fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hram Svete Sofije treba vratiti pravoslavnim hrišćanima

Sveta Sofija
Sveta Sofija

Profesor Donald Hajnc sa Univerziteta u Kaliforniji s otvorenim pismom obratio se vladi Turske s predlogom da vrate hram Svete Sofije (danas muzej Aja Sofija) hrišćanima, saopštava Gruzija Onlajn. „Grad Istanbul hoće da bude mesto međukulture, ali ja tvrdim, da je on isključivo tursko-muslimanski megapolis, za razliku od religiozno raznovrsnih velikih savremenih gradova. Iako je migracija žitelja ostala daleka prošlost, u nacionalnom shvatanju ostaje monizam. Politika nasilne islamizacije prevladava nad politikom mnogo-kulturalnosti. Ako Istanbul, ili predsednik Turske vlade Redžep Tajp Erdogan vrate Svetu Sofiju hrišćanima, to će biti simvoličan i jak akt dobre volje. Islam ništa neće izgubiti, ako muzej-hram bude vraćen njegovim stvarnim vlasnicima“, piše američki profesor.

Donald Hajnc podvlači, da će Hrišćanstvo prihvatiti taj korak s blagodarnošću, a Istanbul će povratiti bivalu slavu grada svih konfesija, piše Hurriyet Daily News.

Hram Svete Sofije sagrađen je 537 godine za vreme Imperatora Justinijana i do 1453 godine bio je centrom Pravoslavne Crkve u Vizantiji. Posle okupacije Konstantinopolja osmanlijama 29 maja 1453 godine hram je pretvoren u džamiju, koja je zatvorena 1934 da bi 1935 godine po ukazu Mustafe Kemala Ataturka pretvorena u muzej.

Izvor: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNjOKARLOVAČKA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: