fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

I u našim udžbenicima Srbija bez – Kosova!

Uprkos brojnim proverama, greške u učilima nisu retke. Granice promenjene u dva udžbenika različitih izdavača

Udžbenik iz geografije za drugi razred Izdavačke kuće "Klet"

Udžbenik iz geografije za drugi razred Izdavačke kuće "Klet"


KOSOVO i Metohija su od Srbije na mapama otcepljivane više puta – na zvaničnom sajtu Evropske unije, na Prvom kanalu ruske televizije (prilikom posete Vladimira Putina Beogradu), na internet-stranici „Gugl alanitiks“… Isto se dogodilo i na pakovanju soka domaćeg proizvođača, a pre dve godine i u prezentaciji Ministarstva prosvete, koju je pomoćnik ministra predstavio u SANU. E sada je Kosovo oteto Srbiji i u pojedinim udžbenicima.
Radna sveska iz geografije za šesti razred Zavoda za udžbenike na 56. i 57. stranici ima mape regiona na kojima je Kosovo linijom odvojeno od Srbije. Vojvodina, kao autonomna pokrajina, nije odvojena ni najtanjom crtom. Za sve ovo valja upotrebiti lupu da bi se utvrdilo o čemu je reč.

Zavod je povukao sporno izdanje autora Rade Sitarice i Milutina Tadića i zameniće ga novim primercima. U saopštenju su naveli da je netačna tvrdnja „da je AP KiM odvojena od ostatka Srbije linijom kojom su obeležene granice zemalja“.

I nije ovo jedinstven primer. Kosovo otcepljeno od Srbije može, na primer, da se vidi i na mapi na stranici 94 u „Geografiji“ za drugi razred gimnazije Izdavačke kuće „Klet“.

Javnost je posebno osetljiva na ovakve greške, jer je reč o bolnoj temi, ali poslednjih godina, bilo je mnogo dramatičnijih i očiglednijih pogrešaka u školskoj literaturi. Iako udžbenici prođu kroz mnogo ruku dok ne stignu u učionice, propusta je na desetine.

Autor prvi proverava tekst, da bi posle toga rukopis pregledali urednik i recenzenti izdavačke kuće. Sledeće „rešeto“ je tročlana komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Radna sveska iz geografije za šesti razred Zavoda za udžbenike

Radna sveska iz geografije za šesti razred Zavoda za udžbenike


Zavod potom dostavlja rukopis Nacionalnom prosvetnom savetu, odnosno Savetu za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Oni daju predlog ministru za odobravanje ili neodobravanje – objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Upravo zbog grešaka poput ove, novim nacrtom zakona o udžbenicima daje se veća odgovornost izdavačima, kao i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Postupak odobravanja udžbenika biće značajno transparentniji, a komisija koja pregleda udžbenike biće brojnija.

GREŠKA DUGA SEDAM GODINA

SPORNA radna sveska iz geografije objavljena je 2008. godine i štampano je ukupno pet izdanja. Tek sada primećena je tanka crta koja KiM odvaja od Srbije. U vreme kada je udžbenik odobravan važio je drugi zakon o udžbenicima, a rukopise nije proveravala komisija stručnjaka, niti Nacionalni prosvetni savet.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Veznae vijesti:

U SRPSKOM UDžBENIKU KOSOVO NIJE U SRBIJI

OBILjEŽAVANjE 11 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA

Udžbenici: Kosmet nije dio Srbije!

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: