Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Gostović: Krivci još na slobodi

U Gostoviću kod Zavidovića podignuto spomen-obeležje nedužnim srpskim žrtvama. Zločini pripadnika Trećeg korpusa tzv. ABiH, u čijem sastavu je bio i Odred “El mudžahid” imali su obeležja ograničenog genocid

Otkrivanje spomen-obeležja u Gostoviću
Otkrivanje spomen-obeležja u Gostoviću

Doboj – Republička Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila podigla je spomen-obeležje za svirepo ubijena 64 pripadnika VRS i civila, koji su nakon pada Vozuće i dela Ozrena u muslimanske ruke u jesen 1995. godine stradali od mudžahedina, u njihovom kampu kod ruševina srednjovekovnog manastira Udrim u Gostoviću.

Spomen-ploču otkrile su Nina Marković, koja je u ratu ostala bez oca, i Raduška Pavlović, koja je izgubila muža tokom rata, a padom Vozuće i sina.

Liturgiju je služio protojerej Zoran Živković, nakon koje su predstavnici Republičke organizacije, kao i delegacije Udruženja Zavidovićana iz Doboja i Udruženja Gostovićana iz Modriče položili vence i sveće na spomen-obeležje.

– Zločini pripadnika Trećeg korpusa tzv. ABiH, u čijem sastavu je bio i Odred “El mudžahid” imali su obeležja ograničenog genocida i nepojmljivo je da prava kazna još nije stigla počinioce i naredbodavce – kaže za “Novosti” bivši komandant Četvrte ozrenske brigade VRS, čiji pripadnici su stradali od mudžahedina na najsvirepiji način.

U traganju za dokazima protiv mudžahedina i o njihovoj umešanosti u zločine u BiH istražitelji Haškog tribunala su u dva navrata posećivali Gostović. Tragali su za eventualnim skeletnim ostacima i masovnim grobnicama. U naselju Kučice, utvrđeno je, sahranjena su i tela 64 srpska vojnika i civila, zarobljenih prethodno na Ozrenu u septembru 1995. godine.

ZLOČINCI SNIMALI ZLODELA

Srpski vojnici i civili, njih 64, pali su u ruke Trećeg korpusa Armije BiH, odnosno Odreda “El mudžahid”. Iz Lozne i Kestena na Ozrenu su odvedeni u Zavidoviće, gde su naočigled stanovnika tog grada mučeni i zatim zatočeni u kampu mudžahedina u Gostovićima. Sledilo je ritualno ubijanje zarobljenika, o čemu su mudžahedini snimili i film. Kaseta sa mučnim scenama pogubljenja se tokom rata mogla iznajmiti u tom gradu, a video-materijal je prosleđen i sponzorima u islamskim zemljama.

Autor: Lj. Đurić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

U Gostovićima otkrivena spomen-ploča ubijenim Srbima

Gostovići kod Zavidovića: Danas otkrivanje spomen-ploče ubijenim Srbima (VIDEO)

Do sada identifikovano 3.835 nestalih lica | Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: