fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novi program, đaci će posećivati Jasenovac?

Prema najavi iz hrvatskog Ministarstva nauke i obrazovanja, škole u Hrvatskoj će dobiti novu preporuku – da posete i Spomen-područje Jasenovac, piše „Jutarnji“.

Jasenovac Foto: RTRS
Jasenovac Foto: RTRS

„Ministarstvo će u skladu s novim kurikulumom građanskog vaspitanja preporučiti školama posetu Spomen područje Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vreme uvrstiti u svoje školske kurikulume“, rekli su za „Jutarnji“nadležni u Ministarstvu.

Prema statistikama, Spomen-područje Jasenovac dosad nije bilo često mesto školskih poseta.

Iako je Obrazovni centar u Jasenovcu zamišljen kao mesto gde se mladi suočavaju sa posledicama poricanja ljudskog dostojanstva, mržnje i ksenofobije, a njihove muzejske radionice nude novi pristup u obrazovanju o holokaustu, genocidu i stradanju antifašista u Drugom svjetskom ratu, čime predstavljaju osnovu za ucenje o ljudskim pravima, mali je broj učenika organizivano posećivao Jasenovac.

Prema podacima Spomen-područja, u 2018. posetilo ih je 15 školskih grupa – osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske. Paralelno beleže 19 školskih grupa iz stranih država, od toga najviše iz Italije (11) i Slovenije (4).

Godinu ranije, Jasenovac je posetilo tek devet školskih grupa iz Hrvatske, na šta je upozorio direktor Spomen-podrucja Jasenovac Ivo Pejaković.

Pejaković kaže da nije upoznat šta piše u novome kurikulumu, ali ako školama budu upućene preporuke za posetu bivšem logoru, to svakako vidi kao korak u dobrome smjeru.

Kako objašnjava, SP Jasenovac sa školskim grupama radi po obrazovnom programu koji se sastoji od tri dela: poseta prostoru nekadašnjeg logora Jasenovac uz stručno vodstvo kustosa, obilazak Memorijalnog muzeja, te radionice s učenicima u prostoru Obrazovnog centra. Program traje oko tri sata.

„Ciljevi su da se učcenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta te zločina počinjenih na osnovi rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz price o ljudskim sudbinama, izazivanje saosecanja prema žrtvama i zatocenicima logora i poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i grupe u društvu etiketiraju kao ‘drugačije’“, kaže Pejaković.

Izvor: B92

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: