fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

И у нашим уџбеницима Србија без – Косова!

Упркос броjним проверама, грешке у училима нису ретке. Границе промењене у два уџбеника различитих издавача

Уџбеник из географиjе за други разред Издавачке куће "Клет"

Уџбеник из географиjе за други разред Издавачке куће "Клет"


КОСОВО и Метохиjа су од Србиjе на мапама отцепљиване више пута – на званичном саjту Европске униjе, на Првом каналу руске телевизиjе (приликом посете Владимира Путина Београду), на интернет-страници „Гугл аланитикс“… Исто се догодило и на паковању сока домаћег произвођача, а пре две године и у презентациjи Министарства просвете, коjу jе помоћник министра представио у САНУ. Е сада jе Косово отето Србиjи и у поjединим уџбеницима.
Радна свеска из географиjе за шести разред Завода за уџбенике на 56. и 57. страници има мапе региона на коjима jе Косово линиjом одвоjено од Србиjе. Воjводина, као аутономна покраjина, ниjе одвоjена ни наjтањом цртом. За све ово ваља употребити лупу да би се утврдило о чему jе реч.

Завод jе повукао спорно издање аутора Раде Ситарице и Милутина Тадића и замениће га новим примерцима. У саопштењу су навели да jе нетачна тврдња „да jе АП КиМ одвоjена од остатка Србиjе линиjом коjом су обележене границе земаља“.

И ниjе ово jединствен пример. Косово отцепљено од Србиjе може, на пример, да се види и на мапи на страници 94 у „Географиjи“ за други разред гимназиjе Издавачке куће „Клет“.

Јавност jе посебно осетљива на овакве грешке, jер jе реч о болноj теми, али последњих година, било jе много драматичниjих и очигледниjих погрешака у школскоj литератури. Иако уџбеници прођу кроз много руку док не стигну у учионице, пропуста jе на десетине.

Аутор први проверава текст, да би после тога рукопис прегледали уредник и рецензенти издавачке куће. Следеће „решето“ jе трочлана комисиjа Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Радна свеска из географиjе за шести разред Завода за уџбенике

Радна свеска из географиjе за шести разред Завода за уџбенике


Завод потом доставља рукопис Националном просветном савету, односно Савету за стручно образовање и образовање одраслих. Они даjу предлог министру за одобравање или неодобравање – обjашњаваjу у Министарству просвете, науке и технолошког развоjа. – Управо због грешака попут ове, новим нацртом закона о уџбеницима даjе се већа одговорност издавачима, као и Заводу за унапређивање образовања и васпитања. Поступак одобравања уџбеника биће значаjно транспарентниjи, а комисиjа коjа прегледа уџбенике биће броjниjа.

ГРЕШКА ДУГА СЕДАМ ГОДИНА

СПОРНА радна свеска из географиjе обjављена jе 2008. године и штампано jе укупно пет издања. Тек сада примећена jе танка црта коjа КиМ одваjа од Србиjе. У време када jе уџбеник одобраван важио jе други закон о уџбеницима, а рукописе ниjе проверавала комисиjа стручњака, нити Национални просветни савет.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везнае виjести:

У СРПСКОМ УЏБЕНИКУ КОСОВО НИЈЕ У СРБИЈИ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 11 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

Уџбеници: Космет ниjе дио Србиjе!

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: