Славко1923 – 1941. „ Пролог
54. Краварушић Боже Илиjа1891 – 1941. „ „
55. Краварушић Боже Никола1888 – 1941. „Копривница
56. Краварушић Илиjе Томо1923 – 1941. „Пролог
57. Куjунџић Косте Милоjко1894 – 1941. „ Копривница
58. Куjунџић ж. Милоjка Даница1900 – 1941. „ „
59. Куjунџић Милоjка Драгица1920 – 1941. „ „
60. Куjунџић Милоjка Угљеша1921 – 1941. „Пролог
61. Куjунџић Милоjка Зоран1923 – 1941. „ „
62. Куjунџић Симе Миле – Миjан1913 – 1941. „ „
63. Лалић  Јове Тодор1875 – 1941. „ „
64. Лалић Тодора Раjко1906 – 1941. „Копривница
65. Лалић ж. Раjка Ангела1911 – 1941. „ „
66. Лалић Раjка Здравко1938 – 1941. „ „
67. Лалић Тодора Слободан1923 – 1941. „Пролог
68. Лалић Стевана Илиjа1888 – 1941. „ „
69. Ловрен Томе Данило1899 – 1941. „ „
70. Ловрен Данила Владимир1923 – 1941. „ „
71. Ловрен Илиjа1880 – 1941. „ „
72. Љубоjа Николе Симо1896 – 1941.
73. Љубоjа Симе Никола1894 – 1941.
74. Маљковић Саве Милан1903 – 1941.
75. Маљковић Саве Илиjа1905 – 1941. „ „
76. Маљковић Саве Ранко1909 – 1941. „ „
77. Маљковић Саве Славко1915 – 1941. заклану болници
78. Маргетић Јефте Симо1881 – 1941. „Копривница
79. Маргетић ж. Име Мара1889 – 1941. „ „
80. Маргетић Симе Ранко1909 – 1941. „Занесовић
81. Марић Ристе Милоjко1899 – 1941убиjену Ливну
82. Миличевић Никола1906 – 1941. „Пролог
83. Митранић Тоде Ђуро1892 -1941.
84. Митранић Ђорђа Владимир1923 – 1941
85. Митровић др Душан1900 – 1941. „Занатовићи
86. Митровић ж. Душана Ранка1906 – 1941. „Копривница
87. Митровић Душана Весна1930 – 1941. „ „
88. Митровић Душана Здравко1932 – 1941. „ „
89. Наерловић Марка Божо1885 – 1941. „ „
90. Наерловић ж. Боже Јованка1891 – 1941. „Копривница
91. Наерловић Боже Веселинка1912 – 1941. „ „
92. Наерловић Боже Мирjана1915 – 1941. „ „
93. Наерловић Луке Светозар1913 – 1941. „Пролог
94. Никић Павла Милан1896 – 1941.
95. Новаковић Бошка Драгомир1926 – 1941. „Копривница
96. Обрадовић Јове  Јулка1889 – 1941. „ „
97. Павловић Ристо1889 – 1941. „Пролог
98. Павловић Николе Живко1900 – 1941. „Копривница
99. Пароjчић Васе Јово1924 – 1941. „Пролог
100. Пеjић Михаjла Јованка1922 – 1941. „ „
101. Покраjац Луке Воjин1906 – 1941. „ „
102. Пуцарић Симе Стака1889 – 1941. „Копривница
103. Пуцарић Милан1923 – 1941. „Пролог
104. Радета Нике Шпиро1888 – 1941. „ „
105. Радета Боjана Томо1888 – 1941. „Копривница
106. Радета ж. Томе Тарса1895 – 1941. „ „
107. Радета Томе Богдана1923 – 1941. „ „
108. Радета Томе Софиjа – Соња1925 – 1941. „ „
109. Радета Боjана Раде1898 – 1941. „ „
110. Радета ж. Раде Веселинка1900 – 1941. „ „
111. Радета Раде Милош1926 -1941. „ „
112. Радета Раде Деjан1929 – 1941. „ „
113. Радета Раде Никола1932 -1941. „ „
114. Радић Илиjа1889 – 1941. „ Пролог
115. Радоjа Боже Алекса1913 – 1941.
116. Рашковић Ђуро1905 – 1941
117. Рудић Мара1908 – 1941Копривница
118. Секулић Јефто1851 – 1941. „ Пролог
119. Секулић Саво1886 -1941. „ „
120. Секулић Николе Миро1917 – 1941. „ „
121. Сердаревић Тодора Дане1900 – 1941. „ „
122. Сердаревић Тодора Љубо1904 -1941. „ „
123. Сердаревић Момчило1922 – 1941. „ „
124. Скакић Вуке Владо1892 – 1941.
125. Станишић Јосифа Коста1884 – 1941.
126. Станишић ж. Косте Даница1892 – 1941. „ „
127. Станишић Косте Савета1921 – 1941. „ „
128. Стевић Николе Мирко1902 – 1941. „Копривница
129. Стевић ж. Мирка Савка1906 – 1941. „ „
130. Стевић Мирка Драгица1926 – 1941. „ „
131. Стевић Мирка Деjан1928 – 1941. „ „
132. Стевић Мирка Даница1932 – 1941. „ „
133. Стевић Мирка Драгољуб1933 – 1941. „ „
134. Стричевић Саве Душан1922 -1941. „ Пролог
135. Томовић Анастасиjа Љубо1889 – 1941. „
136. Томовић Анастасиjа Урош1892 – 1941. „ „
137. Ћевап Никокле Милан1915 – 1941.
138. Ћевап  Шпире Никола1913 – 1941.
139. Ћурковић  Илиjе Јово1889 – 1941.
140. Ћурковић ж. Јове Јованка1893 – 1941убиjенау Јасеновцу
141. Ћурковић Јове Ђуро1917 – 1941.
142. Шормаз Саве Анђелко1884 – 1941Копривница
    

ЛИШТАНИ

1. Цвиjетић Лазе Анђа1890 – 1941.СтратиштеПролог
2. Цвиjетић Петра Нико1907 – 1941. „ „
3. Цвиjетић Луке Миле1890 – 1941. „ „
4. Цвиjетић Луке Илиjа1916 – 1941. „ „
5. Цвиjетић Луке Марко1923 – 1941. „ „
6. Цвиjетић Миле Ђорђе1907 – 1941. „ „
7. Цвиjетић Марка Јово1899 – 1941. „ „
8. Цвиjетић Марка Нико1902 – 1941. „ „
9. Цвиjетић Тодора Љубица1914 – 1941. „ „
10. Цвиjетић Тодора Божо1884 – 1941. „ „
11. Цвиjетић Боже Владислв1907 – 1941. „ „
12. Цвиjетић Боже Милан19.. – 1941. „ „
13. Цвиjетић Боже Саво1920 – 1941. „ „
14. Цвиjетић Боже Илиjа1922 – 1941. „ „
15. Цвиjетић Петра Тодор1890 – 1941. „Трновци
16. Цвиjетић Тодора Петар1923 – 1941. „ „
17. Цвиjетић Тодора Мариjа1919 – 1941. „ „
18. Цвиjетић Тодора Стана1925 – 1941. „ „
19. Цвиjетић Тодора Здравко1928 – 1941. „ „
20. Цвиjетић Миле Божица1900 – 1941. „ „
21. Цвиjетић Николе Воjислав1923 – 1941. „ „
22. Цвиjетић Николе Илиjа1925 – 1941 „ „
23. Цвиjетић Николе Босиљка1928 – 1941. „ „
24. Цвиjетић Николе Цветко1930 -1941. „ „
25. Цвиjетић Николе Даница1935 – 1941. „ „
26. Цвиjетић Нике Анђа1938 – 1941. „ „
27. Цвиjетић Нике Милан1940 – 1941. „ „
28. Цвиjетић Пере Боjа1919 – 1941. „ „
29. Цвиjетић Пере Љубица1916 – 1941. „ „
30. Цвиjетић Стевана Љуба1907 – 1941. „ „
31. Цвиjетић Ђорђа Петар1933 – 1941. „ „
32. Цвиjетић Ђорђа Цвиjета1936 – 1941. „ „
33. Цвиjетић р. Радета Јока1870 – 1941. „ „
34. Цвиjетић Илиjе Живко1938 – 1941. „ „
35. Цвиjетић р. Подрожић Сава1885 – 1941. „ „
36. Цвиjетић Петра Мариjа1935 – 1941. „ „
37. Цвиjетић Боже Божо1937 – 1941. „ „
38. Цвиjетић Боже Мариjа1935 – 1941. „ „
39. Цвиjетић Боже Љепосава1924 – 1941. „ „
40. Цвиjетић Боже Сава1934 – 1941. „Трњаци
41. Цвиjетић Јове Анђа1933 – 1941. „ „
42. Цвиjетић Јове Мирко1935 – 1941. „ „
43. Цвиjетић Нике Петар1926 – 1941. „ „
44. Цвиjетић р. Ерцег Тодора1872 – 1941. „ „
45. Цвиjетић Стевана Сава1912 – 1941. „ „
46. Цвиjетић Владе Мирко1925 – 1941. „ „
47. Цвиjетић р. Црногорац Љубица1923 – 1941. „ „
48. Цвиjетић Владе Милица1932 – 1941. „ „
49. Цвиjетић Владе Драгиња1935 – 1941. „ „
50. Цвиjетић Владе Јованка1937 – 1941. „ „
51. Цвиjетић ж. Илиjе Манда1914 – 1941. „ „
52. Цвиjетић Илиjе Милан1935 – 1941. „ „
53. Цвиjетић Илиjе Зорка1937 – 1941. „ „
54. Цвиjетић р. Радоjа Мариjа1897 – 1941. „ „
55. Цвиjетић Владе Госпава1930 – 1941. „ „
56. извjесни Јаков, звани „Јаловаш“19… – 1942.убиjену Лиштанима

ОЏАК

1. Арнаут Николе Стана1870 – 1941.СтратиштеТрновац
2. Арнаут Николе Илиjа1908 – 1941. „ „
3. Арнаут ж. Илиjе Анђа1911 – 1941. „ „
4. Арнаут Николе Мариjа1919 – 1941. „ „
5. Арнаут Илиjе Милош1928 – 1941. „ „
6. Арнаут Илиjе Љубица1931 – 1941. „ „
7. Арнаут Илиjе Софиjа1934 – 1941. „ „

ПОДГРЕДА 

1. Ђуран Симе Божо1894 – 1941.Стратиште Пролог
2. Јагодић Иле Бранко1914 – 1941. „
3. Јагодић Стоjана Божо1894 – 1941. „ „
4. Јагодић Миjе Никола1922 – 1942. убиоjену Гламочу
5. Јагодић Миjе Саво1902 – 1941. убиjену Ливну

ПОТОК 

1. Марић Илиjе Матиjа1… — 1941.СтратиштеПролог
2. Марић ж. Матиjе Стана1… — 1941. „Тушница
3. Марић Матиjе Анђелко1923 – 1941. „Пролог
4. Марић Матиjе Драгица1936 – 1941. „Тушница
5. Марић Матиjе Илинка1938 – 1941. „ „
6. Марић Матиjе Радоjка1941 – 1941. „ „
7. Рацо Томе Риста1881 – 1941. „ „
8. Рацо Пере Урош1914 – 1941. „Пролог
9. Рацо ж. Уроша Љубица1915 – 1941. „Тушница
10. Рацо Уроша Паво1935 – 1941. „ „
11. Рацо Уроша Владимир1938 – 1941. „ „
12. Рацо Уроша Ратко1940 – 1941. „ „
13. Рацо Марка Јово1908 – 1941. „Пролог
14. Рацо Јове Мирко1919 – 1941. „ „
15. Рацо Јове Спасоjе1922 – 1941. „ „
16. Рацо Јове Нико1925 – 1941. „ „
17. Рацо Марка Милош1904 – 1941. „ „
18. Рацо Милоша Богдан1932 – 1941. „Тушница
19. Рацо Милоша Јања1935 – 1941. „ „
20. Рацо ж. Луке Анђа1909 – 1941. „ „
21. Рацо Луке Саво1928 – 1941. „ „
22. Рацо Луке Раjко1035 – 1941. „ „
23. Рацо Луке Марко1936 – 1941. „ „
24. Рацо Луке Илиjа1939 – 1941. „ „
25. Рацо Луке Зорка1932 – 1941. „ „
26. Рацо Милоша Миjа1939 – 1941. „ „

ПОТОЧАНИ 

1. Јагодић Ђуре Цвиjо1901- 1941.Страти-штеПролог
2. Јагодић Ђуре Живко1918 – 1941. „ „
3. Јагодић Нике Михаjло1920 – 1941. „ „
4. Јагодић Пере Јово1920 – 1941. „ „
5. Јагодић Тоде Перо1879 – 1941. „ „
6. Јагодић Јефте Митар1891 – 1941. „ „
7. Јагодић Митра Јово1916 – 1941. „ „
8. Јагодић Јове Новица1919 – 1941. „ „
9. Јагодић Јове Душан1921 – 1941. „ „
10. Јагодић Томе Данило1900 – 1941. „ „
11. Јагодић Томе Милан1903 – 1941. „ „
12. Јагодић Пере Јаков1888 – 1941. „ „
13. Јагодић Васе Мирко1919 – 1941. „ „
14. Јагодић Томе Живко1915 – 1941. „ „
15. Јагодић Саве Нико1884 – 1941. „Борова Глава
16. Јагодић Нике Спасоjе1912 – 1941. „ „
17. Јагодић Саве Перо1891 – 1941. „Пролог
18. Јагодић Тривуна Јово1875 – 1941 „ „
19. Јагодић Јове Раде1906 – 1941. „ „
20. Милисав Ђорђа Милорад1919 – 1941. „Борова Глава
21. Милисав Ђорђа Душко1922 – 1941. „ „
22. Цвиjетић Пере Стоjан1916 – 1941. „Пролог

ПРИЛУКА 

1. Ерцег Томе Божо1881 – 1941.СтратиштеПролог
2. Ерцег Боже Лука1905 – 1941. „ „
3. Ерцег Томе Марко1914 – 1941. „ „
4. Ерцег Луке Илиjа1870 – 1941. „ „
5. Ерцег Илиjе Илиjа1894 – 1941. „ „
6. Ерцег Илиjе Раjко1923 – 1941. „ „
7. Ерцег Јове Лука1912 – 1941. „ „
8. Ерцег Јове Душан1920 – 1941. „ „
9. Ерцег Стоjана Стоjан1918 – 1941.
10. Љубоjа Мирка Симо1903 – 1941. „ „
11. Љубоjа Симе Илиjа1921 – 1941. „ „
12. Михаjло Илиjе Илиjа1921 – 1941. „ „
13. Михаjло Илиjе Душан1925 – 1941. „ „

ПРОВО

1. Маљковић Симе Јованка1902 – 1942.убиjенапод Сокоцем
2. Михаљица Нике Миjо1915 – 1943. убиjену логору
3. Мрвић Пере Јока1890 – 1944.убиjен у Прову
4. Покраjац Луке Стеван1894 -1942.убиjенна Бителићагреди

РАДАНОВЦИ

1. Бикић Миjе Илиjа1900 – 1941.СтратиштеЧелебић
2. Бикић Јове Јова1882 – 1941. „ „
3. Ђукић Лазе Никола1870 – 1941. „Љубунчић
4. Ненадић У. Даринка. . .- 1941. „Челебић
5. Ненадић У.. . . . – 1941. „ „
6. Вуjановић Шпире Неђо1913 – 1941. „ „
7. Ерцег Илиjе Пантелиjа1875 – 1941. „Винковци
8. Ерцег Пантелиjе Симо1906 – 1941. „ „
9. Ерцег Раде Миjо1894 – 1941. „ „
10. Ерцег Јанка Боjан1905 – 1941. „ „

РАПОВИНЕ

1. Арнаут Крстана Никола1893 – 1941.Страти-штеПролог
2. Арнаут Лазе Божо1910 – 1941. „ „
3. Арнаут Николе Радован Малиша1920 – 1941. „ „
4. Арнаут Лазе Перо1916 – 1941.убиjенна подручjуМркоњић Града

РУЈАНИ ГОРЊИ

1. Бошковић Раде Нико1864 – 1941.СтратиштеПролог
2. Бошковић Раде Миле1886 – 1941. „ „
3. Бошковић Миле Илиjа1899 – 1941. „ „
4. Бошковић Цвитка Анђа1870 – 1941. „ „
5. Бошковић Јове Мариjа1907 – 1941. „ „
6. Бошковић Јове Савка1912 – 1941. „jама Равни долац
7. Бошковић Толе Раде1928 – 1941. „ „
8. Бошковић Толе Миленко1930 – 1941. „ „
9. Бошковић Толе Лука1934 – 1941. „ „
10. Бошковић Луке Марта1870 – 1941. „ „
11. Бошковић Миле Љуба1920 – 1941. „ „
12. Буловић Петра Васо1888 – 1941. „Пролог
13. Буловић Петра Филип1890 – 1941. „ „
14. Буловић Филипа Илиjа1920 – 1941. „ „
15. Буловић Филипа Милка1923 – 1941. „jама Провалиjа -Горњи Руjани
16. Буловић Филипа Зорка1926 – 1941. „ „
17. Буловић Филипа Раде1930 – 1941. „ „
18. Буловић Филипа ж. Мара1892  -1941. „ „
19. Буловић Марка Бошко1927 – 1941 „jама Развала -Горњи Руjани
20. Буловић Марка Светко1936 — 1941 „ „
21. Буловић ж. Васе Стана1890 – 1941. „ „
22. Буловић Васе Ружа1922 – 1941. „Убиjена у Ливну
23. Буловић ж. Марка Ана1905 – 1941. „jама Развала -Горњи Руjани
24. Ћалић ж. Николе Анђа1905 – 1941. „ „
25. Ћалић Николе Деса1926 – 1941. „ „
26. Ћалић Нике Мара1930 – 1941. „ „
27. Ћалић Нике Боjа1934 – 1941. „ „
28. Ђуран Ђуре Божо1938 – 1941. „jама Провалиjа -Горњи Руjани
29. Ерцег Стевана Јово1873 – 1941. „Пролог
30. Ерцег Стевана Нико1876 – 1941. „ „
31. Ерцег Јове Божо1900 – 1941. „ „
32. Ерцег Јове Марко1906 – 1941. „ „
33. Ерцег Марка Мара1912 – 1941. „jама Развала -Горњи Руjани
34. Ерцег Марка Цвита1906 – 1941. „ „
35. Ерцег Марка Драгиња1910 – 1941. „ „
36. Ерцег Марка Анђа1934 – 1941. „ „
37. Ерцег Марка Боjа1937 – 1941. „ „
38. Ерцег Мрка Јово1939 – 1941. „ „
39. Ерцег Петра Илиjа1933 – 1941. „ „
40. Ерцег Петра Миле1936 – 1941. „ „
41. Ерцег Петра Раjко1938 – 1941. „ „
42. Ерцег Боже Лука1929 – 1941. „ „
43. Ерцег Боже Анђа1932 – 1941. „ „
44. Ерцег Боже Љубица1934 – 1941. „ „
45. Ерцег Боже Милица1937 – 1941. „ „
46. Ерцег Боже Мирко1939 – 1941. „ „
47. Ерцег Јове Боjа1890 – 1941. „ „
48. Ерцег Нике Мара1923 – 1941. „ „
49. Ерцег Нике Божо1926 – 1941. „ „
50. Ерцег Илиjе Стана1916 – 1941. „ „
51. Ерцег Боже Љуба1926 – 1941. „ „
52. Ерцег Боже Гвозда1929 – 1941. „ „
53. Ерцег Боже Славка1931 – 1941. „ „
54. Ерцег Боже Љепосава1936 – 1941. „ „
55. Ерцег Боже Мариjа1912 – 1941. „ „
56. Ерцег Нике Марко. . . . – 1941. „Убуjен у ДоњимРуjанима
57. Ерцег Боже Ружа1925 – 1941. „jама Развала -Дорњи Руjани
58. Ерцег Боже Боjа1927 – 1941. „ „
59. Кисо Јове Митар1890 – 1941. „Пролог
60. Кисо Јове Васо1899 – 1941. „ „
61. Кисо Јове Илиjа1906 – 1941. „ „
62. Кисо Митра Никола1920 – 1941. „ „
63. Кисо Митра Миле1925 – 1941. „ „
64. Кисо Николе Миле1908 – 1941. „ „
65. Кисо Лазе Миjо1896 – 1941. „ „
66. Кисо Миjе Саво1920 – 1941. „ „
67. Кисо Миjе Душан1922 – 1941. „ „
68. Кисо Ђуре Љубо1898 – 1941. „ „
69. Кисо Ђуре Раде1914 – 1941. „ „
70. Кисо Ђуре Марко1910 – 1941. „ „
71. Кисо Ђуре Божо1904 – 1941. „ „
72. Кисо Јове Мариjа1908 – 1941. „jама Провалиjа -Горњи Руjани
73. Кисо Васе Милица1930 – 1941. „ „
74. Кисо Васе Боjа1934 – 1941. „ „
75. Кисо Васе Раjко1937 – 1941. „ „
76. Кисо Васе Савка1940 – 1941. „ „
77. Кисо ж. Илиjе Љуба1909 – 1941. „jама Развала -Горњи Руjани
78. Кисо Илиjе Даница1928 – 1941 „ „
79. Кисо Илиjе Данило1931 – 1941. „ „
80. Кисо Илиjе Мира1935 – 1941. „ „
81. Кисо Илиjе Милица1939 – 1941. „ „
82. Кисо Илиjе Петар1939 -1941.
83. Кисо Јове Анђа1910 – 1941. „ „
84. Кисо Митра Милица1927 – 1941. „ „
85. Кисо Митра Перо1929 – 1941. „ „
86. Кисо Митра Јово1931 – 1941. „ „
87. Кисо Митра Лука1933 – 1941. „ „
88. Кисо Митра Мара1935 – 1941. „ „
89. Кисо Митра Ружа1938 – 1941. „ „
90. Кисо Петра Мара1887 – 1941. „jама Провалиjа -Горњи Руjани
91. Кисо Петра Аница1921 – 1941. „jама Развала -Горњи Руjани
92. Кисо Петра Боjа1925 – 1941. „ „
93. Кисо Петра Јока1930 – 1941. „ „
94. Кисо ж. Миjе Ружа1890 – 1941. „ „
95. Кисо Миjе Владо1926 – 1941. „ „
96. Кисо Миjе Томо1929 – 1941. „ „
97. Кисо Миjе Божо1931 – 1941. „ „
98. Кисо Миjе Ђуро1935 – 1941. „ „
99. Кисо Миjе Драгиња1939 – 1941. „ „
100. Кисо ж. Николе Боjа1880 – 1941. „ „
101. Кисо Миjе Стеваниjа1910 – 1941. „ „
102. Кисо Миле Мара1926 – 1941. „ „
103. Кисо Николе Марко1926 – 1941. „ „
104. Кисо ж. Боже Мара1904 – 1941. „ „
105. Кисо Боже Љубица1935 – 1941. „ „
106. Кисо Боже Милица1938 – 1941. „ „
107. Кисо Јове Петар1882 – 1941. убиjен у Д.Руjнима
108. Стоjанац Марка Петар1902 – 1941. „Пролог
109. Стоjанац Јове Божо1896 – 1941. „ „
110. Стоjанац Јове Лука1890 – 1941. „ „
111. Стоjанац Јове Миле1880 – 1941. „ „
112. Стоjанац Миле Миjо1921 – 1941. „ „
113. Стоjанац Јове Марко1866 – 1941. „ „
114. Стоjанац ж. Марка Анђа1870 – 1941. „ „
115. Стоjанац Марка Боjа1885 – 1941. „ „
116. Стоjанац Нике Јања1927 – 1941. „ „
117. Стоjанац Петра Никола1930 – 1941. „ „
118. Стоjанац Петра Сава1932 – 1941. „ „
119. Стоjанац Петра Саво1935 – 1941. „ „
120. Стоjанац Петра Даница1939 – 1941. „ „
121. Стоjанац Миле Мара1925 – 1941. „ „
122. Стоjанац Миле Стана1930 – 1941. „ „
123. Стоjанац Јове Нико1883 – 1941. убиjену Бачкоj Тополи
124. Стоjанац ж. Нике Боjа1890 – 1941. „jама Развала -Горњи Руjани
125. Стоjанац Нике Даница1919 – 1941. „ „
126. Стоjанац Нике Мара1921 – 1941. „ „
127. Стоjанац Нике Драгиња1924 – 1941. „ „
128. Стоjанац Нике Јања1907 – 1941. „ „
129. Стоjанац Нике Ружа1930 – 1941. „ „
130. Стоjанац Нике Ката1933 – 1941. „ „
131. Стоjанац Нике Алекса1936 – 1941. „ „
132. Стоjанац Вуjе Анђа1898 – 1941. „ „
133. Стоjанац Боже Јока1924 – 1941. „ „
134. Стоjанац Боже Ружа1927 – 1941. „ „
135. Стоjанац Боже Љепосава1930 – 1941. „ „
136. Стоjанац Боже Лука1933 – 1941. „ „
137. Стоjанац Боже Јово1936 – 1941. „ „
138. Стоjанац ж. Луке Нада1895 – 1941. „ „
139. Стоjанац Луке Олга1922 – 1941. „ „
140. Стоjанац Луке Анђа1924 – 1941. „ „
141. Стоjанац Луке Андриjа1927 – 1941. „ „
142. Стоjанац Луке Јово1930 – 1941. „ „
143. Стоjанац Илиjе Милица1923 – 1941. „ „
144. Стоjанац Илиjе Љубиша1920 -1941.Пролог
Миро Куртовић мjери дубину jаме Равни долац

Миро Куртовић мjери дубину jаме Равни долац

РУЈАНИ ДОЊИ

1. Бачковић Јове Никола1900 – 1941.СтратиштеПролог
2. Бачковић ж. Николе Љуба1907 – 1941. „jама Равни долац
3. Бачковић Николе Невенка1928 – 1941. „ „
4. Бачковић Николе Анђа1928 – 1941. „ „
5. Бачковић Николе Илиjа1930 – 1941.
6. Бачковић Николе Сава1940 – 1941.
7. Бачковић ж. Илиjе Анђа1870 – 1941. „ „
8. Бачковић Илиjе Симо1898 – 1941. „ Пролог
9. Бачковић ж. Сима Анђа1905 – 1941.jама Равни долац
10. Бачковић Симе Божо1922 – 1941. „ Пролог
11. Бачковић Симе Веселинка1928 – 1941. „ „
12. Бачковић Симе Млица1930 – 1941. „ „
13. Бачковић Симе Илинка1934 -1941.
14. Бачковић Симе Данило1936 -1941.
15. Бачовић Симе Лазо1938 -1941.
16. Бачковић Симе Љубица1940 -1941.
17. Бачковић Нине Саво1932 – 1941. „ „
18. Бачковић Нине Иле1935 – 1941. „ „
19. Бачковић ж. Николе Анђа1900 – 1941. „ „
20. Бачковић Марка Петар1928 – 1941. „ „
21. Бачковић Марка Мара1930 – 1941.  
22. Бачковић Раде Миле. . . . — 1941. „ „
23. Бачковић Цвитка Анђа. . . . — 1941. „ „
24. Бачковић Миле Илиjа. . . . — 1941. „ „
25. Бачковић Јове Лука1888 – 1941. „ Пролог
26. Бачковић ж. Луке Дева1896 – 1941. „jама Равни долац
27. Бачковић Луке Боjа. . . . — 1941. „ „
28. Бачковић Луке Богољуб. . . . — 1941. „ „
29. Бачковић Луке Јово. . . . — 1941. „ „
30. Бошковић Марка Божидар1917 – 1941. „Пролог
31. Бошковић Марка Тодор1921 – 1941. „ „
31. Бошковић Марка Вељко1923 – 1941. „ „
32. Бошковић ж. Марка Мариjа1910 – 1941. „jама Равни долац
33. Бошковић Марка Бранко1931 – 1941. „ „
34. Бошковић Марка Богољуб1934 – 1941. „ „
35. Бошковић Марка Славка1936 – 1941. „ „
36. Бошковић Марка Мирко1938 – 1941. „ „
37. Бошковић Боже Никола1892 – 1941. „Пролог
38. Бошковић Боже Илиjа1900 – 1941. „ „
39. Бошковић Боже Душан .1912 – 1941. „ „
40. Бошковић Николе Миле1917 – 1941. „ „
41. Бошковић Николе Душанка1928 – 1941. „jама Равни долац
42. Бошковић Душана Раjко1933 – 1941. „ „
43. Бошковић Душана Славко1935 – 1941. „ „
44. Бошковић ж. Душана Љуба1910 – 1941. „ „
45. Бошковић Илиjе Убавка1928 – 1941. „ „
46. Бошковић Илиjе Ристо1934 – 1941. „ „
47. Бошковић Илиjе Стана1937 – 1941. „ „
48. Бошковић Јове Живоjин1937 – 1941. „ „
49. Бошковић Јове Милена1939 – 1941. „ „
50. Бошковић ж. Јове Љуба1910 – 1941. „ „
51. Бошковић Симе Милан1907 – 1941. „Пролог
52. Вулић Ђуре Марко1894 – 1941. „
53. Вулић ж. Марка Мариjа1890 – 1941. „jама Равни долац
54. Вулић Марка Сава1922 – 1941. „ „
55. Вулић Марка Боjа1925 – 1941. „ „
56. Вулић Марка Љуба1928 – 1941. „ „
57. Вулић Марка Миле1930 – 1941. „ „
58. Вулић Марка Ђуро1933 – 1941. „ „
59. Глигић Јове Раjко1894 – 1941. „Пролог
60. Глигић ж. Раjка Мариjа1895 – 1941. „ „
61. Глигић Раjка Живко1932 – 1941. „ „
62. Глигић Моме Влаjко1930 – 1941. „ „
63. Ерцег Луке Јово1870 – 1941. „Пролог
64. Ерцег Луке Никола1887 – 1941. „Струпнић
65. Ерцег Јовин Надеждин1904 – 1941. „Пролог
66. Ерцег Јове Томо1921 – 1941. „ „
67. Ерцег Јове Ђорђе1933 – 1941. „jама Пропунта -Д. Руjани
68. Ерцег ж. Надеждина Љуба1902 – 1941. „ jама Равни долац
69. Ерцег Надеждина Радован1937 – 1941. „ „
70. Ерцег Надеждина Миле1939 – 1941. „ „
71. Ерцег ж. Николе Стана1902 – 1941 „ „
72. Ерцег Николе Милица1938 – 1941. „ „
73. Ерцег Николе Мара1940 – 1941. „ „
74. Ерцег ж. Цвиjе Анђа1902 – 1941. „ „
75. Ерцег Цвиjе Данило1931 – 1941. „jама Пропунта -Д. Руjани
76. Ерцег Цвиjе Влаjко1934 – 1941. „jама Равни долац
77. Ерцег Пере Илиjа1932 – 1941. „ „
78. Ерцег ж. Боже Анђа1893 – 1941. „ „
79. Ерцег Боже Живко1925 – 1941. „jама ЈаворакДоњи Руjани
80. Ерцег Боже Сава1926 – 1941. „ jама Равни долац
81. Ерцег Боже Цвита1928 – 1941. „ „
82. Ерцег Боже Љубица1936 – 1941. „ „
83. Ерцег Боже Никола1937 – 1941. „ „
84. Загорац Т. Никола1897 – 1941Пролог
85. Загорац ж. Николе Стана1900 -1941.jама Равни долац
86. Загорац Николе Неђо1918 -1941.Пролог
87. Загорац Николе Ружа1921 – 1941.jама Равни Долац
88. Загорац Николе Зора1924 – 1941.
89. Загорац Николе Драгица1927 – 1941.
90. Загорац Николе Бранко1930 – 1941.
91. Козомара Саве Симо1887 – 1941. „Пролог
92. Козомара ж. Симе Анђа1889 – 1941. „ jамаРавни долац
93. Козомара Симе Илиjа1911 – 1941. „Пролог
94. Козомара Симе Миле1922 – 1941. „ jама Равни долац
95. Козомара Симе Миленко1926 – 1941. „ „
96. Козомара Симе Јово1927 – 1941. „ „
97. Козомара Симе Милош1931 – 1941. „ „
98. Козомара Симе Милица1934 – 1941. „ „
99. Козомара Илиjе Угљеша1938 – 1941. „ „
99. Козомара Илиjе Станко1926 – 1941. „Пролог
100. Лалић Марка Божо1902 – 1941. „ „
101. Лалић Боже Никола1923 – 1941. „ „
102. Лалић Боже Сава1928 – 1941. „jама Равни долац
103. Лалић Боже Зорка1932 – 1941. „ „
104. Лалић ж. Боже Јока1905 – 1941. „ „
105. Лалић Илиjе Пилип1917 – 1941. „Пролог
106. Лалић Илиjе Душан1930 – 1941. „jама Равни долац
107. Лалић Илиjе Миле1928 – 1941. „ „
108. Лалић   Милица1900 – 1941. „ „
109. Лалић ж. Пилипа Мара1917 – 1941. „ „
110. Лалић Јове Божо1900 – 1941. „Пролог
111. Лалић Боже Јово1928 – 1941. „ jама Равни долац
112. Лалић Боже Душан1930 – 1941. „ „
113. Лалић Боже Коса1925 – 1941. „ „
114. Лалић Боже Боjа1933 – 1941. „ „
115. Лалић Илиjе Драгиња1914 – 1941. „ „
116. Лалић Јове Раде1911 – 1941. „Пролог
117. Лалић Симе Анђа1910 – 1941. „jама Равни долац
118. Лалић Јове Милан1914 – 1941. „Пролог
119. Лалић Илиjе Паво1890 – 1941. „ „
120. Лалић Павла Мирко1912 – 1941. „ „
121. Лалић Павла Душан1920 – 1941. „ „
122. Лалић Павла Миле1923 – 1941. „jама Равни долац
123. Лалић Павла Јово1926 – 1941. „ „
124. Лалић Павла Стана1928 – 1941. „ „
125. Лалић Павла Угљеша1930 – 1941. „ „
126. Лалић р. Марчета Мара1895 – 1941. „ „
127. Лалић Мирка Сава1915 – 1941. „ „
128. Лалић Илиjе Цвиjо1900 – 1941. „Пролог
129. Лалић р. Буловић Милица1908- 1941. „jама Равни долац
130. Лалић Цвиjе Мара1933 – 1941. „ „
131. Лалић Цвиjе Љуба1937 – 1941. „ „
132. Лалић Цвиjе Даница1939 – 1941. „ „
133. Лалић Јове Милица1890 – 1941. „ „
134. Лалић Николе Илиjа1890 – 1941. „Пролог
135. Симе Мирко1914 – 1941. „ „
136. Лалић Илиjе Шпиро1917 – 1941. убиjену Д. Руjанима
137. Лалић Николе Драгутин1912 – 1941. „jама Равни долац
138. Лалић Николе Стана1925 – 1941. „ „
139. Лалић р. Карлић Анђа1895 – 1941. „ „
140. Лалић Пере Тодор1927 – 1941. „Пролог
141. Лалић Пере Божо1929 – 1941. „ „
142. Лалић Тодора Божо1900 – 1941. „jама Равни долац
143. Лалић ж. Боже Милица1903 – 1941. „ „
144. Лалић Боже Боjа1930 – 1941. „ „
145. Лалић Боже Данило1940 – 1941. „ „
146. Лалић Јове Митар1885 – 1941. „Пролог
147. Лалић Митра Никола1921 – 1941. „ „
148. Лалић Боже Стеван1910 – 1941. „ „
149. Лалић Митра Јека1929 – 1941. „jама Равни долац
150. Лалић Пере Мара1911 – 1941. „ „
151. Лалић Стева Даница1929 – 1941. „ „
152. Лалић Стеве Божо1931 – 1941. „ „
153. Лалић Станка Лука1895 – 1941. „ „
154. Лалић Луке Воjко1916 – 1941. „ „
155. Лалић Луке Живко1926 – 1941. „jама Равни долац
156. Лалић Луке Драго1932 – 1941. „ „
157. Лалић Луке Ђорђе1922 – 1941. „ „
158. Лалић Луке Зорка1924 – 1941. „ „
159. Лалић Раде Драгиња1918 – 1941. „ „
160. Лалић Воjке Крстина1940 – 1941. „ „
161. Лалић ж. Луке Јања1895 – 1941. „ „
162. Лалић Станка Михаjло1898 – 1941. „Пролог
163. Лалић Јове Боjа1900 – 1941. „jама Равни долац
164. Лалић ж. Томе Стеваниjа1910 – 1941. „ „
165. Лалић Томе Илиjа1933 – 1941. „ „
166. Лалић Тодора Перо1885 – 1941. „Пролог
167. Лалић Стевана Свjетлана1938 – 1941. „jама Равни долац
168. Лалић Луке Ружа1921 – 1941. „ „
169. Лалић Николе Љуба1938 – 1941. „ „
170. Лалић Стевана Марко1898 – 1941. „Пролог
171. Лалић Нике Љуба1900 – 1941. „jама Равни долац
172. Лалић Марка Љубо1929 – 1941. „ „
173. Лалић Марка Јања1932 – 1941. „ „
174. Лалић Јове Никола1860 – 1941. „Пролог
175. Лалић Николе Тодор1902 – 1941. „ „
176. Лалић Николе Божо1905 – 1941. „ „
177. Лалић Раде Јока1905 – 1941. „jама Равни долац
178. Лалић Тодора Марко1923 – 1941. „ „
179. Лалић Тодора Славко1929 – 1941. „ „
180. Лалић Тодора Милан1925 – 1941. „ „
181. Лалић Тодора Савка1927 – 1941. „ „
182. Лалић Боже Миле1929 – 1941. „ „
183. Лалић Боже Раjко1932 – 1941. „ „
184. Лалић Боже Радоjка1935 – 1941. „ „
185. Лалић Боже Влаjко1938 – 1941. „ „
186. Лалић Миjе Љуба1917 – 1941. „ „
187. Лалић Илиjе Здравко1938 – 1941. „ „
188. Лалић Васе Драгиња1916 – 1941. „ „
189. Лалић Павла Ђорђе1931 – 1941. „ „
190. Лалић Пере Милан1930 – 1941. „ „
191. Лалић Марка Миле1925 – 1941. „ „
192. Лалић Илиjе Стеван1934 – 1941. „ „
193. Лалић Илиjе Никола1937 – 1941. „jама Пропунта
194. Лалић Шпире Милица1915 – 1941. „jама Равни долац
195. Лалић Шпире Ружа1935 – 1941. „ „
196. Лалић Раде Божица1910 – 1941. „ „
197. Лалић Раде Илиjа1933 – 1941. „ „
198. Лалић Раде Раjко1937 – 1941. „ „
199. Лалић Миле Смиљана1935 – 1941. „ „
200. Лалић ж. Миле Ружа1906 – 1941. „ „
201. Лалић Пере Милица1878 – 1941. „ „
202. Лалић Миле Стана1930 – 1941. „ „
203. Лалић Стевана Илиjа1888 – 1941. „Пролог
204. Лалић р. Кашић Боjа1896 – 1941. „jама Равни долац
205. Лалић Митра Перо19 . . – 1941. „
206. Лалић Митра Божо19.. – 1941. „ „
207. Лалић Митра Миле1927 -1943.убиjенизнад Прова
208. Лалић Пере Миле1911 – 1943.
209. Лалић Нике Илиjа1913 – 1943.
210. Стоjић Луке Марко1880 – 1941. „ „
211. Стоjић ж. Луке Милица1880 – 1941. „jама Равни долац
212. Стоjић Луке Илиjа1902 – 1941. „Пролог
213. Стоjић Луке Мирко. . . . — 1941. „jама Равни долац
214. Стоjић Марка Лука1921 – 1941. „Пролог
215. Стоjић ж. Илиjе Мариjа1905 – 1941. „jама Равни долац
216. Стоjић Илиjе Боjа1933 – 1941. „ „

САЈКОВИЋ

1. Загорац Миле Раде1905 – 1941.jама Сухача
2. Иветић Илиjе Саво1918 – 1941.убиjен у Госпићу
3. Јањић Илиjа. . . . — 1941. jама Сухача
3. Јањић Воjин. . . . — 1941. „ „
4. Паjчин Илиjе Васо1916 – 1941. „ „
5. Росић Васе Славко1913 – 1941. „ „
6. Росић Јове Симо1925 – 1941. „ „
7. Росић Томе Васо1920 – 1941. „ „
8. Росић Јове Симо1925 -1941.
9. Ћатић Илиjе Ристо. Свештеник1894 – 1941.
10. Шормаз Јове Илиjа1910 – 1941. „ „
Откопавање костиjу на губилишту Пролог

Откопавање костиjу на губилишту Пролог

СМРЧАНИ

1. Ждеро Петра Илиjа1872 – 1941.СтратиштеТушница
2. Ждеро Илиjе Ђорђе1907 – 1941. „Пролог
3. Ждеро Илиjе Томо1909 – 1941. „ „
4. Ждеро Илиjе Марко1917 – 1941. „ „
5. Ждеро Ђорђа Крстан1937 – 1941. „Тушница jама
6. Ждеро Ђорђа Милоjко1935 – 1941. „ „
7. Ждеро ж. Ђорђа Нада1908 – 1941. „ „
8. Ждеро Томе Радомир1939 – 1941. „ „
9. Ждеро ж. Томе Милица1912 – 1941. „ „
10. Ждеро Марка Ружа1938 – 1941. „ „
11. Ждеро Марка Александар1936 – 1941. „ „
12. Ждеро Петра Нико1878 – 1941. „ „
13. Ждеро ж. Марка Ћуба1918 – 1941. „ „
14. Ждеро Нике Саво1904 – 1941. „Пролог
15. Ждеро Нике Мирко1914 – 1941. „ „
16. Ждеро Нике Мара1928 – 1941. „Тушница
17. Ждеро ж. Нике Цвита1890 – 1941. „ „
18. Ждеро Саве Милан1835 – 1941. „ „
19. Ждеро Саве Мила1941 – 1941. „ „
20. Ждеро ж. Саве Драгиња1905 – 1941. „ „
21. Ждеро Мирка Момчило1938 – 1941. „ „
22. Ждеро ж. Мирка Госпава1915 – 1941. „ „
23. Ждеро ж. Симе Анђа1871 – 1941. „ „
24. Ждеро Миjе Перо1918 – 1941. „Пролог
Повађене кости са губилишта Пролог код Ливна

Повађене кости са губилишта Пролог код Ливна

СУХАЧА

1. Арнаут Нике Крсто1884 – 1941.Страти-штеПролог
2. Арнаут Крсте Васо1907 – 1941. „ „

ЧАПРАЗЛИЈЕ

1. Бошковић Петра Тодор1888 – 1941.Стратиште jама Самоград
2. Бошковић Марка Мирко1920 – 1941. „ „
3. Бошковић Тодора Воjко1913 – 1941. „ „
4. Бошковић Симе Милан1908 – 1941. „ „
5. Бошковић Илиjе Душан1913 – 1941. „ „
6. Бошковић Николе Петар1891 – 1941. „ „
7. Бошковић Пере Урош1912 – 1941. „ „
8. Бошковић Симе Симо1900 – 1941. „ „
9. Бошковић Марк Душан1914 – 1941. „ „
10. Бошковић Симе Божо1920 – 1941. „ „
11. Ђуран ж. Душана Милица1920 – 1941. „ „
12. Ђуран Миjе Мирко1923 – 1941. „ „
13. Ђуран Луке Саво1895 – 1941. „ „
14. Ђуран Луке Митар1898 – 1941. „ „
15. Ђуран Марка Томо1900 – 1941. „ „
16. Гарић Тодора Петар1913 – 1941. „ „
17. Маљковић Саве Перо1870 – 1941. „ „
18. Маљковић Раде Мара1920 – 1941. „ „
19. Михаљица Саве Владо1894 – 1941. „ „
20. Михаљица Симе Илиjа1885 – 1941. „ „
21. Михаљица Луке Митар1900 – 1941. „ „
22. Михаљица Нике Милан1892 – 1941. „ „
23. Марчета Николе Цвита1895 – 1941. „ „
24. Стоjић Ђуре Марко1878 – 1941. „ „
25. Стоjић Марка Бранко1911 – 1941. „ „
26. Стоjић Марка Нико1924 – 1941. „ „
27. Стоjић Тодора Петар1902 – 1941. „ „
28. Стоjић Ђуре Владо1910 – 1941. „ „
Остаци школе у Челебићу

Остаци школе у Челебићу

ЧЕЛЕБИЋ 

1. Бесара Јове Љубо1890 -1941.Стратиштеjама Бикуша
2. Бесара ж. Љубе Љубица1896 – 1941. „школа Челебић
3. Бесара Љубе Савета1924 – 1941. „ „
4. Бесара Љубе Бошко1927 – 1941. „ „
5. Бесара Љубе Душко1931 – 1941. „ „
6. Бесара Љубе Братислав1928 – 1941. „ „
7. Бесара Љубе Благоjка1938 – 1941. „ „
8. Вуjановић Вуjе Саво1895 – 1941. „jама Бикуша
9. Вуjановић ж. Саве Дева1895 – 1941. „школа Челебић
10. Вуjановић Саве Анђа1933 – 1941. „ „
11. Вуjановић ж. Раде Савка1904 – 1941. „ „
12. Вуjановић Раде Мара1928 – 1941. „ „
13. Вуjановић Раде Боjа1935 – 1941. „ „
14. Вуjановић ж. Милана Јока1919 – 1941. „ „
15. Вуjановић Милана Милка1940 – 1941. „ „
16. Вуjановић Пере Лука1898 – 1941. „jама Бикуша
17. Вуjановић ж. Луке Боjа1900 – 1941. „шола Челебић
18. Вуjановић Луке Ружа1928 – 1941. „ „
19. Вуjановић Луке Дана1929 – 1941. „ „
20. Вуjановић Луке Љуба1930 – 1941. „ „
21. Вуjановић Луке Душан1940 – 1941. „ „
22. Вуjановић Пере Анђа1920 – 1941. „ „
23. Вуjановић Луке Васо1885 – 1941. „jама Бикуша
24. Вуjановић ж. Васе Стеваниjа1887 – 1941. „Школа Челебић
25. Вуjановић ж. Јове Боjа1905 – 1941. „ „
26. Вуjановић Јове Мара1923 – 1941. „ „
27. Вуjановић Јове Раде1929 – 1941. „ „
28. Вуjановић Јове Бранко1937 – 1941. „ „
29. Вуjановић Јове Коса1938 – 1941. „ „
30. Вуjановић ж. Гаjе Крстина1914 – 1941. „ „
31. Вуjановић Гаjе Милоjко1931 – 1941. „ „
32. Вуjановић Гаjе Здравко1933 – 1941. „ „
33. Вуjановић Гаке Веса1935 – 1941 „ „
34. Вуjановић Гаjе Боjа1939 – 1941. „ „
35. Вуjановић ж. Марка Милица1900 – 1941. „ „
36. Вуjановић Марка Боjа1917 – 1941. „ „
37. Вуjановић Марка Босиљка1921 – 1941. „ „
38. Вуjановић Марка Јелка1923 – 1941. „ „
39. Вуjановић Марка Милка1925 – 1941. „ „
40. Вуjановић Марка Анђа1927 – 1941. „ „
41. Вуjановић Душана Стоjа1920 – 1941. „ „
42. Вуjановић Душана Миле1941 – 1941. „ „
43. Вуjановић Саве Ђурађ1905 – 1941. „jама Бикуша
44. Вуjановић ж. Ђурђа Анђа1907 – 1941. „школа Челебић
45. Вуjановић Ђурђа Милица1936 – 1941. „ „
46. Вуjановић Ђурђа Даница1938 – 1941. „ „
47. Вуjановић Ђурђа Драгиња1939 – 1941. „ „
48. Вуjановић Петра Стоjа1907 – 1941. „ „
49. Вуjановић Петра Госпава1930 – 1941. „ „
50. Вуjановић Петра Јока1932 – 1941. „ „
51. Вуjановић Петра Саво1933 – 1941. „ „
52. Вуjановић Петра Ружа1935 – 1941. „ „
53. Вуjановић Петра Сава1937 – 1941. „ „
54. Вуjановић Петра Чеда1940 – 1941. „ „
55. Вуjановић ж. Ставана Јања1895 – 1941. „ „
56. Вуjановић Марка Мара1924 – 1941. „ „
57. Вуjановић Марка Марко1926 – 1941. „ „
58. Вуjановић Марка Љуба1928 – 1941. „ „
59. Вуjановић Марка Бранко1932 – 1941.. „ „
60. Вуjановић Марка Невенка1932 – 1941. „ „
61. Вуjановић Марка Милан1936 – 1941. „ „
62. Вуjановић Пере Миjо1890 – 1941. „jама Бикуша
63. Вуjановић ж. Миле Милица1900 – 1941. „школа Челебић
64. Вуjановић Миjе Зора1921 – 1941. „ „
65. Вуjановић Миjе Владо1927 – 1941. „ „
66. Вуjановић Миjе Милка1934 – 1941. „ „
67. Вуjановић Миjе Драго1939 – 1941. „ „
68. Вуjановић ж. Гаjе Мара1911 – 1941. „ „
69. Вуjановић Гаjе Никола1933 – 1941. „ „
70. Вуjановић Гаjе Драгиња1935 – 1941. „ „
71. Вуjановић Гаjе Љепосава1937 – 1941. „ „
72. Вуjановић Гаjе Миjо1941 – 1941. „ „
73. Вуjановић Нике Јока1912 – 1941. „ „
74. Вуjановић ж. Мулана Тодора1920 – 1941. „ „
75. Вуjановић Станка Симо1870 – 1941. „jама Бикуша
76. Вуjановић Симе Јово1890 – 1941. „ „
77. Вуjановић ж. Јове Мара1895 – 1941. „школа Челебић
78. Вуjановић Јове Милка1919 – 1941. „ „
79. Вуjановић Јове Стана1926 – 1941. „ „
80. Вуjановић Јове Перо1934 – 1941. „ „
81. Вуjановић Јове Мара1937 – 1941. „ „
82. Вуjановић ж. Марка Дева1885 – 1941. „ „
83. Вуjановић ж. Симе Илинка1895 – 1941. „ „
84. Вуjановић Симе Сава1927 – 1941. „ „
85. Вуjановић Симе Марко1928 – 1941. „ „
86. Вуjановић Симе Божо1930 – 1941. „ „
87. Вуjановић ж. Иле Ђука1910 – 1941. „ „
88. Вуjановић Иле Владо1930 – 1941. „ „
89. Вуjановић Иле Стана1933 – 1941. „ „
90. Вуjановић Пере Нико1865 – 1941. „ „
91. Вуjановић Нике Стана1902 – 1941. „ „
92. Вуjановић Нике Драго1936 – 1941. „ „
93. Вуjановић Нике Деса1938 – 1941. „ „
94. Вуjановић ж. Шпире Мариjа1885 – 1941. „ „
95. Вуjановић Шпире Илиjа1915 – 1941. „jама Бикуша
96. Вуjановић Симе Мара1910 – 1941. „школа Челебић
97. Вуjановић Симе Шпиро1930 – 1941. „ „
98. Вуjановић Симе Сава1932 – 1941. „ „
99. Вуjановић Симе Милица1934 – 1941. „ „
100. Вуjановић Симе Воjка1936 – 1941. „ „
101. Вуjановић Симе Радоjка1938 – 1941. „ „
102. Вуjановић ж. Раjка Анђа1913 – 1941. „ „
103. Вуjановић Раjка Славка1938 – 1941. „ „
104. Ерцег Симе Боjан1885 – 1941. „ „
105. Ерцег ж. Боjана Љуба1895 – 1941. „ „
106. Ерцег Боjана Мара1923 – 1941. „jама Луснић
107. Ерцег Боjана Никола1933 – 1941. „школа Челебић
108. Ерцег Боjана Раде1935 – 1941. „ „
109. Ерцег ж. Пере Олга1910 – 1941. „ „
110. Ерцег Пере Владимир1929 – 1941. „ „
111. Ерцег Пере Радоjка1935 – 1941. „ „
112. Ерцег Пере Миле19.. – 1941. „ „
113. Ерцег Пере диjете19.. – 1941. „ „
114. Ерцег ж. Илиjе Мариjа1910 – 1941. „ „
115. Ерцег Илиjе Даница1934 – 1941. „ „
116. Ерцег Илиjе Драгица1936 – 1941. „ „
117. Ерцег Илиjе Бранко1939 – 1941. „ „
118. Ерцег Симе Боjа1910 – 1941. „ „
119. Ерцег Јове Љепосава1933 – 1941. „ „
120. Ерцег Луке Стана1920 – 1941. „ „
121. Ерцег Марка Аница1923 – 1941. „ „
122. Ерцег Марка Миле1931 – 1941. „ „
123. Ерцег Симе Лазо1880 – 1941. „jама Бикуша
124. Ерцег Лазе Симо1900 – 1941 „школа Челебић
125. Ерцег ж. Симе Боjа1900 – 1941. „ „
126. Ерцег Симе Владо1929 – 1941. „ „
127. Ерцег Лазе Нико1904 – 1941. „jама Бикуша
128. Ерцег ж. Нике Мара1904 – 1941. „школа Челебић
129. Ерцег Нике Ружа1922 – 1941. „ „
130. Ерцег Нике Стана1924 – 1941. „ „
131. Ерцег Нике Јока1926 – 1941. „ „
132. Ерцег Р. Јово19.. – 1941. „jама Бикуша
133. Ерцег И. Марко19.. — 1941. „ „
134. Ерцег Миjо1895 – 1941. „ „
135. Ерцег Јове Никола1895 – 1941. „школа Челебић
136. Ерцег ж. Николе Мариjа1895 – 1941. „ „
137. Ерцег Николе Ружа1923 – 1941. „ „
138. Ерцег Николе Боjа1929 – 1941. „ „
139. Ерцег ж. Миjе Љуба1895 – 1941. „ „
140. Ерцег М. Раде19.. — 1941. „ „
141. Ерцег М. Никола19.. — 1941. „ „
142. Ерцег ж. Луке Милица1914 – 1941. „ „
143. Ерцег ж. Луке Анђа1… — 1941. „ „
144. Ерцег Луке Боjа19.. — 1941. „ „
145. Ерцег Јове Марко1926 – 1941. „ „
146. Ерцег Р. Милица19.. — 1941. „ „
147. Ерцег Р. Илиjа1922 – 1941. „ „
148. Ерцег Р. Госпава1925 – 1941. „ „
149. Ерцег Р. Никола1933 – 1941. „ „
150. Ерцег Р. Гроздана1935 – 1941. „ „
151. Ерцег М. Милица1913 – 1941. „ „
152. Ерцег М. Анђа1925 – 1941. „ „
153. Ерцег М. Божо1928 – 1941. „ „
154. Ерцег М. Мирко1931 – 1941. „ „
155. Ерцег М. Даница1940 – 1941. „ „
156. Ерцег Н. Стана1914 – 1941. „ „
157. Ерцег Н. Милоjко1938 – 1941. „ „
158. Ерцег Ш. Раде18.. — 1941. „ „
159. Ерцег П. Перо18.. — 1941. „ „
160. Ерцег В. Јока1… — 1941. „ „
161 Ерцег Марка Боjа1921 -1941.
162. Ерцег Илиjе Неђо1938 – 1941.
163. Ерцег Илиjе Босиљка1940 – 1941.
164. Краварушић Боже Перо1890 – 1941. „jама Бикуша
165. Козомара Мирка Шпиро1885 – 1941. „школа Челебић
166. Козомара ж. Шпире Милица1890 – 1941. „ „
167. Козомара Шпире Владо1937 – 1941. „ „
168. Козомара Шпире Радоjка1936 – 1941. „ „
169. Козомара Миjе Никола1903 – 1941. „ „
170. Козомара Николе Љубо1928 – 1941. „ „
171. Козомара Николе Миjо1930 – 1941. „ „
172. Козомара Николе Стана1931 . – 1941. „ „
173. Козомара Николе Раде1938 – 1941. „ „
174. Козомара Илиjе Михаjло1912 – 1941. „ „
175. Козомара ж. Раде Сава1907 – 1941. „ „
176. Козомара Раде Нико1933 – 1941. „ „
177. Козомара Раде Симо1935 – 1941. „ „
178. Козомара Раде Марко1938 – 1941. „ „
179. Козомара Раде Владо1939 – 1941. „ „
180. Козомара ж. Пере Цвита1890 – 1941. „ „
181. Козомара Пере Никола1910 – 1941. „ „
182. Козомара ж. Николе Коса1912 – 1941. „ „
183. Козомара Николе Ђорђе1935 – 1941. „ „
184. Козомара Николе Љуба1938 – 1941. „ „
185. Козомара Николе Ружа1939 – 1941. „ „
186. Козомара ж. Јове Јела1881 – 1941. „ „
187. Козомара Јове Јока1925 – 1941. „ „
188. Козомара Јове Мара1929 – 1941. „ „
189. Козомара Илиjе Раде1900 – 1941. „ „
190. Козомара ж. Раде Даринка1907 – 1941. „ „
191. Козомара Раде Милан1928 – 1941. „ „
192. Козомара Раде Сава1929 – 1941. „ „
193. Козомара Раде Милка1931 – 1941. „ „
194. Козомара Раде Зорка1939 – 1941. „ „
195. Козомара Раде Марко1936 – 1941. „ „
196. Милутин ж. Пере Дева1904 – 1941. „ „
197. Милутин Пере Раjко1930 – 1941. „ „
198. Милутин Пере Божо1932 – 1941. „ „
199. Милутин Пере Гвозда1934 – 1941. „ „
200. Милутин ж. Обрада Милица1919 – 1941. „ „
201. Милутин Обрада Ангелина1937 – 1941. „ „
202. Милутин Обрада Јово1940 – 1941. „ „
203. Милутин Луке Вуjо1885 – 1941. „ „
204. Милутин ж. Вуjе Јања1890 – 1941. „ „
205. Милутин Вуjе Мирко1910 – 1941. „ „
206. Милутин ж. Мирка Славка1916 – 1941. „ „
207. Милутин Вуjе Љуба1923 – 1941. „ „
208. Милутин Вуjе Ружа1925 – 1941. „ „
209. Милутин Мирка Здравко1937 – 1941. „ „
210. Милутин Мирка Драгица1940 – 1941. „ „
211. Милутин Мирка Божо1938 – 1941. „ „
212. Милутин Иле Лука1911 – 1941. „ „
213. Милутин Луке Мира1935 – 1941. „ „
214. Милутин Луке Иле1940 – 1941. „ „
215. Милутин Луке Божо1938 – 1941. „ „
216. Милутин Луке Анђа1939 – 1941. „ „
217. Милутин ж. Николе Милка1906 – 1941. „jама Бикуша
218. Милутин Николе Зорка1926 – 1941. „ „
219. Милутин Николе Божо1938 – 1941. „школа Челебић
220. Милутин Николе Здравко1939 – 1941. „ „
221. Милутин Иле Савка1919 – 1941. „ „
222. Милутин Станка Миjо1904 – 1941. „ „
223. Милутин ж. Миjе Госпава1908 – 1941. „ „
224. Милутин ж. Марка Анђа1895 – 1941. „ „
225. Милутин Марка Станко1925 – 1941. „ „
226. Милутин Марка Никола1927 – 1941. „ „
227. Милутин Марка Стеван1931 – 1941. „ „
228. Милутин Марка Ружица1930 – 1941. „ „
229. Милутин Марка Госпава1934 – 1941. „ „
230. Милутин Марка Божица1935 – 1941. „ „
231. Петровић Ђуре Перо1875 – 1941. „ „
232. Петровић ж. Пере Боjана1883 – 1941. „школа Челебић
233. Петровић Пере Божо1907 – 1941. „ „
234. Петровић Пере Урош1910 – 1941. „jама Бикуша
235.Петровић Пере Јања1919 – 1941. „школа Челебић
236. Петровић Пере Драгиња1923 – 1941. „ „
237. Петровић ж. Уроша Мариjа1914 – 1941. „ „
238. Петровић Боже Миле19.. – 1941. „ „
239. Радић Јове Симо1900 – 1941. „jама Бикуша
240. Радић Симе Стана1927 – 1941. „школа Челебић
241. Радић Симе Јово1934 – 1941. „ „
242. Радић Симе Анђа1930 – 1941. „ „
243. Радић Симе Милица1933 – 1941. „ „
244. Радић Јове Марко1904 – 1941. „jама Бикуша
245. Радић ж. Марка Милица1904 – 1941. „школа Челебић
246. Радић Марка Невенка1935 – 1941. „ „
247. Радић Марка Марко1938 – 1941. „ „
248. Радић Марка Неђо1939 – 1941. „ „
249. Радић Пере Васо1875 – 1941. „ „
250. Радић Пере Лука1889 – 1941. „jама Бикуша
251. Радић ж. Луке Јока1894 – 1941. „школа Челебић
252. Радић Луке Ђорђа1914 – 1941. „ „
253. Радић Луке Илиjа1924 – 1941. „ „
254. Радић Луке Раде1927 – 1941. „ „
555. Радић Луке Стана1929 – 1941. „ „
256. Радић Луке Боjа1930 – 1941. „ „
257. Радић Луке Јовица1932 – 1941. „ „
258. Радић ж. Ђорђе Анђа1914 – 1941. „ „
259. Радић Ђорђе Владо1940 – 1941. „ „
260. Радић Илиjе Божо1906 – 1941. „jама Бикуша
261. Радић Илиjе Нико1908 – 1941. „ „
262. Радић Илиjе Перо1911 – 1941. „ „
263. Радић Нике Даница1936 – 1941. „школа Челебић
264. Радић Нике Милоjко1938 – 1941. „ „
265. Радић ж. Јове Марта1890 – 1041. „ „
266. Радић Јове Стана1910 – 1941. „ „
267. Радић ж. Миjе Јока1898 – 1941. „ „
268. Радић Миjе Анђа1926 – 1941. „ „
269. Радић Миjе Божо1930 – 1941. „ „
270. Радић Миjе Марко1933 – 1941. „ „
271. Радић ж. Раде Милица1897 – 1941. „ „
272. Радић Раде Илиjа1922 – 1941. „jама Бикуша
273. Радић Раде Госпава1924 – 1941. „школа Челебић
274. Радић Раде Васо1927 – 1941. „ „
275. Радић Раде Боjа1930 – 1941. „ „
276. Радоjа ж. Јове Мара1870 – 1941. „ „
277. Радоjа ж. Милана Боjа1913 – 1941. „ „
278. Радоjа Милана Илиjа1930 – 1941. „ „
279. Радоjа Милана Драгиња1936 – 1941. „ „
280. Радоjа Милана Милка1940 – 1941. „ „
281. Радоjа Илиjе Раде1890 – 1941. „ „
282. Радоjа ж. Раде Илинка1890 – 1941. „ „
283. Радоjа Раде Ружица1923 – 1941. „jама Луснић
284. Радоjа Раде Љуба1930 – 1941. „школа Челебић
285. Радоjа Раде Душанка1933 – 1941. „ „
286. Радоjа Раде Рушка1935 – 1941. „ „
287. Радоjа Раде Ратка1938 – 1941. „ „
288. Росић Петра Тодор1877 – 1941. „ „
289. Росић ж. Тодора Милица1895 – 1941. „ „
290. Росић Тодора Љубица1917 – 1941. „ „
291. Росић Тодора Мариjа1918 – 1941. „ „
292. Росић Тодора Марко1922 – 1941. „ „
293. Росић Тодора Момчило1925 – 1941.jама Бикуша
294. Росић Јове Митар1905 – 1941. „
295. Росић ж. Митра Аница1904 – 1941. „школа Челебић
296. Росић Митра Раjко1933 – 1941. „ „
297. Росић Митра Мара1938 – 1941. „ „
298. Росић Митра Славко1941 – 1941. „ „
299. Росић Јобе Божо1903 – 1941. „jама Бикуш
300. Росић ж. Боже Боjа1910 – 1941. „школа Челебић
301. Росић Боже Раjко1934 – 1941. „ „
302. Росић Боже Мара1936 – 1941. „ „
303. Росић Боже Владо1939 – 1941. „ „
304. Росић Анте Петар1888 – 1941. „ „
305. Росић Петра Анте1910 – 1941. „ „
306. Црногорац Лазе Илиjа1901- 1941. „jикуша
307. Црногорац ж. Илиjе Цвита1907 – 1941. „школа Челебић
308. Црногорац Илиjе Божо1926 – 1941. „ „
309. Црногорац Илиjе Веселинка1926 – 1941. „jама Бикуша
310. Црногорац Симе Лазо1919 – 1941. „ „
311. Црногорац Симе Боjа1925 – 1941. „jама у Луснићу
312. Црногорац ж. Миjе Тона1885 1941. „школа Челебић
313. Црногорац Боже Никола1885 – 1941. „jама Бикуша
314. Црногорац ж. Николе Марта1885 – 1941. „школа Челебић
315. Црногорац ж. Илиjе Вукосава1913 – 1941. „ „
316. Црногорац Илиjе Зорка1932 – 1941. „ „
317. Црногорац Илиjе Ђорђа1933 – 1941. „ „
318. Црногорац Илиjе Ружица1935 – 1941. „ „
319. Црногорац Раде Божо1881 – 1941. „ „
320. Црногорац ж. Боже Анђа1881 – 1941. „ „
321. Црногорац Боже Илиjа1919 – 1941. „ „
322. Црногорац Боже Милка1918 – 1941. „ „
323. Црногорац Боже Душанка1925 – 1941. „ „
324. Црногорац Боже Мара1913 – 1941. „ „
325. Црногорац Боже Божо1937 – 1941. „ „
326. Црногорац Миjе Перо1878 – 1941. „jама Бикуша
327. Црногорац ж. Пере Јока1885 – 1941. „школа Челебић
328. Црногорац Пере Никола1920 – 1941. „ „
329. Црногорац Пере Раде1923 – 1941. „jама Бикуша
330. Црногорац Пере Стана1925 – 1941. „школа Челебић
331. Црногорац Пере Анђа1927 – 1941. „ „
332. Црногорац Пер Владимир1928 – 1941. „ „
333. Црногорац Николе Јово1885 – 1941. „ „
334. Црногорац Јове ж. Сава1885 – 1941. „ „
335. Црногорац Јове Анђа19.. – 1941. „ „
336. Црногорац Миjе Душан1912 – 1941. „ „
337. Црногорац Миjе Драго1920 – 1941. „ „
338. Црногорац Миjе Аница1933 – 1941. „ „
339. Црногорац Миjе Мирко1935 – 1041. „ „
340. Црногорац Саве Стеван1883 – 1941. „ „
341. Црногорац ж. Ђорђе Милка1917 – 1941. „ „
342. Црногорац Ђорђе Воjко1938 – 1941. „ „
343. Црногорац Ђорђе Љубо1937 – 1941. „ „
344. Црногорац Ђорђе Милоjко1940 – 1941. „ „
345. Црногорац Саве Илиjа1885 – 1941. „jама Бикуша
346. Црногорац ж. Илиjе Боjа1890 – 1941. „школа Челебић
347. Црногорац Илиjе Милка1918 – 1941. „jама Бикуша
348. Црногорац Илиjе Дана1932 – 1941. „ „
349. Црногорац Илиjе Роса1934 – 1941. „ „
350. Црногорац ж. Душана Зорка1913 – 1941. „ „
351. Црногорац Душана Владо1935 – 1941. „ „
352. Црногорац Душана Ружа1937 – 1941. „школа Челебић
353. Црногорац Душана Драгица1938 – 1941. „ „
354. Црногорац Душана Јованка1941 – 1941. „ „
355. Црногорац Боже Стана1850 – 1941. „ „
356. Црногорац Саве Анђа1901 – 1941. „ „
357. Црногорац Саве Милан1927 – 1941. „ „
358. Црногорац Васе Цура1915 – 1941. „jама Бикуша
359. Црногорац Васе Јадранка1935 – 1941. „ „
360. Црногорац Васе Боjа1941 – 1941.
361. Шуњка Симе Божо1890 – 1941. „ „
362. Шуњка ж. Боже Јакица1890 – 1941. „ „
363. Шуњка Боже Душан1910 – 1941. „ „
364. Шуњка Боже Даница1925 – 1941. „jама Луснић
365. Шуњка ж. Душана Анђа1913 – 1941. „школа Челебић
366. Шуњка Илиjе Илиjа1880 – 1941. „ „
367. Шуњка ж. Илиjе Милица1890 – 1941. „ „
368. Шуњка Илиjе Мара1919 – 1941. „ „
369. Шуњка Илиjе Анђа1921 – 1941. „ „
370. Шуњка Илиjе Јово1925 – 1941. „ „
371. Шуњка Илиjе Дева1926 – 1941 „ „
372. Шуњка Илиjе Божо1931 – 1941. „ „
373. Шуњка ж. Илиjе Јока1895 – 1941. „ „
374. Шуњка Илиjе Зорка1931 – 1941. „ „
375. Шуњка Илиjе Симо1933 – 1941. „ „
376. Шуњка Илиjе Владо1935 – 1941. „ „
377. Шуњка Илиjе Љепосава1937 – 1942. „ „
378. Шуњка Илиjе Васо1939 – 1941. „ „
379. Шуњка ж. Марка Даница1910 – 1941. „ „
380. Шуњка Марка Душан1933 – 1941. „ „
381. Шуњка Марка Мирко1934 – 1941. „ „
382. Шуњка Марка Илиjа1936 – 1941. „ „
383. Шуњка Марка Веса1939 – 1941. „ „
384. Шуњка ж. Јове Јака1885 – 1941. „ „
385. Шуњка Јове Недељко1912 – 1941. „ „
386. Шуњка ж. Недељка Ивана1916 – 1941. „ „
387. Шуњка Јове Милан1913 – 1941. „ „
388. Шуњка ж. Милана Ива1918 – 1941. „ „
389. Шуњка ж. Ђорђе Сава1909 – 1941. „ „
390. Шуњка Ђорђе Владо1926 – 1941. „ „
391. Шуњка Ђорђе Даница1928 – 1941. „ „
392. Шуњка Ђорђе Угљеша1930 – 1941. „ „
393. Шуњка Ђорђе Драго1933 – 1941. „ „
394. Шуњка Ђорђе Томо1937 –  1941. „ „
395. Шуњка Васе Јока1910 – 1941. „ „
396. Шуњка Раде Боjа1922 – 1941. „ „
Група преживjелих из jаме Бикуше

