Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hram Svete Sofije treba vratiti pravoslavnim hrišćanima

Datum objave: četvrtak, 28 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+
Sveta Sofija
Sveta Sofija

Profesor Donald Hajnc sa Univerziteta u Kaliforniji s otvorenim pismom obratio se vladi Turske s predlogom da vrate hram Svete Sofije (danas muzej Aja Sofija) hrišćanima, saopštava Gruzija Onlajn. „Grad Istanbul hoće da bude mesto međukulture, ali ja tvrdim, da je on isključivo tursko-muslimanski megapolis, za razliku od religiozno raznovrsnih velikih savremenih gradova. Iako je migracija žitelja ostala daleka prošlost, u nacionalnom shvatanju ostaje monizam. Politika nasilne islamizacije prevladava nad politikom mnogo-kulturalnosti. Ako Istanbul, ili predsednik Turske vlade Redžep Tajp Erdogan vrate Svetu Sofiju hrišćanima, to će biti simvoličan i jak akt dobre volje. Islam ništa neće izgubiti, ako muzej-hram bude vraćen njegovim stvarnim vlasnicima“, piše američki profesor.

Donald Hajnc podvlači, da će Hrišćanstvo prihvatiti taj korak s blagodarnošću, a Istanbul će povratiti bivalu slavu grada svih konfesija, piše Hurriyet Daily News.

Hram Svete Sofije sagrađen je 537 godine za vreme Imperatora Justinijana i do 1453 godine bio je centrom Pravoslavne Crkve u Vizantiji. Posle okupacije Konstantinopolja osmanlijama 29 maja 1453 godine hram je pretvoren u džamiju, koja je zatvorena 1934 da bi 1935 godine po ukazu Mustafe Kemala Ataturka pretvorena u muzej.

Izvor: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNjOKARLOVAČKA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top