Група преживjелих из jаме Бикуше

         – Рад на прикупљању података о жртвама усташког геноцида на подручjу Ливна и околине започео jе  у jануару 1990. године – каже Мићо Радета – и интензивно траjао до jула 1991. када су  прикупљени подаци  уписани на плоче унутар спомен-костурнице подигнуте код цркве Успења пресвете Богородице у Ливну. Таj списак jе иновиран и у њему су на примjедбе потомака погинулих и накнадних сазнања о погинулима, дописивани  подаци све до марта 1992.

         Када су у априлу те 1992. почели прогони и нови погроми Срба у овом краjу, jа сам jедан велики дио те грађе  таjним  каналом пребацио у Берлин у нади да ће одатле некако доспjети до др Милана Булаjића, jедног од водећих историчара и истраживача усташких злочина над Србима.  У Њемачку, гдjе сам се  нешто касниjе и сам са породицом  склонио и у маjу 1993. године завршио рад на списковима, ниjесам успио из Ливна пребацити поjединачне већ попуњене обрасце свих жртава jер се радило о обимном материjалу  коjи jе било ризично носити. Но, то jе  посао коjи се, на основу пречишћених спискова, може и накнадно урадити.

Мићо Радета над jамм у Тушници у љето 1991. године

Мићо Радета над jамом у Тушници у љето 1991. године

 Мићо Радета jе, ианче, „за своjу душу“ направио jедан  специфични  извjештаj  о раду на прикупљању  имена жртава и неку врсту  фото-елабората о вађењу  костиjу из jама и са поjединих губилишта.  У тоj необичноj „књизи“ jедну страницу jе посветио и наjближим из своjе и породице своjе супруге Драгице, рођене Ждеро, такође страдалим  у усташком геноциду 1941. Пошто jе то упечатљива слика трагичности судбине не само њихових породица и родбине  него и свих српских породица из ових краjева, ту Радетину „посвету“ преносим  у цjелини:

         „У знак сjећања и захвалности ову страницу посвећуjем своjоj породици страдалоj у злогласном усташком геноциду:

–      оцу МИХАЈЛУ (49 година), солунском добровољцу,

–      стричевима ТОМИ (53) и РАДИ (43)

–      стринама ТАРСИ (46) и ВЕСЕЛИНКИ (41)

–      браћи од стрица РАДОМИРУ (21), МИЛОШУ (15), ДЕЈАНУ (12) и НИКОЛИ (9)

–      сестрама од стрица  БОГДАНИ (18) и СОФИЈИ – СОЊИ (16)

–      и jош 44 ближа и даља рођака  из породице Радета

–      дjеду по маjци РАДИ ПАЖИНУ (70) и његовоj фамилиjи

–      баки СТАНИ (60)

–      уjацима УРОШУ (28) и ЂОРЂУ (21)

–      тетки АНЂИ (14)

–      уjни РУЖИ (21)

–      браћи од уjака  РАЈКУ (7) и БОРИВОЈУ (5)

–      и jош 153 жртве из маjчиног рода Пажин

–      оцу моjе  супруге Драгице МИЛОШУ ЖДЕРИ (28) и његовом брати МИЛАНУ (40)

–      дjеду по маjци моjе супруге ИЛИ МИТРВИЋУ (61) и његовоj фамилиjи

–      баки МИЛИЦИ (57)

–      уjацима ПАВИ (31), ПЕРИ (26) и РАДИ (16)

–      уjнама ДРАГИЊИ (31) и ЈАЊИ (23)

–      браћи иод уjака ДУШАНУ (10) и МИРКУ (3)

–      сестрама од уjака ЗОРИ (9), ЉУБИЦИ (4), РУЖИ (3) и ЉУБИНЦИ(1)“

 Захваљуjући доброти аутора, пренесено из књиге:
Будо Симоновић: „Огњена Мариjа Ливањска“

ognjena_marija_livanjska.jpg Књига jе посвећена усташким покољима над Србима у Ливну и околини, односно у селима на рубу Ливањског поља, почињеним у прољеће и љето 1941. године, а поновљеним и у наjновиjим ратним сукобима на том подручjу, посебно током 1992. и 1993. године. То jе прича о 1587 жртава, претежно дjеце и неjачи, мучених и на наjзверскиjи начин побиjених на губилиштима у околини Ливна. О томе говоре преживjели са тих губилишта, посебно преживjели из неколико jама, чиjе jе казивање своjевремено инспирисало и Ивана Горана Ковачића да напише своjу гласовиту поему „Јама“. О томе говоре не само Срби, жртве усташког геноцида, него и броjни иновjерци – Хрвати и Муслимани, часни и честити људи коjи у тим љутим временима, како 1941. тако и деведесетих година прошлог виjека, нису гледали ко се како крсти и шта jе коме на глави. Књига jе стога страшно свjедочанство о злу, оптужба за сва времена, али и траjни документ о величаjним примjерима добротворства и жртвовања човjека за човjека. Издавач књиге „Огњена Мариjа Ливањска“ (четврто допуњено и проширено издање) jе компаниjа „Nidda Verlag GmbH“, односно „Вести“, наjтиражниjа дневна новина у диjаспори.
Биографски подаци о аутору:

Рођен у селу  Осреци – Манастир Морача, 15. октобра 1945. године. Завршио Филолошки факултет у Београду, групу за српскохрватски jезик и jугословенску књижевност. Три године потом радио као професор у гимназиjи „Слободан Принцип – Сељо у Сокоцу на Романиjи, а онда се посветио новинарству (почео у сараjевском „Ослобођењу“, затим у ТАНЈУГ-у, „Политици Експрес“, „Илустрованоj Политици“, „Политици“ и сада у Франкфуртским „Вестима“).
До сада обjављене књиге:
– „МИЈАТ И МОЈСИЈЕ“ (1988).
– „ДО СМРТИ И НАТРАГ“ (1988),
– „ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА“ (три издања од 1991. до 1997),
– „НЕДОХОДУ У ПОХОДЕ“ (1994),
– „ЗЕКО МАЛИ“ (три издања од 1997. до 2001),
– „ЖИВОТ НА СЕДАМ ЖИЦА“  (1998),
– „НИКАД КРАЈА ТАМНИЦАМА“ (2002),
– „ЗАДУЖБИНА ПАТРИЈАРХА И ВЕЗИРА“ (2006),
– „РИЈЕЧ СКУПЉА ОД ЖИВОТА“ (2006).
Приредио и зборник „125 ГОДИНА НОВИНАРСТВА И 50 ГОДИНА УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ“ (1996. године).

Везане виjести:

Промоциjа књиге „Огњена Мариjа Ливањска“ у Храму Светог Трифуна у Београду

РТРС – НАСЛОВИ – 25. октобар 2010. – ПАКАО У РАВНОМ ДОЦУ

РТРС – ПЕЧАТ – 20. октобар 2011. – Репортажа о страдању Срба 1941. у jами Равни Долац, Ливањско поље

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ДОЛАЦ

Промоциjа књиге „ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА“ у Светосавском културном клубу у Бања Луци

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

8 Responses

  1. Ид Град Име, Презиме Националност Старост Занимање Напомена
   7372 Кореница Свилар Буде Мићо.
   Србин 37 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7365 Кореница Свилар Дмитра Буде.
   Србин 19 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7367 Кореница Свилар Илије Дане.
   Србин 26 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7369 Кореница Свилар Јована Јован.
   Србин 75 г. сељак Кореница Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7368 Кореница Свилар Миће Исо.
   Србин 17 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7370 Кореница Свилар Миле.
   Србин 24 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7374 Кореница Свилар Николе Петар.
   Србин 19 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7373 Кореница Свилар Тодора Никола.
   Србин 28 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7366 Кореница Свилар Вује Гаврило.
   Србин 22 г. сељак Кореница Бунић Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   7371 Кореница Свилар Вује Миле.
   Србин 19 г. сељак Кореница Пећани.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   8932 Оточац Свилар Саве Вајо.
   Србин 41 г. сељак Оточац Шкаре.
   Убијен у логору Јадовно у јулу..
   853 Винковци Свилар Стојана Новак.
   Србин 33 г. полицијски службеник.
   Винковци Родом из Пећана (Кореница).
   Ухапшен у априлу и спроведен у логор Даница одакле је пребачен у Госпић.
   Убијен у логору Јадовно у августу..

 1. За Стојана: Никад босна, а поготово босанац. Радије Херцеговац. Али нема дилеме, Србин, православац! Не знам само ко је Ливно сврстао у југозападну босну иако по свеопштем амбијенту пре подсећа на Херцеговину, па чак и Далмацију.
  Стојане, јеси ли икада боравио на оном кршу и красу? Јеси ли видео ону “бујну“ вегетацију и оно “високо“ грмље?
  Села господа политичари и одлучили да Ливно сврстају у тзв. југозападну босну. Нигде везе.

 2. Svaka čast na tekstu i spiskovima ubijenih,i u mom selu u Banatu ima mnogo kolonizovanih potomaka tih ljudi i ljudi koji su preživili jame i pokolje,samo jedna mala ispravka,u tekstu piše zapadna Hercegovina,a Livno je u Bosni.

 3. bila bih zahvalna ako neko zna nesto o mom dedi koji je ubijen 1941 godine i bacen u jamu jadovno ime mu je
  MAnisa Basta i ziveo je u TItovoj korenici. MOj tata nije mi nista ispricao o tome jer su ga vezale jako lose uspomene. Moj otac se zvao BOsko a moja baba tj Njegova majka JElena. NIgde ne mogu da nadjem nijedan Molim sve koji nesto znaju da mi jave na meil

  1. Име и презиме вашег деде налази се на именичном попису 10.500 жртава комплекса логора смрти Госпић-Јадовно-Паг:
   6950 Кореница Баста Маниша. Србин 51 год. опанчар Кореница Убијен у логору Јадовно у јулу..
   Извор: https://jadovno.com/imenicni-popis/
   Свако добро,
   Душан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: